3000 fietsers trappen samen vanuit Mechelen 1000 km tegen kankerVan 9 tot en met 12 mei
, in het lange Hemelvaartweekend, veroveren bijna 3000 fietsers Mechelen en de rest van het Vlaamse land. De 1000 km van Kom op tegen Kanker is dan aan z’n vierde editie toe en heeft voor de derde maal Mechelen als gaststad.

Vier dagen, 1000 kilometer fietsen tegen kanker: dat is het concept van het gigantische fietsevenement in het teken van de strijd tegen kanker. Zo’n 450 teams bestaande uit één tot acht renners, doorkruisen in acht etappes van 125 km het Vlaamse land. Start en aankomst liggen iedere dag op de Grote Markt van Mechelen.

Elk fietsersteam engageert zich om 5000 euro in te zamelen voor Kom op tegen Kanker. Met dit inschrijvingsgeld wordt wetenschappelijk onderzoek gesteund. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van telkens 125 km, dus twee etappes per dag. Telkens rijdt één lid van het team een etappe. Individuele deelnemers rijden de de acht etappes. Een team verdeelt de etappes onder elkaar. Er wordt in peloton gefietst aan gepaste snelheid (24, 27 of 30 kilometer per uur). Het gaat hier dus niet om een wedstrijd!
Het is dus geen ‘koers’.

Alle Vlaamse provincies worden aangedaan tijdens de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Er worden telkens lussen gemaakt van gaststad Mechelen naar een middagstop in een Vlaamse provincie en weer terug naar Mechelen. De eerste dag wordt vooral in de provincie Antwerpen gefietst, op de tweede dag worden Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen doorkruist, terwijl op dag 3 vooral op Vlaams-Brabantse en Oost-Vlaamse wegen gereden wordt. Op de slotdag is de provincie Limburg aan de beurt.

Je kunt het parcours bekijken op www.1000km.be/parcours.

Erehaag-uitdaging
Op het middaguur strijkt het peloton neer in een gastvrije gemeente met een hart voor Kom op tegen Kanker. In het ‘rennersdorp’ kunnen de fietsers de benen strekken, pasta eten, de namiddagrit eventueel kunnen doorgeven aan een teamgenoot of vrienden en familie ontmoeten. De middagstops zijn Kalmthout, Roeselare, Deinze en Bilzen. De burgemeesters van de steden hebben zich geëngageerd om de pelotons van Kom op tegen Kanker een warm onthaal te geven.

Frank Deboosere, de voorzitter van Kom op tegen Kanker, heeft de burgervaders uitgedaagd om te strijden voor de langste erehaag. Een gerechtsdeurwaarder zal de lengte van de erehaag officieel vaststellen en iedere toeschouwer krijgt een fietsbel om de renners met de nodige luister te onthalen.

Op de slotdag in Mechelen zal de trofee voor de langste erehaag uitgereikt worden door Vlaams minister-president Kris Peeters.

Huldemoment
Op de eerste dag wordt hulde gebracht aan alle mensen die gestreden hebben of nog steeds strijden tegen kanker. Dit moment grijpt plaats bij de middagstop in Kalmthout. De vier pelotons rijden samen met meters en peters, Annemie Struyf, Eva Daeleman, Leo Van der Elst en Jan Hautekiet, Kalmthout binnen.Met Frank Deboosere en Warre Borgmans wordt nog stilgestaan bij het waarom van de actie.

Slotshow
Zondagavond 12 mei vindt op de Mechelse Grote Markt vanaf 17.30 de slotshow plaats. Om 18.30 wordt de aankomst van de verschillende pelotons verwacht. De trofee voor de langste erehaag wordt uitgerijkt en Ax Peleman laat iedereen meezingen

De opbrengst van 1000 km tegen kanker gaat naar onderzoek dat een directe invloed heeft op het leven en welzijn van de patiënt én waar de financiële nood het hoogst is. Ook de netto-opbrengst van de 1000 km gaat hiernaartoe. De netto-opbrengst gaat dit jaar naar onderzoek naar orgaan- en weefselsparende behandelingsstrategieën. Dit om de levenskwaliteit van (ex-)kankerpatiënten te verbeteren.

Meer info en inschrijvingen: http://www.1000km.be/

Tekst: © Markec
Beelden: © Kom Op Tegen Kanker