Op 17 maart is Grote Markt Iers grondgebied!

                                              (foto's: Jan Smets)

In de studio van dansschool Marlynes op het Rode Kruisplein is het behoorlijk druk.  Er wordt gerepeteerd dat de stukken er van afvliegen...  Aanstekelijke ritmes,  muziek die meeslepend en melancholisch tegelijk is - nét zoals het groene eiland zelf.  Tussen de oefensessies door maak ik een praatje met twee begeleiders van de dansgroepen: twee enthousiaste jongedames - Lita De Wachter en Marjolein Volkaert.  Ze hebben me héél wat te vertellen!  Op 17 maart - als Saint-Patrick's day wordt gevierd over de plas, wil men ook onze Grote Markt 'Iers kleuren'.   De gepassioneerde directrice van Marlynes, Annemie Thys, - die de school met Ierse microbe heeft besmet  kijkt geamuseerd toe:

Ik sta versteld.  Dit had ik nooit gedacht toen ik hiermee begon.  Het resultaat is méér dan bevredigend. 

Dit wordt een zondag om te omcirkelen in m'n agenda: ik voel dat het een knaller van een feest gaat worden....

 

Lita en Marjolein gaan er voor!  Dat merk je...

 

 

Sinds 1998 is onze dansstudio van start gegaan met de discipline Ierse dans.  En sinds 2002 geven we ook showoptredens.  En die hebben succes!   Marlynes telt zo'n driehonderd leden van verschillende leeftijden.  Op onze dansvloer staan zowel vierjarigen als hun mama's of zelfs oma's!  Onze directrice, Annemie, is met dit alles gestart.  Ze was héél regelmatig in Ierland - tot zelfs zo'n zeven keer op een jaar.  Ze vond er een Ierse dansleraar - Jimmy Smith - die haar de knepen van het vak leerde, en nu is ze zélf een getalenteerde en erkende Ierse dansleerkracht. 

 

                    

                    (Annemie Thys)

 

Ierse dans was op een bepaald moment wel héél erg populair.  Daar had ik geen geringe mate het succes van 'Lord of the dance', 'Riverdance' of 'Feet of Flames' mee te maken.  Het veklaart ook de aantrekkingskracht van de Ierse 'afdeling' van de studio.  Marlynes brengt authentieke Ierse dansen, in verschillende stijlen.

 

En nu gaan we de Grote Markt veroveren!  Elk jaar deden we tot hiertoe wel een spagetti-of Ierse avond.  Dit was vooral ook bedoeld om onze kas te spijzen, om onze buitenlandse reizen te betalen.  De zaal zat dan steeds bomvol, en die demontraties brachten aardig wat geld in het bakje.  Toen kregen we het idee om met Saint-Patrick's day op de Grote Markt op te treden!  We stelden de vraag, en er werd positief op gereageerd.  Op zondag 17 maart willen we de Mechelaars laten kennis maken met onze Ierse dansen.   Het wordt beslist tof!  Het hele gebeuren gaat door van 12u30 tot 19 uur.    We zullen er optreden met onze shows.  Maar er is méér te beleven!  Er zullen ook workshops worden gegeven, en er zullen kraampjes opgezet worden waar vanalles en nog wat te kopen is, zoals Ierse gadgets, c.d's, enzovoort...  Ook willen we 'Iron Games' een plaatsje geven in het programma. 

 

(één van de jongste groepen poseert fier...)

 

Dat klinkt alvast mooi!   Er zijn drie optredens van zo'n veertig minuten, om 14 uur, 16 uur en 18 uur.  Tussen die shows door, is er Ierse achtergrondmuziek te horen.  Stel dat het regent?  Er zijn tenten voorzien!

 

...ach, regen en paraplus horen er misschien wel bij.  Ierser kan het niet...

 

Misschien wel...  Als alles afgelopen is op de Grote Markt, kan nog verder gevierd worden in O'Fiach - de populaire Ierse kroeg aan diezelfde Grote Markt.  Ook daar zullen 's avonds optredens doorgaan.  Lita en Marjolein benadrukken de toffe samenwerking.

 

 

                 

 

Er is ook een natje en een droogje voorzien.  De aanwezigen zullen kunnen proeven van Ierse zalm.  Voor wie dit niet lust, zijn er ook nog Ierse hotdogs voorzien.  En...: er is cake met Guinnes in verwerkt!  Dit moet je zeker maar eens proberen.  Je kan het doorspoelen met zo'n enige echte Guinnes, of met iets sterker: een whisky...

 

Vier groepen zullen actief zijn: de jongsten - de zesjarigen, de tienjarigen, de twaalfjarigen én de zestien-plussers.  Lita en Marjolein, en nog een paar anderen, begeleiden hun bij de repetities die zo'n twee à drie keer per week plaatsvinden.

 

 

De dansstudio neemt regelmatig deel aan wedstrijden - Zo'n drietal keer per jaar.  Regelmatig valt Marlynes in de prijzen!  Op Europees niveau is men erg sterk bezig.  Zo bracht de groep een tweetal jaar geleden zo'n 120 medailles mee naar huis!   Lita is zélf heel getalenteerd.  Ze wuift dat wat weg, maar Marjolein wil dit toch graag in de verf zetten.  Lita werd vorig jaar geselecteerd op de Europese kampioenschappen, en mocht deelnemen in Belfast, op de wereldkampioenschappen.  En dat is pas topniveau!  Nu wordt alles op alles gezet om de wereldkampioenschappen in Londen te halen.

 

In de groep doen ook een paar jongens mee tussen de grote groep meisjes...

 

Waarom ook niet!  We doen hierbij een oproep tot jongens die er zin in hebben. Ierse dans is voor velen toegankelijker dan ballet.  Het is stoerder en straalt meer kracht uit.  Denk maar eens aan een Michael Flatley, om een grote naam te noemen...

 

 

Lita wil nog snel meegeven dat Marlynes vorig jaar meedeed aan het TV-programma van VTM - 'Tegen de sterren op' (bij het stukje 'Prince of the dance').  Het was een toffe en leerrlijke ervaring.  Op 22 februari is men te zien in de nieuwe film van 'Ushi & Duschi'.  Dat wou ze nog graag vermelden...

 

Dan gaan de repeties verder.  Het ziet er goed uit.  Stilletjes verdwijn ik uit de studio.  Je zal me op 17 maart zéker kunnen aantreffen op de Grote Markt!  Lita en Marjolijn wisten me te overtuigen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altijd fijn om gedreven mensen aan het werk te zien !

Het gaat heel tof zijn. Met bijhorende bagpipe muziek van de Moon Crescent Pipe band!

Hier een fragment uit Lord of the Dance met Michael Flatley.

Goeie keuze Gim,  dat fragment was het beste deel van de show.

Mechelen is eigenlijk al eeuwen Iers, want dit was (en is nog steeds) de verblijfplaats van... den Heilige Rombout.

@gimycko: als je dat het beste vond, dan zal je ons zeker appreciëren :)

Of Gimycko dat het beste vond weet ik niet, maar ik vond dat het beste gedeelte van de show die ik enkele jaren geleden in het sportpaleis zag. Jammer dat Flatley er niet bij was want die werkte toen (naar zijn zeggen) aan een bokscarrière. 

Voor zij die er niet genoeg van krijgen : Riverdance

Enjoy