Sava vindt gat in de ... Markt

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Onze Grote Markt is natuuuuuuuurlijk de mooiste van het ganse land.  Da's klaar.  Het is heerlijk  vertoeven op een terrasje en je ogen de kost te geven aan het 'decor' met een verzameling historische geveltjes, ons stadhuis en de alom tegenwoordige Sint-Rombout.  Toch is het een oud zeer dat éénmaal de avond neerdaalt over het centrum, deze zelfde fraaie Markt wel héél erg stil valt.  De meeste horecazaken sluiten de deuren, en dan dient het vertier elders gezocht.  De Irisch pub O'Fiach is één van de uitzonderingen op de regel... Sofa probeerde het, maar diende de deuren te sluiten.  Nu is er goed nieuws: Karel Meyer brengt leven in de brouwerij!  Met een voor dit plein uniek concept vindt hij het gat in de markt: Sava wil een tof praatcafé zijn waar je bij je drankje de honger kan stillen met een trits heerlijke tapas.

 

 

Karel Meyer is niet aan zijn proefstuk toe op horecagebied.  In het verleden stond hij achter de toog van Den Akker op de Vismarkt, en ook in het Tivolikasteel was hij actief.  Maar de goesting om weer een eigen zaak op te starten werd groot...

 

Het pand waar de Pizzahut gevestigd was, en al een hele poos leeg stond, trok m'n aandacht.  Ik was voordien ook al kandidaat voor het Molenhuis in de Kruidtuin, maar dat werd niks... Hier zag ik dadelijk mogelijkheden.  Tussen de beslissing en de realisatie lijken eeuwen te liggen.  Je moet immers eerst een hele lijdensweg langs de bank gaan.  Maar goed: de opening is nu een feit.  Enkele dagen geleden zijn we van start gegaan.  Ik had dadelijk wel een idee wat dit moest worden: het moest een gezellig praatcafé worden voor jong en oud, waar je spontaan tot sociaal contact overgaat.  In de tapabar die ik wou opzetten zijn contacten gemakkelijker te leggen, en zijn ze ook intenser...

 

Binnenkomend valt me dadelijk de warme en gezellige sfeer op.  Het  interieur oogt knap en authentiek met het vele hout.  Naturel met een moderne toets.  (H)eerlijk.  In de toog zijn vele oude tegels verwerkt: een verwijzing naar de Spaanse of Portugese azulejo's...  Aan het plafond hangen  heel artistieke ronde kartonnen (!) lampen die een wonderlijk licht werpen op de muren...

 

   

 

Ik heb veel geluk gehad met m'n architecte Ariane Van Craen en m'n binnenhuisarchitecte Anneke Crauwels.  Ze verichtten schitterend werk.  Gewoon fantastisch.  We hebben onze ideëen samengelegd.  Ik denk wel dat de vintage-toets die ik beoogde, in het concept zit. 

 

Karel runt de zaak niet alleen.  Later is ook Kris Dens er bij gekomen.  Hij heeft nog zijn vast werk, maar met zijn creatieve geest is hij een meerwaarde in de keuken.

 

Bewust werd gekozen om te werken met Fair Trade-producten.  Aan de gevel komt nog het bordje 'Ik ben verkocht'.  Faire, duurzame en bij voorkeur producten uit eigen streek krijgen de voorkeur.

 

(de zaak is heel ruim, met een al even grote als gezellige eerste verdieping met mooie uitzichten op de Grote Markt...)

 

Mij valt dadelijk ook de sfeer op die zo'n beetje doet denken aan het reiscafé ViaVia in de Kruidtuin.  Dit is geen toeval...

 

Nee - dat is waar.  Ik hou wel van de atmosfeer van een reiscafé.  In die zin is inrichting en concept een beetje gelijklopend.  Hier hoor je ook wereldmuziek...  Hier kan je ook in het salon achteraan snuisteren in boeken, waaronder ook reisgidsen...  Ons publiek zou ook een mix moeten zijn van alle leefijden.  Iedereen kan zich hier thuis voelen...

 

 

Praktisch gezien: Sava is alle dagen open van 9 uur tot middernacht.  's Morgens kan je er terecht voor een ontbijt met koffie, een croissant of drie mini-koffiekoeken aan de prijs van 3,50 euro.  Leuk is de samenwerking met de Mechelse brouwerij Het Anker.  En dat zal vele bierliefhebbende Maneblussers plezier doen.  In de houten wand zijn stukken van oude bierkratten van het Anker verwerkt...

Er is een variatie van diverse tapas beschikbaar.  Binnenkort komt er een grote koeltoog waaruit je de hapjes nog gemakkelijker kan kiezen. 

 

(de knusse salon dompelt je onder in een Venetiaanse sfeer...)

 

Er zijn koude tapas verkrijgbaar (hesp, manchego, oltijven, ansjovis, pintxos) - vegetarische (gegrilde groenten, tortilla, bravas, soep) - vlees (albondigas, chili con carne, kipblokjes, pinchito's) - of vis en zeevruchten (calamares, boquerones, sardinas, gambas).

