Zakstraat

met categorie:  

Awel manne, nao muig-d-is late zeen wa da ge weit zè !

In wélleke Meichelse straat was die menier rond 1900 an't wandele ??  Vuil sjans !

NIET op het blog antwoorden ! maar je antwoord sturen aan erkaa(apenstaartje)telenet.be

 

't Is stil op den blog. Allé mannen (en vrouwen) zoeken!!!

Ik vrees dat mijn jeugdherinneringen mij hier niet kunnen helpen... Hier zijn 2 oorlogen teveel overheen gegaan.

Mijn antwoord is reeds overgemaakt aan Roger.

Verdoemme verdoemme ! toch nog goede oplossingen want dit had ik nu echt voor onmogelijk gehouden.

Jos Nys en 
Jan Torfs

hebben zich reeds aangemeld met het juiste antwoord.  Straffe gasten ! Bravo, bravo, bravissimo !

Ik denk dat ik het weet, maar ga er straks of morgen even langs om zeker te zijn:-)

Nog een goed antwoord ontvangen van ene T. H. die anoniem wenst te blijven

Eddy Luyten spiegelde zich aan de twee vorige krakken en dat deed 
Jef Van Ransbeeck ook.

 

Tip:  kijk in de spiegel !

@ Roger :

Dat heb ik gedaan, maar dat helpt me geen meter verder.

:-)

Gim,

Als het je geen meter verder helpt, dan zit ge in zak en as.

Ik zou zeggen, niet versagen. Verder zoeken. Hopelijk brengt de overwinning van onze Rode Duivels u inspiratie, als we winnen is het in de chacosse.

@ Jos :

Ik heb diene foto horizontaal geroteerd gehad in Photoshop om eens goed te kunnen zien wat er op dat bord boven die deur stond.  Toen dacht ik iets te herkennen, maar ik heb niet direct een vergelijking gevonden oep de Beeldbank.

Gim,

Onze Rode Duivels hebben gewonnen (2 - 0).Maar goed ook want anders gingen ze naar het vagevuur.(Kroatië verloren vs Schotland 0 - 1) Nu staan we los aan kop.

Sorry, mailtje gestuurd

 

 

Schitterend hoe echte Mechelaars mekaar hier uitdagen. Chapeau.

Robert Van der Elst zag ook het licht.

En Gim: doe geen moeite, op de beeldbank zul je het niet vinden...

@Jos, de einduitslag was 2-1.... te vroeg gaan slapen? Of misschien teveel.....:-)

Branden zullen zij die het antwoord niet weten...

Da's ne treiteraar, se, de Roger !

;-)

Allez Roger, dat hellevuur is toch wel een te grote straf :-)

Rojei, ge hebt natuurlijk weer aan die foto liggen draaien en prutsen om ons in verwarring te brengen....maar als Eddy het weet dan weet ik het ook natuurlijk!

Deze foto is verdraaid verdraaid !   En zeggen dat een Mechelen specialist als Luc Croonen, (van wie ik de postkaart mocht inscannen) tot  nogtoe zelf het antwoord niet weet..............Nothing is as it seems....

En Marc1: als ge het weet, stuur dan je antwoord... of louter je ziel in het vagevuur.

Marc Corbeel weet het nu ook. 

Allee, vanavond geef ik de oplossing en start dan met een nieuwe rarara die volgens mij ook niet simpel zal zijn alhoewel ik de foto deze keer niet zal manipuleren en ze in haar geheel zal te zien zijn.

Hier is het volledige plaatje. Omdat het anders  té goed herkenbaar is, heb ik een fragment van de foto genomen en dat gespiegeld.  Maar ik kon de die-hards onder de bloggers toch geen oor aannaaien.  Goe bezig mannen!   

(zichtkaart uit de verzameling van Luc Croonen)

G*dverdevlammeste! Mijn moeder zei me nog dat ik in dat Safir-café niet mocht binnenkomen want er was ooit een moord gebeurd!! Roger toch! ;-)

@ Luc

Luc, vertel ons nu maar eens uitgebreid en in wat meer details, de gruwelijkheden die je moeder je wou besparen.

