'As gau paust dat de paus oep au paust...'

  (foto's: Jan Smets)

Een paus die zijn aftreden aankondigt is natuurlijk groot nieuws.  En los van het feit of je nu écht wakker ligt van het feit dat de kerkvorst een stapje opzij zet: er zal nog héél wat inkt vloeien voordat de nieuwe op de stoel van Petrus klimt.  Wachtend op de witte rook, willen we ondertussen in eigen stad eens een kijkje nemen op plaatsen die een 'pauselijke stempel' dragen...    Laat ons starten in de Sint-Romboutskathedraal (foto boven) waar we met het risico op nekkramp ons kunnen vergapen aan een schildering op het gewelf in het hoogkoor...

 

Weinigen kennen vermoedelijk deze pauselijke verwijzing.  Hij werd daar aangebracht ter ere van paus Nicolaas V.  Deze hoogste burger van Vaticaanstad droeg de tiara van 1447 tot 1455.  En da's al best een hele poos geleden.  In 1452 werd de eerste steen gelegd van onze Mechelse Trots.  De vrijgevigheid van de pelgrims die het jaar voordien naar onze stad kwamen afgezakt om er een jubileumaflaat te verdienen, moest de kosten van debouw helpen dekken.  Nicolaas V organiseerde dit aflaatoerisme, en het bracht een aardige duit op.  Zo kon de bouw van de toren van start gaan.

 

Diezelfde ouwe paus komen we nog elders in onze stad tegen.  Laat ons eens wat verder stappen richting Katelijnekerk...

 

 

Bekijk de gevel maar eens goed.  Boven het grote glasraam boven de hoofdingang zien we het wapenschild van de hiervoor besproken paus Nicolaas V.   Want...het vele geld dat naar de Dijlestad vloeide door de aflaten, kon ook nog aangewend worden voor de afwerking van de beuken en de voorgevel van de Katelijnekerk...

 

Dat Paus Johannes-Paulus II - de Poolse paus - in 1985 onze stad bezocht op een rondreis door de Lage Landen, hebben velen nog meegemaakt.   We herinneren nog zijn woorden: 'Mechelen: uw toren is niet af!'   (bedoelde hij het ontbreken van een spits of onze wijzerplaat?) .  Op de koop toe vierde de reislustige pontifex hier zijn 65-verjaardag.

En hiervan vinden we nog een paar 'souvenirs' in Mechelen.  Neem maar een kijkje in de kathedraal:

 

 

Johannes-Paulus II bezocht ook de Hanswijkbasiliek.  Ook daar kan je er niet naast kijken dat hij er was...

 

 

Boven de inkompoort zie je deze steen met de pauselijke kentekens...  En in de vloer is volgend 'bierkaartvormige' steen ingewerkt:

 

 

In de sacristie van Hanswijk worden nog een aantal herinneringen aan dit bezoek bewaard.  Zo tekende de paus hier het Gulden Boek, én schonk hij een paternoster...

 

                                 

 

Nu we dan toch in de basiliek vertoeven: kijk je best eens opzij in de rechterbeuk.  Daar bevindt zich een schilderij met de kroning van het Mariabeeld.  En deze eer werd de Mechelse Moeder Gods verleend...door weer een andere Paus: Pius IX....  Lees mee:

 

 

Nu het deze weken in de media al paus zal zijn wat de klok slaat, willen we natuurlijk ook op Mechelenblogt een zijsprongetje maken in de marge van het gebeuren.   'Habemus papam' is nog niet voor morgen..., maar 'overmorgen' is niet ver meer...  En als gau paust dat de paus nou ni aan au paust: woa pauzen nau an de paus...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dat onze Jans hier niet aan 't zeveren is, hier het bewijs...

Popie Jopie à Malines

...paust dan agau wadanders

Hier de Pauselijke Vlag in de Hanswijkprocessie van 2009...

Foto Gimycko

En hier de Kroning van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk door Monsigneur Deschamps...

En hier de paus die even een dutje doet tussen twee eucharistievieringen door..

Dit kennen we allemaal : het Monument van Kardinaal Deschamps !

