Schepenhuis omstreeks 1924

met categorie:  

Het is weeral een tijdje geleden, maar hier komt dan de lang verwachte Ra ra ra.

Om het voor iedereen een beetje plezant te houden, gelieve de oplossing niet HIER neer te pennen maar stuur ze naar    erkaa apenstaartje telenet.be 

De vraag:  waar ergens in Mechelen stond het pissijn waar die heer zijn volume Bock, uitzet of Jacobsbier stond  te recycleren??

Dank u Roger voor de ontlasting.-) Mijn hersenspinsel is onderweg. Als het maar door de autoluwe stad geraakt.-)

Ik heb er maar 2 gekend, die aan 't stadhuis in de Muntstraat en die in de Keizerstraat aan 't gasthuis. Voor de andere ben ik te jong. Maar ik heb mijn berekend gokje verstuurd.

 

Volgend 'liedje' geplukt uit een boek van Frans Vermoortel:

In Mechelen moogt ge niet pissen als in een pissijn,

opdat de stad van Mechelen zou proper zijn.

De ene pist langs hier, de andere pist langs daar.

Uw broek is nog niet open, of de gardevil is daar.

 

Gezongen op de melodie van 'Saint Nicolas, patron des écolers'.

 

Marcanne, vernomen uit goei bron, achter het stadhuis is de Hallestraat. Enfin, goe geprobeerd.

Het eerste juiste antwoord is binnen en werd gegeven door Paul Temmerman.

 

oei, verkeerde stad

Volgens mij in de Keizerstraat tegen het Gasthuis ?

Sorry: ik schreef verkeerdelijk     herrkaa apenstaartje telenet.be

Het moet zijn   erkaa apenstaartje telenet.be

(bedankt om het me te laten weten Marc DB)

Zeg, maar dat liedje van Frans Vermoortel is allesbehalve typisch Mechels. Ik moet zeggen, dat ik die Mechelse versie zelfs nooit gehoord heb. Ik weet wel dat in Leuven een vqariante heel verspreid is met als eerste regel 'In de stad van Leuven stond een groot pissijn..."

Dit stond in de Keizerstraat aan 't gasthuis. Zeker weten.

Denise, sssst. Antwoord op e-adres Roger sturen. Om het spannend te houden begrijp je.

Gelieve de antwoorden naar erkaa apenstaartje telenet.be te sturen zoals hierboven gevraagd

@ Denise: trouwens, ge zit er zeker weten ferm naast.

Ik heb met Roger "en petit commité " verleden week reeds enkele mails over en weer laten surfen. Resultaat was dat ik het NIET gevonden heb. In arrenmoede heeft hij na lang aandringen mij verteld waar dit pissijn gestaan ende gelegen was.

Ik ben nochtans in mijn jeugdjaren mijn flietertje in menige adembenemende, naar ammoniak stinkende vespasienne gaan uithangen. Ik stelde ze allen aan Roger voor doch die verwierp resoluut al de pampervervangende oplossingen die ik hem aanbood.

Ik moet zeggen dat door de leeftijd waarin ik ben aanbeland, het geregeld voorkomt dat die plasplaatsen een reddingsboei zouden betekenen. Nu moet ik in geval van urgentie steeds een drankhol binnenwippen. Daar dan een consumptie ... of twee genieten (men komt al eens kennissen tegen) en onderweg naar huis terug een aandrang komende uit de richting onderbuik moeten onderdrukken. Thuis dan de snuffelende drankopsporende bewegingen van mijn eega ondergaan en toegeven dat ik mijn fiets heb moeten stallen aan een stedelijke drenkplaats. Ik zeg met opzet stedelijk omdat het probleem op den buiten vlug tegen een boom kan worden opgelost.

In elke kleine Engelse gemeente en zeker in de steden, beschikt men over gemeentelijke sanitaire vazen, die bovendien GRATIS te gebruiken zijn en waar men je enkel vraagt in geval van klachten betreffende de reinheid de bevoegde dienst te verwittigen.

