Gevlagd !

met categorie:  

(Foto Karel Somers)

Een storm in een glas water. Een woord waarmee je Scrabble losweg wint: Vlaggenvaudeville in Mechelen. De media stond bol van Mechelen vandaag.

Op verschillende dagen moet nu eenmaal de Belgische vlag wapperen boven op onze Mechelse trots. En soms gaat dat verkeerd. Dat kan. Dat is des mensen. En dan wappert er geen Belgische vlag.

Vergeet niet dat je daar op 100 meter hoogte zit, en dat het weer het soms niet toelaat de vlaggen te wisselen. Vanaf windkracht 8 is het zelfs verboden te vlaggen (volgens steekkaart vlaggenmasten)

Het wisselen vanaf windkracht 8 kan dus niet, er blijft dan hangen wat er hangt, of het nu 8 mei is of de verjaardag van Koningin Fabiola. De stad kan toch moeilijk de brandweer vorderen om in sommige gevallen het werk uit te voeren. Bijvoorbeeld als de vlag door regen rond de mast geplakt zit.

Dat er in de periode 2012-2013 enkele keren niet gevlagd werd heeft er alles mee te maken dat de vlaggenmasten beschadigd raakte door de wind, althans het hijs systeem.

Of is het politieke moedwil?

Onze stadsvader is formeel. Hij zal niets veranderen aan de bevlagging. Punt.

Maar wat denken jullie er van ?

Wie is Fabiola ?

;-)

Peter zal wel 2Fabiola bedoelen, Gim.

Overigens stoor ik me aan die opdringerigheid van het 8 meicomité, dat zich in mijn ogen onnodig impopulair maakt door het belgicisme aan anderen op te dringen. In plaats van nu gewoon het edele initiatief verder te zetten om de nieuwe generaties te onderrichten over de gruwelen van de oorlog?

Laat de toren voor wat het is, geef het terug een religieuze waarde en laat die bevlaggingen aan het stadhuis over...

Geen vlag heeft het nadeel dat ik niet meer kan kijken naar de toren om te weten vanwaar de wind komt. 

Geen vlag heeft ook het nadeel dat ik niet meer kan kijken naar de toren om te weten of er een belangrijk persoon gestorven is. 

Betekenis : Halfstok

Als er dan toch zonodig moet gevlagd worden ijver ik voor de Mechelse vlag.

Die kunt ge tenminste ondersteboven hangen in geval van nood.

Noodsignaal

Een vlag is leuk.  Maar moet niet noodzakelijk een driekleur zijn.

En moet nu alles in "regels" vastgelegd worden?

Er zijn maar 365 dagen in een jaar,dus kunnen er max 365 evenemten belangrijk zijn en een keuze maken kan gavaarlijk zijn (wie of wat is belangrijk, alles is relatief en we lopen slecht tijdelijk rond?), dus afschaffen.

Laat ons wat creatiever zijn : misschien moeten we een witte vlag uithangen of een nieuwe bedenken of elke dag een andere zoals de kostuums van Manneke Pis.

Waar ze zich toch mee bezig houden aan 't stad.
Zijn er écht geen belangrijker problemen dan een stomme vlag ?

@ E10 : Geen slecht ID, die Witte Vlag.

Maar ge zoudt er ook een Regenboogvlag kunnen hangen.

:-)

Heraldisch gezien hoort op een toren slechts één vlag te wapperen, nl. de vlag van de eigenaar van de toren. In dit geval dus de Mechelse stadsvlag. Zo simpel is dat. Trouwens elke kasteeleigenaar weet dat. En dat persoonlijk en/of familieblazoen wordt alleen vervangen bij koninklijk bezoek en uit hoffelijkheid dan nog. Hou het een beetje simpel mensen.

Even terzijde: media is het meervoud van medium. De media stondEN dus bol...

Klopt Wieland, al is media als enkelvoud aan een opmars bezig.

Henning, je hebt hier heel wijze woorden neergepend, en dat voor een jonge kerel zoals jij. Inderdaad, hang de vlaggen aan het stadhuis en haal ze van den toren weg. Heeft heel veel voordelen en hoegenaamd geen nadelen. Kost daarenboven veel minder geld. Dan wat dat commité betreft . Ik denk daar het mijne van omdat ik nog vrij nauwkeurig weet wat er toen allemaal gebeurd is omdat ik er TOEN bij was. Nu palaverd iedereen over die tijd alsof ze er allemaal bij waren. En ik heb de indruk dat hoe meer er wordt over geluld, hoe korter de volgende nabij komt. In de jaren dertig hebben ze het ook niet zien aankomen maar opeens was het pataboem en stonden ze hier voor de deur. Wat ik zeker weet is dat het geen " krieg " zal zijn maar ....

