BIBEO kunstroute werd schot in de roos

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets -  werk van André Beullens in de Battelse Bergen 37, en werk van Annie Verhoye in Hangar 311 aan de Battelsesteenweg)

 

Het werd voor de eerste keer georganiseerd.  Het idee kwam van Bie Maes, de vrouw van beeldend kunstenaar Jef Van den Bosch die woont en werkt aan de Zennegatvaart.  Bij de wijkraad van Battel vond ze gehoor bij Oswald Beterams, en zo ging de bal aan het rollen.  'Beelden In Battel En Omgeving' werd boven de doopvont gehouden.  Dit weekend was het zover.  Het werd een succes!  Fris maar zonnig lenteweer deed heel wat kunstminnende Maneblussers op pad gaan - wandelend of met de fiets langs een kunstroute die ging van Battel over Leest naar andere hoeken van Mechelen.

 

De bedoeling is om deze wandel-,fiets-of autoroute om de twee jaar in mekaar te knutselen, en zo verschillende kunstenaars van onze regio in de schijnwerpers te zetten.  We zijn tevreden met de opkomst.  Een volgende editie komt er zeker aan.

 

Oswald is duidelijk blij met het succes van deze editie als ik hem spreek in het parochiehuis van Battel aan de Battelse Bergen.  Er heerst een gezellige drukte bij een natje en een droogje.  Enkele kunstenaars stellen hier te toon.  François Peeters spreekt met geestdrift over zijn aparte kunstvorm: pyrografie.  Wat verder stelt Luce Verbruggen zijn werken ten toon.  Luce schildert overwegend met acrylverf en zijn stijl is een mix van pop-art en fotoralisme.  Nele Huygens exposeert met boeiende kunstwerken waarin ze creatief aan de slag is met penselen, pigmenten, technieken en materialen.  Van een heel andere orde zijn de kunstwerkjes van John Coeleman. Met verbluffende resultaten gaat deze kok aan de slag met groenten en fruit die hij versnijdt tot kunstige pareltjes!

 

Battelse Bergen 37 is een wonderlijke plek.  Dit woonhuis dat nog een onderdeel was van het verdwenen kasteel Empain, ligt tussen Battelse bergen en Baron Empainlaan.  In de tuin met mooie waterpartijen staan de creaties van André Beullens.  Zijn werk bestaat uit met de hand opgebouwde vormen, gedraaide potten en schalen of gegoten mallen.   In het huis exposeert Bieke De Preter haar aquarellen.  Tegenwoordig werkt ze veel samen met drie keramisten in Battel...

 

  

 

In de tuin van Jef Van den Bosch en Bieke Maes loopt er ook heel wat volk rond tussen de bomen en de forse sculpturen en aanstekelijk naïeve schilderijen van de sympathieke kunstenaar Jef. Jef werkt vanuit zijn buikgevoel.  Zijn vrouw Bie is blij dat BIBEO, waarvoor zij het idee leverde, zo goed aanslaat.  Ze spreekt haar oprechte tevredenheid en dankbaarheid uit voor de vrijwilligers van het Wijkhuis Battel.  Het heeft haar verrast.

 

 

 

Een ommetje naar Leest brengt je in de Elleboogstraat, waar Chris Dewals heel eigen-zinnig schildert zoals ze het graag doet.  Expressief en wars van elke modegril.  Collega-kunstenares Inge De Wit toont haar keramiek: mooie geometrische figuren en felle kleuren.

Hangar 311 is een mooie kunstgalerij aan de Battelsesteenweg.  Heel graag werkte deze galerij mee aan dit iniatief.  Twee talentrijke dames exposeren hier.  Chris Hugo laat er haar tekeningen, acquarellen en grafiek zien.  Persoonlijk ben ik ook verrast door de beeldhouwwerken en schilderijen van Annie Verhoye.  Het spreekt me erg aan.

 

 

 

Angela Scheltiens hoeft nog amper voorgesteld.  Deze Mechelse kunstenares maakt schitterende - soms grote, soms repetitieve sculpturen: heel persoonlijk en expressief.  Angela stelt ten toon aan de Battelsesteenweg in het atelier van Albrecht Nees, die als kunstenaar ook wel naam en faam heeft in deze stad.  Zijn abstracte beelden en schilderijen weten te beroeren.

 

 

Battel verlatend rijden we naar de Keldermansvest.  In de wonderlijke, fantasierijke woning van Marijke Van Kenhove maken we kennis met met de dromerige schilderijen van deze gevoelige kunstenares.  Alles ademt de geest van danseressen theater...  Huis, Marijke en haar kunst: alles is één... 

 

                                

 

Van de Kerldermansvest is het maar een boogscheut tot de Kalkovenstraat, waar Pol Cockx zijn kwalitatief hoogstaande werken laat zien in een pareltje van een tuin.  De hoogst sensitieve kunst -  zoals de aaibare sculpuren in cararamarmer, worden terecht door vele bezoekers bewonderd.  Pol Cockx is één van onze allergrootste Mechelse kunstenaars.  Vandaag toont ook zijn dochter Ann Cockx haar textielkunst.  Het creatieve talent - heel anders uitgewerkt in totaal ander materiaal - heeft ze duidelijk van geen vreemden. 

 

 

 

In zijn atelier - een gerenoveerde kopergieterij aan het Centraal Staton stelt tenslotte Willy Van Eeckhout zijn schitterende kunstwerken te kijk.  Willy, die dit jaar 70 wordt, staat deze dagen helemaal in de actualiteit.  Wie hem hier vandaag heeft gemist, kan zijn werk nog altijd bekijken in de inkom van ons Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang.

 

Deze eerste editie van BIBEO door de vzw Kuroba was een schot in de roos.  Iniatieven als 'Kunst op het Groot-Begijnhof', de 'Keldermansdagen' of dit, spreken mensen heel erg aan.  Dat merk je aan het aantal bezoekers dat deze evenementen bezoekt.   Proficiat voor de iniatiefnemers, en...binnen twee jaar hopen we op een tweede uitgave!