In Mechelen heeft men in de loop der jaren, door de afbraak van die pis-stops, het wildplassen een ferme boost gegeven. Komaan Bart & Greet! Verlos je mannelijke en vrouwelijke burgers van deze slipbedreigende waterstanden.

:-))

Bij thuismatchen van KV en andere evenementen worden er tijdelijk pissijnen voorzien. Waarom niet definitief?

@Wieland

De leveranciers van die pisijnen moeten ook leven. En het zou nogal wat zijn als ze onbewaakt moesten blijven staan. Tenzij men er natuurlijk politiebewaking zou bijzetten. Maar daarmee is dat hier nog niet opgelost sé.

@ Wieland

Als er iets is wat het stadsbeeld compleet naar de filistijnen kan helpen dan zijn het die kotslelijke dixies waarop men bouwvakkers verplicht hun gevoeg te doen; en dan nog liefst aan de stoeprand van het op te trekken pand. Ik wil zelfs dood niet gezien worden in de buurt van zulke contraptie. Men hoort je scheten laten tot 20 meter in de omtrek. (meterafstand hangt af van de windopwekkende groenten die men voordien heeft genuttigd). Die dingen zijn totaal onhygiënisch, zeker als het zatte voetbalgeweld daar in de letterlijke betekenis van het woord naast de pot is komen plassen. Daar krijg je toch geen zinnig mens - zelfs in hoge nood - naar binnen! Op de wei van Werchter ja! En bij een wedstrijd van de Kakkers ...  What's in a name?

Stadsbestuur, zet eens een stadsarchitect en een 'commissie van zeikwijzen' aan het werk om dit probleem van de Mechelaars en de toeristen die de stad bezoeken op te lossen. Is er op de binnenplaatsen van historische gebouwen of stadseigendommen, geen mogelijkheid voor deze noodzakelijke gebouwtjes? Zet er desnoods een 'mevrouw van de retirade' bij om de boel zindelijk te houden, maar doe iets of Mechelen wordt een opengelegde urinevliet rijker dankzij de wildplassers.

Indien er volgens de stadsdiensten al genoeg voorzieningen zouden bestaan breng ons dan door middel van discreet aangebrachte signalisatie op de goede weg naar de aandrang afzwakkende plaats. Zeker mensen in rolstoelen of andere andersvaliden zullen jullie dankbaar zijn.

Tot zeiks

:-)) 

 

HIer staan ze allemaal op een rijtje. Maar het is maar magerkes. Het merendeel van de toegankelijk toiletten is niet altijd open laat staan toegankelijk.

http://toerisme.mechelen.be/nl/3376/content/8661/openbare-toiletten.html

Aan de Katelijnekerk stond er ook ééntje, maar dat is het niet !

 @ peter

Dat brengt ons op drie in het werkelijke centrum van de stad die niet alle drie even herkenbaar zijn voor zowel Mechelaars als toeristen. Ik ga niet naar Heffen of godbetert Hombeek fietsen om mijn overwater te spuien. Dus: Geweldig pover aanbod aan sanitaire vazen. tTegen de tijd dat ik uit het centrum naar het stadsarchief ben gefietst is mijn overvolle blaas al gesprongen mag ik vrezen!

Toch bedankt voor het lijstje dat ik kan afprinten en in mijn fietstas of brieventas kan bewaren moest de nood aan mijn uitlaatcentrum komen.

@Peter : wat mij het meest ergert / verwondert is dat niet ALLE toiletten in het lijstje toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers... De stad zou hier toch een voorbeeldfunctie moeten uitoefenen !

@Roger @Jef: ... en ik weet het nog altijd niet te duiden. Ik drink nu al speciaal een pint meer om te zien waar de natuur mij zou leiden, maar ik vermoed dat dit kreng al effe afgebroken werd ... ergo, ik draag voortaan pampers als ik naar 't stad ga!!

