In welke straat maakte de piepjonge Jan Neckers in 1945 de stoep onveilig?
Niet hier antwoorden !! maar je antwoord sturen aan erkaa(apenstaart)telenet.be
(foto verzameling Jan Neckers)
In welke straat maakte de piepjonge Jan Neckers in 1945 de stoep onveilig?
(foto verzameling Jan Neckers)
De eerste juiste antwoorden zijn binnen:
Jef Van Ransbeeck
Eddy Luyten
@Roger, het is al onderweg......:-):-)
Rarara... waar is Jans ?
Ik zou het niet weten en daarom profiteer ik er van om die ra ra ra te posten. Anders staat hij een dag later 20 blzn verder :-)
Maar kunt ge het misschien bij het onderwerp houden?
Mijn antwoord is ook verstuurd ...
Marc Corbeel
Nelly en
Jan Torfs zijn de volgenden met het goede antwoord
@ Chrisje: ik heb niets ontvangen hoor...
Mijn antwoord zit in de pijp.
En natuurlijk weet Jos Nys het ook.
Zoals de 6 Mechelenkenners hierboven het wisten te situeren: de kleine Jan Neckers wandelde hier in de Moensstraat. De foto werd genomen richting Hoogstraat.
En 't strafste: toen Jan Neckers me die foto toonde, kon ik niet thuisbrengen waar ze genomen werd !! Shame on me !!!
@ Roger Kokken
En 't strafste: toen Jan Neckers me die foto toonde, kon ik niet thuisbrengen waar ze genomen werd !! Shame on me !!!
Is hier iemand op de Blog doende die reeds alle Ra...ra...ra's heeft kunnen oplossen? Ik dacht het niet?! Want: 'De beste stuurlui staan aan wal... !' Dus Roger jouw eerlijk opbiechten van je onwetendheid betreffende één of misschien wel meerdere Oud-Mechelenbeelden wordt je niet kwalijk genomen. Liefst blijf je ons bestoken met je enigma's die je al dan niet al eens durft te Da Vinciïseren. Ik neem in het vervolg steeds een spiegel bij de hand alvorens ik vloekend uitbarst in verwensingen zoals : "Waar heitem dá ná weial aôtgeult, á vindt ze godverdoemme aôt wáá dá ge baôstá!!!"
Blijf ons op scherp houden!!! Toddintstad Jef
@ Jef : Misschien moet hij eens starten met ne waar-waar-waar.
:-)
Gelieve NIET naar erkaa(apenstaartje)enz... te zenden, maar het hier op den blog te smijten.
of 'n wie-wat-wanneer
Meubelmakerij Moons (als het tenminste dezelfde is) was gevestigd aan de Leestse stwg te Battel.
Moons-Verstrepen was niet (of niet enkel) op de Leestse steenweg in Battel.
Waarwaarwaar bevond zich de " Au Pélican " van R. van Ham ?
Smijt het maar op de blog.
Waarwaarwaar bevond zich Huis Piscaer ?
De laatste en dan houden we ermee op.
Straks de oplossingen.
Piscaer was (geloof ik) op de IJzerenleen in de buurt van 't Verguld Schaap.
Er was ook een Piscaer (groothandel in elektriciteit) in de Korte Penninckstraat (later verhuisd naar de Battelse stwg).
Roger 1
Hier zijn de andere twee...
Alhoewel ik vlakbij de Vekestraat woonde heb ik er nooit een stoelenmakerij Moons gekend. Wellicht vernaderde de naam van die firma later in Candries (met een zij-uitgang op de Auwegemvaart).
Nog een wetenswaardigheidje: De Vekestraat staat nu haaks op de Astridlaan, maar op het kadasterplan van Popp (1858) vertrok ze schuin van op een open plek aan de Brusselpoort tot aan het latere Vrijbroekpark. De huidige Vrijgewijdestraat heette toen dus ook nog Vekestraat.
Op de onderste kaart heb ik in rood de locatie aangeduid van ons huis met werkhuis op de Astridlaan en dat verklaart wellicht waarom er onder het beton van het atelier nog kasseien lagen.
