Speelbos!

met categorie:  

Elke schoolvakantie maken mijn zoon van 5 (nee, mama, BIJNA 6!) en ik een leuke-dingen-lijstje dat we proberen af te werken voor de vakantie gedaan is. Vandaag op het programma: wandelen in het bos. Nu meende ik me te herinneren dat er enige tijd geleden een speelbos werd geopend in Mechelen. Na wat opzoekwerk,kwam ik te weten dat het speelbos tussen de Geerdegemstraat en de Jubellaan gelegen is, vlakbij de lokalen van Thila Coloma. Gek, ik rij meerdere keren per week door de Geerdegemstraat en langs de Jubellaan maar ik had nog nooit enige verwijzing naar een speelbos gezien!


Aangezien mijn grootouders vroeger in de Geerdegemstraat woonden, en wij altijd met bompa mee mochten als hij een kaarsje ging branden in ’t kapelleke, wist ik gelukkig wel waar de doorgang richting scoutslokalen zich juist bevindt. Oef, want ook hier .. geen enkele verwijzing! We hoorden wel kinderstemmen dus Senne verheugde zich al op het samenspelen met andere kindjes. Jammer genoeg bleken die kindjes gewoon in hun tuin te spelen en lag het speelbos er eenzaam en verlaten bij. Bij de ingang toch een bordje,waardoor we wel zeker wisten dat we op de juiste plek waren. We zijn er ongeveer een uurtje geweest en ik heb me de hele tijd afgevraagd wat nu eigenlijk de bedoeling van dat speelbos is.


Als het de bedoeling is dat alle Mechelse kinderen hier terecht kunnen, waarom is het speelbos dan zo onbekend? Mensen die de buurt niet kennen, vinden het volgens mij niet eens.

Terug thuis gekomen nog maar eens Google geraadpleegd en wat blijkt? Er zou zelfs een tweede speelbos zijn in Mechelen. In een aantal artikels staat dat het speelbos thv Geerdegem-Schonenberg in het voorjaar van 2012 zou geopend worden maar meer dan die info vind ik ook niet terug. Iemand die er toevallig wel meer over weet?

Hallo,

 

Je kan best eens polsen bij de jeugddienst van de stad

Speelbossen zijn er genoeg maar de spelers liggen in hun bed of zitten achter de PC;-)

Wat is de bedoeling van een speelbos als niemand er weet van heeft ? Wat is de bedoeling van de Karmelietentuin als er nauwelijks mag gespeeld worden ? Wat is de bedoeling van de OH tuin, als een van de poorten systematisch op  slot is ?

Qua plaatsen om te spelen heeft Mechelen nog een weg af te leggen denk ik zo.

Peter, OH tuin?

Ze moeten er misschien eerst nog tolhuisjes plaatsen  ;-)

Een impressie...

Foto Gimycko

Gim, hoe geraakt gij daar binnen met uw klakkebus ?-) Zoals gezegd, spelen thuis op de PC ja. De tolhuisjes staan buiten op 't straat. 1.50 euro per uur. En nu gaan ze in de zollogie nog staken ook.

@ G.L. :

Ge steekt uw fototoestel door het traliewerk en dan... afdrukken maar !

Een kind kan de was doen.

;-)

Ge raakt er binnen langs de Heembeemd door de poort. Alleen ... de kant kleine Begijnhof is steeds op slot in het weekeind. (Das waar de foto is genomen.)

Je ziet hier trouwens de Duivelsvliet.

Oh, ik wist niet dat die openbaar was. Inderdaad de bewuste poort is meestal vast, zelfs als er gewoon cursus is van vormingplus bvb. Een mens mag dan langs Rome rond om zijn fiets veilig te parkeren met twee kettigen vast. Moesten de mensen van V+ niet gezegd hebben dat we onze fietsen daar mochten stallen ik had het nooit geweten. Mooie tuin trouwens, even mooi als de Karmelietentuin, maar die is ook al zo fantastisch goed verstopt. Ware het niet dat ik weer langs Rome rond in de Keeting moest zijn ik had ook aweer niet van die tuin afgeweten. Nu ja, een speeltuin in de hof van die chique appartementen, hallo, daar mag je geen lawaai maken hoor....

Ik heb ook nog dank zij een stadswandeling met V+ de tuin in het begijnhof ontdekt ook al zo mooi....maar waarschijnlijk mag je daar ook niet over het gras lopen gelijk op het Sint-Romboutskerkhof...

Speeltuinen en tuinen genoeg, maar nogal exclusief gelegen zo dacht ik....

@malenie:

- Je mag overal op het gras, ook op het Sint-Romboutskerkhof. De beperking was toen het gras net was ingezaaid.

- In de Karmelietentuin mag omzeggens niets. Zeker niet voetballen. En toch wordt het er gedaan. Gelukkig.