Fabiola? Is dat niet die fascistische Spaanse trut die een truk gevonden heeft om geen erfenisrechten te betalen als ze eindelijk dood gaat?

Of mogen we hier op MB het koningshuis niet beledigen?

Misschien kan er eens een hooggeleerd brein uit de gemeenteraad beslissen om een vlag te maken waarop België, Vlaanderen, Mechelen en de provincie Antwerpen te zien zijn in een mooie verdeling van iedereen evenveel ruimte op dat wapperding.

Het zal de stad zéker een stevige besparing opleveren en de torenwachter of stadhuisbediende die moeten instaan voor het hijsen van die wimpels aardig wat optrekwerk besparen. Misschien zal dat kwartjesvlag voor enige verwarring zorgen bij toeristen. Maar gaan we wakker liggen van wat die portrettentrekkers van het Mechelse schoon vinden van onze originele bevlagging? Misschien krijgt de stad wel één of andere Europese of Wereldprijs van de originaliteit.

De stedelijke aanbesteding voor de vaantjes wordt door de fabrkanten dezer met ongeduld verwacht!

:-))

@Jef, een kwartjesvlag klinkt nogal "hollands" (:-)) en mag dat wel , want 1830 is nog maar 183 jaar geleden....

Meerdere wapenschilden in één schild verwerken (en de vlag is daar de stoffen afbeelding van) is iets wat in de heraldiek niet ongebruikelijk was. De provincie Antwerpen had dat vroeger ook, voor het provinciebestuur besloot het oude wapen (naar Noord-Brabants voorbeeld?) te vervangen door een geblokte schotelvod: de wapens / vlaggen van de arrondissementshoofdsteden waren er vroeger in verwerkt, nu blijft enkel de kleurencombinatie over. Ik weet dat de heraldiek stricte codes heeft voor het combineren, maar hoe die regels precies luiden weet ik ook niet.

Vlaggen hebben alleen iets feestelijk.

Zelfs halfstok (denk maar aan het overlijden van Margaret Thatcher).

En de stadssecretaris... die heeft het vlaggen.

als er niks te neuten valt wordt er altijd nog wel iets gevonden om tóch te neuten ... 

Geen vlag op m'n grootmoeders verjaardag ... schandalig!

Het is nochtans niet zo moeilijk hoor: voor openbare gebouwen bestaan er regels rond de bevlagging. Die regels zeggen op welke speciale dagen er op welke manier dient gevlagd te worden.

Die regels, verstuurd door Binnenlandse Zaken en voor iedereen gelijk, zijn trouwens niet nieuw. Het gaat dan ook maar om enkele dagen per jaar.

Diezelfde regels zijn bindend voor elke lokale overheid. Punt.

Het gebouw dan maar laten schrappen als openbaar gebouw om je zo niet aan de regeltjes te moeten houden getuigt van kindertuinpolitiek.

Hoewel, politiek....een stadssecretaris is natuurlijk gehouden neutraal te zijn.

Toch ?

En nu, met zijn allen, uit volle borst :

"Oh, dierbaar Mechelen,
Stad der Maneblussers.
Mijn kleine stad,
Hier voel ik me thui-uis."

Enz.

;-)

Nog een oplossing: altijd mistig weer zoals vandaag dan is er helemaal geen vlag te zien welke men ook hangt

@TommyG uw tussenkomst is volledig naast de kwestie! Sarcasme is welkom, beledigen niet. En de betrokken dame doet slechts wat elke belastingsplichtige voledig wettelijk mag en kan doen. Ik geef u nu reeds op een briefje, dat na mijn overlijden nul komma nul successierechten zullen betaald worden. De wet is de wet, gebruik ze:-)

wat zouden 8 dagen gratis vakantie in een gesloten omgeving u zeggen Tommy?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Belediging#Situatie_in_Belgi.C3.AB

of mss staat er nu wel een gas-sanctie op uw hoofd