Stad mechelen zoekt torenwachter

De Stad Mechelen zoekt een Voltijds contractueel Torenwachter m/v

Jouw taken:

-      Je staat in voor het dagelijkse en periodieke onderhoud van de Sint-Romboutstoren:

 

  • Regelmatig controle m.b.t. veiligheid, netheid en technische mankementen
  • Reinigen van trappen en etages
  • Melden van defecten en uitvoeren van diverse herstellingen, onderhoud en aanpassingen of opvolgen/coördineren van externe firma’s die de werken komen uitvoeren
  • Onderhoud van het torenuurwerk en het automatisch speelwerk
  • Opvolging en coördinatie van (onderhouds)werken aan de concertbeiaard en de historische beiaard: in het bijzonder het oplossen van kleine technische mankementen die zich eventueel voordoen tijdens de (zomer)beiaardconcerten
  • Je maakt deel uit van de staf van de Stedelijke Musea en denkt zo mee na over en werkt mee aan publieksgerichte ontsluitingsprojecten omtrent de Sint-Romboutstoren

-      Je staat in voor de opvang en begeleiding van bezoekers, zowel technici als VIP’s

Jouw profiel

-          Je beschikt over een relevante technische opleiding of ervaring

-          Je beschikt over een definitief rijbewijs van ten minste categorie B

-          Je bent in staat om zelfstandig je werk (schilderwerk, herstellen van houtwerk, poetsen van o.a. vloeren en ramen, perfect laten functioneren van uurwerk en speelwerk) te organiseren en uit te voeren of in samenwerking met gespecialiseerde vaklui

-          Je herkent problemen en potentieel gevaarlijke toestanden en onderneemt de nodige stappen om ze weg te werken

-          Je hebt voldoende interesse voor en kennis van technische toestellen (audio, video,…) die op de toren gebruikt worden

-          Je werkt ordelijk en met oog voor kwaliteit

-          Je hebt interesse en de juiste instelling om te werken in een historisch gebouw

-          Je hebt geen hoogtevrees en een goede fysieke conditie (meermaals per dag 538 trappen beklimmen)

-          Je bent klantvriendelijk en taalvaardig; je spreekt correct Nederlands en hebt basisnoties van één of meerdere toeristisch relevante vreemde talen

-          Je beschikt over basiskennis m.b.t. de Sint-Romboutstoren en de geschiedenis van Mechelen en bent bereid je daar verder mee vertrouwd te maken

-          Je bent bereid te werken in een onregelmatig werkrooster (regelmatig avond –en weekendwerk, zondagwerk)

-          Het is een pluspunt indien je beschikt over kennis van beiaard –en uurwerkmechanismen

-          Je bent het gezicht van de Sint-Romboutstoren en communicatief ingesteld (o.a. Facebookpagina en website updaten)

 

Ons aanbod:

-      Vervangingscontract

-      Voltijdse functie

-      Loon op D1-3 met bijkomende voordelen

Interesse?

Stuur je kandidatuur uiterlijk op 30/05/13  door naar aanwervingen@personeelmechelen.be of schriftelijk naar Stad & OCMW Mechelen, Departement Personeel, Schaalstraat 46, 2800 Mechelen.

Extra info?

De selectie start met een CV-screening. Enkel de kandidaten wiens profiel het best aansluit bij de functie, worden uitgenodigd voor de selectie (max. 12).

De selectieprocedure bestaat uit:

  • psychotechnische proeven op 10/06/13
  • mondelinge proef 11/06/13

Voor inlichtingen met betrekking tot de functie kan je terecht bij Bart Stroobants, hoofdconservator musea:

T 015 29 40 35

bart.stroobants@mechelen.be

Contactinformatie

E aanwervingen@personeelmechelen.be

Omdat nu zo een vrij unieke job is, wou ik dat toch even in de picture zetten. Wie neemt de uitdaging aan ?

Wat verdient het?

Je moet wel heel goed weten waar je aan begint als een torenwachter op wilt volgen met de kwaliteiten van de vorige man.

Ik heb zojuist de niveaus in Sint Rombouts toren herschreven op waarheid met gebruik van diverse bronnen waaronder mondelinge info van de vorige torenwachter.  Zie hiervoor http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Romboutskathedraal_(Mechelen)#niveaus  

 

Ik wens de nieuwe man veel succes in deze slangenkuil die de beiaardwereld in Mechelen is.

Bij deze wil ik toch nog maar eens mijn (grote) waardering uitspreken voor Nick Vanhaute, de torenwachter die zo gedreven, en met enorm veel vakkennis zijn job (en véél meer dan dat!) heeft uitgevoerd.  Wat hij voor onze toren en uurwerk heeft gedaan is van onschatbare waarde!   Zijn naam mag in vergulde letters in de geschiedenisboeken van Sint-Romboutstoren worden geschreven.  Dat wil ik toch maar eens even in de verf zetten!  Nick was zo  bewonderingswaardig gepassioneerd met zijn job bezig... Schitterend gewoon. 

Bedankt hiervoor!

(foto: Jan Smets)

Meer dan helemaal mee eens met vorige schrijver Jan Smets

Toch 2 vragen die ik mij stel:

1: Stopt Nick er defintief mee?

2: En bijgevolg: Is dit een vacature voor een tijdelijke of een vaste job?

