Mechelen bespaart op Toerisme/Musea

met categorie:  

Het is crisis in Mechelen.

En dat voelen we.

De Balie van Toerisme

- is bvb. op zondagvoormidag niet meer open. De nieuwe openingsuren zijn als volgt: ma tot vrij   09.30  tot  17.00 uur, zaterdag    10.00  tot  16.00 uur, zondag      12.30  tot  16.00 uur

Schepenhuis (Rik Wouters. Hoogtepunten)
- open van 10 tot 12u voor individuele bezoekers. Geen geleid bezoek mogelijk
- groepen onder begeleiding van een museumgids zijn in de namiddag welkom van 13u tot 16u (laatste bezoek)
- woensdag gesloten

Sint-Romboutstoren
- open van 13 tot 18u
- groepen onder begeleiding van een stadsgids kunnen in de voormiddag van 9u tot 12u een bezoek brengen
- woensdag gesloten

Geen goed idee als je het mij vraagt. Zeker niet het sluiten van de balie op Zondag. Hoewel stadsgidsen meer werk krijgen, en groepen rustiger van toren en Rik Wouters kunnen genieten.

Dit is jammer, zeker nu de stad toch stilaan een zekere aantrek begint te krijgen.

Anderzijds moet ik vaststellen dat wie vanmiddag als argeloze toerist het station uitwandelde, op loeiharde discotheekherrie werd getracteerd van café De Prof.   Als eerste indruk kan dat tellen: is dit een historische en leefbare stad of een openlucht XTC-tent?

 

 

Jammer.  Op zondagmorgen dienst van toerisme sluiten is naar mijn aanvoelen géén goed idee.  Spijtig is het ook dat de toren nu enkel in de namiddag open is voor indiviudeel bezoek.  De ontsluiting van Sint-Rombout was net een goeie zaak.  De toren met gids élke morgen van 10 tot 12 uur lijkt me een té groot aanbod. 

 

Een wereldwijd en gekend fenomeen :

Bij een crisis gaan Kunst en Cultuur, als eerste, voor de bijl.

@Peter

Hoor ik u nu klagen ? Dit was toch voorgeprogrammeerd na twaalf jaar potverteren. Dat ze het nu maar uitzoeken hé. En we zijn nog niet aan het einde van de bobijn hoor. 

De openingsuren halveren op de toren betekent misschien ook minder inkomsten: de kansen dat toeristen de toren op kunnen zijn ingekrompen.  Besparingen op werkuren baliepersoneel kunnen zo ook leiden tot minder geld van toegangsticketten.  En ik geloof ook niet dat toeristen nu allemaal een geleid bezoek gaan boeken op al die voormiddagen.  Er is (terecht) geinvesteerd in de onstsluiting van de toren én de skywalk.  Met succes!  De toren is een publiekstrekker eerste klas.  Nu knippen in openingsuren is naar mijn aanvoelen niet verstandig.  Mechelen krijgt hoe langer hoe meer toeristen over de vloer.  Als je dan gaat snoeien in het aanbod (net zoals het beperken van openingsuren van de toeristische dienst op zondag - dat toch een topdag is voor dagjestoeristen) ...  Nee: da's qua dienstverlening en 'welkom' aan onze bezoekers niet erg sympathiek te noemen.

Ik zou denken dat de meeste toeristen 's zondagsmorgens aankloppen bij de toeristische dienst en bijgevolg meen ik het aangewezen om alleszins 's morgens open te houden! Maar het is mogelijk dat de toeristische dienst uit haar statistieken ervaart dat de toeristen meestal zondag na de middag langskomen.

misschien is het niet helemaal ondoordacht gedaan en heeft men weldegelijk rekening gehouden met wanneer het meeste volk komt? 
Zelfs toeristen willen al eens uitslapen bijvoorbeeld ;-)

 

aan G.L.. U moet voor uw eigen gezondheid en voor de bescherming van uw medemens dringend in behandeling !!! u bent een gevaar (onbewust) voor deze maatschappij.

Nog even geduld. Extra centjes voor toerisme zijn op komst dankzij de city tax en de belasting op vertoningen en vermakelijkheden. Straks twee keer de Cavalcade... of moet er op die tickets toevallig geen tax betaald worden?

@ RP : Zwijg stil.  Subiet voeren ze opnieuw stadspoortentax in !

;-)

Gimyco, dat loont niet, want da's dan enkel voor diegenen die via de Brusselsepoort de stad in willen, verder zijn er geen poorten meer om tax voor te kunnen vragen ... 

@ Kathinka :

Dit "Openluchtmuseum" moet onderhouden worden.  Dus betalen zult gij !

;-)

Afschaffen die handel. Een toerist is toch mondig genoeg om zijn plan te trekken en tegenwoordig met al die mogelijkheden via internet, Google, touristinfo en wat weet ik veel kan dat toch geen probleem zijn. Of is er toch een probleem ?

@ Kathinka

Op elke invalsweg naar Mechelen staan nu moderne poorten met daarop camera's.

Nummerplaat gefilmd, toltaxfactuur in de bus...

Ik dacht dat het tolgeld (via de poorten/waterwegen) iets van de middeleeuwen was maar ik dacht ergens gelezen te hebben dat dit in 1870 nog in voege was.

 

En er is nog altijd WikiVoyage.

Inderdaad Kathinka. De tol werd nog geheven in 1870, dus zijn er eigenlijk meer Mechelaars die tol kenden door de loop der eeuwen. Gelukkig valt de hemel niet op onze kop, door een extra belasting.

Driewerf Hoera !  Leuven en Mechelen horen bij de toppers qua Toerisme !  

Met dank aan o.a. d' Ollanders.

:-)

(Zonet op het radionieuws)

Geen slecht woord over Tobbacksville, maar toch een dikke spiekmedeulle veur ons !