Zaterdagavond dooft Mechelen de lichten...

Niet te hard schrikken als je het zaterdagavond 23 maart, tussen 20.30 en 21.30 plots héél erg donker vindt in de Mechelse binnenstad. Want dat is precies de bedoeling: voor de vierde keer neemt Mechelen keer deel aan 'Earth Hour'. De lichten van enkele openbare gebouwen en monumenten worden dan gedimd, zoals ook op andere plaatsen in de wereld waar men aan ‘Earth Hour’ deelneemt. Met de actie vraagt World Wide Fund for Nature (WWF) aandacht voor de klimaatproblematiek.

De symbolische actie van WWF is aan haar vijfde editie toe.Eén vol uur doven de lichten in ruim honderd landen met één miljard mensen. WWF wil zo een krachtig signaal geven en aantonen dat je het verschil kàn maken in de strijd tegen klimaatverandering. Individuen, bedrijven en dus ook steden en gemeenten worden gevraagd deel te nemen. Stad Mechelen doet voor de vierde keer mee.

De verlichting op de Grote Markt van het stadshuis, de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis en het Postgebouw zullen al om 18 uur beperkt gedoofd worden tot 8 uur ’s ochtends. Ook de klemtoonverlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedimd. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelt men tijdelijk over op functionele verlichting. Andere openbare verlichting wordt niet gedoofd om de openbare veiligheid niet in het gedrang te brengen.

De stad Mechelen roept de Mechelaars mee te doen en de lichten zeker één uur te doven, vanaf 20.30 uur op 23 maart. Langer mag ook. Onder de leuze: Licht uit, klimaat aan!

Behalve ‘Earth Hour’ focust WWF dit jaar op vijf eenvoudige acties waarmee je je eigen impact kan verkleinen. Overstappen op groene energie, de auto laten staan als je naar je werk gaat of een maaltijd eten met een lage CO2-impact. Wie acties plant kan die registreren via www.earthhour.be. Daar zie je ook de totale gerealiseerde CO2-besparing.

Wie een langer engagement voor het klimaat wil aangaan kan investeren in energiebesparende maatregelen. Voor goedkope groene leningen en begeleiding bij engergiebesparende maatregelen kun je terecht bij Energiepunt Mechelen, dat sinds de start van vorig jaar al meer dan veertig dossiers goedkeurde.

> Meer info: earthhour.be I wwf.be I Energiepunt Mechelen


foto © Markec

Grote Markt   Plaisancebrug  Brusselpoort   Station   Merodestraat  euh...

Enfin... "Foto" Gimycko

Schoon initiatief maar een beetje hypocriet toch, zo één keer per jaar. Die groene toets zal ook wel in de verkiezingspamfletten staan uiteraard.

Men zou beter om 20u savonds die "klemtoonverlichting" doven, nergens goed voor, alleen maar lichtpollutie en energieverspilling.

Het mocht inderdaad wel wat meer zijn. Eigenlijk zijn we met zijn allen samen "ziek" door verslaving aan licht. We zijn totaal vervreemd van de nacht, terwijl dat een natuurlijk aspect van onze leefomgeving is. We zijn "gemaakt" om afwisselend licht en donker te beleven, maar omdat we onze kinderen van kleins af aan verwennen (bij het minste teken van angst van de baby... steken we het licht aan) leren we duisternis als iets angstaanjagend, bedreigend ervaren. Als we al eens zouden beginnen met huilende baby's 's nachts te troosten zonder het licht aan te steken, doorbreken we de geconditioneerde associatie licht - veiligheid. Die leidt tot de huidige "overconsumptie" van licht, die uiteindelijk het bio-systeem verstoort. We denken dat het veiliger is op straat als er meer licht brandt, maar dat is een gevoel dat niet door cijfers wordt bevestigd. Ook voor een inbreker is het eenvoudiger werken als het licht is, bijvoorbeeld...

Ook het effect van de openbare verlichting op de verkeersveiligheid wordt sterk overschat. Natuurlijk gaat het niet op om "alleen maar" het licht uit te draaien. De verkeersveiligheid is vooral een kwestie van organisatien, van de aanleg van de openbare weg. Een goed onderhouden systeem van reflectoren is een goede vervanger van de straatlantaarns. Elke weggebruiker die op zo'n duistere weg loopt of rijdt met een lampje, hoe klein ook, of met reflecterend materiaal, zoals nu al volop verpreid - denk maar aan de hesjes die in vele landen al verplicht zijn - valt in het licht van de koplampen oneindig veel meer op (door het contrast met de duisternis) dan in de situatie met straatverlichting.

