Malinovy Zvon met een Russische saus: het concert van Elena en Sergej

met categorie:  

Elena Sadina en Sergej Gratchev    (Foto  Rudi Van Poele)

Mechelen is al sinds de tijd van tsaar Peter De Grote gelieerd met Rusland. De uitdrukking “Malinovy Zwon”, of Mechelse klanken is er dan ook een begrip, net zoals “we gaan naar Mechelen”, een uitdrukking is voor Luxemburgers die naar de rechtbank stappen om hun gelijk (of ongelijk) te halen.

De Mechelse beiaard leende tijdens het maandagavondconcert van 18 juni zijn mooiste klanken uit aan de lieflijke Elena Sadina, die ons samen met haar echtgenoot Sergej Gratchev op de accordeon aangenaam verraste met een internationaal repertorium van formaat.

Sergej had voor de gelegenheid alle versterkers en luidsprekers die hij kon vinden eigenhandig naar boven gesleurd en vervloekte waarschijnlijk de dag dat ons aller torenwachter Nick Vanhaute besliste de deur al dan niet definitief achter zich toe te trekken.

Het werd een concert dat mij nog lang zal heugen en verheugen. Ik moet dringend een paar nieuwe Mechelse woorden uitvinden om de intense vreugde te omschrijven die ik ondervond tijdens het filmen van dit muzikaal festijn. Elena, in het dagelijks leven de drijvende kracht achter de jeugdafdeling van onze wereldberoemde beiaardschool “Jef Denyn”, is reeds jaren de trouwe partner van Sergej, zelf een zeer begenadigd beiaardier. Hun samenspel was dan ook magisch.  De avond werd ingezet met de in de toren opgestelde Russische klokken en een weergaloze eigen compositie van Elena: “Op de Russische markt”.

Toen de Sicilienne van Bach werd ingezet dacht ik zowaar dat Wannes Vanderhoeven ergens meespeelde. De accordeon klonk gewoon als het orgel van over de Dijle. De 150 luisteraars zetten de handjes na ieder stuk stevig op mekaar, en of het terecht was, met het ene hoogtepunt na het andere: Schenderyov, Paniszki, Albéniz en de onweerstaanbare Piazzola.

Dit was een concert dat Mechelen als beiaardstad op eenzame hoogte heeft gebracht. De volgende beiaardiers staan voor een de leuke opgave minstens even goed te doen. Ik kijk er al naar uit.

Misschien wil dit virtuoze koppel mij in ruil voor mijn videokes wel eens het grote genoegen doen een duet te spelen op de historische en de nieuwe beiaard tegelijk. Bij mijn weten is dit nog nooit gebeurd en is Mechelen met zijn twee beiaarden in één toren ook de enige stad ter wereld die dit kunststukje kan volbrengen.  Elena en Sergej, is dit geen leuke nieuwe uitdaging?

We zijn toen het begon te regenen naar de Grote Markt gevlucht! Maar: ik was verstomd hoe goed de beiaard daar te beluisteren valt, al moest je dan de extra's van Sergej wel missen! 
Maar ja, in den tijd van Jef Denyn zat het meeste volk toch ook wel daar te luisteren, zeker? 

En Elena en Sergej hebben overuren gemaakt, het concert was ruim na half tien gedaan, amaai de kas van het comité voor Toren en Beiaard!

Jokke, de geluidsinstallatie van Sergej was natuurlijk naar de luisterplaats gericht en is niet sterk genoeg om tot aan de Grote Markt te reiken. De beiaard daarentegen was naar het schijnt te horen tot in Sint-Petersburg.

Niet tegenstaande het onstabiele weer ,meer dan 150 luisteraars.

Waren aanwezig uit Rusland.:

Consul generaal: Petachov Alexander

Cultuur Attache : Grigoriev Aleksje

Directeur van het Cultuur Centrum:  Runov Valeri

Directeur Aeroflot : Karataiev Alexander

Drie Russische journalisten

Waren aanwezig vanwege het stadsbestuur Mechelen:

Afdelinghoofd-cultuurcoordinator  :Michel Price

Een zeer geslaagd initiatief van de "Koninklijke vereniging voor Toren en Beiaard Jef Denyn"

PROFICIAT ELENA  en SERGEJ

Erik, als ik het lees, lijkt het me dat iets wat meer aandacht vanuit de stad toch wenselijker was geweest? Een Consul-generaal ontvangen is niet alledaags.

Peter, de schepen van cultuur was al naar het openingsconcert gekomen vorige week!

Ook wij hebben ongelofelijk genoten van dit ongewoon concert ! Klasse !!! 

 

@ Erik,

            goed dat u het de mensen laat weten. Gewoon beschamend. Hallo schepen Nobels. Al aan het uitbollen zeker.

Michel Price is niet alleen een zeer aimabel man, maar bewijst met zijn opgemerkte aanwezigheid dat hij het Mechelse hart op de juiste plaats heeft. Wie is de volgende?

Geachte,

Beste,

Onze dankwoord aan de stad Mechelen, Koninklijke vereniging "Toren & Beiaard", stadsbeiaardier Eddy Marien.

De ambassadeur van de Russische Federatie Alexander Romanov heeft een brief gestuurd waar hij jullie dankt voor de organisatie van het concert ter aanleiding van 160 jaar diplomatische betrekkingen tussen Belgie en Rusland.

 

Met vriendelijke groet,

Elena Sadina & Sergej Gratchev