Jelle Van Giel Group: aanstekelijke avontuurlijke score bij dringend te draaien film

 

Daar waar er al eens duchtig afgeweken wordt van het conventionele parcours bij Jazzzolder Mechelen, ging het er vrijdag 8 maart een stuk conventioneler aan toe. Maar avontuurlijk, ritmisch en .. ‘gewoon’ erg mooi, dat was het ook! Percussionist Jelle Van Giel en de naar hem genoemde Group brachten een zeer gewaardeerde set waarbij jazz aanschurkte aan Zappa’esque composities en Miles met hier en daar bluesy knipoogjes. Aan een ‘great groove’ was ook nooit gebrek. Knappe composities met een sterke opbouw, sterke ritmes met veel power, melancholic moods: it was all there...

Mijn composities beschouw ik als een avontuur of een reis” zei Jelle Van Giel in de loop van de avond. En dat klopt als een bus. Of: het is hoe menig toehoorder het ongetwijfeld hééft ervaren, die vrijdag. Met veel aandacht voor de blazers, met Carlo Nardozza in glansrol op trompet en Erik Bogaerts en Steven Delannoye op respectievelijk alt- en tenorsax, maar met ook prachtige pianopartijen (Bram Weijters), knap gitaarwerk van Lucien Fraipont, prima ritmisch percussiewerk (Jelle Van Giel) en een o zo nodige en als een hart kloppende (contra-)bas, voor de gelegenheid beroerd door Yannick Peeters (ja!), die de zieke Janos Bruneel verving.

Elke compositie had een solide opbouw en rijke klankkleur waarbij behalve de blazers ook de andere instrumenten regelmatig een hoofdrol opeisten, zonder dat dat ooit als storend kon worden ervaren. Tempowisselingen, mini-composities in de composities, soli maar geen gefreak. Nooit. Er werd aardig opgebouwd en naar een climax toegewerkt. Met ingetogen passages en met pure swingmomenten en funky stuff...

Je bevond je in een wereld waarin Miles Davis, Frank Zappa, Philip Catherine, Pat Metheny en Isaac Hayes samen het bad in gaan, met nog andere Goden.  Akkoord: qua name dropping kan dat tellen. Het zevental tovert met deze invloeden, en creeërt een geheel eigen sound. Vaak filmisch ook: The Jelle Van Giel Group maakt de perfect soundtrack bij een film die dringend nog gedraaid moet worden.

Het was een genot om de zeven muzikanten aan het werk te zien en te horen. Een aanstekelijke samenspel en met overduidelijk hoorbaar spelplezier van deze magnificent seven. Een greep uit de fraaie composities: ‘The Truth’, ‘Cape Good Hope’, ‘A New Beginning’, ‘Coast to Coast’, ‘What About It’. En in de bisronde een dreigend en broeierig ‘Glorious’.

Al wat je goed bevalt, ervaar je als véél te kort, te weinig of alleszins ‘te snel voorbij’. Om eens wat anders te zeggen dan ‘mooie liedjes duren niet lang’. Het was niet anders vrijdag 8 maart...

Meer info  over Jelle Van Giel en JVG Group vind je op de Van Giel's  webstek.

tekst: © Markec
afbeelding: © Kris Vanderstraeten - Jazzzolder/ foto's:
© jellevangiel.com

Mooie recensie over het optreden van de groep rond de drummer van o.a. "The Jacquelines"!

Het talrijk opgekomen publiek genoot dan ook met volle teugen...

Dank Mark!!!

Ondertussen maken we ons klaar om zondag de halve finale van de JazzContest Mechelen in goede banen te leiden; het kon moeilijk anders dan dat er in de stad die zich de laatste jaren meer en meer profileert als jazzstad, nu ook een jazzwedstrijd georganiseerd wordt.