Mechelen Hapt Toe! duimt voor mooi weer

met categorie:  

        (foto's: Jan Smets)

In tapasbar Sava op de Grote Markt heb ik een ontmoeting met Femke Boone en Yoni De Lauw.   Deze twee jonge mensen zijn laatstejaars in de afdeling Intercultural Relations Management aan onze Mechelse Thomas Moore Hogeschool.  Samen met vier andere studenten hebben ze een uniek eindproject op het getouw gezet.  En...daar zal Mechelen binnenkort van kunnen proeven!  Dat smaakt beslist naar méér!

 

Wat ze organiseren op zondag 26 mei past in een breder project.  De studenten zetten een evenementenbureau - R.Event - op. Dit bureau werd opgericht als Small Business Project (SBP) onder leiding van Vlajo.  Da's een mond vol.  Maar wat voor unieks hebben ze dan voor de Maneblussersstad in petto?   'Mechelen Hapt Toe!  ...het bekt leuk, maar voor wat staat het?

 

Het was ons idee om een evenement op poten te zetten dat 'nieuw' zou zijn in Mechelen.  Al snel hadden we iets vaags op het oog.  'Antwerpen proeft', of 'Hapje Tapje Leuven' zorgden voor de inspiratie.  Een culinair evenement had Mechelen nog niet.  Zoiets wilden we hier ook organiseren.  Maar dan wel op onze manier.   Het zou een breed publiek moeten aanspreken, een mooi geheel moeten vormen, en een zekere klasse uitstralen, zonder elitair te zijn.  Muziek moet gezellig klinken op de achtergrond, maar niet overheersend zijn.  Het is immers niet de bedoeling om er een muziekfestival van te maken. Bovendien zou het een kindvriendelijk karakter moeten hebben...  Met al dat brainstormen kwamen we steeds stapjes dichter bij ons project...

 

De studenten togen aan het werk.  In Leuven wordt 'Hapje Tapje' georganiseerd in de Muntstraat, en da's vaak toch wat drummen.  In Mechelen lieten ze hun oog vallen op de Grote Markt.  Dat leek de ideale open ruimte voor 'Mechelen Hapt toe!'

 

 

We togen met onze vraag naar 'de stad'.  Een datum prikken was het eerste probleem.  Er is in Mechelen immers zovéél te doen.  Slotmanifestatie voor het fietsen voor 'Kom op tegen Kanker', de Kinderspeeldag...  Uiteindelijk werd in overleg besloten om zondag 26 mei vast te leggen.  Dit leek ons geen slecht idee.  Da's nog net voor de examenperiode.  Die dag wordt ook de fandag van 'Thuis' georganiseerd in de Nekker, maar misschien zakken wel een aantal bezoekers wel af naar het centrum...  Hopelijk wordt het weer wat beter.  Heel warm hoeft het natuurlijk niet te zijn, maar regen zou een domper kunnen zetten op het gebeuren.  Vingers kruisen dus...   Enfin, we kregen dus het fiat van de stad.  Maar er werd wel duidelijk gesteld dat de financiële verantwoordelijkhedi voor ons is.  Er zit een zeker riscico in - maar het is een berekend risico.

 

De standhouders dienen 180 euro neer te tellen voor deelname.  Daar houden de studenten praktisch geen winst aan over.  De centen gaan bijna integraal naar de tenten.  Die moeten immers geplaatst worden, en moeten beslist méér zijn dan partytenten.  Ze moeten stevig zijn.

 

Dan moesten we dus standhouders vinden.  Bovendien moesten we hen proberen te overtuigen om in de boot te stappen.  Het is immers een totaal nieuw project in deze stad.  Daar is véél tijd ingekropen.  Een aantal handelaars bekeken ons bedenkelijk met gefronste wenkbrauwen....  Maar toen ging de bal aan het rollen!  Tapa Negra en Pin'ard waren de eerste zaken die toehapten.  In januari konden we hen over de streep trekken!  Wat later hadden we dé grote vis aan de haal: brouwerij het Anker zegde enthousiast zijn medewerking toe, en toen ging het erg snel.  Zo zaten we kort nadien reeds met tien standhouders.  Alles viel wat stil toen we op buitenlandse stage waren, maar na een artikel in Gazet van Mechelen konden we de lijst van deelnemers uitbreiden naar achtien.  De aanbiedingen liepen nu spontaan binnen.  Nu hebben we een mooie variatie van heel uiteenlopende proeverijen, van bier tot ijsjes, Thais, Indisch, Spaans, een coctailbar, en véél meer.  Zo zorgt 'Mechels Natuurlijk' voor artisanaal hoeve-ijs, brood of groenten... , en zijn er producten uit een hertenfarm... Voor elk wat wils dus.

 

De studenten willen de 'proef-markt' in een vierkant opstellen.  In het midden is er ondermeer een springkasteel voor de kleinsten.  Ook zijn sta-en zittafels voorzien.   Van dit alles diende men een plan op schaal te maken voor de brandweer.  Want veiligheidsmaatregelen zijn streng.  dat weten de studenten nu wel.  Er komt écht veel bij zo'n organisatie zien.

 

Mechelen Hapt Toe! gaat door van 13 uur tot 20 uur.  De mensen betalen met jettons die verkrijgbaar zijn aan 1 euro.  Aan de standhouders werd de suggestie gegeven dat er maximum een 5 euro per stand zou uitgegeven worden.  Het gaat immers eerder om proeven en ontdekken, ipv eten...  Maar de 'invulling' geven de standhouders uiteraard zelf.

 

Per aankoop van twintig jettons kan men deelnemen aan een wedstrijd waarmee een nintendo 3 DS kan gewonnen worden!

