Vaarwel station....

met categorie:  

Ze zijn gestart. Vorige maandag zijn ze (eindelijk) begonnen met de voorbereidingen van de bouw van een nieuw station. Niet alleen een station, maar de volledige buurt zal een metamorfose ondergaan. Het gaat wel enkele jaren 'zuchten' betekenen, met omleidingen, overlast, enz. enz.

Maar een opwaardering van deze drukke omgeving was dringend nodig en Mechelen en haar vele pendelaars verdienen het tenslotte.

Hieronder een klassieke prentkaart van de situatie begin zestiger jaren. Het vertrouwde gebouw zal spoedig plaats maken voor een hypermoderne constructie.

 

 

 

 

 

Hoe geraakten de mensen met hun kinderwagens op die trappen van de bus?

@Melanie: met een ticket te kopen of een gaatje in hun rittenkaart te laten knippen!

Wat was dit ?

Luchthavenvervoer ?

ik heb onlangs het boek "Mechelen vroeger en nu" gekregen (nu = 1986). Daar staat het huidige station in afgebeeld, en daarnaast het voorgaande. Ben van plan daar een foto van het nieuwe station bij te steken - eveneens in zwart/wit. 

Frutkraam tiens.

@Melanie: niet! Het was verboden met kinderwagens op de bus te komen. Als we de kleine gasten van mijn schoonzus op Pasbrug gingen halen moesten we wel te voet naar het Vrijbroekpark en terug. Nu nemen sommige jonge moeders zels de bus om 1 halte verder af te stappen.

...en naast het frietkraam een karakollenkraam. Van service gesproken! Het schuilhuisje (met krantenkiosk) en de kromme stoepen dateerden nog van de tramperiode (<1953).

Nostalgisch, dat oude bushokje waar ik zoveel uren heb gesleten, met aan de achterkant het frieteskraam en het karakollenkraam.  Ik kreeg als kind dan een zakje friet met pickles als we 's avonds met de trein aankwamen en naar huis gingen, te voet tot in Muizen.

Kinderwagens mochten toen niet op de bus. De mensen gingen zoveel mogelijk te voet met de kinderwagen.

@ Ferre : Klopt als een bus !

Inderdaad, wij legden toen ook heel wat kilometers te voet af. Mijn groottante vertelde altijd het verhaal dat ik, twee jaar oud, met haar te voet ging van aan de Baron Michel ongeveer tot op de Leuvensesteenweg ter hoogte van de rode lichten aan het schooltje. Te voet naar het Vrijbroekpark, te voet naar school: de Lorette, twee keer daags op en af van bij de andere grootmoeder aan de Eikestraat!

mijn vader (°1930) van 't zelfde. Alle dagen van de Gen. De Ceuninckstraat naar Pitzemburg en 's middags over huis om te gaan eten. Tram 3 reed nochtans op de Liersestw. maar dat was voor gegoede burgerij....

De Ferre schreef :

"...Maar een opwaardering van deze drukke omgeving was dringend nodig en Mechelen en haar vele pendelaars verdienen het tenslotte..."

En dat was ooit zo :

@ gimycko

De tekst onder foto van het station laat duidelijk zien aan wie men toen de voorrang gaf als het op taal aankwam. Zelfs de Engelsen en onze Duitstalige landgenoten kregen een plaatsje hoger op de taalladder. Daar tegenover staat dan weer dat Nederlands en Duits in het vetjes werd afgedrukt. Misschien werd deze postkaart ook het meest verspreid in het Franstalige landsgedeelte? Maar die kaart blijft wel een zeldzame opname van het station en het Hotel de la Station op de hoek van de Consciencestraat. Toen ik op mijn weg naar school in de Lange Nieuwstraat dagelijks viermaal voorbij die zaak kwam vond ik dat het mooiste etablisserment in zijn genre op de Koning Albertplaats. Ze hadden daar mooie staande lampjes op de tapijtjes die hun tafels bedekten, en die straalden, zeker in de koude winterdagenn, een gezellig licht uit. Die sfeer noodde als het ware om een glas bier of een warme wijn te komen drinken. Ik was er te jong voor toen. Nu zouden ze mij daar met geen paarden voorbij kunnen trekken zonder een degustatie te nemen.