Wel, ik kan alvast zeggen waar het NIET is:  Hallestraat, Muntstraat, Keizerstraat, Katelijnekerk, St Jan Bergmanskerk (of eender welke andere kerk) en de foto dateert van de jaren 20 van vorige eeuw. 
Veel geluk!   :-)

Kan het zijn dat er ook een pissijntje was op de Stadsheimelijkheid?

Bij mijn weten niet maar er was er op die plek ooit wel een over de Melaan waar de pelgrims hun behoefte konden doen.  "Heimelijkheid" was middeleeuws voor "gemak" :-)

Ik heb eens aan het beeldbanken geweest op "Pissijn Mechelen" en "Urinoir Mechelen".

Resultaat : Noppes.

;-)

Dat weet ik Gim  hihihi

Neen Karel, geen Keizerstraat zoals ik reeds schreef.

@ Roger, nu zou de eurocent toch moeten vallen bij de "echte" mechelaars:-) Maar zoals ge zelf al aanduidt: er zullen er niet veel meer leven die daar gewaterd hebben:-)

Eddy, als ge het weet, laat het me dan weten :-)

in de hanswijkbasiliek

in de sintromboutskathedraal

in de twee zieknhuiscampussen

in het hof van egmont

in het gerechtshof

openbaar zullen ze wel niet zijn, maar als de nood het hoogst is dan ga je waar je nood zo

vlug mogelijk kan gelenigd worden, 

in sommige Vinci parkings er mag wat service staan tov hun tarieven hé!

 

Als je - in Mechelen - naast de pot pist, krijg je een GAS-boete PLAS-boete.

;-)

Roger,

 

Mijn antwoord is onderweg.

Jos Nys gaf ook het goede antwoord.

De "krakken" van dienst zijn tot nu toe:

1. Paul Temmerman
2. Jos Nys

Mechelen blijkt dus toch over minstens twee notoire zeikers te beschikken. Jos & Paul. Mezelf kon ik er enkel na stevig aandringen bij Roger waar of deze vespasienne zich bevond, bijrekenen. Want dat ze uit het stadsbeeld verdwenen is hadden jullie al lang geraden!

Ik ben er deze namiddag in een zeurderige kou die op mijn blaas dreigde te slaan nog even langs gefietst en inderdaad de plaats van eertijdse inplanting is nog goed terug te vinden.

:-))

@ Jef : Ge hebt daar toch een feauteautje van !

;-)

Den derde slumme is Eddy Luyten.

En 't  zou goo gekund émme da ze daa rècht in de vleet piste, want dee lupt er zoe goo as vlak onder dui.

Roger, met mijn broer loop ik daar quasi ieder dag voorbij als wandeling naar zijn kantoor.

Hoe langer da ge wacht, hoe vetter ôuve naam !!!

Jos, had ge nu echt geen grotere letters?  :-)

Rarara,  de oplossing:  het Schepenhuis, kant IJzerenleen omstreeks 1924

(foto Regionale Beeldbank Mechelen)

Maar wat na 1924?

 Just to know, zou de Gimycko hier stellen!

@ Jokke :

Na 1924 deed de reclame voor Groene Michel (zonder filter) zijn intrede.

;-)

@Jokke, na 1924 hebben ze dan maar het "archief" gerestaureerd:-)

Mijne bompa kan er niet mee lachen, dat ge zijn foto op den internet hebt gezet. Juist al hij stond te ...

Sorry Bompa!    ;-) 

@ Marcanne : Maak uw laatste zin eens af.

Liefst int schoen Mechels.

;-)

Toch wel fijn dat ik het ook juist had.

@ gimycko

 

wette gij wa 'n muurzeiker is?

@ Marcanne : Ja, ik weet wa' ne muurzaoker is.

Da's zoe een iel klaon biesje, roed of zwèt, dadoep ne muur kruipt.

:-)

en nog just geschreive oek

Ik doe een poging :

"...Maone boempa kost er ni mee lachen, dat ge zaone foto oept internet è't  gezet. Zjust assem stond te wuizze..."

Correct me if I'm wrong.

;-)

Van d'ieste leuge is dien oek nie gebêste zeker :-) Waroem edde da dan nie na de Rogee gestuerd?