Tja, ge woont dan ook in een stad hè ? Denk ik dan bij mezelf. Wees content dat er al iets is

Het probleem is niet dat er niets (of te weinig) is, volgens mij, wel dat niemand er weet van heeft. 't Is mooi dat er zo'n initiatieven zijn, maar 't zou nog veel mooier zijn als mensen ze ook effectief wisten te vinden ..

Elke Mechelaar krijgt reeds jaren het maandblad "de Maan" in zijn brievenbus, en wie de moeite doet om dat eens te lezen, komt dan te weten waar al die openbare parkjes zijn, waar al de openbare toiletten te vinden zijn enz. Dus: neem eens een boekje ter hand :-)

Dater tevens in de stadsparkjes beperkingen opegelegd werden, is wel te wijten aan een bepaalde jeugd die geen regeltjes wil aanvaarden. Voetballen kan best in het Vrijbroekpark, maar dat is dan weer een te grote inspanning om er te geraken zeker?

Niet helemaal Eddy. Neem nu de Karmelietentuin. Mensen uit de buurt willen best wel een plaats om hun jongsten te laten spelen. Een kind kan jong genoeg zijn om alleen in een buurtpark te spelen en nog niet in staat om alleen naar het Vrijbroekpark  te gaan.

En verder, ik zag een fijne ploeg jongeren zonder kwaad in de zin daar voetballen, en dat is hun goed recht. Kinderen maken geen lawaai, ze maken geluid.

In alle eerlijkheid Eddy, ga eens kijken in de Karmelietentuin, denk even terug aan je jeugd, en zeg me welk spelletje daar nog te spelen is zonder GAS boete. (idem voor OH tuin)

En De Nieuwe Maan is 1 manier om mensen te informeren, maar een speelbos propageren, doe je niet in een stadsmagazine, dat doe je op de scholen. Kwestie van ook de niet lezertjes te kunnen bereiken. :-)

[off-topic] En wat de toegankelijke openbare toiletten betreft, is het aanbod zo klein dat het stilaan belachelijk wordt.

Peter, ik ken die Karmelietentuin wel een stukske beter dan gij hoor. Ik kom daar dagelijks meerdere keren langs. En gezien die tuin bedoeld is voor iedereen, dus zeker ook kleine peuters, is voetbalspel daar niet op zijn plaats; naar mijn bescheiden mening:-) En tenslotte kan men daar tal van spelletjes spelen zonder bedreigd te worden door GAS-boetes. Maar natuurlijk moet ge daar wel een tikje inventief voor zijn, wat de tegenwoordige jeugd blijkbaar mist. Als ge daarentegen het werpen van stenen naar buurmensen en/of hun eigendommen positief vindt, zal ik enkele van die artisten eens naar het Jef Denijnplein sturen...

[offtopic] Wel Eddy. Proficiat met uw uitgebreide Karmelietentuin-kennis en uw bescheiden mening :-) Maar mij gaat me niet over mijn eigenbelang (no pun intended) in deze. Ik verwoord hier vooral de mensen uit de buurt die me hierover aanspraken.

Of voetbal daar thuis hoort daar kan je gelijk in hebben. Maar er is toch wel heel erg veel verboden, zoals je weet en op de bordjes kan zien. Voor alles een icoontje.

Eerlijk, denk je nu echt dat de 'jeugd-van-tegenwoordig' niet creatief is of kan zijn, als je hen maar de kans geeft ? Ik zag in die tuin alvast het tegendeel :-) maar met erg weinig volk.

[ontopic] Maar het blijft vreemd dat blijkbaar niemand het speelbos weet liggen. Ik had er zelf ook amper van gehoord.

@Peter, als stadsgids moet ge toch een beetje bijbenen hoor:-) En wat de Karmelietentuin betreft:

elke medaille heeft twee kanten, en soms is zelfs de rand interessant!

Eddy Luyten kan ik in deze wel volgen, er mogen zeker plekken zijn in de stad ( en ze zijn er blijkbaar ) waar mensen met ravottende kinderen terecht kunnen, die hebben daar recht op, en dat geeft mensen die geen kinderen hebben en/of eens ergens rustig willen zitten evengoed recht op hun plek, en in dat opzicht vind ik het eigenlijk logisch dat je dan bijvoorbeeld in de Karmelietentuin niet mag voetballen.

Een stad is nu eenmaal een stad, veel volk op een kleine oppervlakte, en om dat in goede banen te leiden heb je nu eenmaal bepaalde regels nodig ( zonder de boel te overreglementeren ).

We hebben het geluk een ruimte zoals het Vrijbroekpark zo dicht bij de stad te hebben, voor een kind dat de voetbalkundige leeftijd bereikt heeft lijkt mij dat nu niet echt het eind van de wereld, en ik spreek uit ervaring, ben namelijk zelf kind geweest.

[On-topic]; Waarom heeft er eigenlijk niemand van het speelbos gehoord ?!

De verschillende kranten hebben over het speelbos geschreven en in het stadsmagazine heeft het ook gestaan.