Afwachten wat het gaat worden met die buurt van mijn kinderjaren? Ik mag hopen dat ik gezien mijn leeftijd, nog het einde van de vernieuwing mag meemaken. Ik zal dan bij de Mechelaars horen die aan twee van die drie stations zal hebben gewoond. Maar indien men  in de jaren vijftig van vorige eeuw, de moeite had genomen om dat imposante station uit 1888 te restaureren en de sporen aan te passen, dan hadden we nu in Mechelen een te benijden bouwwerk op ons erfgoed staan.

Maar het moderne dat er nu zit aan te komen zal ook wel zijn voordelen hebben. In de veronderstelling dat de NMBS zijn stiptheidsafspraken aan de reizigers nakomt.

:-)) 

 

Als we in 2013 de moeite zouden nemen om het imposante Expo-58 stationsgebouw te restaureren, dan hebben we over 50 jaar in Mechelen een te benijden bouwwerk op ons erfgoed staan.

Herbestemming als museum kon perfect.

Peter, in Genk heeft één van de twee stations nog steeds geen stationsgebouw ....

ja maar moeder zouden ze hier zeggen ge kunt toch niet alles bijhouden ;-)

x

Gim en dan achter den hoek in de Sax nooit geweest ? Of bij René Jansens ? En bij de Jef ? Allemaal deftige instellingen destijds.

@ G.L. :

Toen ik, begin Jaren '80, in de Sax kwam was dat al niet meer zo een "deftige instelling", zeunne.

:-)

Mijn studenten-(SITO)-kroeg was den 'Barcelone' bij Rika en ??? Anderen gaven de voorkeur aan de 'Sax' , 'Zodiac' en de 'Java'.

 

@ gimycko

"Ieder zijne meug zei den boer en hij gaf zijne meutte een béés!"

Maar voor mij, die de zaak gekend heeft, blijft  dat 'Hôtel-restaurant-brasserie de la Station' nog steeds het gezelligste. Ik kwam er soms met mijn grootvader of vader. En als we dan nog wat ronkuieren dan was ook het 'Hôtel de l' Europe' een mooi te frequenteren zaak aan het Mechelse station. Men kon daar ook best uitgebreid tafelen. De betere burgers van onze stede hadden er hun vaste rendez-vousplaats en speelden er kaart of backgammon. enkelingen schaakten er zelfs. Er werden ook dagbladen op stokken gelezen. Tegenover die zaken staken de meeste herbergen van het plein minder luxueus af. Die waren dan ook meer geaxeerd op de werkende klasse uit het Arsenaal en andere ateliers en magazijnen in de buurt. Er waren ongeveer een dertigtal horecazaken op het plein en aanpalende straten. De twee frietkoten niet te vergeten. Die mag men toch ook bij de horecabranche rekenen, of niet? En daar zijn er heden ten dage toch nog ongeveer de helft van overgebleven. Dus ...  het zuipen en vreten is des mensen.

:-))

 

als kleind kind zat ik regelmatig in het "hotel de l'europe" te wachten op mijn tante van Brussel, 's zomers was er een aangenaam terras vanwaar we het immense stationsplein met het oude station konden overzien. voor een vijfjarige altijd een belevenis!

@ Ferre:  het waren Rika en Robert Cools die de Barcelone zowat 40 jaar lang hebben uitgebaat.

@ Marc1: toen gij klein waart werd "den Europe" wellicht nog uitgebaat door de familie Jacobs;

Als ik dat hier zo lees, zijn dat hier allemaal Ouw' Bloggers !

Tram 5 - Tram 6 - Tram 7 - ...

;-)

Waar blijft de Jeugd ?

inderdaad, Roger, de uitbaters waren de Jacobs(en) en het café achter de hoek in de Leopoldstraat werd ook door hen uitgebaat (dacht ik).

naar mijn mening was het stationsplein gezelliger toen ik vijf jaar was, zo'n beetje vieux chicque.