Ik begrijp uit de advertentie dat het eerst tijdelijk is waarna het omgezet gaat worden in een vaste aanstelling. Maar een torenwachter vinden met de kwaliteiten en gepassioneerdheid van Nick Vanhaute is zoeken naar een spelt in een Hooiberg. Nergens in heel België en Nederland loopt een trommelspeelwerk zo perfect als wat Nick in Mechelen heeft achtergelaten. Als er geen juiste man op deze plaats komt is dat weer snel verleden tijd en wordt het net zo'n zootje als in Brugge of Antwerpen momenteel met de trommelspeelwerken aldaar. Bedrijven die de installaties restaureren snappen niets van de techniek van een trommelspeelwerk. Nick was de enige man in België die deze vaardigheid wel beheerste. 

Beste Nick, we hadden het met mekaar wel eens aan de stok. Toch wens ik u het allerbeste bij uw nieuwe job. En dien toren, laat er uw slapen niet voor. Ik moet het zelfs niet weten waarom je hem vaarwel hebt gezegd maar ik kan het raden. Tot later in den hemel.

Dat Nick zijn taak zeer uniek en bijzonder goed invulde, dat mag duidelijk zijn.

Maar zijn opvolger moet natuurlijk geen Nick zijn, (want het uurwerk staat nu op punt, op de wijzerplaten na) maar iemand die het werk van Nick kan onderhouden, en die nieuwe en misschien ook andere impulsen kan geven aan ons UNESCO werelderfgoed.

Enfin, ik maakte bij mijn vorige gidstocht op de toren reklame voor de nieuwe vacacture. Veel bereidwillige kandidaten als je onderaan de toren staat, en heel wat minder bovenaan. :-)

Niet alleen krijg je, bij de job, een kei-cool T-shirt, maar ook nen kei-coole toeter !

;-)

Peter, ik zou zeggen pak het aan .-)

Wel G.L. ik overweeg het. Het is dichtbij, ik kan overhuis over de middag en ge hebt veel mensen onder u.

Maar ik ga passen want ik heb al een job.

Het is pertang een hoge positie he :-)

@ Gymycko,

 

Die T-Shirts heb ik (van zodra het nieuwe logo gekend was) op eigen initiatief laten drukken en zelf aangekocht!

De hoorn van "den torenwachter"  is al jaren in bruikleen, Hij ligt in het Vleeshuis in Antwerpen. Hopelijk komt die weer naar Mechelen als er een "nieuw" stads museum is. Men kan daar niet voorbij gaan aan de  geschiedenis die Mechelen rijk is aan "torenwachters en horlogemakers.
Een van de "grote" torenwachters was Jomme Goyers. Actief 1892 tot 1914
Zijn achterkleinzoon Lodewijk Terrijn bracht mij regelmatig een bezoek, spijtig genoeg ondertussen overleden.  Dankzij zijn getuigenissen, foto's brieven en documenten hebben we de toren voor een stuk gebracht tot wat hij vandaag is. Een levend monument waar de sfeer van heden en verleden te proeven is. 

@ Nick : Oei,was de stadskas leeg zodat er gene T-shirt van af kon ?

;-)

BTW :

Ook de vliegtuigspotters waren een onderdeel van de geschiedenis van onzen ouwen reus.

Gim, als ik HLN van vrijdag 10 mei goed lees is het niet Nick die het afbolt maar wel " Rombaut wordt wijzer " die de handdoek in de ring gooit. Dat is al een heel ander paar mouwen. Maar die discussie hadden we toch al eens dacht ik.

Ik vrees dat je volledig verkeerd ingelicht bent G.L. :-)

Peter, eigenlijk ben ik tevreden dat ge mij gelijk geeft. Gazetten zijn gewoon niet te vertrouwen. Maar ter zake nu. Neem het nu eens aan van iemand die het kan weten. Die wijzerplaten zijn gewoon niet realistisch. En als de Nick daaruit zijn conclussies trekt is dat zijn bier. Zo simpel is dat.

G.L Ik dacht net te antwoorden dat je de gazet dan toch niet goed gelezen hebt. Ik denk dat ge u vergist, rombout wordt wijzer is sterker dan ooit. En ik kan hen nu ten volle ondersteunen.

Nu weer tegen twee. Er is maar één probleem, de Nobels zijn beus is leeg.

Beste Nick, Spijtig dat je je werk als torenwachter vaarwel zegt als ik het goed begrijp.

Ik heb je een keertje bezig gezien en het was een heel aangename ervaring alles te mogen vernemen over het uurwerk dat je toen nog aan het verder in orde brengen was. Alles netjes geschilderd en gepoetst met veel liefde.

Het ga je goed met hetgeen je gaat ondernemen.

Als ik de advertentie goed lees verwachten ze veel vacatures. Maximum twaalf kandidaten worden weerhouden...Gaan ze er zoveel bijeen krijgen want he tis wel een heel specifieke jobomschrijving me dunkt  

Nick, bedankt!!! Puik  werk  heb je geleverd al die tijd,  jouw opvolger heeft de zware taak  om het minstens zo goed  te doen!!

Succes in je verdere professionele leven!!!!
 

@ Malenie,

 

Als ik de job omschrijving van 2007 (waar ik destijds op af kwam) naast die van vandaag leg zijn er idd opmerkelijke verschillen. De voordelen zijn slechts aangepast aan de index.