Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing 2012 Jowan Lamon gaat naar...

   

(foto's (niet van huizen): Jan Smets -  Woning Pennepoelstraat 35 en Jowan Lamon)

Vanavond mocht schepen van Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Greet Geypen een aantal Maneblussers gelukkig maken die bekroond werden voor hun nieuwbouwproject. Aan deze Stedelijke Prijs Stadsvernieuwing is een flinke prijzenpot verbonden.  Zo'n 4000 euro gaat naar de meest verrassende, innoverende of originele bouwprojecten van privé-eigenaars. Het thema was dit jaar 'nieuwbouw'.  De eerste prijs is voor  de woning van dhr. en mv. De Man-Vandereycken uit de Pennepoelstraat 35.  Zij zijn hiermee nu 1500 euro rijker.  De prijs is genoemd naar oud-schepen Jowan Lamon, die door ziekte een stapje diende terug te zetten in vorige legislatuur, en twee jaar geleden - veel te jong stierf...  Een verrassing is het niet dat deze prijs naar Lamon is genoemd...

 

                      (Frie Niesten)

Frie Niesten van Groen is nu OSMW-raadslid en voorheen gemeenteraadslid.  Hij heeft Jowan als partijgenoot goed gekend...

 

Jowan Lamon was een gedreven man met vele kwaliteiten en interesses.  Zijn fascinatie voor stadsvernieuwing begon eind jaren '70 als personeelslid bij de stad, toen de nieuwe dienst stadsvernieuwing als opdracht had om de stad een nieuw gelaat te geven.  Later verdiepte Jowan zich als gemeenteraadslid in het thema en het was dan ook de logica zelve dat hij als schepen de bevoegdheid kreeg over 'ruimtelijke planning'.  Gedurende 35 jaar drukte Jowan zijn stempel op het nieuwe uitzicht van deze stad.  Terwijl hij zijn persoonlijke eigendom (een geklasseerd monument in verval) met respect voor haar historische karakter omtoverde tot een geriefelijke woning, deed hij met onze stad precies hetzelfde: een stad met een rijke geschiedenis doen aanknopen met nieuwe tijden, nieuwe inzichten.  Uit erkentelijkheid en respect, draagt de Mechelse prijs voor Stadsvernieuwing 2012 zijn naam.

 

Er werd geklonken op de winnaars in de Keldermanszaal, waar de winnende projecten te zien waren.  Maar binnenkort kan iedereen deze bewonderen in het Huis van de Mechelaar.  Van 11 tot en met 22 februari kan je daar terecht voor deze tentoonstelling!

 

Deze prijs werd in 1984 voor het eerst uitgereikt, met het doel om privé-initiatieven op het vlak van architectuur te stimuleren via een wedstrijdfromule.  De jury is de Stedelijke Commissie voor Monumentenzorg.  Sinds 2003 werd beslist om de wedstrijd voortaan in een 'thema' te steken.  In het verleden werd in beurtrol aandacht gegeven aan 'nieuwbouw', 'renovatie' en 'restauratie'.

 

Greet Geypen zegt hierover:

                     (Greet Geypen)

 

De kandidaten van de Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing 2012 tonen aan dat er in Mechelen tijdens de afgelopen drie jaar heel wat kwaliteitsvolle nieuwbouarchitectuur werd gerealiseerd.  De jury beoordeelde op 14 november 18 realisaties van de voorbije drie jaar.  De afgelopen jaren zit Mechelen duidelijk in de lift als woonstad.  In maar liefst 16 van de 18 geslecteerde projecten neemt 'wonen' een prominente rol in binnen het bouwprogramma.

 

 

                   

 

De eerste prijs is dus voor Pennepoelstraat 35, dat deel uitmaakt van een verkaveling van drie loten waartoe ook de in aanbouw zijnde halfopen woning aan de rechterzijde en de achterliggende garages behoren.  Het uitgangspunt voor het ontwerp was het oprichten van 'n compacte en budgetvriendelijke rijwoning die via een doordachte planindeling en structurele opbouw de bewoners een hoge ruimtelijke kwaliteit biedt.  De opmerkelijke woning met zwarte gevelsteen komt van de tekentafel van RAUM-architecten uit Antwerpen.  De eigenaars winnen 1500 euro.

