'Kunstproeven' geeft mensen met beperkingen mogelijkheden

met categorie:  

   (foto's: Jan Smets)

(Marleen D'Joos, Mart De Wever en Yvonne Batens)

Het is erg druk in de lokalen van Sjarabang op de Kerkhoflei. Dat kan ook niet anders - want donderdag organiseert deze vzw die zich tot doel stelt om de kunst-en cultuurparticipatie van mensen te bevorderen via inclusieve workshops en projecten, haar tweede 'Kunstproeven'.  Als je weet dat voor dit festival zo'n 800 ingeschrevenen zullen afzakken naar het Cultuurcentrum is het best te begrijpen dat het nu alle hens aan dek is.  Toch hebben Marleen D'Joos en Mart De Wever, die de drijvende krachten zijn achter deze vzw even de tijd om te poseren en te vertellen over hun project.  Vandaag kregen ze de hulp van Yvonne Baten, vrijwilligster en begeleidster in Borgerstein, de grote voorziening voor mensen met een mentale beperking in St.-Kat.-Waver.

 

In méér dan twintig workshops kunnen mensen met een mentale beperking zich creatief uitleven.  In Sjarabang wordt er druk gewerkt om alles in orde krijgen.  Het festival 'Kunstproeven' gaat door in samenwerking met de stad, Vormingsplus Mechelen, Het Grote Plein en de KHLeuven.  Marleen D'Joos die in een vroeger leven ook begeleidster was in een leefgroep in Borgerstein, maar nu al jaren gepassioneerd bezig is met mensen met een mentale beperking en kunst, is een tevreden vrouw.

 

 

Voor deze editie schreven zo maar eventjes driehonderd mensen méér in dan vorig jaar.  Als iedereen gelukkig naar huis keert na afloop, zal ik nog tevredener zijn.  Ik duim alleen voor iets beter weer, zodat de buitenactiviteiten niet te erg verstoord geraken.  Plaatsgebrek zal er zeker niet zijn in het Cultuurcentrum waar we onder meer gebruik maken van lokalen van de Academie voor Beeldende Kunsten en het Conservatorium, maar toch...  Het gaat om een hele hoop mensen.

 

Haar collega, Mart De Wever, vult aan:

 

We merken écht dat er nood is aan zulke initiatieven.  We hebben zelfs mensen moeten ongoochelen, omdat we aan onze limiet zaten.  Men komt uit het ganse land afgezakt naar Mechelen.  Tof vinden we ook dat er drie buso-scholen van Mechelen deelnemen (Den Anker, De Beemden en het Sint-Janshof).  Met deze groei plannen we volgend jaar zelfs een tweedaagse.  We hebben al een datum geprikt: 27 en 28 maart. 

 

    

 

Marleen D'Joos die een paar weken geleden aagesteld werd als voorzitter van de SARF (Stedelijke adviesraad voor personen met een handicap), vertelt me dat Kunstproeven het tweede grootste festival is voor mensen met een verstandelijke beperking - na Rock for specials...

 

Ik wil benadrukken dat we ook bijzondere aandacht hebben voor mensen die minder mobiel zijn.  Kunstproeven wil hen allen laten kennismaken met een brede waaier activiteiten zoals schilderen naar Keith Haring, juwelen maken, to theater en dans, en nog véél meer.  Iedereen die graag een kijkje komt nemen kan dit doen tussen 9 uur en 16 uur.  Welkom!

 

Om 13u30 gaat in het Cultuurcentrum de inclusieve theatervoorstelling 'Camping Gebakken Lucht" door.  Ze kan gratis bijgewoond worden.

 

Daarnaast staan er stadswandelingen op het programma, maar ook voorstellingen van Figurentheater De Maan.  Het groepswerk rond Mensenrechten kan er voor een laatste maal bewonderd woden.  Live-muziek wordt gespeeld door Tio Pepe & The Bordellos.  Dat zal de gezellige sfeer nog verhogen.

 

Ik ben blij dat we met Kunstproeven mensen met een beperking van hun drempelvrees kunnen afhelpen door dit brede aanbod en onze informele aanpak.  Ze moeten zich hier donderdag dadelijk kunnen thuisvoelen, en zien dat zij naast beperkingen ook véél mogelijkheden hebben!

