RAM in première in De Maan

  

 

(foto's: Jan Smets)

Het is 18 uur... Er hangt een sfeer van lichte nervositeit in de lucht.  Er wordt nog wat uitgetest, met knopjes geschoven... Attributen worden netjes geschikt op het podium, en...er wordt wat 'cleane luchtverfrisser met één of andere WC-geur' in het rond gespoten.  Kwestie om in de sfeer van het stuk te komen.  "Niet te veel", waarschuwt regisseur Jan Sobrie; "Het pakt al op mijn adem..."..  Actrice Evelien Van Hamme wacht op de scène op acteur Paul Contryn die nog één en ander moet goedschikken aan zijn kostuum achter de coulissen... En dan gaat de generale repetitie van start...  Ik zit er bij , en kijk er naar....  De zaal is leeg.  Het verhaal krijgt me snel in z'n greep.  +12 jaar staat op de affiche.  Ik kan dus volgen.  Als de laatste scène is afgelopen applaudiseren drie mensen - waaronder ik.  Ik heb genoten, en wens spelers en regisseurs 'good luck!'.  In de gang wachten de eerste toeschouwers om binnen te mogen.  De première van 'RAM' is zo dadelijk een feit...

Figurentheater De Maan is een instituut en een cultuurmonument.  De tijd van de 'poppenkast' is lang voorbij.  Met mijn volste waardering voor 'Tijl en Luppe' uit mijn kinderjaren, is poppentheater geëvolueerd naar Figurentheater.  De 'poppenkast' is volwassen geworden.  De familie Contryn heeft in onze stad geschiedenis geschreven.  Zij doen het nog.  Paul Contryn is de derde generatie en is een algemeen gerespecteerd expert op het terrein van figurentheater.  Hij bulkt van creatieve ideeën, en weet ze met al zijn talenten ook vorm te geven.

Vandaag staat hij ook op de scène.  Maar de duivel-doet-al, hééft méér gedaan.  Hij zorgde voor de creatie van de  figuren, én de scenografie die weerom verrassend en knap is.   

 

(Jan Sobrie en Peter Monsaert)

 

'RAM' is het product van een fijne samenwerking.  Het stuk werd geregisseerd door twee Gentse vrienden die hun sporen reeds lang verdiend hebben in de theaterwereld.  Jan Sobrie (°1979) is zowel actief als regisseur, auteur en acteur.  Van zijn hand werden al meer succesrijke voorstellingen op de planken gebracht.  Jan won verschillende theater-en cultuurprijzen in binnen-en buitenland.  Sobrie weet de gevoeligheden en problemen waarmee jongvolwassenen kampen op een treffende manier weer te geven.  Zijn voorstellingen zijn daarom ook gevoelig, energetisch en pijnlijk echt.  De vaak geladen thema's worden aangepakt met heel wat humor én een vette knipoog.  Ook in dit stuk dat me boeit van begin tot het einde, wordt hier op een subtiele manier gebalanceerd tussen humor en ernst.   Peter Monsaert die een viertal jaar ouder is dan zijn kompaan Jan, is al jaren betrokken bij verschillende artistieke projecten zoals theaterinstallaties, acteerprestaties en videokunst.  Zopas kwam zelfs zijn eerste langspeelfim uit ('Offline').  Deze film bevestigde definitief zijn reputatie als getalenteerd regissur.   Reeds een viertal keer werkten beiden samen aan een productie...  Je merkt het gewoon dat ze alletwee op dezelfde golflengte zitten.