 

                   

 

De tweede prijs gaat naar het opvallende gebouw aan de Melaan, in de AB-straat.  Het gaat hier om een project met vijf appartementen van Mv.Marleen Moriau.  En het komt van de tekentafel van Schellen architecten bvba uit Bonheiden.  Dit witte gebouw met grote glaspartijen aan het water is een verrijking voor de omgeving, en is zowat een 'landmark' geworden: een 'villa aqua'...  Deze prijs is 1000 euro waard.

 

                   

 

Een derde prijs gaat naar een woning die ik goed ken.  Ze is in m'n naaste omgeving, in de Acaciastraat te vinden.  De rijwoning van dhr.en mv. Doms - De Bent heb ik dus zien opgebouwd worden.  Het is een knappe realisatie op maat van dit gezin met drie kinderen.  Met een relatief beperkt budget werd geopteerd voor een zo compact mogelijk huis, met beperkte bouwdiepte, zodat er nog voldoende ruimte overbleef voor een grote tuin met zwemvijver.  De opvallende gevel is afgewerkt in Thermowood - noords dennenhout dat door een thermische stoombehandeling een verhoogde duurzaamheid en stabilteit bezit.  De architecten van dit project in de Hanswijkenhoek zijn Ilse Diddens en Willy Goossens uit de Egmontstraat.  De eigenaars winnen 500 euro.

 

                    

 

De derde prijs wordt gedeeld met een project van negen woongelegenheden in de Kleine Nieuwedijkstraat 38-40.  De bouwheer is de City Site Projectontwikkeling nv van Erik Doms en Paul Van Poppel uit de Willem Rosierstraat 25.  Architecten zijn Bogaerts Architectuur en Interieur bvba, Els De Smet binnenhuisarchitect, en Herman Bogaerts architect, uit de Jodenstraat 57.  Het betreft hier de reconversie van een bedrijfssite, waar lang geleden zich de allereerste vestiging bevond van pauwels Trafo.  Het is een inbreidingsproject.  500 euro bedraagt ook deze prijs.

 

                   

 

Eveneens een derde prijs ter waarde van 500 euro is er voor een vrijstaande woning van Dhr en Mv. Van Caesbroeck-Labeeuw aan de Muizenvaart 32 in Muizen.  Architect Bart Lefevere tekende deze opvallende en mooie ééngezinswoning aan de Muizenvaart, waarbij hij speelde met de specifieke eigenschappen van het bouwterrein dat heel wat hoogteverschilen heeft.  De met witte sierpleister afgewerkte woning lijkt als het ware te zweven boven de met zwarte gevelsteen bekleedde sokkel...

 

Proficiat voor de winnaars die er onze stad door hun project weer een stukje mooier op gemaakt hebben!

 

 

 

 

 

 

 

huis in de pennepoelstraat is fantastisch uitgekiend, zag het bijna af op pen monumentendag 2011 als ik me goed herinner

De 'Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing Nieuwbouw – Prijs Jowan Lamon' is een mooie bekrooning voor de bouwer én voor de architect.

Maar het moet gezegd worden, het is ook de bouwafdeling van de stad die ijvert voor deze fraaie nieuwbouwprojecten. Vanaf het proces van de bouwaanvraag stimuleren ze immers moderne architectuur wat uiteindelijk resulteert in een aangenaam straatbeeld.

 

Ik hoop dat dit geen pleidooi is om op de plaats van de Lepelaar ook zo een modern gedrocht neer te poten ? Enne, Greet Geypen zal nog geen beetje content zijn dat ze het ministerie van " putten en verzakkingen " heeft kunnen doorgeven.

Hoe ziet Casa Goovaerts in Oembeik er eigenlijk uit ?

Toch geen Fermette - Bokrijk Stijl, hoop ik ?

Of - Godbetert - een Doorzonwoning met oprit in glimmende steentjes ?

;-)