Erfgoeddag stopt de tijd op 21 april

met categorie:  

(foto's: Jan Smets  -  Rudi De Mets, Liesbeth De Ridder en Dieter Viaene)

Samen poseren ze met de affiche van de Erfgoeddag in het Erfgoedcentrum Lamot bij het 'Rad van Avonturen': stadsgids Rudi De Mets, Liesbeth De Ridder van de Mechelse Erfgoedcel, en Dieter Viaene van het Stadsarchief.  Op zondag 21 april gaat de Erfgoeddag door,en Mechelen heeft een wel erg schitterend programma in mekaar gebokst.  Als voorproefje wordt zels gestart op vrijdagavond 19 april met de quiz 'De Slimste Mechelaar', waarover je al eerder wat kon lezen op Mechelenblogt.  Deze quiz is op poten gezet door de Erfgoedcel en het Stadsachief.  Rudi De Mets en Roos Van Acker presenteren hem.  Je kan je nog steeds ingeschrijven hiervoor.  En op zondag valt er heel wat te beleven op de Erfgoeddag zelf, die dit jaar in het teken staat van 'tijd en tijdbeleving'...  Dat wordt beslist boeiend!

 

In Mechelen en de regio gaan dertig erfgoedorganisaties in hun collecties op zoek naar unieke tijdmeetinstrumenten en straffe staaltjes van conserveringstechnieken.  Jong en oud zullen hun gading vinden die dag. 

 

Het publiek zal even stil kunnen staan bij een aantal vragen als "Tikt de klok vervaarlijk snel voor sommige collecties", of "Kunnen we de tijd een halt toeroepen?"  of nog: "Hoe zeker is de toekomst van ons erfgoed?"

 

                                                           

 

Je zal dus onderandere kunnen zien welke restauratie-en conserveringstechnieken worden toegepast om bijvoorbeeld kantwerk, papieren archiefstukken of... reuzenhoofden in goeie conditie te houden...

 

 

Het thema 'Stop de tijd' heeft ook andere gezichten.  Hoe probeerden onze voorouders de tijde te meten en welke instrumenten gebruikten ze hiervoor.  Hoe evolueert ons tijds-en wereldbeeld?  en welke uitingen vind je daarvan terug in Mechelen?

 

Als je spreekt over tijd en tijdmeting kom je in onze stad sowieso vroeg of laat terecht in het horlogeriemuseum in de Lange Schipstraat.  In het Aartsbisschoppelijk Archief krijg je dan weer een blik achter de schermen op de zorg die nodig is om al dat kostbaars voor de toekomst op een goeie manier te beweren...

 

 

 

Er zijn ook heel wat openluchtactiviteiten.  In het Vrijbroekpark kan je zien welke technieken de unieke plantencollectie, een stukje levend erfgoed, wapenen tegen de tand des tijds.  Maar je kan ook met een gids van Mechelenbinnenstebuiten op stap gaan om sporen van tijdsbeleving te ontdekken.  Als je iets helemaal anders wil, kan je inschepen voor een boottocht waarop je het bewogen verhaal van de geTIJDerivieren leert kennen.

 

In het erfgoedcentrum in Lamot kunnen kinderen in workschops de eerste kneepjes van restaurenen en conserveren aangeleerd.  Niemand minder dan prof.Erfgoedstein zal het jonge volkje hierbij begeleiden.

 

De erfgoedddag gaat door van 10 uur tot 18 uur, en de toegang tot dit alles is gratis.  De brochure en het kinderdoeboekje zijn verkrijgbaar in Lamot en UIT in Mechelen, maar is ook online beschikbaar:  www.erfgoedmechelen.be

 

(campagnebeeld gemaakt door Shamisa Debroey)

 

deelname op de quiz op vrijdagavond is gratis.  Een ploeg bestaat uit vier man.  De quiz is heel gevarieerd, en je hoeft écht niet dé Mechelen-kenner te zijn, om behoorlijk te scoren.  Je kan je inschrijven op : erfgoeddag@mechelen.be  met vermelding van de ploegnaam.    De (gratis) quiz gaat door in Lamot, en start om 20 uur.

 

 

 

 

Er is ook nog de wandeling van de  Koninklijke Gidsenbond Mechelen - KGBM


Om de 25 jaar – en nu in 2013! – staat in Mechelen de tijd even stil. Dan gaat de Hanswijkcavalcade met de Ommegang uit en trekken de reuzen, het Ros Beiaard en Opsinjoorke door de straten. Op Erfgoeddag volgen stadsgidsen dezelfde route, op zoek naar sporen van dit tijdsgebonden gebeuren in de stad. Plezante verhalen voeren je terug naar de vroegere edities, met één oog op de Ommegang van 2013.


Locatie:
Toerismehuis De Gulden Arent, Hallestraat 2-6, 2800 Mechelen
Om 10.30, 13.30 en 16u (duur: 2 uur)
Reserveren: 070 222 800, uit@mechelen.be

 

 

Het volledige programma vind je hier.