Exit Kraanbrug

met categorie:  

Na heel wat oponthoud is het metalen draaigedeelte van de Kraanbrug weggehaald voor herstelling, en vermoedelijk een volledige vernieuwing.

Foto:Rudi Van Poele

Voor het filmpje, klik hieronder:

http://youtu.be/CuJ_P99oZNQ

In vroegere tijden werden bruggen gewoonlijk genoemd naar markante families of gebouwen in de onmiddellijke buurt. In het geval van de Kraanbrug betrof het een houten kraan die de Mechelse zeehaven eeuwenlang van nut was.

De eerste vermelding in een schepenakte dateert van 1388, toen reeds een eerste kraan op de Zoutwerf werd vermeld, ter hoogte van het huis “De Zalm”.

Deze kraan werd in het begin van de 15e eeuw afgebroken. De nog intacte materialen werden herbruikt voor een nieuwe kraan, dit keer aan de andere keer van de Hoogbrug, op de Haverwerf, aan het huis de Duivelkes. Het betrof in beide gevallen een tredkraan, die door jonge mannen werd aangedreven en waarmee zeer zware lasten konden worden opgehaald. Een soortgelijke, maar kleinere kraan bevindt zich nog steeds in de Kraankamer op de eerste verdieping van de Sint-Romboutstoren.  Hiermee werd onder meer de bijna 9 ton zware Salvatorklok omhoog getrokken.

Het is nog koffiedik kijken hoelang de herstelling zal duren, maar gezien de slechte staat van de brug wordt een volledige vernieuwing niet uitgesloten.

Als ik het zo in de gazetten lees vrees ik dat ze peir total is." De werkmannen hebben ze met voorhamers moeten los slaan ". Met andere woorden, het zal denkelijk een nieuwe worden. Hallo Zacko en Vanzetti, zetten jullie nog eens iets op papier. Wat mag ze kosten ? Hoe lang mag het duren ? Moet er een studie gemaakt worden ? Magda, hoe zit dat met de hellingsgraad ? En de kleur ? Moet de Flandria er onderdoor kunnen ? Allee we zijn weeral weg.

Hopelijk zal de herstelling nu wat vlotter verlopen.  In 1982 was de brug reeds aan herstelling toe en toen de nieuwe brug in 1986 (?) met veel moeite ter plaatse werd gebracht, bleek ze te lang te zijn...

foto R. Kokken (1982)

Roger, daarom nu eerst een studie en een plan van Zacko en Vanzetti. De brug is te lang, waar halen ze het.