Den ouwen dok, nouveau

met categorie:  

Het regent vastgoed projecten in Mechelen. Na Mediamarkt in de Bruul (elke legislatuur heeft zijn eigen Shoppingcentrum nodig! 16e eeuwse zolders worden gewoon afgebroken), en het recente BinnenDijle project hebben we nu via GVA gezien dat ook Den Ouwen Dok, een nieuw vastgoedproject behelst.

Daarin krijgt 'den ouwen dok' een nieuwe invulling met een hotel en wellnesscentrum, congres- en vergaderfaciliteiten, kantoren en een grand café met een dakterras en een skybar.

Ik vind het alvast een beetje bevreemdend. Maar misschien zien jullie wel de kansen in van een nieuw hote/congrescentrum.

Ik vind het op z'n zachtst gezegd maar niks.  Ik heb absoluut niets tegen samengaan van moderne architectuur met historische monenten, als dit maar in harmonie is.  Daar zijn in Mechelen meerdere goeie voorbeelden van te vinden.  Dit ontwerp is als een tang op een varken.  Hier gaan oud en nieuw hélemaal niet in dialoog met mekaar.  Integendeel.  De moderne constructie verdringt gewoon totaal de neogotische ouwen dok.  Skyline om zeep.  Dit ontwerp gaat respectoos om met dit mooie gebouw en z'n omgeving.  Moderne accenten mogen best.  Zeker.  Maar alles moet in verhouding en harmonie.  Dit is megalomaan en potsierlijk.  Enfin: over smaken valt niet te twisten zeker?  Het is dus natuurlijk maar een mening als een andere.  Maar voor mij is dit 'gebuisd!'  Tweede zit dus.

 

Men kan bezwaarlijk in "den ouden tijd" blijven leven maar enige harmonie met de omgeving is wel aangewezen.

Jan's mening "een tang op een varken" voor dit schandaal is nog een understatement.  

Volledig akkoord met Jan en Roger.

Men kan beter en ook een beetje rekening houden met de "klimaat neutraal" en het onderhoud achteraf.

 

 

Blijkbaar heeft de ontwerper zich geïnspireerd op de ombouw van de brandweerkazerne in Antwerpen naar het het nieuw Havenhuis:

http://www.portofantwerp.com/nl/nieuw-havenhuis

maar dan 'iets' kleiner !

Die twee "koekendozen" langs de Keerdok vind ik wel geslaagd, maar die glazen dakserre is er inderdaad compleet over.

Foto's Gimycko

Een dertigtal jaren terug in de tijd heb ik daarvoor al eens een ontwerp mogen bekijken. Eerlijk gezegd was dat project veel beter geconcipieerd en voor bewoning bestemd, met een mooie binnentuin met wegschuifbaar dak (bij goed weer!). En dat was dus geen tang op een varken zoals dit plan. Hopen we met zijn allen dat dit bij "wishfull thinking" blijft, want nog eens een hotel met seminariemogelijkheden.... En dan doen we onszelf (Lamot) nog concurrentie aan:-)

Wil "Nouveau" misschien gewoon zeggen : een extra glaspartij oept dak ?  

Niveau (14), zeunne.

;-)

Tja als niet komt tot iet kent iet zichzelve niet!

Wie gaat daar komen congresseren? Welke uil heeft dat concept bedacht? Ne chinees of nen Italiaan? Wie dacht er in Parijs te zitten en het Louvre te zijn?

Ik hoor daar al Sus tegen Marie zeggen die samen ongeveer 3.600 eurokes per maand moeten ophoesten in het rustoord daar in de geburen : "Wat poasde menneke geumme nog is eet drinke in den aoven dok? En dan van de skaailaain geneete? Ma ja t'is zoene klum na boave, de veurige kie bleef den ascenseur hangen. Och jaaa menneke me zulle hee ma bloave. De kaffe is ni fameus, maar allez."

Of Rachid uit de Katelijnestraat zegt tegen Rachida: "Wiile we noch is propere binne te cherake in de aofen dok?"