 

   

 

Jan Sobrie is een 'oude bekende' van het Figurentheater.  In 2002 reeds ging de artistieke leider van De Maan, Willem Verheyden, op zoek naar twee geschikte acteurs voor de productie 'Neuze Neuze'.   Jan Sobrie werd toen ingeschakeld voor de productie omdat zijn vlotte en energieke spel wist te overtuigen.  Willem bleef de artistieke stappen van de Gentenaar volgen, en het was daarom ook geen verrassing dat toen een nieuwe figurentheatervoorstelling werd gepland, men dacht aan Jan Sobrie.  Men koos erg bewust om bij de productie 'RAM' ook de onvermijdelijke Paul Contryn en actrice Evelien Van Hamme mee te betrekken.  Als acteur was Paul al vaker te zien op de planken van De Maan.  Hij weet als geen ander hoe hij figuren kan manipuleren en welke technieken hier bij komen kijken.  In RAM zijn deze 'figuren' haast helemaal afwezig nochtans...   Maar de scènografie en het zowel functionele als erg visuele en wisselende decor wijst duidelijk op de vakkennis van Paul.

 

   

 

Actrice Evelien Van Hamme is subliem in haar rol van de neurotische Tiene Proper.  Ze is ontwapenend en weet te overtuigen.  Haar timing en mimiek zijn treffend én sterk.   Evelien die Dramatische Kunsten aan het RITS studeerde, kan ook al een mooi palmares voorleggen.  In dit stuk is ze een gewaardeerde dragende kracht.

 

 

 

Tiene is een meisje met smetvrees  en dwangmatig gedrag.   Haar huis is volkomen spic en span.  Alles verloopt bij haar volgens een vast patroon.  Ze kent geen problemen en relativeert alles.  En als ze dan toch eens een extensieel probleem heeft, dan raadpleegt ze de volledige karakterfiches van Mooi en Meedogenloos... Stipt om 11 uur is ze dagelijks online.  Dan chat ze, en verdient ze credits.  Tiene doet alles om meer vrienden te krijgen, komt al twee jaar niet meer buiten en leeft op het ritme van het wereld wijde web.  Tot Andy op haar scherm verschijnt, en samen met hem de vreemde iFriend - een door Andy aangestuurde robot die in staat is alles voor haar te doen. 

 

                   

 

 

Bij Tiene is alles 1 of 0.  Zwart of wit.  Aan of uit.  In haar digitale wereld voelt ze zich perfect gelukkig.  Geen negatieve gedachten meer, want die heeft ze zorgvuldig gewist.  Haar oude ik heeft ze vervangen door een update van zichzelf: Tiene 2.0.  Tiene 2.0 is alleen nog vrolijk, heeft 5.956 online vrienden en er komen er dagelijks 10 bij.  Ze leeft van likes.  Het bureaublad van haar pc is het venster op de wereld.  Alles is thumbs up!  Maar wanneer haar hardware begint te falen, sijpelt de realiteit stilaan haar digitale wereld weer binnen.  Alles wordt opeens helemaal anders.  Haar leven neemt een nieuwe wending.  En daar zit de bizarre iFriend zeker voor iets tussen!

 

 

 

Doen sociale netwerken écht wat hun naam voorspelt, of sluiten we ons net op in aparte virtuele hokjes?  Wat is nog echt in een wereld waar iedereen kan zijn lof lijken wie hij wil?  Kan je jezelf heruitvinden, en zo ja, zijn we dan op weg naar versie 2.0 van de mens?

 

Deze voorstelling is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar.  Maar ook volwassenen zullen erg genieten van deze voorstelling.  Fantasie, humor en actualiteit zitten allemaal vervat in dit stuk.  Na een aantal voorstellingen in het Figurentheater dat nu tijdelijk, wegens grondige verbouwingen, zijn stek heeft gevonden in het 'koor' van de voormalige Minderbroederskerk - deel van het Cultuurcentrum, gaat nadien de boer op voor een reeks schoolvoorstellingen.  Er zijn nog plaatsen vrij.  Dus: waarop wacht je om te reserveren?

 

morgen, zondag 17/02 wordt er gespeeld op 15 uur.  Maar ook op woensdag 20/02 en zaterdag 23/02, telkens om 15 uur kan je er nog terecht!   Neem contact op met de Maan, Minderbroedersgang 1 en 3,  +32 (0)15 200 200   of  +32 (0)15 205 242  .  Een aanrader van formaat!  Ik kan er van getuigen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste,

 

Is het mogelijk om de productie Ram nog ergens te zien in de toekomst?

 

Groetjes Nanna