13 internationale kunstenaars exposeren op Korenmarkt op uitnodiging van Samuel Vanderveken

  

(foto's: Jan Smets)

Mechelen bulkt van jong artistiek talent.  Dat weet ik al langer, en die wetenschap werd de laatste dagen nog sterk bevestigd.  Het is fijn om vast te stellen dat dit talent in deze stad ook de nodige kansen krijgt.  Eén van die namen die steeds terugkeert is Samuel Vanderveken van vzw Opa Malyn.  Zijn eigen-zinnige creaties weten al geruime tijd vele kunstkenners te boeien.  Samuel heeft een jaartje in het voormalige Oostduitse Leipzig verbleven waar hij aan de slag was met een internationaal kunstproject.  Hij leerde er vele jonge kunstenaars uit de gehele wereld kennen, en ...toen rijpte bij hem het idee om een aantal van die gemaakte vrienden uit te nodigen in Mechelen.  Gek idee?  Toch niet voor Samuel.  Hij is er in geslaagd ook.  En vandaag vertoeven in onze Maneblussersstad dertien kunstenaars uit de vier windstreken, die samen een expositie opzetten in de voormalige winkelruimte van De Monte op de Korenmarkt...

 

(enkele van de exposanten met Samuel op de onderste rij in het midden)

 

Mijn verblijf in Leipzig was een boeiende ervaring.  Zes maand lang heb ik aan een internationaal project meegewerkt  (Leipzig International Art program)  www.liap.eu    Ik was er de enige Belg tussen zowat honderd kunstenaars uit de hele wereld.  Onze ateliers waren gevestigd in een katoenfabriek.  Ik heb er vele toffe mensen leren kennen.  Leipzig is wel een heel aparte stad.  Het ademt nog volledig de geest van voormalig Oost-Duitsland.  Het is er redelijk vuil, en er is veel leegstand.  Anderzijds heb je er ook de kans om goedkoop een atelier te huren.  Na die zes maand, heb ik er nog zes maand bijgedaan om er nog individueel te werken.

 

 

 

Samuel kreeg vroeger reeds de kans om zijn artistieke kunnen te tonen in de marge van de Dijlefeesten, die nu ook vanavond weer van start gaan.  Zo wordt er ook dit jaar weer een Kunstroute opgezet op diverse locaties in het stadscentrum - en dit onder de noemer D.ART.  Het is het beeldend luik van het muziekfestival met tentoonstellingen, performances, lezingen, en andere...  Laagdrempelig en gratis is het mee te pikken.  Dus: waarom aarzelen?  Info over dit alles is op te snorren op de website:

www.d.art-mechelen.be

 

(Susanne Hopman en Georg Lisek)

 

Het is nu ook weer in dit kader dat Samuel van zich doet horen...

 

Ik vatte het idee op om een aantal van mijn vrienden-kunstenaars uit te nodigen in mijn stad.  Het leek me wel tof om dit te kunnen doen met de Dijlefeesten.  Dertien van hen zijn op mijn invitatie ingegaan.  Ze verblijven nu al enkele dagen in Mechelen, in het Novotel.  Ze hadden een leuke eerste indruk van Mechelen, dat ze een toffe, propere en boeiende stad vonden.  Nu zijn we nog druk aan het werk om onze gezamenlijke tentoonstelling op te zetten.  Deze avond opent D.ART officieel in kunstencentrum nOna in de Begijnenstraat.  Wij doen onze deuren reeds open om 18 uur...

 

  

(Cisco Merel en Lorenza Diaz)

 

Onder de titel 'Ergens tussen markt en maan' loopt de boeiende expo.  Plaats van het gebeuren: de voormalige muziekhandel De Monte op de Korenmarkt.  Het gebouw staat nu te koop.

 

We hebben het hier wat opgeknapt en geschilderd.  In ruil mochten we gebruik maken van deze ruimte, die schitterend gelegen is nabij het festivalgebeuren.  Onze expo loopt nog door tot na de Dijlefeesten.  Dus, wie niet de kans heeft om deze dagen bij ons binnen te lopen, kan dit nog tot en met 7 juli De titel van onze expo verwijst naar het voortdurende gevecht van de kunstenaar met realiteit (markt) en droom (maan).  We zijn de stad Mechelen en de organisatie van de Dijlefeesten dankbaar om de gekregen mogelijkheden.

 

(Aika Furukawa)

 

De kunstenaars wiens werk je op de tentoonstelling kan zien, hanteren heel verschillende stijlen.  Het zijn haast allemaal twintigers of jonge dertigers, buiten een paar die iets ouder zijn.  Dit is het volledige lijstje:

 

Darryn Ansted (AU), Peter Rune Christiansen (DK/DE), Lorenza Diaz (CH/DE), Laura Eckert (DE), Mitja Ficko (SL), Aika Furukawa (JP), Suzanne Hopmann (PH/DE), Margret Hoppe (DE), Alexander König (DE), ByeByebn (BE), Cisco Merel (PA), Samuel Vanderveken (BE) en Lydia Wahrig (DE)

 

   

(Lydia Wahrig en Margret Hoppe)

 

artistieke wereldreis in een notedop...  Mechelen gaat mondiaal.  En hiervoor hoef je enkel naar de Korenmarkt af te zakken...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat, Leipzig een redelijk vuile stad . Richard Wagner zal het niet graag lezen. t' Is maar hoe je het bekijkt .

Fijn dat je via www.d.art-mechelen.be zoveel voorbeelden van het werk van de artiesten kan zien. Ik ben overtuigd & ga zeker kijken.