Het ding is afschuwelijk, maar als er hier in het stad iemand iets in zijne kop heeft, heeft die iemand dat ook in zijne staart en dan kan daar niemand tegenop. Laat de mensen van de Keeting en Den Drempel maar proberen te zorgen dat iedereen eten en drinken heeft die bij het ocmw niet meer terecht kan en dat degene die wat overschot van kleren heeft ze maar deelt met die mensen.

Vraag ik me ook af waarom er een project tot herinrichting van de Stassaertstraat moet ingediend worden. En hoeveel dat ook weer moet kosten. Loopt daar toevallig ook geen vlietje onder dat terug moet bovenkomen? Legt daar nieuwe fatsoenlijke asfalt, een deftige trottoir en het zal ook wel goed zijn zeker. Schepen van financiën ook niks te zeggen zeker als de burgervader spreekt?

Het is echt een afschuwelijk ontwerp, papier is verduldig zei ons moeder zaliger altijd. 

 

Die twee koekedozen vooraan zijn de terminals waar de hotelgasten hun yacht van twaalf meter moeten aan meren....had jij dat niet door GIM?

 

 

Nu de Keerdok de Nieuwe Docklands van Mechelen wordt, zouden we er - met zijn allen - kunnen gaan Suppen !

Suppen wordt de nieuwe hype, deze zomer, in het Land van Mechelen (Leuvense Vaart - Dijle - Hofstade Plage - Nekker - enz) want kanoën en kayaken is zo oldschool !

Suppen is de afkorting van Stand-Up-Paddling oftewel Standup-Paddle-Surfing.

Filmpje

Let ook op het zwembad in het Keerdok en de tunnels vertrekkende aan het kruispunt met McDonald's die de Dijle ondertunnelen ter vervanging van de brug.

Hopelijk snijden ze, bij de renovatie, niet al het glaskruid weg want heel gezond (zie artikel op deze blog).

Foto Gimycko

Nu nog een hoekske voor een naaktstrand en dan zijn we er helemaal.

;-)

Wat mij intrigeert aan dit (mogelijk toekomstige) gebouw...

... zijn - buiten de woonmogelijkheden - eventueel andere gebruiksfaciliteiten.

Misschien kunnen ze hier, bijv. op het hoogste verdiep, de Waterwegencentrale voor het Land van Mechelen onderbrengen.

Vanuit deze centrale aan de Keerdok zouden dan alle beken, rivieren en kanalen in het oog kunnen gehouden worden en bruggen en sluizen eventueel kunnen bediend worden.  Spijtig voor al die brug-en sluizenwachters, maar ik was van de veronderstelling dat ook hierop massaal werd beknibbeld.

sinds wanneer wordt er op de Dijle geroeid en vooral gezeild?

ikke nog nooit gezien

 

 

@ Malenie : Dat zijn ideeën voor de toekomst.

Zodat de Heren, met strohoeden en zware knevels, een romantisch boottochtje kunnen gaan maken met hun Dames, met sleepjurk en kant parasol.

Voor Un dimanche après-midi à l'île de la Grande Jatte van Georges Seurat, als het ware.

:-)

geprobeerd het met een open blik te bekijken maar kan er niet aan doen ... IEUW! ZO LELIJK!!
Die "glasbak" is totáál misplaatst ...  

 

@ Kathinka: het is alom geweten  dat Mechelen iets met "glasbakken" heeft.... De schoonste staat uiteraard op de Grote Markt en betekent dan ook een geweldige meerwaarde voor dit historisch plein (afin, dat zal de ene of de andere slimme op 't stadhuis toch gedacht hebben...) 

Ben al blij dat ik niet de enige ben die dit ronduit lelijk vind.

 

 

Gim ik heb nog een oplossing voor die twee koekedozen het zijn misschien de nieuwe haltes van Lijn vaporetto's in de toekomst als we via de Dijle ons komisses kunnen  gaan doen in 't stad...

Kunnen we geen spoedprocedure opstarten om Den Dok en zijn omgeving, als waardevol landschap te laten beschermen? Dan kan tenminste dat glazen onding er al niet meer komen.