Congolese Gemeenschap Mechelen viert 53 jaar onafhankelijk Congo

    

Zaterdag 29 juni
kun je terecht bij ‘t Arsenaal voor de feestelijke Congodag die de Congolese Gemeenschap Mechelen organiseert. Aanleiding is de drieënvijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo.

De voormalige Belgische kolonie werd onafhankelijk op 30 juni 1960. Op één dag na exact 53 jaar geleden dus, zaterdag.

Een modedefilé, gospel met Soeur Suzanne en Soeur Nicky, percussie- en dansspektakel met Zaba-Kina en Waka Waka Generation, buikdans, een reportagefilm en debat, een smakelijk buffet en een afsluitend dansfeest met DJ…

Van 14 tot en met 22 uur, wordt een gevarieerd en dagvullend programma gegarandeerd. De verveling belooft haar afwezigheid: verwacht je aan een interculturele happening.

          

De Congodag vindt plaats bij ‘t Arsenaal, Hanswijkstraat 63, Mechelen. Voor € 5 euro kun je aan het feest deelnemen. Wie ook aan het buffet wilt aanschuiven, telt € 12,50 neer voor toegang + buffet.

Meer info: e info.ccm.cgm@gmail.com of t 0485/ 54 09 98

@ Markec :

De hit van Johnny Wakelin wordt toch opgevoerd, hoop ik.

:-)

Reden genoeg om te vieren want in al die jaren is het land er enorm op vooruit gegaan.

 

Inderdaad Roger, ze leren nu allemaal Chinees.

Geboren in congo en er een gelukkige jeugd doorgebracht, vind ik het heel erg dat zulk rijk land dat in feite volledig zelfbedruipend zou kunnen zijn zo zijn hand blijft ophouden. 

De grootste kontlikkers krijgen het meeste rijkdom en meer dan drie vierde van de bevolking sterft van armoe. Het is wel erg als je je eigen bonenveldje 'snachts moet bewaken wil je buur niet met de oogst weg zijn.

Bedenk dat de Chinezen niks zullen toevoegen aan Congo of de Congolezen.

De wegen, die ze aanleggen, dienen enkel om de Congolese bodemschatten zo efficiënt en zo snel mogelijk te exporteren.

Mechelse koekoek in Congo

@Malenie

Uw verhaal van die bonen heeft veel weg van die man met zijn eite in Leest. Hebben de groentjes daar destijds in de Congo ook geprotesteerd tegen de kraaien ?

spijtig genoeg is het een waar verhaal, het is erg als je als moeder van vijf kinderen naast je veld moet waken

Miljarden franken hebben ze er decennia lang (dank zij de grote lichten uit de Wetstraat) uit de zakken van de Belgische belastingbetaler gezogen.  Ondanks al de milde schenkingen, het kwijtschelden van schulden en andere gunsten,  ging het er van kwaad naar erger want de "président fondateur" stak alles in eigen zak, verwierf aldus een stevig gespekt spaarboekje en in zowat elk continent riante eigendommen.  De idioten in de Wetstraat keken toe en zagen dat het goed was, zogen de Belgische belastingbetaler nog wat meer uit en schonken opnieuw met gulle hand voor  de diepe zakken van de potentaat.  Mobutu is inmiddels (gelukkig) wijlen maar of de situatie voor de bevolking er sindsdien op verbeterd is...???  

Maar afin, blijkbaar toch reden genoeg om 53 jaar "onafhankelijkheid" te vieren.  

Dus allemaal op de dansvloer om de  "Indépendance cha cha" te dansen.

Oh, dat is weer eens een heel andere visie, Roger.

Ik dacht dat België zijn kolonie zowat had leeggeplunderd.   (Zoals het met alle kolonies, waar ook ter wereld, ging).    Maar, nee.   Congo heeft miljarden uit de zakken van de Belgische belastingbetaler gezogen.