 

Sava heeft een exclusieve samenwerking met Cava Jaume Giro.  Dit is een familiaal wijnhuis uit Catalonië, met een rijke cavatraditie sinds 1920.  Dit wijnhuis produceert maar een beperkte oplage van 60 000 flessen per jaar.  De natuurlijke productie en het geduldige ambachtelijke rijpingsproces moeten een stevige kwaliteit garanderen.

 

www.savamechelen.be

info@savamechelen.be

 

  

 

Een gat in de Markt gevuld?  Het lijkt wel zo.  Het huis 'De Kat' dat dateert uit de 15de eeuw, krijgt een nieuwe, hopelijk succesvolle invulling.  'De Kat' was vanaf de 19de eeuw achtereenvolgens herberg en restaurant.  Voordien was het een apothekerszaak en waren er ook geneesheren actief (cartouches op de gevel verwijzen hier nog naar...).  Toch wel een aardige bijkomstigheid is het feit dat onze Grote Markt wel een dierentuin lijkt, met een varken, een beer, een haentjen, en...een kat..

 

 

En dan nu gezondheid: met een heerlijk parelende cava op een lenterig terras op de Grote Markt.  Kan het leven mooier zijn?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb het me zaterdag ook gerealiseerd. Op de Ierse pub na vult Sava inderdaad een gat in de Grote Markt.

 

De cava is ook zeer lekker. Normaal ben ik niet zo zot van cava, maar deze vormt een uitzondering.

 

Kris en An ken ik wat van vroeger in 11.11.11.. Met die tapas komt dat dus ook in orde, want zij kennen dat bij mijn weten erg goed.

Veel succes - ziet erg erg gezellig uit!

Nu nog De Keizerin terug open !

:-)

Foto Gimycko

er is nog een vos ook bij al die beesten dacht ik

Ben reuzebenieuwd en wil er zo gauw ik kan langsgaan!

 

 

Leuk, ik ga er zeker eens binnen springen om er van de tappa's te proeven.

Waar ik ook naar benieuwd ben is hoe het in zijn werk gaat om op deze blog gratis reklame

te maken voor je nieuwe zaak.

Ik ken meerdere handelaars die er gebruik van willen maken, een advertentie plaatsen in de lokale

media is peperduur moet je weten.

Karel is 300%  sociaal gedreven dus ik ga morgenmiddag zijn cava proeven! Indien jullie iemand willen leren kennen met een ' sociale drive ' dan MOETEN jullie Karel leren kennen.

Gisteren langs geweest en dik in orde. Inderdaad lekkere cava en vooral vooral die chipirones alla plancha mochten er zijn. Ook de serrano trouwens. Dit kan een kentering worden op de markt. Succes gewenst, Karel en C°

Fantastisch, Karel!
Fijn dat er mensen zijn, net zoals de Ierse Pub, die initiatieven nemen om van de Grote Markt meer te maken dan wat het nu is en er een levende GM van te maken. Komt dus nog goed met die GM :)

Heel, heel veel succes! 

Mechelen is bijna compleet nu Sava er is! 

wij duimen er voor dat de zaak een succes wordt-is en blijft...zolang wij er maar een plaatsje 

vinden!!

 

Ik ken Karel en Kris al van toen ik in de wieg lag... gasten met een visie en gedreven tot en met en Karel is inderdaad niet aan z'n proefstuk (Cfr: Den Akker ... Vismarkt)

Ben ondertussen, al 2x lansgeweest. Ik ben niet echt een "cafe type" maar het is er wel echt gezellig. Ben je toe aan een rustige babbel, na een stevige date... SAVA !!!!

Karel & Kris: Alle succes !!!!!! 

Bart en Sofie zijn vollenbak bezig aan hun "Keizerin" om tegen 1 mei te kunnen openen.

 

vandaag een afzakkertje gedronken met onze ploeg van vrijwilligers van ziekenzorg O.L.Vrouw Bonheiden na een bezoekje aan de Dossin Kazerne! unaniem beslisten wij....gelukkig is SAVA er ...en zijn er nog vele lieve mensen op de wereld die het goed menen met elkaar...al zou men er soms wel aan twijfelen met al het leed in andere contreien...

 

 

 

 

 

Gisteren voor de eerste keer langsgeweest met de girlfriends.
We hebben er van genoten.  De tapas waren lekker en werden geserveerd door snel en vriendelijk personeel.
Kom hier zeker nog eens langs.

Reeds eerder vertoonde dit blog een foto uit de jaren 1950 van 'De Keizerin', waarop in het kwartrond boven de ingang te lezen stond: "de keizerin [...] bayard's bieren" (in plaats van nu kortweg "de keizerin" in een glas-in-loodraam). Die Bayard was een Dendermondse brouwerij die van 1923 tot 1955 bier boerde. Maar de enkele karakters achter 'de keizerin' zijn me onleesbaar. Was het misschien een jaartal? Dan allicht van eerste opening onder de naam 'De Keizerin' en/of van de vernieuwing van de gelijkvloerse gevels. [De Beeldbank dateert de pui als uit de jaren 1930-40.]