Toch even oppassen voor je iemand beschuldigt van leugens Eddy. Ik stuurde ze op naar Roger, en het was nog juist ook volgens Dhr. Kokken.

Ik ben aan het oefenen voor de kwis :-)

Peter, gij zêt me oek ne gladianus zeune.-) Het zou er nog maar moeten bijkomen dat ne stadsgids dat niet wist.-) Een kat valt altijd op haar poten hé. Maar allee soit. Ik heb wel nog een probleem en misschien kunnen de verenigde stadsgidsen dat oplossen. Ik dacht dat in 1914-1918 daar in die buurt alles kapot geschoten was. Nu blijkt dat het daar in 1924 nog alles redelijk goed overeind staat. Oôtleg a.u.b.

Kennis is makkelijker te leren. Met verhalen mensen weten te boeien, en de grote lijnen uit de geschiedenis doortrekken naar de dag van vandaag, is iets moeilijker. g.l.

Het schepenhuis was bij wonder nauwelijks geraakt. Simpel.

Hier het bewijs...

ROGER.........MOORE van dat. please !!!

@ iene van de Beurght

Jouw laatste tussenkomst doet me denken aan iets wat ik ooit las in de "Playboy" die ik, zoals je wel zult veronderstellen, enkel las omwille van de op het scherp van de "snee" zijnde interviews. Meer dan een oversized melkproducerende klier met purperen tepelhof moet je daar niet achter zoeken.

Het ging hem in dit nummer van het mannenblad om aforismen.

Het betrof een inscriptie op een graf op Booth Hill waar de meeste revolverhelden van het Wilde Westen eindigden:

"Here lies Les Moore,

He stopped a slug from a '44

No less, no more!

En alzo leer je de Mens achter de Blogger kennen !

;-)

Sorry dat ik je vergeten te vermelden ben Peter.  Je was de vierde die het juist had.

Mea maxima culpa !

 

Iele slumme G.L.,  de IJzerenleen was zowel links als rechts serieus platgeschoten.  Dat er in 1924 huizen stonden, was omdat die daar tussen 1919 en 1922 terug werden opgebouwd, al was dat dan in een gans andere stijl als deze die er voor den oorlog stonden.

De IJzerenleen vóór september 1914

De IJzerenleen na de wederopbouw

@Roger, den urinoir laten staan, kaderde dat in het strategisch plan ?

Wel spijtig dat deze gevel verdwenen is.

IJzerenleen - Anno X

Dà gebau van Sjoarel Deblau was toch 'n schoen hôôs

@ Iene : Zou daar geen miniatuurkopietje van bestaan ?

:-)

@ Gim

Het puin van dit huis heeft volgens goede bronnen gediend om in "den botaniek" de helling aan te leggen voor de ingang naar de Zandpoortvest.

@ Iene :

En waar ligt dat "Sinterklaasbeeld" begraven ?

Want dat heeft de bombardementen wel overleefd.

Just2know

PS: die 'Sinterklaas' is wel Sint-Rumoldus hé.

Ah bon.

Allez, we zijn weeral wat wijzer geworden.

Enne... waar is Sint-Rumoldus uiteindelijk ondergebracht ?  In het Hof van Busleyden of zo ?

Gim, ik denk dat ik ooit heb gelezen dat het beeld van Sint-Rumoldus (of de restanten) ook in die helling verdwenen zijn. Ik zal dat eens opzoeken voor zekerheid.

Als daar maar geen Deflo-thriller van komt !

"Moord in den Botanique" of zoiets.

Pagina 1 :

"...Iemand van de Beurght haalde het in zijn hoofd om te gaan graven in de helling van den Botanique.  Wie hij was en wat hem bezielde wist niemand.  Was hij gewoon nieuwsgierig, opgejut door anderen of was het idee hem ingegeven ?  En na de eerste spadesteek had hij prijs..."

Voor zij die zich geroepen voelen, gelieve het verhaal van de Moord in den Botanique hier verder aan te vullen.  Pret verzekerd !

;-)