De herberg met die stutpaal op de hoek van de Zak- en de Reuzenstraat, heb ik nooit gekend maar wel de pelshandel die er gevestigd was na WO II.

De herberg achter de passant op het linkervoetpad was er inderdaad een met Safirbieren. Van de moord heb ik nooit iets geweten.

@ Jef:misschien was dat een vergeefse poging van mijn moeder om mij uit de café 's te houden. Als men je vertelt dat ' ergens ' een moord werd gepleegd dan blijf je daar weg. Ik beperkte me dus tot laafplaatsen die tot nader order moordvrij waren.

Onderstaande foto uit 1970 zal misschien herinneringen oproepen.

In dat café IN de Zakstraat tapte men duidelijk Safir-bier.

Maar in dat café, OP DE HOEK VAN de Zakstraat met de Reuzenstraat, tapte men Chevalier Marin.

Café Sportwereld - Fritz van der Veken - Jaar X

Toen Jean en Maria in de jaren 60 het Vagevuur opgaven, werd het nadien uitgebaat door Harry Deboeck, broer van Jean Deboeck die toen het "Guldenhuis" op de Veemarkt open hield, en kreeg het een nieuwe naam : Napoleon.  Harry verkocht er ook gebraden kip die er  "uit het vuistje" werd gegeten.. 

Op den hoek van de Zakstraat met de Reuzenstraat was er ook nog lang Vandergoten met hun elektrisch huishoudgerief actief.

Ondertussen al een eeuw lang verkast naar den Hanswijkenhoek, maar nog altijd mijne favoriete bruin-en witgoedleverancier !

Foto Gimycko - Vandergoten Tervuursesteenweg

Ja en Roger Vandergoten was halverwege de jaren 50 een zeer begenadigd turner in de Koninklijke Kring der Mechelse turners (KKMT) waar ondergetekende toen ook zijn slappe spiertjes staalde :-) 

Dat Safir-cafe op de foto uit 1970 was enkele jaren later een tijdlang vergaderlokaal v an de Humanistische Jongeren. Het was de periode waarin Franco een aantal politieke tegensgtrevers aan de wurgtpaal had laten ombrengen. Dat was de aanleiding om een reeks lezingen over de Burgeroorlog in Spanje en de gevolgen ervan te organiseren.  Boeiende maar trieste avonturenverhalen. Een oudstrijder van de Internationazle Brigades, bijvoorbeeld. En voor de specifieke situatie in Baskenland was Walter Luyten als spreker uitgenodigd. Die was uiteindelijk op de voorziene avond verhinderd, maar met zijn gekende gevoel voor humor had hij een (uitstekende) vervanger gestuurd: EH Dockx, die later ook nog in het grootste geheim bemiddeld heeft tussen de ETA en de Spaanse overheid, en zo heeft meegewerkt aan het stoppen van de dodelijke aanslagen.

Wat weinigen weten is dat Roger Van der Goten een zeer bedreven volleybalspeler was.

Hij maakte zelfs deel uit van de Belgische nationale ploeg en nam deel aan de Olympische Spelen.

Is dat familie van de zanger Kor van der Goten, in de jaren 60 één van de pioniers van de Vlaamse kleinkunst, maar al gestorven (of toch van het toneel verdwenen) voor de grote bloeiperiode van het genre in de tweede helft jaren 70?

Moeder Vandergoten runt nog altijd de winkel (vriendelijk madammeke) en vader (? Roger ?) en zoon Vandergoten verzorgen nog altijd een prima levering aan huis en een (indien nodig) goeie na-service.

@ Wieland : Hier meer over Kor - (Youtube)

Dat vriendelijk madammeke (echtgenote van Roger) is de zuster van Jos De Schoenmaecker, gewezen superknecht van Eddy Merckx.