Villa32 is nieuwe thuis voor jeugddienst en ankerpunt voor Mechelse jeugdZondagochtend 24 februari 2013
zwaaiden de deuren van Villa32 feestelijk en officiëel open. Jeugddienst Mechelen was gulle gastheer zondagochtend in de nieuwe stek in de Hanswijkstraat 32. Met een heuse ochtendbrunch, taart, met livemuziek van Roel 'The Hindu Needle Trick' Spoelders en kinderanimatie.

Kinderburgemeester Salma Abraray en ‘grotemensenburgemeesterBart Somers huldigden Villa 32 officiëel in. Met een interview met schepen Greet Geypen dook Project Wolf de gloednieuwe radiostudio in die zo werd ingewijd. Vervolgens kregen nieuwsgierigen een rondleiding in Villa32.

De villa is trouwens niét te verwarren met een groot of luxueus gebouw maar wijst op de veelzijdigheid aan projecten en initiatieven die allemaal onder éénzelfde dak huizen. De nieuwe stek van de Jeugddienst huist naast het hoofdkwartier van die andere creatieve jongerenwerking, H30.

Villa32 in de Hanswijkstraat is vanaf nu de uitvalbasis van de Jeugddienst en wil ook de ‘place to be’ zijn voor de Mechelse jeugd. “Villa32 moet een begrip en een centraal ankerpunt voor de jongeren worden”, vindt schepen van Jeugd Greet Geypen.

Waar vroeger jongereninitiatieven in het Mechelse nog te veel versnipperd waren en los van mekaar stonden, wordt met Villa32/H30 gestreefd naar een meer geïntegreerde werking. Een overkoepelende ondersteuning, infrastructuur en middelen zorgen voor meer continuïteit en een betere samenwerking. Bedoeling is om zo een brede waaier van initiatieven en goesting zowel van bovenuit uit te werken als als van onderuit te ondersteunen.

H30, de artistieke werkplek voor jongeren van het Cultuurcentrum Mechelen, gaat dus  nauw samenwerken met de nieuwe buren. Samen delen ze ook een gemeenschappelijk loket. De gemeenschappelijke huisvesting maakt het makkelijk voor jeugd en cultuur om de handen in elkaar te slaan.

Vroeger creëerde een doorverwijzing naar een andere dienst nog een grote drempel voor jongeren, daar willen we nu komaf met maken. Door de brede waaier van initiatieven was er nood aan één centraal aanspreekpunt”, licht Greet Geypen toe.

Met Villa32 heeft jeugdig Mechelen een centrale stek in de stad. Maar er zijn ook nog Perron M en Club Kamikaze, buiten de stad. Mechelen koos er bewust voor om twee jeugdplekken te creëren: eentje net buiten de stad, de andere pal erin. Optredens, fuiven en het skatepark hebben een geschiktere locatie buiten de stad. De ateliers, redacties, het onthaal en andere functies van de jeugddienst krijgen in de binnenstad een centrale plaats, wat ook de zichtbaarheid van de jeugdwerking ten goede komt.

Het nieuwe onderkomen oogt ruim. Naast het loket en de bureaus van de jeugddienst, zijn er ook verschillende ateliers waar er creatieve, boeiende en vernieuwende activiteiten worden geïnitieerd binnen verschillende kunstdisciplines (naai- en breiwerk met de stikbitchen, film, drumband, theaterprojecten, majorettekorps, …). Ook is er de mogelijkheid voor muziekgroepen om er te repeteren, bevindt er zich een gloednieuwe radiostudio en kunnen de jongeren er zelf naar hartenlust met media experimenteren.

De aparte voorgevel van Villa32, bestaande uit een kunstwerk met verwisselbare blokjes, symboliseert het feit dat jongeren het huis zelf mee vormgeven.

Publieksprijs
Nog maar net verhuisd naar Villa32 kreeg het project al een prestigieuze prijs. Recent won H30/Villa32 de publieksprijs ‘Thuis in de Stad’, als beloning voor de innovatieve manier waarmee het een antwoord biedt op maatschappelijke uitdagingen. Een veelbelovende start dus!

De feestelijke opening zorgde voor veel warmte op deze koude dagen. En zo hebben ze bij Villa32 de start alvast niet gemist. Moge het het begin van een succesvolle werking blijken!

Je kunt alle weekdagen, behalve maandag terecht bij Villa32, Hanswijkestraat 32. Dinsdag en woensdag van 12 tot 17 uur, donderdag van 15 tot 19 uur en vrijdag van 8 tot 13 uur. (De uitleendienst blijft in de Zakstraat 1, 2800 Mechelen). Info: t 015 29 78 95, e villa32@mechelen.be


Tekst: © Markec
Beelden: © Villa 32

Is hiermee de "Metteko" in de Zakstraat dan opgedoekt of zo ?

Foto Gimycko

In de zakstraat huist voortaan enkel nog de Uitleendienst, Gim...

Aha, een soort van uitleendienst van speelmateriaal voor Chiro, Scouts, KLJ en Swapi's.

Hebben of hadden die niet hun eigen depots ?

Just2know

Kinderspeeldag 2008 - Foto Gimycko

Vergeet  1974 niet 

Maar daarvoor had de prille jeugddienst een kantoortje in de zakstraat)

De oprichting van de jeugddienst Mechelen

Een van de eerste van Mechelen

Eerste stek:Kan De Deckerstraat 66

Een heel gebouw met ruime tuin alleen voor de jeugddienst

Eerste jeugdconsulent talleen begonne) Ray De Wever

Had zijn sporen verdiend in de jeugdwerking Galgenberg

Dan kwam de eerste secretaresse

Dan nog de Monne Janssens (zoon van)

Van de Kan De Deckerstraat ging het naar de Wollemarkt

daarna naar de Zakstraat

daarna naar de Hanwijkstraat

Mogelijks een vraag naar vele herrinneringen waard?

Zo kan je 2014 (40 jaar jeugddienst ) op een gepaste wijze vieren

 

Groeten

Guido Vandeneede

mede-oprichter begin 1970 van de jeugddienst Mecelen

 

@ Guido : 

Heb je nog foto's uit die tijd ?  Zet ze gerust hier op den blog.

:-)

Ja Guido, waar is de tijd ?