Heeft er iemand soms cijfers over ongevallen (tussen valavond en het aanbreken van de dag) op de E19 tussen Battel en Kontich: is er daar een stijging geweest nadat de verlichtingspalen wegens gevaarlijk doorgeroest verwijderd werden? Ik heb die cijfers niet, maar het zou me zeer verwonderen.

Iedereen die 's nachts wel eens met een vliegtuig vertrokken of aangekomen is, kan bevestigen dat België vanuit de lucht herkenbaar is door zijn massale lichtvervuiling.

Wieland, ik zal u waarschijnlijk teleurstellen maar dat verhaal klinkt even ongeloofwaardig als dat van de opwarming van de planeet aarde of van de scheurtjes in Doel en Tihange. 

Ze doen maar .......ik ga echter niet in het donker zitten hoor! mijn spaarlampen besparen al meer dan genoeg energie.

GL Bedoel je het verhaal van de energiebesparing, of dat van de verstoring van het bioritme?

Als je sceptisch staat tegenover het verhaal van de energie, dan kan ik  daar wel een stuk inkomen: de lampen worden steeds energiezuiniger, maw ze hebben veel minder elektriciteit nodig om evenveel licht te maken.

Maar het feit dat mensen, planten, dieren "gemaakt" zijn om in een cyclus van ongeveer 24 uur afwisselend in licht en in duisternis te leven blijft overeind, ook als de gloeilamp vervangen wordt door natrium-, kwik- of neonlampen of lichtuitstralende dioden (LED)

Wieland, het stuk tussen vismarkt en Melaan was (is?) niet verlicht, toen ik daar dinsdag avond door het donker door moest fietsen vond ik dat toch alles behalve veilig hoor. Je zag gewoon niet of er iemand liep of niet. En eh .. verlichting bij je hebben als voetganger/fietser ... die batterijen zijn dan wel goed voor de natuur? ;-) 

Verder wel een goed initiatief, maar om thuis nu "gewoon even " een uur in het donker te zitten ... Alle lichtreclame uit na een bepaald uur, dat zou ook al veel schelen. 

Hypocriet vind ik dit. 1 dag per jaar een uur de lichten uit en dan nog durven reclame maken dat Mechelen hier aan mee doet... Sukkelaars!

Als het hen echt zo aan het hart ligt waarom niet elke week een uurtje de lichten uit van die monumenten en gebouwen? Maar nee, dat is erover... Als we gewoon meedoen aan Earth hour en 1 keer per jaar de lichten een uur doven, dat is toch goeie reclame voor onze stad denken ze daar!

Doe het goed, of doe het gewoon niet. Sukkelaars!

Zal nog verder gaan... Waarom moeten die lichten op de toren en stadhuis een hele nacht branden, wie heeft daar boodschap aan? Hoeveel geld zouden ze kunnen besparen door al die lichten op monumenten vanaf middernacht gewoon te doven?

Het is ne schone toren, maar ik moet die echt niet een hele nacht van in Muizen staan zien blinken...

"Dat ik 's nachts niet slapen kan,
Daar lig ik niet wakker van !"

Gedichtje Gimycko

;-)

TommyG

Je bent toch niet verplicht om heel de nacht wakker te blijven, laat staan om naar den toren te kijken. Maar je hebt wel gelijk hoor.

Ook mee eens. De verlichting van monumenten zoals de Romboutstorenzou inderdaad om middernacht gedoofd kunnen worden, zonder dat iemand dat als een verlkies zou ervaren. Ik heb ook al horen praten over straatlantaarns, verbonden met bewegingssensoren, m.a.w. die aangaat als er iemand voorbij komt. Zou ook een stap vooruit zijn.

Deze nacht gespot, ergens in 't donker en ergens in Mechelen...

PTSS - Feiten

Photo(shop) Gimycko

Voor diegenen die vanmorgen de franstalige TV hebben gekeken is wel een en ander duidelijk geworden. Calvoke en zijn bende hebben ons wel goed bij ons kl... met al hun trukken van de foor.

G.L. mag dat, franstalige tv in vlaanderen?

 

Kathinka, ze spraken daar ook Nederlands. Ze hadden het over groen mizerie. Is dat iets om in de soep te doen ?-)

Ja, zeker. Vooral in combinatie met blauwzuur en overlopende appelsienen geeft dat een gerecht dat moeilijk verteert.