Die open plek rond de Brusselpoort was vermoedelijk te wijten aan de oorspronkelijke vestingswerken van de stadsmuur rond de Overste Poort.
Overste Poort Mechelen - Jaar X
Op de onderste kaart van Roger zijn ook de andere oude vestingswerkplaatsen nog zichtbaar (puntige lege plekken)
Je ziet dat trouwens ook goed in de huidige situatie waar de vesting stond.
Volg de pijl en zie de schuine lijn van waar eens de versterking stond rond de Overste Poort. Immens bouwwerk!
Om effe terug on-topic te komen : Wie was Moens eigenlijk ?
Benaming naar de familie Moens of Moons die hier aanzienlijke eigendommen bezat in de 14de en de 15de eeuw.
Knap gezien van de vestingen Gim! het was mij niet opgevallen.
De Moensstraat heette ooit Sausier straatken. In een erfenisakte van 1549 wordt zij Vrouwe Moons straetken geheten. Een vrouw zou dus haar naam aan de straat gegeven hebben ??.
Er wordt verondersteld dat de naam van de straat voortgekomen is van de familie Moons of Moens die er in de XIVe en XVe eeuw aanzienlijke eigendommen bezat.
Maar.... in de goedenisboeken (overdracht en bezwaring van onroerend goed) van het jaar 1350 was er al sprake van een Jan Moens strate zodat aangenomen mag worden dat het niet vrouwe Moons was die haar naam aan de straat gaf, maar een van haar voorzaten die 2 eeuwen eerder leefde..
(bron: Namen der straten door Kanunnik Van Caster"
Allez, dan kunnen we ons binnenkort (zeker) verwachten aan ne Somersboulevard, wat één van de nief straten zal zijn achter ons nief treinstation.
(bron: Toekomstige namen der straten door Kanunnik Kokken)
;-)
Ja, en onze nazaten kunnen dan van gedachten wisselen over de vraag of de straat nu genoemd is naar de zaadhandelaars, of naar een familie opportunistische overlopers van vader op zoon, of naar Hugo, Jacques "Jacky" en Karel die bij de lokale politie werkten, of... Misschien verdedigt er wel een de stelling dat de straat genoemd is naar Willy, een zanger - de schrijfwijze van een naam kan al eens veranderen, nietwaar? Een m-metje meer of minder
@ Wieland :
Zitten er beroemde of beruchte personen in de familiegeschiedenis van de Volkaerten ? En woonden die ook in het Land van Mechelen ?
Zo ja, dan kunnen we daar een straat of autotunnel naar vernoemen.
;-)
Gim: of als de liberalen nog eens goed op hun kas krijgen: Het Somerssteegje :-)
@ Roger :
Ge bedoelt misschien een Somerssteegje / bospad in Hever, of zo ? Of in Schiplaken ?
;-)
Gim: Schiplaken behoort tot Vl. Brabant en heeft derhalve niets met de door Wieland vernoemde opportunist te maken.
Mijn grootvader Willem, die zich van kroegkind en leerling-meubelmaker opwerkte tot houthandelaar en mecenas misschien? Om Mechelse meubels te leren "sculpteren" ging hij naar de academie, en leerde daar als jonge gast de toen uitgespuwde, maar later hoog geachte beginnende expressionisten kennen. Toen het hem financieel beter begon te gaan sponsorde hij zijn vrienden-artiesten en kocht werken van hen, waarbij de goegemeente toen de wenkbrauwen fronste... In de jaren 60-70 maakte hij deel uit van de groep, die de grote tentoonstellingen in het cultureel centrum organiseerde (Rik Wouters, de Fauvisten...) en tot latere leeftijd maakte hij nog deel uit van de examenjury. Daarnaast was hij een trouwe luisteraar van de beiaardconcerten. De interesse voor kunst muziek, enfin, al wat mooi is (...) gaf hij door aan zijn zoons en kleinzoons.
@ Wieland :
Uw grootvader is ne serieuze kanshebber. De Willem Volkaertstraat in Mechelen ( " Rue Guillaume Volkaert à Malines " pour les Francophones) bekt zeker niet slecht !
:-)