Grote belangstelling voor de Jubelprocessie

met categorie:  

     

  

(foto's: Jan Smets)

In een Jubeljaar gaat de Hanswijkprocessie niet uit op de gewone manier.. Op de laatste zondag van augustus en de eerste zondag van september trekt de vernieuwde Hanswijkcavalcade door de Mechelse straten, gevolgd door de Ommegang.  Maar vandaag lag het accent sterkerop het religieuze karakter.  In de processie die vertrok vanuit de kathedraal werden Rumoldusschrijn en OLV-van Hanswijkbeeld meegedragen, samen met vele Mariabeelden uit diverse Mariaoorden van ons land...  De enige Maria die buiten op de trappen diende te wachten, was OLV-van Hanswijk.  Zij kon de kerk niet binnen wegens te hoog voor de nieuwe glazen deuren...

Zo gingen ondermeer de OLV-beelden van Dadizele, Halle, Beauraing, Scherpenheuvel mee..., maar ook uit de Mechelse regio, zoals Kalfort en OLV-Waver  werden Mariabeelden meegedragen.  De rijdende beiaard ,getrokken door twee boerenpaarden, reed mee.  De Zingende Engelen waren er zoals tradioneel ook bij - net zoals dragers van schrijn en OLV-van Hanswijk, in een nieuw kostuum gestoken.  Aartsbisschop Leonard liep mee in de processie, samen met andere Belgische bisschoppen, Mechelse priesters en vele gelovigen.  De opkomst was opmerkelijk groot.  De kathedraal waar gestart werd met een korte gebedsdienst, zat nokvol.  Langs het parcours stond géén massa, maar toch stonden er  vooral langs Grote Markt vele toeschouwers.  Na een ander parcours dan gewoonlijk, eindigde de processie in de Hanswijkbasiliek, waar het beeld weer geplaatst werd op haar troon in het midden van de kerk...  Het werd een zonnige dag in Mechelen... 

Een foto-impressie...

 

 

     

 

 

  

     

  

   

  

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie beelden van beelden en mensen, Jan, proficiat!

Ik heb net gemerkt dat mijn de traditie van de familie Sève (mvr Sève is een nicht van me) nog steeds wordt doorgegeven en dat Roger Sève meeliep naast het schrijn van St. Rombout!

Ik vermoed dat het voor hem ook een grote krachtinspanning gevraagd zal hebben, maar toch ook daar proficiat voor!!!

 

 

Een beetje jammer van die glazen deuren die te laag zijn gemaakt. Daar had toch wel wat beter over nagedacht kunnen worden.

Dank u voor de foto's Jan - we hebben het dit jaar allemaal moeten missen maar kregen dit weekend dan ook een pracht van een kleinzoon !

Idd Chrisje, ik miste je al op jullie balkonneke, maar nu weet ik waarom. Proficiat!

 

 

@Jans, die "waalse" pastoor was feitelijk de pastoor van de Sint-Jozefkerk te Brussel, square Orban, en die kerk wordt met groot succes bediend door de Pristerbroederschap Pius X. Ook de pastoor van de kerk in de Hemelstraat te Antwerpen was erbij. En ja, aan die mannen kunt ge nog zien dat ze priester zijn....Tussen haakjes: deze delegatie wou eveneens hun OLVrouwbeeld meedragen, doch kregen van een welbepaalde verdediger van de barmhartigheid een "njet" afgeserveerd.

Een weigering ? Kan dat even verklaard worden ?

en waarom waren de madonna's van Mechelen en omliggende parochies niet aanwezig? het beeld van OLV van de Rozenkrans uit Sint Rombouts was er niet en ook niks uit Sint Jan, Sint Kathelijne, H.Hart, Battel, Leest, Hombeek, enfin  noem maar op.....niet gevraagd? met Hanswijk 1000 (1988) waren die er allemaal wel bij.......en dan nog op de Grote Markt!

 

 

Marc1, Nu zegt ge daar wat. Ik geloof niet dat er in Oembeik nog iets is. Zelfs bij momente geen pastoor meer. Vrouwen moeten vaak bij een begrafenis de mis lezen. Niet dat ik tegen die vrouwen iets heb hoor. Maar zoals ge zegt, ze hebben het ver gebracht. De Klojos.

Uit de kerk van st Katelijneparchie was OLV van Goede wil wel aanwezig.

Pol, als ge het tegenwoordig van goede wil moet hebben zijt ge goed af.

Weet je wat ik zie als ik gedronken geblogt heb ?

Allemaal beestjes beeldjes.

( 81 ! )