Oproep

i.o.

"Mijn grootouders hadden vroeger een huis op de Leuvensesteenweg 171.
In WOII werd hun huis getroffen door wat zij steeds hebben omschreven als een ‘brandbom‘ (waarschijnlijk een V1 of V2) en brandde volledig uit. Ten gevolge hiervan hebben ze maanden geslapen in de hooizolder van een vriendin die een boerderij had in Haacht (echt waar).
Later werden ze geholpen door “den openbare onderstand” die hen o.a. een kleerkast schonk. Deze kleerkast staat  nog steeds in mijn huis (ik ben de kleinzoon, mijn grootouders zijn al jaren dood en het huis op de Leuvensesteenweg is ook al jaren geleden verkocht).
 
Binnenin de kast is vermeld met een blauwe stempel “Ateliers du canal – Malines”.
 
Heeft er iemand meer informatie over deze "ateliers"?"
De stadsbibliotheek heeft diverse boeken in verband met de oude Mechelse meubelindustrie. Daar vond ik echter niets terug over deze "Ateliers". Ik kan ook het "kanaal" niet plaatsen, zou dat de Leuvense vaart zijn?  Of de Dijle? Misschien was er vroeger meer meubelindustrie rond de locatie waar nu Cammers is gevestigd?
 
Wie kan mij helpen?"

zouden die Ateliers du canal geen oorlogsbenaming zijn vzn "de voskens"?

Het was het bombardement van 19(?) april 1944. Over dat bombardement kan ik je nog anecdotes vertellen (mijn grootouders en oudtantes en nonkels werden ook getroffen, ik heb ook zo'n vier kasten staan), over waar ze gemaakt zijn eigenlijk niet. Zou Marcel Kocken dat niet weten?

http://people.zeelandnet.nl/litho/tsm_terneuzen-2-2-3_013.htm

 

Zouden de kasten uit een boot komen? Deze boot werd gebouwd in de Ateliers du Canal, Mechelen...

Verder had mijn grootvader ook een meubelmakerij aan de Vaart. En wat was er in Comet voor daar vaten gemaakt werden? Er zullen nog wel ateliers aan de Vaart geweest zijn...

Het enige bedrijf dat ik zo meteen ken en dat min of meer aan de omschrijving voldoet, was gelegen langs de Leuvense Vaart niet ver van de Vaartkom in Leuven (die in mei 1944 eveneens werd gebombardeerd) en heette voluit Fonderies & Ateliers du Canal Emile Donckers'.  Of er een bedrijf was in Mechelen met (ongeveer) dezelfde naam kan ik niet meteen bevestigen. Maakt de vermelding 'Malines' deel uit van de stempel of is die er bij geschreven?

 

Het kan natuurlijk altijd dat de kasten uit een boot komen maar zo ziet ze er in ieder geval niet uit. De kast heeft bv. pootjes, en lijkt in niets op een inbouwkast of iets dergelijks zoals je misschien op een boot zou verwachten. Het ziet eruit als een klassieke kleerkast.

 

De blauwe stempel vermeldt (alles gestempeld, niets bijgeschreven).

 

Ateliers du canal

Mechelen - Malines

 

 

peter, die brandbommen waren geen V1 noch V2's maar fosforbommen welke niet alleen voor een ontploffing zorgden, doch eveneens voor verspreiding van de brandhaarden. En als ge wat van chemie kent: fosfor is nogal moeilijk te blussen met water...Dergelijke bommen werden eveneens gebruikt bij de geallieerde bombardementen op bijv. Hamburg en Dresden met tienduizenden doden en verbrande mensen per raid.

Zou het deze kunnen zijn ?

Meubelen Clement Tuerlinckx

Napalm dus? Of is dat nog iets anders?

i.o.

"De kast kan natuurlijk altijd van een boot komen, maar zo ziet ze er niet uit in ieder geval. De kast heeft bv. pootjes en lijkt in niets op een inbouwkast zoals je misschien zou verwachten op een boot (of bestond dat nog niet in die tijd?). Op de stempel staat (alles gestempeld, niet bijgeschreven) Ateliers du canal Malines Mechelen"

Vermoedelijk zal de meubelfabrikant langs de Leuvense Vaart hebben gelegen want de Dijle werd meestal omschreven als " La Dyle Flu. " of " La Dyle Fleuve ".

@aNoniem7

Einde jaren zestig hebben we ze in de PRB ook nog eens gebruikt maar dat waren er met magnesium. Die gaven schoner licht.

Laten we eens binnenkijken bij Meubelfabrikant Clement Tuerlinckx...

Houthangar

Atelier

Is de kast achteraan (op de onderste foto) vergelijkbaar met de kast die de vrager / zoeker in zijn bezit heeft ?

