'Kadodder en de bijenkoningin' voorgesteld

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Deze namiddag werd in de kinderboerderij van het Tivolipark het nagelnieuwe boek 'Kadodder en de bijenkoningin' voogrsteld.  Marc de Bel schreef het verhaal, en illustratrice Marijke Meersman maakte de prachtige tekeningen.  Een vroeger verhaal van Kadodder en bijenkoningin Apida was al te horen op een cd, waarvoor Kris de Bruyne de muziek schreef.  Daarom was deze zanger ook op de presentatie van dit nieuwe  avonturenverhaal...

 

"Het is een rustige nacht in het Tivolipark.  Tot er opeens een schim uit de lucht naar beneden valt, recht in een grote hoop mest.  De volgende ochtend merken alle dieren meteen dat er iets mis is.  Ze haasten zich naar de mesthoop.  En wat vinden ze daar?  Hun goede vriend Kadodder!  Hij heeft een bezoeker bij: de bijenkoningin Apida.  Kadodder moet haar zo snel mogelijk naar de bijenkast brengen.  Maar zullen ze er wel op tijd raken?  ...."

 

 

Als natuurvriend symboliseert Kadodder de waarden die het Tivolipark uitdraagt: respect en liefde voor de natuur, het milieu en het leven in al zijn facetten.  Bij groot en klein prikkelt Kadodder de interesse in fauna en flora.  Als vrolijk natuurwezentje die in Tivoli woont, is Kadodder een vertrouwenspersoon voor jonge kinderen, en sluit hij perfect aan bij hun belevingswereld.  We merken dat het verhaal van Kadodder werkt.  We zien het aantal bezoekers toenemen in dit park, en merken ook dat dit park met meer respect wordt behandeld...

 

Zo weet schepen van Natuur-en groenontwikkeling Marina De Bie het te verwoorden.

 

 

Drie kinderen - Arden, Xander en Maité - vielen in de prijzen met de tekenwedstrijd, en dan mochten zo'n twintig kinderen met gespitste oren luisteren naar een paar fragmenten uit het nieuwe boek.  Een immer kind gebleven Marc de Bel gaf bij dat vertellen het beste van zichzelf en wist de jonge toehoorders dadelijk in de sfeer van het verhaal te betrekken.  Marijke Meersman en Kris De Bruyne deden ook hun duit in het zakje, en het werd een fel gesmaakt vertelmoment...

 

            

                                     

 

Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel, maar ook bij UIT in Mechelen, in de bib, in Villa32, in Tivoli en in het Huis van de Mechelaar.  Het kost 12,50 euro.  Zolang de voorraad strekt kan je het boek ook samen met de cd aanschaffen, en dan leg slechts 17,50 euro op de toonbank.  (deze aanbieding waarbij de cd gehalveerd werd in prijs,  geldt vanaf zaterdag 16 maart)

 

 

Al langer wilden we Kadodder 'iets' laten beleven in het park.  De cd was een eerste aanzet.  Nadien volgden de wegwijzers, de voelhuisjes... Nu is er dus het boek.  We hebben een tijdje naar de geschikte auteur gezocht, en zijn bij Marc de Bel terecht gekomen, waar ik vroeger al mee had samengewerkt.  Ik wist dat hij moelijke dingen aan durft.  Het was dan ook geen simpele opdracht met heel wat beperkingen.  Maar Marc zei dadelijk ja.  Ht was een plezier om met hem samen te werken...  Het boek en de cd vormen nu een mooi geheel...

 

vertelt illustratrice Marijke Meersman...

of... om te besluiten met de woorden van Kris de Bruyne:  "Creativiteit, hoe plezierig ook, is een ernstige bezigheid'...

Het is een waarheid als een koe.  Het trio heeft zich dan ook op een schitterende manier creatief uitgeleefd met dit toffe projectje!

 

  

 

Het' beleven' van Kadodder kan je ook nog met Kadodderwandelingen voor scholen.  De leerlingen maken dan met een handpop van Kadodder als natuurgids een parkwandeling met speelse opdrachten met versjes van Marc de Bel.

In het park zijn vertelplaten aangebracht waarop het verhaal van 'Kadodder en de bijenkoningin' is uitgebeeld.  Op de zolder van het koetshuis werd bovendien een verteltheater uitgebouwd mét een houten mini-theatertje (kamishibai).  Elke plaat vertelt een scène van het verhaal.  De handpop werd gemaakt door Marijke Meersman.

Je kan ook op eigen houtje het boerderijpad volgen langs 20 'interactieve' huisjes met vraagjes en weetjes.  Het is bedoeld voor (groot)ouders met kinderen van 4 tot 10 jaar. De kinderen krijgen achteraf een leuk aandenken mee naar huis.

Deze wandeling kan je nog leuker beleven door gebruik te maken van een dierenvriendenboekje.

En wie er nog méér over wil weten, moet hier maar eens klikken:

www.mechelen.be/kadodder

 

 

 

 

 

Bert Vannoten stuurde me de link naar zijn reportage op TV-Mechelen door:

http://www.youtube.com/watch?feature=playerdetailpage&v=mJGI7pXACHM