't Is maar hoe je het bekijkt...

@ Els 1: je hebt ontegenzeggelijk gelijk.  In het 3e of 4e leerjaar werd ons destijds in de aardrijkskundeles gezegd dat België aan Congo gaf en van Congo kreeg.  Het gaf technologische steun, onderwijs enz.. en het kreeg grondstoffen.  Schone ruil dus.

Later snapte ik wat dat geven en krijgen inhield: De belastingbetaler gaf en enkele families - de Frères en al wie betrokken was bij "de oude dame" (Société Générale) - "kreeg". 

Met andere woorden: elke Jan met de Pet mocht opdraaien voor de Congo en enkele families zogen het land leeg.

Waarmee ik niet wil ontzenuwen wat ik hierboven reeds schreef.

De Jaren van de Kongo-Vrijstaat zijn ons allen gekend met daarin een Mechelaar als triest onderdeel daarvan.

Ik hoop dat de Congolese Gemeenschap Mechelen en alle aanwezigen een fijn feest beleefd hebben en zich van een aantal schampere reacties hier niets aantrekken.

Had het kunnen weten wat die reacties betreft, maar blijft jammer.

Marc,  begrijp me niet verkeerd.  Die mensen mogen van mij gerust feesten hoor en hoe harder hoe liever, alleen hebben ze er in feite geen reden voor want na de onafhankelijkheid is Congo  een puinhoop geworden waar men onafgebroken met de hand open stond.  En draai en keer het zoals je wil... 't is gewoon de realiteit.

Congo is 80 keer zo groot als Belgie. Het is daarenboven ook een van de rijkste landen ter wereld. En toch steken wij sinds WO2 ( en waarschijnlijk ook voorheen ) via alle mogelijke kanalen er massa's geld in. Ik herinner mij nog heel goed de spaarvarkentjes in de winkels, de eindeloze inzamelingen via kerken, scholen en andere instellingen. Dat dit geld nooit echt bij de mensen is aangekomen is in geen geval onze schuld maar wel van de politieke goeroes die er hun eigen zakken hebben mee gevuld.

Dat Congo na de onafhankelijkheid de dieperik is ingegaan is niet de schuld van de Belgische belastingbetaler, maar wel van politieke verantwoordelijken in België, Frankrijk en Amerika, die kost wat kost wilden voorkomen dat een idealist het grootste deel van de opbrengst aan de lokale bevolking zou laten ten goede komen, en misschien wel de Sovjet-Unie en Cuba een graantje laten meepikken. Patrice Loemoemba moest dus vermoord worden, zodat de aasgieren (ter plaatse en hier) de winst konden verdelen. De ontwikkelingssamenwerking, door onze belastingbetalers gefinancierd, was het doekje voor het bloeden van de wonden, die de corruptie sloeg.

wieland, denk jij echt dat lumumba zo idealistisch was?

de mensen die hem indertijd van nabij kenden dachten daar anders over

in plaats van er overijld te gaan lopen allemaal hadden we beter de mensen blijven ondersteunen, de enigen die dat zijn blijven doen waren de paters en de zusters en bitn het winnen van zieltjes zal hen dat niet teveel opgeleverd hebben dan misschien een zekere vrijheid van doen en denken die ze hier niet zouden hebben

 

 

Beste Mechelaars, De Congolezen in Mechelen ( niet allemaal ) hebben gekozen om in plaats van niets te doen, zich van hun land te laten horen door in gesprek te gaan met ondermeer organisaties die nu de kofie uit kivu verkopen in Mechelse bodem, filmpjes te projecteren die de gang van zaken in Congo nu in kaart brengen etc...ik ben blij dat mechelaars aanwezig waren in 't Arsenaal en dat er gedebateerd wordt hier en daar. een ding is zeker: vooruitgaan van een land of niet, de viering van de nationale dag blijft een historische gebeurtenis dat wel dient te gebeuren.