PataBoem!

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Het is me wat deze dagen...  Maanrock werd geschrapt, maar er wordt door een groep enthousiastelingen al fel gebrainstormd rond een alternatieve versie voor dit grote muziekevenement.  En da's niet alles: op muziekgebied zullen we écht niet op onze honger blijven zitten.  'Maanblusser' is de naam van een mogelijk festivalletje aan het Keerdok, en het buurtcomité van het Groot-Begijnhof wil starten met een gloednieuw muzikaal gebeuren.   'PataBoem' is de vrolijke naam van het spektakel dat op stapel staat en ons op 25 mei wil verrassen.  In de Vrouw van Mechelenstraat - ten huize van Inez Van Overschelde - heb ik een afspraak met enkele mensen van de werkgroep...

 

Dat het buurtcomité van het Groot-Begijnhof bruist van ideëen en deze ook weet om te zetten in geslaagde evenementen is genoegzaam bkend.  Om de twee maand wordt er wel iets georganiseerd, met als uitschieters de druk bezochte rommelmarkt in september, en de Levende Kerststal.  Dit laatste werd bij de laatste editie duchtig 'afgestoft' en kreeg nieuw leven op het binnenplein van brouwerij het Anker.  Iedereen die er bij was, genoot er van de warme, authentieke sfeer...  Dan spreek ik nog niet van 'Kunst op het Groot-Begijnhof', dat vijf jaar lang véél volk wist te lokken naar de straatjes van ons Mechels begijnhof.  Men is gestopt op een hoogtepunt, en nu wilde het comité iets nieuws op poten zetten...

 

We dachten aan iets visueel, of iets muzikaal...  Een nieuwe werkgroep werd opgestart, en een leuk idee werd uitgewerkt.  Met PataBoem willen we een muzikaal spektakel voor jong en oud organiseren.  We hebben heel veel namen de revue laten passeren, maar uiteindelijk werd gekozen voor 'Pataboem', en dat straalt toch wel iets gezelligs uit...

 

Op 25 mei zal de schilderachtige buurt van het begijnhof nog gezelliger zijn dan anders.  De buurtwerking vond dat er 'iets' met muziek ontbrak in de wijk.

 

Dit muziekfestival is wel helemaal anders dan de reeds bestaande in onze stad.  Het concept dat we uitwerkten is simpel:  op drie locaties worden podia opgezet, waar telkens drie groepen hun ding zulen doen. Het gaat om héél verschillende genres: van kleinkunst tot Frans chanson, en van jazz, over pop, folk, tot gypsy.  Het zal jong en oud beslist aanspreken.  We willen het bewust gezellig en kleinschalig houden.  Gezinnen met kinderen moeten er zéker hun gading vinden.  De sleutelwoorden zijn 'ontmoeting' en 'ontdekking'.  Nog niet alles is in kannen en kruiken, maar toch willen we al graag een tip van de sluier oplichten...  Lokaal talent als Patrick Riguelle, Bart Mertens, Tom Kestens en Pardon Service zullen op de planken staan.  En marcherend door de straten van het begijnhof zal het prettig gestoorde majorettenkorps 'va et Vient' voor extra sfeer zorgen.  Voor de kinderen is een speciale act voorzien met de kinderfanfare De Letter GeletterdenStraatanimatie wordt voorzien...

 

(in de Jezuspoort poseren enkele leden van de werkgroep met de leuke affiche: vlnr: Wim Devos, Inez Vanoverschelde, Robin Moeyersons en Pol Lettany...)

 

Het is de bedoeling dat het gezellig wordt.   Dat is voor de organisatoren belangrijker dan winst maken. De straten zullen verkeersvrij gemaakt worden.   Men kan rekenen op de helpende handen van zo'n veertig vrijwilligers, voor het opzetten en afbreken, maar ook voor de cathering.  Er is op een aantal plaatsen een natje en een droogje te verkrijgen.

 

De programmaboekjes worden gratis aangeboden, maar een vrije gift is natuurlijk welkom om de kosten te helpen dekken.  Dit nieuwe muziekfestival wil gevarieerd en sfeervol zin.  De decibels zullen niet overheersen.  Er kan dus heus nog gepraat worden.  We kunnen rekenen op de medewerking van Het Anker en de stad mechelen.

 

Het programma op 25 mei start om 16 uur, en om 23 uur wordt er afgesloten.  Méér namen en details zullen met mondjesmaat bekend worden op de website van de buurt, of...via facebook...

 

http://www.facebook.com/pages/Buren-op-het-Groot-Begijnhof/114663095256148

http://www.groot-begijnhof-mechelen.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die annulering van Maanrock zorgt voor een stel nieuwe en frisse ideeën.

Meer van dat !

:-)

Rommelmarkt i/h begijnhof - september 2012 - Foto's Gimycko