Zeg Jan,

Voor de volledigheid : boven de deur van Hanswijk staat MCMLXXXVII (1987), dat is het jaar waarin de kerk werd verheven tot basiliek en heeft dus niets te maken met het pausbezoek van 1985. Maar waarschijnlijk wisten jullie dat allemaal al :-)

En voor degenen die het niet zo begrepen hebben op het pausdom, google eens naar de voorspellingen van Sint-Malachius... En denk er aan : de wereld vergaat op 23 december 2012 !

En de legendarisch woorden van de Paus: Huw thoren wif niet waf

Hopelijk wordt de volgende paus geen Nederlander, want dan wordt het

"Leeeeuuuuuk, die bloemen !  Nou... Salug Pasen".

;-)

Die Nederlandse paus hadden we al: de in Utrecht geboren Adrianus VI.  En da's dan op de koop toe een (kleine) Mechelse link: de man was immers leermeester van 'ons' Kareltje (V)...

Overal vindt die Jans wel een Mechels linkje.

;-)

Maar hij heeft gelijk !  Hier Adrianus VI.

En voor zij die willen weten wat "Totus Tuus" wil zeggen, hier de verklaring.

Een leuk weetje is dat al diegenen die meehielpen tot de bouw van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal door Paus Nicolaas V een bijzondere aflaat kregen van 7 jaren en 7 veertigtallen van dagen.

:-)

Te vinden in de

Codex Documentorum Sacratissimarum Indulgentiarum Neerlandicarum - punt 92

Gelet op al die aflaten, waarmee een monument als de St. Romboutstoren kon worden gebouwd, moeten er in die tijden in onze contreien  een massa zondaars hebben rondgelopen....

Hoog tijd om die aflatenhandel terug in te voeren, want onze Toren moet dringend af !

Onze Oude Reus moest normaal 500 Mechelse Voet hoog worden !

Misschien een idee voor Paus Rogerius I of voor Paus Jokkarius Blokkerius XXIII ("JB Twenty-three" voor de vrienden) uit Mechliensis.

;-)

@Gimycko: ik zou wel weten wie voor die aflatenverwerving uit te sluiten hoor!

@ JB23 :

En wie zou dat dan wel mogen zijn, als ik vragen mag, Monsigneur ?

;-)

@gym: vergeet niet dat ge eerst iets moest verkeerd gedaan hebben voor die aflaten effect zouden krijgen... In onze terminologie: je krijgt alleen maar korting indien je eerst iets gekocht hebt. Welke overtredingen heb jij ' gekocht ' om zonodig die aflatenhandel terug in te voeren? ;-)

je kon ze nochthans ook op voorhand kopen, en voor zonden waar je eigenlijk niet wist dat het zonden waren (dixit onze godsdienstlerares..)

Dames en heren, doe geen moeite.  Blijkbaar heeft gans onze stad in 1451 in één gracieus gebaar van den toenmalige paus Nicolaas V al een aflaat gekregen!  Zie maar eens in die Gimy-codex, punt 19...

 

 

Mijn grootvader ging altijd voor een 'volle' aflaat...naar de loodgieter.

Over die Aflaten en Vergeving-Van-De-Zonden had ooit Sjef van Oekel een idee.

Terwijl hij, in de Kerk, de Pastoor aanhoorde die vroeg om de Vergeving-Van-Onze-Zonden-Die-We-Hadden-Gedaan kwam Van Oekel met het lumineuze idee voor een Vergeving-Van-Alle-Zonden-Die-We-Nog-Zullen-Doen.

Het voordeel, zei hij, is dat we dan niet telkens de Heer moeten lastig vallen (want dan kan ook Hij eens uitslapen op zondag) en moeten de Gelovigen niet elke zondag een uur doorbrengen tussen die (and I quote) duffe kerkmuren.

Daarna ging Van Oekel stevig aan het rollebollen met zijn buurvrouw onder de preekstoel.

;-)

http://www.youtube.com/watch?v=h_O5GPgSfZw

Fons Jansen en 'de lachende kerk'. 

@ JT : Er is ook nog altijd Dave Allen (on Religion).

Een stoel, een glas whisky, een pak sigaretten en dan moppen tappen. 

Meer moet dat niet zijn.

:-)

Tis tog ne schoene