 

(foto's vorig jaar geschoten bij Kunstproeven eerste editie)

 

Marleen geeft nog mee dat op 10 mei een unieke voorstelling zal gegeven worden in Sjarabang op de Kerkhoflei 47, waarbij Bart Cannaerts en Mungu Cornelis zullen optreden.  Dit alles om wat geld in het bakje te krijgen om dingen zoals dit te kunnen organiseren.  Deuren gaan open om 19u30 en de voorstelling start op 20u15.   info@sjarabangvzw.be    Kaarten in voorverkoop kosten 10 euro.  Op de avond zelf tel je hier 12 euro voor neer.

 

 

 

 

mooie reportage en prachtige foto's Jan :-) 

Het gaat toch niet om een gesubsidieerd gebeuren, hoop ik? Anders: afschaffen die handel, de vetpotten zijn op en het moet uit zijn met die subsidie-graaicultuur. Vroeger was alles ook zelfbedruipend omdat iedereen nog wou werken voor zijn kost en niet zomaar rekende op vadertje staat, nu vouwt iedereen zijn bedelhandje open en verwacht dat de subsidiekraan voor zijn lui gat wordt opengezet. Gedaan met dergelijk subsidie-profitariaat! Cultuurparticipatie voor "mensen met beperkingen" begot! Weer zo'n nichterig links ideetje! Die mensen met beperkingen mogen al zeer blij zijn dat ze van tijd tot tijd opvang krijgen, voor al die zottigheden is er geen ruimte meer: het geld is op, stop de pamper-subsidiecultuur! is de boodschap al doorgedrongen daar op 't schoon verdiep en bij sjarabang&kornuiten?

 

Bref, for the record: gelukkig is Mechelen er de laatste jaren op vooruitgegaan en worden nog af en toe initiatieven gesubsidieerd, gewoon omdat ze van waarde zijn. Het heeft iets te maken met "het algemeen belang" of zoiets.   

Awel, Anneke Bref, vangt gij deze mensen dan op bij U thuis.

En brengt wat papier en uw kleurdoos mee, zodat die mensen zich wat kunnen amuseren.

Ge kunt ze misschien ook uw gesubsidieerde zonnepanelen laten kuisen.

Beste gym, no hard feelings, maar ge mist de pointe volledig, dus om verdere misverstanden te vermijden, en omdat ik me wellicht ongelukkig heb uitgedrukt zou ik nog iets willen toevoegen. Bovendien heb ik deze post misschien misbruikt om mijn ongenoegen over andere zaken te ventileren, en het instrumentaliseren van een dergelijk lovenswaardig initiatief als dit voor eigen doeleinden is misschien ook niet proper.

Dit is een fantastisch initiatief waarvan ik ter dege hoop dat ze aanspraak kunnen maken op subsidies. Ik wilde mijn ongenoegen ventileren over een aantal posts recent hier op de blog en gebruikte daarvoor de taal die doorgaans gebezigd wordt in dergelijke posts op een ironiserende wijze.

Ik wilde gewoon aangeven dat:

-subsidies aangewend worden om projecten met een algemeen belang te ondersteunen (en het is niet omdat ik of mijn buur er niet mee van profiteren dat het niet om het algemeen belang zou kunnen gaan). Ik begrijp niet wat er mis zou zijn met subsidies als dergelijke projecten ondersteund worden. Mensen die de "subsidie-cultuur" afwijzen, moeten weten wat ze willen afschaffen, zoals bijvoorbeeld mogelijk dit initiatief.

-dat de tering naar de nering gezet moet worden door de stad is een spijtige zaak, over hoe dat moet gebeuren kan lang gediscussieerd worden, of er geen geld nodeloos verspild is ook, maar tegelijk is wie niet ziet dat Mechelen er de laatste jaren op vooruitgegaan ziende blind (wie wil terug naar de ugly seventies en eighties, nietwaar, Gym). Met dat wanbeleid zal het dus tot op zekere hoogte wel meevallen. Wat niet betekent dat kritiek onmogelijk is.

-dat het echt wel behoorlijk verregaand is wanneer men mensen schoffeert die hun belofte aan een overleden echtgenoot willen vervolmaken, alleen omdat ze een beperking hebben en dus, volgens sommigen, maar beter thuis TV blijven kijken.  

@ Anneke Bref : Definieer "algemeen belang" eens wat precieser.

Bedoel je dingen, die er toe doen of dingen, die een economisch belang hebben ?

ik zat bijna op de kast ... tot ik uw laatste  3 zinnen had gelezen. ;-) 
Gelukkig maar, anders was er geen plaats geweest voor Gimycko :-) 

 

Het was een schitterende en hartverwarmende dag!  Heerlijk om al die blije gezichten te zien!  Proficiat aan de organisatoren...

Hier enkele foto's:

(foto's: Jan Smets)