Unieke reproducties van grote glasramen Sint-Rombout

  (foto's: Jan Smets)

    

(posters Luc Van Hoeylandt)

Fotograaf Luc Van Hoeylandt is niet aan zijn proefstuk toe.  Regelmatig weet hij ons te verrassen met knappe (Mechelse)  foto's van zijn hand.  Is het niet in een boek van Marcel Kocken, dan is het in een uiterst verzorgde prentkaartenreeks of met boekenwijzers.  Nu heeft Luc weer iets totaal anders gerealiseerd.   In samenwerking met Bram Van Der Auwera - beheerder van de Sint-Romboutskathedraal, fotografeerde hij de grote glasramen van het Noordelijk en Zuidelijk transept.  Het resultaat werd afgedrukt op posterformaat, en is zéker een must voor elke Mechelen-liefhebber!

 

Ik liep al langer met het idee rond om deze mooie glasramen te vereeuwigen, en legde m'n idee voor aan Bram.  Er bestond al wel wat prentkaarten van deze ramen, die in de kiosk in de kathedraal werden aangeboden, maar die waren technisch en esthetisch niet van de beste kwaliteit.  Bovendien staan er zovéél knappe details op de ramen, dat ik ze wou laten afdrukken op groot formaat.  Ik heb de beide ramen dan gefotografeerd, en we maakten een proefdruk.  Dit is het resultaat...

 

Het resultaat mag er wezen.  De ramen die respectievelijk dateren van 1861 en 1935 zijn uitgevoerd op A2 formaat (42 - 60 cm), op kwalitatief papier van 200 gram.  Het puike werk werd uitgevoerd door drukkerij Hellemans uit Sint-Katelijne-Waver.  De reproducties kosten per stuk 10 euro, en worden individueel verpakt in een beschermkoker.  Je kan ze verkrijgen in de kiosk van de kathedraal.  Deze kiosk is meestal geopend in de namiddag.  

 

(Bram Van der Auwera en Luc Van Hoeylandt)

 

Op de beide posters zijn er in de linker-en rechtermarge bovendien 18 details afgedrukt.  Leuk is het voor kinderen om deze details op het grote raam te zoeken en te ontdekken.

 

Over deze ramen die elke bezoeker van de kathedraal weten te fascineren, werd al een knap boekwerkje uitgegeven in 2010.  Het geeft heel wat achtergronden en randinfo over deze glasramen die 19 m op 9 m groot (!) zijn.  Samensteller van de 'De gebrandschilderde glasramen in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen' is stadsgids Bert Verriest.  Het boek van deze man, waarvan ik in een vorig leven ooit nog geschiedenisles kreeg, is eveneens verkrijgbaar in de kathedraalkiosk.

 

 

Het noordelijk transeptraam is één van de vier na de eerste WO overgebleven ramen uit het atelier Pluys.  Het is één van de grootste uit ons land, en het stelt de Afkondiging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis in 1854 voor - zes jaar voor de vervaardiging van het raam. .  Het raam toont het interieur van de Sint-Pietersbasiliek in Rome, waar de bisschoppen en kardinalen samenkwamen voor de proclamatie door paus Pius IV.  Alles werd zo historisch correct mogelijk weergegeven, en het perspectief is verrassend.    In het roset bovenaan wordt het ontstaan van de Schepping afgebeeld.  Het zuidelijk raam ging in dialoog met dit noordelijke raam, maar werd onherstelbaar beschadigd in de eerste WO.  In 1935 werd een nieuw gemaakt.  Gustaaf Ladon voerde het werk uit.  Dit raam bevat verscheidene taferelen waarvan geen enkel dominerend is.  We herkennen wel geestelijken en leken die OLV-van Mirakelen aanbidden en een taferelen als de Kruidood, de Boodschap, de Kroning van Maria...  Zeker herken je ook Koning Leopold III en Koningin Astrid en Kardinaal Van Roey...    Leuk om alles in de kathedraal te bekijken, en thuis nog grondiger op de posters van Luc te bestuderen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een zicht van de buitenkant...

Foto Gimycko

...en hier meer over de familie Pluys.

Bravo Luc en Bram

Als ge weten hoe vêle de shop in de cathedraal in Antwerpen genereerd dan Wordt het Tijd dat

wij dat in Mechelen dat ook doen!

De kerkfabriek zit op een goudmijn maar zij beseffen het nog niet!

Doe zo voort jongens.

Francis

@ Francis : Inderdaad.

Sint-Romboutskathedraal - Foto Gimycko

A2 formaat ?

@ marc1

Ik veronderstel dat je het niet eens bent met het A2 formaat uit het artikel? Vandaar jouw vraagteken?

Moest je kunnen hoofdrekenen trek dan 6 mm. af van de zijde van 60 cm. en je bent waar je wezen moet. Anders tel je het na op een bierviltje van je stamcafé. Van die 42 cm. moet je afblijven!

:-))

 

Als nu de kiosk open is, kunnen wij de posters aanschaffen. Al 4x een poging ondernomen, maar steeds gesloten.

@ Jos : als je vier keer in de voormiddag komt dan heb je inderdaad nooit prijs... Vrijwilligers zijn een uitstervend ras en de kiosk is lang niet rendabel genoeg om fulltime uit te baten. Maar er is beterschap op komst ! Binnenkort op weekdagen terug mogelijkheid tot aankoop in de voormiddag.

@ Francis : alles is relatief he. Ik ken de omzet van de Antwerpse kathedraalkiosk maar al te goed, maar wij hebben geen drie Rubens'en en ook geen busladingen Japanners die naar Nello en Patrasche komen kijken. Dus die goudmijn is misschien wat overroepen. Verhouding kathedraalbezoekers Antwerpen-Mechelen is momenteel 1 op 7...

Ook een oud zeer : al die Mechelse (!) stadsgidsen die met horden bezoekers tegelijk binnenvallen maar de toeristen geen tijd gunnen om iets te kopen aan de kiosk. Vraag maar eens bij het Mechels Souvenirke : zelfde verhaal...en steeds dezelfde uitleg : geen tijd meneer, te strak schema en veel te veel te zien in 't stad ! Klopt natuurlijk, maar daar heeft de kathedraal weinig aan.

Mijn glazen bol voorspelt echter een schoon winkeltje vol met Luc-producten in de kathedraal...ge zult alleen nog een legislatuurke of twee geduld moeten hebben :-)

Jef, ik vind dat A2 nogal groot om (wat waarschijnlijk toch d ebedoeling zal zijn) aan toeristen kwijt te raken.........nogal moeilijk om veilig mee thuis te geraken of worden ze verkocht in een kartonnen koker?

Das wel een interessante opmerking Spook. Ik zal dat een keer voorleggen bij de Mechelse Gidsenbond.

...wat dan ook in het artikel staat Marc...  ;-)

"...en worden individueel verpakt in een beschermkoker..."

Wel een leuk idee om wat meer naar buiten de komen als kerk/kathedraal. Andere kerken zouden dat ook kunnen doen. :-)

@ kathedraalspook

Ben 1x in de voormiddag geweest en 3 x in de namiddag.

De kiosk lag er steeds verlaten bij.

Jan S, daar had ik blijkbaar over gelezen!