De regionale zender heeft er toen nog een reportage aangewijd en ik dacht zelfs dat er hier op de blog toen ook over geschreven geweest is.

Via de site van stad Mechelen heb je ook de info.

@Allen, het speelbos is inderdaad overvloedig in de pers gebracht, zowel kranten als stadsmaantjes. En er is ook nog de zo geroemde website van onze stad. Maar......wat baten kaars en bril, als de uil niet zienen wil.....:-)

Klopt, het speelbos zal vermoedelijk wel uitvoerig in de pers gebracht zijn .. ten tijde van de opening. En op de website van Mechelen wordt het ook vermeld. Maar, zoals ik eerder al schreef, ik blijf het heel raar vinden dat er ter plaatse geen enkele verwijzing te vinden is. Mensen die de buurt niet kennen, vinden het speelbos volgens mij gewoon niet.

En wat met het speelbos aan Geerdegem-Schonenberg? Ik lees dat het een speelterrein was dat begin 2012 zou "omgetoverd" worden tot speelbos, maar is dat effectief gebeurd? Is dat ook officieel geopend? Want daar vind ik dan weer helemaal niks over terug ..

Zeg je moet wel leren lezen he: "Het bos is dus niet gebruikt."

@Filip: geen bericht op MBLOGT hierover. 

Communicatie is niet een bericht dat vertrekt. Communicatie is een bericht dat aankomt. (Dus aankomt bij spelende kinderen en verantwoorde ouders, die iets anders te doen hebben dan boekjes lezen.)

Een kind dat naar een speelbos gaat, hoopt wel dat er andere kinderen zijn.

(ps. geen kat in de OH tuin deze namiddag.)

Tja, er is natuurlijk speelbos en speelbos... Toen ik nog klein was gingen wij ook graag naar ons (speel)bos, doch wij hadden liefst dat andere kinderen daar niet kwamen. Kwestie van privé-eigendom. Wij respecteerden het bos en anderen kwamen er al eens lelijk huishouden...en zo werd ook toen het ene gevolgd door het andere:-)

@Peter: ik weet van mensen dat het speelbos aan de Geerdegemstraat regelmatig gebruikt wordt.

Natuurlijk is het de voorbije weken niet zo een mooi lenteweer geweest dat de kinderen en zelfs volwassenen graag buitenkomen,laat staan om uren te spelen in de natuur. :)

Eens er hopelijk warmere dagen aanbreken, zal er weer gespeeld worden in het bos.

Mag er eigenlijk wel gespeeld / gevoetbald worden in het Vrijbroek-en Tivolipark ?

Ja, er kan getennist worden (netjes ingebed en binnen de afrastering) en je kan je uitleven in de verkeerstuin Biesieklette (maar is dat niet na afspraak en onder voorbehoud ?)

En er zijn natuurlijk de speeltuintjes.

Maar gewoon met enkele gasten een balletje trappen op een serieus uitgestreken grasveld ?

Op één van die graspartijen zag ik ooit enkele gasten een serieus potje cricket spelen, maar een serieus spelleke balleke-stamp is me nog niet opgevallen.

En hoe zit dat tegenwoordig met datzelfde spelleke balleke-stamp in de straat ?  Eén boze buur en dan een GAS-boete of zo ?

Vrijbroekpark

Tivoli

Foto's Gimycko

ha mijnheer Gimycko dan moet jij eens meer naar het Vrijbroek gaan wandelen, want ik zag daar toch verleden week een heel gropeje zondagsshotters eerder potteke stamp dan voetbal spelen, maar ze amuseerden zich gewldig, dat was toch maar het belangrijkste zo dacht ik...

ik zou vandaag eens op onderzork uittrekken in de parken en pleinen ik denk dat er meer volk zal te zien zijn nu eindelijk de zon nog eens wil schijnen

ik ga proberen een beetje in mijn eigen tuin te werken, waar volgens onze kinderen vroeger niets te beleven viel, omdat elfksprietje gras hetzelfde was als het anderen maar ja, geen sant in eigen land....

gezien het feit dat het enige braakliggende stukje grond als honden wc gebruikt werd vonden ze dat daar niet bepaald tof om te spelen.

@ Malenie :

Wel oppassen dat ge geen GAS-boete GRAS-boete krijgt.

;-)

Ja maar, het ging hier over dat bos toch?

Is daar eigenlijk iets te zien en/of doen? De moeite om met de kinderen naartoe te trekken?

Valt daar iets te spelen?

@TommyG

Achter het vrijbroekpark rust ook nog een groot speelbos waar wij vroeger al eens gingen spelen. Daar staan nog de resten van het kasteel van Hansl en Gretl uit de zestiger jaren. Maar oppassen voor de spuiten als ge daar met de kinderen moest naartoe trekken. Maar voor de rest is dat daar picobello in orde. Alleen vele kinderen spelen niet meer zo graag in de wildernis.

Gim, beelekes of filmpjeu.