Ik heb jaren aan de Asdtridlaan gewoond en toen ik nog een kind was werden in "De Voskens" (Comet) kleine pantserwagentjes, type rekki's gemaakt die bij tussenpozen in kolonne over de kasseien van de vest ratelden .

Aan de vaart, tussen Comet en Vekestraat, was er een meubelfabriekje van Vandenbosch, dat failliet ging en waarvan mijn vader (die er marmer aan geleverd had) begin jaren '50 een, voor die tijd, fameus bedrag van tegoed had. 

Ge hebt / had ook meubelfabriek Van Aeken in de Dijkstraat.  

En da' ligt op ne steenworp van de Vaa't.

Foto Gimycko

Als we nu eens een beeld hadden van die kast, hé!

Ze zal (als ze van de COO komt) zeker geen zwaar Mechels meubel zijn, hoop en al een grenen houten geraamte met wat plekhout samengehouden???

Mogelijke piste is al die meubelmakers die na den oorlog als wiedergutmachung voor de prestaties geleverd aan den bezetter gratis en verniet voor de belgische staat mochten werken! Zat er zo geen eentje bv aan het steegje naar de Malinois? 

@ Jokke : Bedoelt gij misschien de Meurop ?

Beeld van de kast.

efkes van de kast naar de muur weg: die "brandbom" is geen V1 of V2 maar een fosfor(?)bom, die door de verkenningsvliegtuigen werden gedropt ter markering van het te bombarderen objectief

Sponsering van verenigde meubelmakers aan de openbare onderstand die ze verdeelden onder gedupeerden?

Wanneer zou Schipton in het Guldendal ontstaan zijn?

@ Marcanne :

Was die Schipton de voorloper van het huidige houtimport Frans Trap ?

Foto Gimycko

Nee gimycko, Schipton bevond zich aan de overkant. Bedrijf van de familie Schippers, overgelaten begin jaren '80 aan 'n meubelmaker vanop Nekkerspoel (Lakenmakersstraat?) en dan failliet.

Een zoon woonde op de hoek van het Guldendal met de vaart, villa is paar jaar geleden afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Het ouderlijke huis staat ernaast. Nu van een dokter.

@ Tom De Bue

Ben jij familie van Jan De Bue die vroeger op de Leuvensesteenweg aan "den bareel" woonde ?

De tekst loopt door, dus geen recupuratiehout van iets anders.

Maar welke meubelmaker zet nu 'n stempel in z'n kast?

Een showroommodel van op een meubelbeurs?

Ik heb al veel oude kasten uit elkaar gehaald maar nog nooit vond ik een stempel of plaatje van de fabrikant. Wel al merktekens van de verschillende onderdelen in potlood of krijt.

Was het een beetje zoals de haagplantacties dat de gemeente, in dit geval de openbare onderstand kon komen controleren, of de plantjes welk degelijk geplant waren, en in dit geval de kast niet doorverkocht werd maar bij de behoeftige was?

 

en verder bordurend op de bedenkingen van marcanne dat de "Ateliers du Canal" de werkplaatsen van het OCMW waren??????

Als ze in de weg staat is het beste wat ge kunt doen, oepstoken. Maar dan oppassen dat de groen het niet zien.-) Zelfs in de kringloop zijn ze vies van zo'n kassen.

"Ateliers du Canal" waren de werkhuizen VAN FRAYENHOVEN, meubelmakerij, gelegen Hanswijkvaart, rechts tegenover de Colomabrug.

waar bowling kirvin was?

Kan natuurlijk ook zijn dat die kasten nooit gemaakt zijn DOOR de Ateliers, maar dat ze eigendom waren VAN de Ateliers. Het cijfer 3 kan een aanduiding zijn om meteen te weten welke sleutel (van de tientallen sleutels in zo'n atelier) bij die specifieke kast hoorde.

Slim kathedraalspook heeft ook zo'n systeem. Anders is 't spook van den toren 's nachts met de sleutels van de verkeerde voordeur weg.

De aanduiding staat aan de binnenkant van de kast. 

Op de zijkant van de kast en op de deur. Mochten ze ooit alleen met een deur gaan lopen...

@ Jos Nys

Jos ik heb de ateliers van Mieleke "De Waal" Van Frayenhoven als kind en zelfs later nog, zeer goed gekend. Die werkplaats werd door de Duitsers gebruikt als HERLA. Herstellungslager dus. Toen wij daar na WO II als kind kwamen spelen op het braakliggend stuk grond tussen de ateliers en het kanaal, dan stond de fabriek er nog en ook de villa "Ma Bicoque" van Mieleke De Waal, maar ik heb nooit geweten dat ze daar meubelen maakten. Wel herstelden ze daar tot in begin september 1944 nog beschadigde jachtvliegtuigen van de Luftwaffe. Misschien heeft Van Frayenhoven daarna zijn atelier veranderd in een houtverwerkend bedrijf? Weet jij daar misschien iets meer over?

