vtbKultuur brengt snuifje Brussel in Mechelen

   

(foto's: Jan Smets  - vtbKultuur Mechelen-voorzitter Hildegarde Van Miert)

Velen hebben op z'n zachtst gezegd een wat 'aparte' verhouding met onze hoofdstad, die niet steeds positief mag genoemd worden.  Nochtans: onterecht!  Brussel is een citytripje overwaard.  En wat méér is: je kan 's avonds terug in je eigenste Mechelse bedje.  Waarom niet eens meer de Mechelse stadsmuren verlaten om een dagje te Brusselen?  vtbKultuur belicht onze ondergewaardeerde hoofdstad op een originele manier.  'Brussel in de Strip' is een leuke expo in onze bib, waarop we deze metropool met een andere bril bekijken.  Vanaf morgen tot en met 28 februari kan je er gaan zien hoe striptekenaars Brussel vereeuwigden.

 

Voorzitter vtbKultuur van de Mechelse afdeling , Hildegarde Van Miert, is tevreden met dit initiatief dat zij en haar medewerkers  heeft opgezet in samenwerking met de verantwoordelijken van de Stedelijke Bibliotheek.

 

Onze afdeling bestaat 15 jaar, en we zijn blij dat we met deze expo kunnen uitpakken.  We deden het niet alleen.  Onze afdeling werkte samen met onze 'koepel' vtbKultuur, en de Mechelse bib.  We konden ook rekenen op de steun van de Stichting Marc Sleen, en daarom is Nero zowat de mascotte geworden van deze tentoonstelling.  Het bezoek aan deze tentoonstelling is gratis.

 

 

In de bibliotheek komen vele Maneblussers over de vloer.  Het is dan ook aardig dat ze deze expo kunnen meepikken.  Die laagdrempeligheid zal velen verleiden tot een bezoekje.  De tentoonstelling is dan ook erg de moeite.  Er is werk te zien van bekende en minder bekende striptekenaars. van Vandersteen, Bob de Moor, Merho, Hec Leemans tot Judith Van Istendael om er maar enkelen te noemen.  Het is verrassend hoe ze hun kijk op Brussel wisten om te zetten in eigen vormtaal - in de bekende 'klare lijn', of artistiek in kleurgebruik en compositie: kortom kunstwerkjes!  Er is een gratis bezoekersgidsje verkrijgbaar.

 

 

(bestuursleden Mark Van Mullem, Hildegarde Van Miert en Jos Keunen)

 

Brussel stript in Mechelen!  En da's het begluren overwaard!

 

 

Maar er is méér dan de expo.  Op zondagochtend 10 februari, om 10 uur, verzorgt Nadine Van Huys een boeiende lezing - 'Brussel in beeldekes' - over hoe onze hoofdstad aanwezig is in de strip.  Zo krijgen we nog een bredere kijk op het thema.

Op zaterdag 23 februari gaat vtbKultuur Mechelen, samen met gids Miriam Renson op stap in Brussel, in het decor waar vele striphelden verrassende avonturen beleven. 

Er staat ook een workshop striptekenen op het programma: Op woensdag 6 februari kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar hiervoor terecht  in de oude leeszaal van de bib.  (gratis)

Méér info hiervoor  is te bekomen bij: 

www.vtbkultuur.be/mechelen    via mechelen@vtbkultuur.be   of  015/55 56 02  (H.Van Miert)

 

(Het Mechelse bestuur samen met Jan Van der Kelen, medewerker vtbnationaal en verantwoordelijke voor deze tentoonstelling)

 

(Jos Keunen, Mark Van Mullem, Hildegarde Van Miert, schepen Frank Nobels, bibliotheekmedewerkster Mia Vaes en schepen Katleen den Roover)

Nog een tof toemaatje: op de tentoonstelling kan aan een zoekwedstrijd worden meegedaan, waarbij stripverhalen 'Brussel in Beeldekes' te winnen zijn!  En da's een mooi presentje!

 

'Brussel in de strip':  een must voor jong en oud!  voor stripfanaten en Brussel-liefhebbers!

 

 

 

 

 

 

Jullie zijn " Brüsel " toch niet vergeten van Schuiten-Peeters, hoop ik.

:-)

Om den brode heb ik 41 jaar "gebrusseld" en bij herhaling ervaren dat men mij in winkels en neringdoenerijen niet in mijn taal te woord kon (of wou) staan zodat ik het betrokken pand dan ook onmiddellijk verliet.  En dat was dan nog in de tijd dat men er nog rustig over straat kon lopen en bij het buitengaan van het Noordstation niet over een dozijn tegen de grond liggende asielzoekers struikelde.   Nee, ik heb Brussel genoeg gezien.

De Merde was wel dat, in de Jaren '70, grote delen van het Oude Brussel werden platgegooid voor eenvormige, grijze en saaie kantoorgebouwen-en pleinen waar, na 17h00, geen kat meer te bespeuren was.

Ik hou van Brussel!

Het gemoedelijk van de Marollen de grote en de Kleine Zavel de Rijke Clare kerk de prachtige Begijnhofkerk.

Vele doen hun best om nederlands te spreken en soms weet ik zelf niet of ik nu Frans of nederlands moet spreken.

Dank zij onze politiekers van de Laatste 40 Jaar hebben de meeste vlamingen geen frans meer geleerd het is een verarming.

En dank zij een VRT weten wij meer hoe het er Aan toe gaat in Timboektoe dan in Dinant.

Je hebt gelijk de meeste vlamingen kennen enkel de weg van Het station naar hun werk en terug.

En mischien een klein omwegje naar de Aarschotse straat ;)

 

Francis

De Rue de Bouchers zullen de meesten wel kennen, al was het alleen maar van het liedje.

En de rue de Ribeaucourt. Een aanrader. Of de rue de Courtrais.

Leuke tentoonstelling. Ziet er voor de Brussel- en stripliefhebber goed uit lijkt mij!

De lokatie is goed gekozen, laag drempelig en dus voor een ieder toegankelijk..

 

@ G.L.

Louis,  "de rue Ribeaucourt" en de "rue de Courtrais" liggen niet in Brussel, wel in St Jans Molenbeek. Dat moet u toch weten, ge hebt er nog gewerkt.!!!

Ik woonde ettelijke jaren in Brussel en ik vond het er erg fijn. De enige echte stad in Belgie.

Ik kom er graag terug.

@ Peter : Definieer "echt".

Jos, dat was wel in de Rue Picard hé. Maar Brussel of Molenbeik, het blijft al eender. Mijnen ouden baas is er wel moeten gaan lopen wegens te warm.

Helaas zijn ze dat wel vergeten. Vroeg het me ook af op de tentoostelling beste gimycko.