Battel organiseert Kunstroute op 27 en 28 april

met categorie:  

  (affiche-ontwerp: Hilde Daniëls)

(foto's: Jan Smets)

In het Battelse wijkhuis in de Marterstraat heb ik een afspraak met Bie Maes en voorzitter van de wijkraad Oswald Beterams.  Ze willen me een leuk iniatief voorstellen...

Bie Maes is de echtgenote van de schilder en beeldhouwer Jef Van den Bosch.  Ze wonen aan de Zennegatvaart.  Bie liep al lang met het plan rond...  Maar ze zag er wat tegenop om het alleen te moeten organiseren....

 

Het is daarom dat ik met m'n idee naar de Battelse wijkraad toestapte.  Ik wou een kunstroute organiseren langs een parcours in en om Battel.  Op deze route zouden de deelnemers kunnen binnenstappen bij bevriende kunstenaars, en er genieten van heel diverse kunsttakken.... 

 

                                                 

 

Oswald Beterams was het idee wel genegen.  Ook de andere leden van de wijkraad zagen het wel zitten.

 

Op sociaal-cultureel gebied is het hier een beetje stil.  We hebben wel een rommelmarkt en een aperitiefconcert, en ook een groot Sinte-Mettefeest...  Maar dit is toch nét wat anders.  Unaniem hebben we ons achter het idee van Bie en Jef geschaard.  We hebben de vzw KUROBA opgericht, dat staat voor 'Kunst rond Battel'.  De werkgroep bestaat uit Bie en ikzelf, maar ook wijkhuisverantwoordelijke Eddy Borghys doet mee als privépersoon.  Voor verdere medewerking kunnen we rekenen op François den Tony Peeters, Jef De Laet en Sonja Vertommen...

 

                                                

 

Het centrale punt van de route wordt het parochiehuis van Battel.  Maar de deelnemer kan overal inpikken op de route die zal leiden langs de ateliers van zestien verschillende kunstenaars in de brede regio rond Battel.  De tocht die perfect met de fiets (of zelfs  stukken te voet) kan worden afgelegd, brengt de bezoekers van Battel over Leest tot de binnenstad....  In het parochiehuis zullen kaartjes van de route liggen (net als bij élke kunstenaar).  Je zal er ook iets kunnen drinken in de BIBEO-bar.  In de zaal exposeren ook drie kunstenaars, waarvan je twee aan het werk kan zien: John Coeleman die aan 'fruitcarving' doet, en François Peeters die bedreven is in Pyrografie....

 

In het Parochiehuis zal ook een kunstboek worden verkocht met de werken van de zestien deelnemende kunstenaars.  Deze mooie uitgave zal aan de man gebracht worden tegen een heel democratische prijs.

 

De zestien kunstenaars zijn bedreven in heel verscheiden disciplines.  Ook is er een frisse mix van mannen en vrouwen, leeftijden en bekende en minder bekende namen.

 

Oswald benadrukt de goede samenwerking met kunstgalerij Hangar 311 op de Battelsesteenweg, die ook haar locatie ter beschikking stelt.   De organisatoren beloven dat het een verrassende route zal worden langs ateliers, binnenpleintjes, tuinen en zélfs een resterend stuk van het afgebroken kasteel van baron Empain in Battel!

 

(de route gaat van Battel over Leest, naar het centrum...)

 

Onze wijkraad is fier om aan deze eerste BIBEO te kunnen meewerken.  De wijkraad is samengesteld uit bewoners die zich vrijwillig en actief voor deze wijk inzetten.  Wijkraden vormen als stedelijke adviesraden een centrale schakel tussen burger en bestuur, en hebben naast inspraak en participatie onder meer tot doel de sociale leefbaardheid in een wijk te versterken.  Zo zorgen zij er voor dat de kwaliteit van de leefomgevin verbetert.  We denken dat het organiseren van deze kunstroute perfect in dit plaatje past.  Het aanbod is breed geprogrammeerd met een artistiek en toegankelijk palet aan beeldende kunst.  We zijn er van overtuigd dat het aanbod velen zal weten aan te spreken...

 

BIBEO Kunstdagen op 27 en 28 april, van 10 uur tot 18 uur.  Gratis.  Organisatoren: vzw Kuroba en wijkraad Battel.

www.kuroba.worldplanethosting.com

 

 

André Beullens - keramiek

Pol Cockx - beeldhouwwerk

Ann Cockx - textielkunst

John Coeleman - fruitcarving

Gabriëlla De Preter - Aquarellen en Keramiek

Chris Dewals - schilderkunst

Inge De Wit - keramiek

Chris Hugo - schilderkunst

Albrecht Nees - beeldhouwwerk

François Peeters - Pyrografie en pentekenen

Angela Scheltiens - beeldboetseren

Willy Van Eeckhout - schilderkunst en palimpsesten

Marijke Van Kenhove - schilderkunst en beeldhouwen

Jef Van den Bosch - schilderkunst en beeldhouwen

Lucien Verbruggen - schilderkunst

Nele Huygens - schilderkunst

 

        

(enkele van de kunstenaars: Angela Scheltiens, Pol Cockx, Jef Van den Bosch, Marijke Van Kenhove, Albrecht Nees en Willy Van Eeckhout...)

 

 

 

 

 

Marijke, Albrecht en Willy, dat belooft een plastisch vuurwerk.

Geachte bestuursleden en leden van KUREBO en Wijkraad  Battel,

 

Het initiatief om een kunstroute met de mogelijkheid om de kunstenaars aan het werk te zien wekt bij ons veel interesse op. Ook de combinatie met een fietstocht of een wandeling, zodat niet alleen de kunstenaars actief zijn maar ook de bezoekers is tof.

Toeval of niet, als inwoner van Duffel ligt het niet voor de hand dat we zoveel mensen kennen die aan dit Mechels gebeuren meewerken. Om de namen maar te noemen: Oswal Beterhams ,Bie Maes, Jef Van den Bosch, Cris Hugo, we kennen ze niet alleen maar we beschouwen ze ook als vrienden.

We hebben de datum genoteerd, hopelijk is het mooi weer, we zien er naar uit we wensen u allemaal veel sukses.

Met veel sympatie,

Gaby en Richard.