93-jarige Joanna wil mee opstappen in Cavalcade!

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

 

Ik hoop uit heel mijn hart dat ik er met deze Cavalcade bij kan zijn....

 

...zegt ze heel nadrukkelijk.  Joanna Devos wil geen toeschouwer zijn, maar als figurant meedoen.  Op zich is dit niet zo'n opmerkelijk nieuws.  Maar als ik zeg dat deze dame 93 jaar is, dan klinkt dit verhaal al heel anders...

 

Joanna is een energieke vrouw, die beslist jaren kan liegen over haar leeftijd.  Ze is kwiek en lucide, en heeft een grote belangstelling voor de wereld rondom haar.   Bovendien is ze de oudste vrijwilliger in het Hof van Egmont, waar vele residenten zelfs jonger zijn dan zij. ot voor een paar jaar reed ze zelfs nog met de wagen!  Jarenlang hield Joanna de winkel MiniTex open in de OLV-straat.   Heel haar leven is ze een ondernemende dame geweest, en haar verhaal kan vele boekwerken vullen.  Al dertig jaar weduwe is ze niet bij de pakken blijven zitten, maar is ze nog bijzonder actief.  Het is haar vierde Cavalcade.  In 1938 stapte ze mee op als één van de Zeven Smarten van Maria...

 

We waren met zeven meisjes uit de Sint-Katelijneparochie.  Onze pastoor ronselde ons hiervoor.  We volgden in de processie Christus met zijn kruis, en Maria, moeder der Smarten.  We droegen een lang gewaad en hadden een plastieken dolk in onze handen.  Het meisje dat Onze-Lieve-Vrouw speelde, was hélemaal geknipt voor de rol.  Ze kon geweldig triestige gezichten trekken.  Achter ons liepen Adam en Eva.  Ik kende hen ook.  Ze zijn beiden nog heel jong gestorven.  De Cavalcade ging drie keer uit.  Jammer genoeg werd nét op de editie waarop ik niet aanwezig kon zijn een officiële foto genomen.  Gelukkig zijn er nog filmbeelden waarop ik te zien ben.  We kregen vooraf de geknipte stof voor ons kleed, maar we dienden dit zelf in mekaar te zetten.

 

Dit laatste was voor Joanna geen probleem.  Na jaren school gelopen te hebben op de Schuttersvest bij de Dames de Marie, had ze leren naaien bij de Ursulinen in de Hoogstraat. 

 

We moesten samenkomen in de groentehal op de Zandpoortvest.  Luc Van Hoeck was toen regisseur.  Ik weet nog dat het volk op straat rijen dik stond.  De balkons van de huizen stonden afgeladen vol.  Het leek wel of ze konden afbreken. Ook de koninklijke familie kwam kijken.  Maar dat kan ik me niet meer zo goed herinneren. 

 

 

(Joana staat uiterst links op de foto...)

 

Van de overige meisjes van toen is Joanna het spoor kwijt.  Sommigen zijn overleden of ziek.  In de Cavalcade van 1963 en 1988 ging Joanna niet mee.  Maar ze herinnert zich nog wel dat brouwer Van Breedam van het Anker - ere-opperdeken van de Mechelse wijkcomité's - in 1963 ondervoorzitter was van het organiserend comité.

 

Mijn man werkte in die tijd in de brouwerij.  De dag dat de Cavalcade uit zou gaan, kwam het ontstellende nieuws dat dhr. Van Breedam plots gestorven was...

 

Joanna kijkt uit naar augustus. Nu helpt ze ook mee in het naai-atelier in de Augustijnenstraat.

 

Zo hebben we al de nieuwe kleren van de Zingende Engelen aangepast voor de Jubelprocessie van enkele werken geleden.  De ene engel is immers al wat kleiner of dikker dan de andere.  Binnenkort volgt na de eerste pasbeurten de rest.  De kostuums zijn prachtig.  Ik zag nog niet alles, maar dat van Keizer Karel V is magnifiek!  Dat zou jou nog staan!  ...

 

...grapt ze.  Ik probeer me zelf al voor te stellen als de doorluchtige keizer.    Joanna heeft al twee vlaggen besteld om haar gevel te versieren...

 

Ik woon wel buiten het centrum, in de Nattehofstraat, maar het is belangrijk om te tonen dat we ook hier met dit evenement meeleven.  Mijn vriendin, Joske Bautil, die even oud is als ik, kijkt nu ook al uit om mee te doen.  Ze is nog straffer dan ik.  Onlangs liep ze ook al het hele parcours van de Jubelprocessie mee!  En dat was een behoorlijk lang stuk!

 

Joanna die nog goed te been is, krijgt evenwel de raad van haar dochter om niet te stappen, maar om te vragen op een wagen te zitten.  "Het gaat immers niet alleen om stappen, maar soms moet je lang wachten of staan",  klinkt het wijs uit de mond van de dochter. 

 

Ik zou het nog kunnen, maar ben wat bang voor het geval als het té warm zou zijn.  Er zal wel een plaatsje vacant zijn op zo'n praalwagen zeker? 

 

Met een kwinkslag voegt ze er aan toe, dat ze wel denkt te oud geworden te zijn voor de rol van Margareta van Oostenrijk.

Ik vraag of ik van haar een foto mag nemen. Slechts na lang aarzelen krijg ik 'toestemming'.  Ze wil een foto van vorig jaar in m'n artikel, omdat ze op één jaar meer rimpels heeft gekregen.  Zegt ze.  Ik zie voor mij een stralende, fiere vrouw.  Ik geloof er geen snars van. 

 

Ik heb nog geen bevestiging gekregen van de organisatie, maar dat zal wel volgen?

 

...vraagt ze met een beetje ongerustheid in haar stem.  Joana hoopt dat er genoeg Mechelaars zich opgeven om te figureren...

 

Iedereen heeft nu vijfentwintig jaar de tijd gehad om na te denken over zijn of haar deelname.  Dan moet dat wel lukken zeker?  Ik ben dan wel geboren als Gentse: sinds mijn tiende woon ik in Mechelen, en dit is wel écht mijn stad!  Ik wil  het als fiere Mechelaar alleszins meemaken.  Het is misschien het laatste jaar van mijn leven...

 

Dat zegt ze al lachend.  Net als zij geloof ik het niet.  Ze schenkt me nog een glas witte wijn in, en zet er ook één aan de eigen lippen.  We klinken op de Cavalcade, op Mechelen, en op het leven! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals ik reeds eerder schreef maken heel wat Mechelaars in hun leven 4 cavalcades mee. Want de periode tussen twee cavalcades is 25 jaar. Dus om vier cavalcades mee te maken moet je tussen de 75 en de 100 jaar oud worden.

Niet iedereen gegeven natuurlijk, maar wetende dat de gemiddelde levensverwachting in België reeds 80 jaar was in 2010, is het niet meer zo abnormaal als vroeger.

Ik was twee jaar in 1963, en heb toen als kleine uk de Cavalcade gezien.  In 1988 stapte ik mee op.  Nu, in 2013 doe ik dat ook.  In 2038 ben ik 77 jaar oud.  Moet mogelijk zijn. En...mischien is een vijfde theoretisch niet uitgesloten?   ;-)    102 jaar worden is geen unicum meer.  Alhoewel..  ;-)    't Zou alleszins mooi zijn.  En dan verdien ik zéker een plaats in de gazetten!

 

 

Krasse dame, alle respect!!