 

Mijn schoonvader, Frans Jacobs, heeft destijds bij Van Frayenhoven op de Hanswijkvaart, gewerkt.

Hij was daar daar meubelmaker, ebinist.

Hier op algemeen verzoek een foto van de kast.
Alvast bedankt voor de vele tips en informatie

@ Iene van de Beurgh : ja dat is mijn vader"
@ allen : alle info over de fabrikant is welkom!

'n ebinist, wa is da voor 'n tist?

en wat doet een plakhoutsnijder?

@marcanne

Een "ebinist" is een schrijnwerker in ebbenhout, fijn meubelmaker, inzonderheid inlegwerk.

@  marcanne

Plakhoutsnijder : zie Blog Oude Mechelse beroepen 26/10/2011 (Peter Meuris/Marc De Boeck)

@ Jos Nys

Werkte je schoonpa in de fabriek met die betonnen baan die van aan het kot van Armand de brugdraaier tot zo'n 40 à 50 meter verder de atelier inliep. Of werkte hij in dat atelier waar later de bowling is in ondergebracht. Daar waren ze gespecialiseerd in ziekenhuismeubilair en jarenlang stond er in de etalage een operatietafel als visitekaartje van die zaak. Van wie die firma was zou ik niet weten maar jij misschien wel?

Ma Bicoque in 2008

Vertaald: "Slecht versterkte vesting", "krot", "stadje".

foto's R. Kokken

 

@ Jef Van Ransbeeck

Schoonvader werkte inderdaad in het atelier achterin. Niet waar dat de bowling was.

Voordien inderdaad een firma van ziekenhuismeubilair = Walosinski (!)

Le Canal is de Leuvense Vaart.  Ik heb kozijns die een Marraine du Canal hadden en die woonde aan de Leuvense Vaart.

@ Jos Nys

In de jaren '40 en 1950 vorige eeuw was er aan de Neckerspoelstraat een meubelwinkel met de naam van ofwel: O. SWALOSINSKI ofwel O. SCHWALOSINSKI. Het zou me dus verbazen dat die firma aan het kanaal (men is terwijl ik dit intik het atelier waar jij het over hebt aan het wegbulldozeren) niets zou te maken hebben gehad met de uitbater van de meubelzaak aan de Neckerspoelstraat. Twee zulke exotische namen in Mechelen zouden mij verbazen. Of zit ik er weer stevig *off-topic naast te emmeren.

*off-topic. In gewoon Nederlands: *Naast de kwestie'. Maar dat is misschien voor het jonge anglofiele volkje teveel van het normale gevraagd? Gebruik misschien jullie moerstaal. Die is al moeilijk genoeg

:-))  

 

 

@Jef : waar zit je over te neuten man... Je zit hier op een website die mechelenblogt heet, zowel het woord website als het werkwoord bloggen zijn aan het Engels ontleend... Ik krijg het op mijn heupen van die taalpuristen... In the global village spreken we immers allemaal een mengelmoes van talen quoi...

@Jef,

Niet aantrekken man. Dat uitkafferen van de vorige generatie is mode tegenwoordig. Ze zouden ons graag in een global village steken maar dan moeten ze eerst nog wat bokes eten zeune. Het grun is nog ni van achter eule oeren.

@ Jef Van Ransbeeck

Ik denk zelfs dat de moeder van Harry Schockaert een dochter is van de mensen van op de Hanswijkvaart > Walosinski ?

ook even naast de kwestie :  ;-)
Toch kan ik Jef begrijpen. Tegenwoordig moet alles in Engelse termen, zie gewoon eens bij een interimbureau, voor elke baan wordt er een engelse term gebruikt. En dan moet je eens zien wat voor sollicitatiebrieven we binnen krijgen, de meest afschuwelijke taalfouten in onze EIGEN taal ... Je zou ze zo terug naar de basisschool sturen ... 

 

Zijn we wel zeker dat dit gaat over een fabriek in Mechelen? "Mechelen" staat natuurlijk chiquer dan Battel, Hofstade, Muizen of Schiplaken.

Heb ergens gelezen dat er in het gebouw van de Comet daarvoor een meubelmakerij was.

 

Klopt. Meubelmakerij De Vos.

In de volksmond "De Voskes".

@ Jos Nys, indien ik mijn ouders mocht geloven, heette de moeder van Harry Schockaert Chwalosinsky (door de Mechelaars uitgesproken als Kwalosinsky).

@ Roger

 

't is toch wat ik zei, hé.