Studio Borgerstein slaat tenten op in het IKA

  (foto's: Jan Smets)

De dertigjarige Monica La Roche (foto) straalt als zij poseert voor één van haar schitterende kunstwerken.  Terecht.  Deze jonge kunstenares maakt bijzonder expressieve, kleurrijke en ontroerende pareltjes van 'schrijfkunst'.  Monika is één van de veertien kunstenaars van Studio Borgerstein, die deze dagen exposeren in het Instituut voor Kunst en Ambacht aan de Veemarkt.   Deze tentoonstelling met wat men al eens omschrijft als 'Outsider Art' of 'Art Brut' is een bezoekje overwaard.  Maar talm niet te lang.  Zaterdag is immers de laatste dag om deze expo met een bezoek te vereren...

 

 

Het IKA is een prachtlocatie om tentoonstellingen te organiseren.  De laatste jaren waren er hier al hele knappe te zien.  De heldere ruimtes met hoge plafonds en knipoogjes naar het verleden, laten de werken mooi tot zijn recht komen.  Vanavond was er de vernissage van de tentoonstelling van Studio Borgerstein.  Deze Studio is het artistieke atelier van de bekende vzw voor personen met een verstandelijke beperking - Borgerstein - in Sint-Katelijne-Waver, op een boogscheut van Mechelen.  In het atelier ontwikkelen de kunstenaars hun eigen beeldtaal en leren ze omgaan met verschillende materialen en technieken.  De kunstwerken zijn verrassend spontaan en eerlijk.  Ze bieden een unieke kijke op de wereld en het leven zoals zij dat ervaren.  En dat komt heel fascinerend en oprecht over.  Best ontroerend zelfs.

 

Wis Van Boekel is al zo'n tiental maanden met deze groep kunstenaars aan de slag.

 

(Wis Van Boekel)

 

Ik ben interieurarchitecte van opleiding.  Zes jaar ben ik in die sector aan het werk geweest.  Maar ik 'miste iets'.  Zo ben ik in Borgerstein terechtgekomen na me twee jaar te hebben bijgeschoold in 'beeldende creativiteit'.  Het was voor mij een openbaring om te werken met mensen met verstandelijke beperkingen.  Maar het is heerlijk werken. De bewoners zijn méér dan goed bezig.  Kunst vervaardigen geeft hen de kans op bevestiging.  Ze krijgen positieve aandacht hierdoor.  Ze zijn échte kunstenaars. Ik ga altijd uit van wat in hun persoon zit - en van hun eigen denkbeelden.  Ik wil hen niet 'prachtig laten tekenen', maar laat hun persoonlijkheid primeren.  Dat is belangrijk.  Ik laat hen alleen kennismaken met materialen, en leer hen andere technieken aan.  De rest komt uit hen zelf.  De kunstwerken hebben stuk voor stuk grote kwaliteiten.  Ieder heeft zijn of haar stijl.  Zo is er Monika die nog niet zo heel lang in ons atelier werkt. In het begin was het voor haar allemaal een beetje 'moeilijk'.  Maar je ziet haar 'groeien'.  We gaan stapje voor stapje verder.  Monika verwerkt in haar 'schrijfkunst' haar gevoelens en ideëen.  Ze wordt rustiger als ze artistiek bezig kan zijn...  En dan heb je ook nog Ivan Van Der Vliet.  Het is één van onze veelbelovende kunstenaars...

 

Monika La Roche vertelt:

 

               (Monika La Roche)

 

Elke vrijdag kom ik naar het atelier.  Ik woon nu twee jaar in Borgerstein.  Ik maak schrijfkunst.  Mijn lievelingskleur is roze.  Vandaag ben ik erg fier dat mijn schilderijen hiet tentoongesteld zijn!

 

Ernest Van Buynder is voorzitter van 'de vrienden van het MUKHA.  Graag was hij bereid om een woordje te doen op de vernissage.  Hij staat in bewondering voor de professionele aanpak van de tentoonstelling, waarbij nog heel wat musea kunnen van leren.  Hij vindt het bovendien een uiterst knappe selectie.

 

  

(Ernest Van Buynder en Eric Stroobants)

 

Ik heb vijf kunstenaars aan het werk gezien in de Studio.  Ze keken haast niet op van hun werk.  Heel intens waren ze er mee bezig.  Ik stond ook in bewondering voor de liefdevolle en kundige begeleiding.  Ik feliciteer de iniatiefnemers die met veel respect voor de kunstenaars deze expo hebben opgezet, en hoop dat dit een aanzet kan zijn voor méér tentoonstellingen in de toekomst...

 

Ook voorzitter van van de Raad van Bestuur van de Stichting Borgerstein, Eric Stroobants, die de meesten kennen als boegbeeld van Museum Kazerne Dossin, toont zich een tevreden man.  "De Studio werd in 2010 opgericht.  Vandaag mag men terecht fier zijn om deze resultaten te kunnen tonen!"

 

          (werk van Georg Verstrepen)

(werk van Martine Thielens)

 

De tentoonstelling is nog te bezoeken op donderdag 2 mei en vrijdag 3 mei van 14 uur tot 19 uur.  Op zaterdag 4 mei kan je er nog terecht tussen 10 uur en 16 uur.  De inkom is gratis, en je kan een verzorgd kunstmagazine met méér over de kunstenaars en de Studio aanschaffen aan de prijs van 5 euro.  De werken zijn allemaal te koop.

 

(werken van Ivan Vander Vliet)

 

Borgerstein vzw - IJzerenveld 147 - 2860 Sint-Katelijne-Waver  (015 56 02 00)

www.borgerstein.be

 

De tentoonstellende kunstenaars zijn: Danny Van Muylder, François Oste, Georg Verstrepen, Ivan vander Vliet, Jean Dillen, Jef Cloostermans, Martine Thilens, Monica La Roche, Monique Pittoors, Palmer Nuytttens, Rozette Goovaerts, Sven Langhmans, Sylvain Serneels, Wytze Hingst.