 

 

Het is een nieuw gegeven in Mechelen.  We hopen dat het aanslaat, en dat het idee later overgenomen wordt.  Voor ons is het alvast nu al geslaagd.  Het was een héél leuk project.  We leerden enorm veel bij, over wetgeving, SABAM, en hoe je zoiets aanpakt... Zo denk ik bijvoorbeeld aan het afvalbeheer......   We hebben ons goed kunnen uitleven.  Wij beiden zorgen voor de promotie.  Onze docenten zijn zelf ook heel enthousiast en onder de indruk van wat we tot hiertoe konder verwezenlijken.  Ze waren bij aanvang eerder lichtelijk wantrouwig...  Zo van 'gaat dat wel in orde komen...'.

 

Femke die van Steenokkerzeel is, is nu al razend benieuwd hoe alles zal verlopen.  Ze was verbaasd maar blij dat hun evenement zelfs op VTM werd aangekondig.  Ook Yoni die van Sint-Katelijne-Waver afkomstig is, deelt die gevoelens.

 

Nu verspreiden we overal de affiches, flyeren, en leggen we contacten met de pers.  Op onze website lopen nu al veel positieve reacties binnen, en velen wensen ons succes.  Ik wil wel aanstippen dat de Jeugddienst ons enorm goed geholpen heeft!  Na het evenement zouden we graag een filmpje tonen met opnames van het gebeuren en met de reacties van de standhouders...  Mechelen Hapt Toe! wil de vele toffe Mechelse zaken in de kijker zetten!  We hopen dat we er in slagen...

 

   Ook op Facebook te volgen  :    http://www.facebook.com/events/398666570208409

 

www.mechelenhapttoe.be

 

Ik kom alvast proeven!  U ook?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wauw! Knap initiatief van deze studenten. Ik wens hen veel succes en hoop ook een kijkje te kunnen nemen. En te proeven uiteraard!

Hopelijk komen, naast de Bourgondiërs - dat Mechelaars zijn, ook de vegetariërs, veganisten, raw food-iërs, fruitariërs en sap-ariërs aan hun trekken.

;-)

De Bourgondiers zou ik maar op afstand houden.-)

@ Gimycko: en dan vergeet je nog de eeuwige Googlers en Wikipediërs....

Just an ID zeunne.  Raar volkje die Mechelaars.....

Food for thought, Roger, food for thought.

Bedankt.

:-)

@ Gimycko

 

Aan de vegetariërs hebben we zeker gedacht! Omdat het de eerste editie is, wilden we een breed publiek aantrekken en hebben we ons nu niet echt toegespitst op fruitariërs (ik moet zelfs eerlijk toegeven dat ik de term pas ontdekte!). Als het evenement volgend jaar opnieuw geörganiseerd wordt - en dit hangt af van verschillende factoren - zullen we ons best doen om nog meer te cateren naar vegetariërs, veganisten, e.d.! Niets houdt hen op deze editie tegen om eens een kijkje te komen nemen wat voor lekkers er voor hen allemaal voorzien is, de toegang is immers volledig gratis. 

Santé, en tot dan? ;-)

 

 

 

Ik ga zeker afkomen, helemaal mijn ding ;o).
Nu duimen voor goed weer...

@ Yoni : Een bekende fruitariër was... Steve Jobs.

Maar als je alleen maar appeltjes eet overwin je geen kanker.

Als Mechelaar hoop ik ook dat echte Mechelse groentjes zoals de Mechelse stokslabonen en krombek aanwezig zullen zijn, net zoals ons ferm Mechels kieken (aka koekoek) en de Mechelse bieren.

Voor nen echte Mechelse whisky zal het nog wel wat te vroeg zijn, maar we zijn in blijde verwachting.

:-)

Bekende sap-ariërs waren de kneusjes van Studio Brussel die een week in het Glazen Huis gingen zitten voor het Goede Doel.  Grappig was wel dat ze, na die Goede Week, snakten naar ne goeie grote biefstuk mè veul frut en veul majoneis.

;-)

Sapjes en soepen zijn natuurlijk gezond, maar ook ideaal om al die afgekeurde groenten uit de Mechelse Veiling (omwille van een vlekje of de-niet-perfekte vorm) te recupereren.

Voor mij een pan spek met eieren en liefst van al vet spek.

Wel, Louis, na een goeie maaltijd kan een goei sigaar (met een goed glas whisky) ook altijd smaken.  Maar ik denk niet dat dat in het pakket zal zitten.  Zeker niet in een Mechelen waar de rokerige bruine kroegen (zo goed als) verdwenen zijn.

;-)

Zoals het een echte Bourgondier past Gim.

@ Gimycko

 

Je zal zeker aan je trekken komen! Mechels Natuurlijk is ook aanwezig met een stand. Zij brengen lekkere hertenfilet uit een hertenfarm in de buurt, vers brood, ambachtelijk ijs vers van de hoeve, e.d.

Verder wordt het afwachten wat de andere standhouders voor jullie in petto hebben ;-)

Nu enkel nog die bard in een boom hangen en het feest kan beginnen !

;-)

@ Gimycko

Die sigaar zal je ergens anders moeten halen! Whisky wordt wel aangeboden door Pin'Art, als ik het goed heb. Schol!

Een aanrader mensen! Nog tot 20.00 uur. Het zonnetje is bijna van de partij, en de sfeer is heel erg gezellig. Chapeau voor de organisatie!!

  

   

   

(foto's: Jan Smets)

Gezellige sfeer, puike organisatie en toch een beetje lente...  Veel volk op de Grote Markt voor dit nieuwe evenement dat beslist volgend jaar mag herhaald worden!  Proficiat voor de studenten die dit op poten hebben gezet!

Als er te happen en te tappen valt, dan is de Gert Verlinden er toch bij zeker !!!