Mijn Barcelonejaren situeren zich vanaf de zomer 1960 tot 1967. Die studentencafé werd toen Charly & Simonne gerund. Die hebben samen drie kinderen gekregen waarvan de enige jongen Danny heet en die de eerste uitbater na de vernieuwing van café Botanique aan de Fonteinbrug is geweest. Die kroeg heette voordien 'The London Taverne'. Later trok ie naar de hoek Botermarkt-Leermarkt om er de 'Kastelein' te openen. Karin is de oudste van de kinderen waar ook nog een Sylvie werd aan toegevoegd. Die is ondertussen zelf al 44 jaar jong. Hoe meer ik er over nadenk hoe ouder ik zit te worden aan dit klavier.

Voor zij die Charly niet kunnen plaatsen : hij ging van de Barcelone naar de Sotscop die hij runde tot aan zijn vroegtijdig overlijden ten gevolge van een hersentumor. Charly was één van de stijlvolste herbergiers die ik ooit in mijn bestand van beste 'staminaasbees' heb kunnen opnemen. Een crême van een mens!

Zijn broer Jean is nog jarenlang uitbater van het voetbalchalet van Racing Mechelen geweest.

Jef, wij boeren uit Hombeek gingen liever een paar deuren verder bij den ouwe Chinees.

Aha, de Jef was nen Hippie !

Cool.

Daar willen we wel een feauteautje van !

:-)

Awel Jef dan ben ik mijn Barcelone-carrière na jou begonnen: 1969-1976. Ik zit op tram 5, alhoewel deze hier nooit heeft bestaan...

 

@Marc1: dat was volgens mij café 'Stad Antwerpen'.

Ik zette mijn eerste schuchtere pasjes in de Barcelone begin 1960.

"Charly" Keymolen (afkomstig uit het Brusselse) is na de Barcelone nog een tweetal jaren gérant geweest in de Bowl-Inn aan de Oude Brusselstraat (uitgebaat door Guy Geets) tot hij in oktober 1971 de Sotscop opende."

Ik heb derhalve een jaar "samengewerkt" met hem toen ik van 1970 tot begin 1972 een flinke bijverdienste had als garçon in de kelderdancing van de Bowl-Inn.  Jean, zijn iets oudere broer was de garçon die de toog deed en die nadien, zoals Jef hierboven reeds schreef, een ganse poos het chalet van den Racing uitbaatte.  Als Jean nog leeft zou hij momenteel ongeveer 84-85  jaar zijn.

Jef, Jef, Jef, zweet-, memme- en andere pre-hist-ories allemaal, en een klein beetje verder van het station weg in de Leopoldstraat de Splendid, en op de hoek van de Oude Brusselsraat en de  Schuttersvest ook nog zo een plekkot, en dan in enen trek (toen al!!) tot in de buurt van de Grote Markt, dan de Koeistraat in naar den Beiaard tot het hogen tijd was om de York te helpen sluiten!

Wat een leven! Ja, ja, G.L. zo leefde de mechelse jeugd, en tussen haakskes (wij gingen enkel bij de Chinees binnen om hen te storen bij hun gokspelletjes op het tweede verdiep -twee plaatjes met "privaat' negenrend- , en als we centen genoeg hadden om er iets te consummeren hadden we de slechte gewoonte om het verlichte uithangbord waarop je buiten kon lezen welke nummer ze serveerden, mee te nemen tot in de gelagzaal, dit laatste tot grote woede van de dienstdoende Cheng) en zo zijn we verworden tot een pacifieke milde vorm van blogcommunist!

 

:-))

 

Voor de liefhebbers:

Foto uit 1850.  Het eerste échte station (achterkant).  Het allereerste "station" was in feit een halte.  Er was toen nog geen spoorwegbrug en de reizigers moesten met een overzetbootje naar de Geerdegemvaart om daar in te stappen.

Rechts achteraan het "Hôtel de l'Europe".

Foto uit 1888.  Achter het eerste station verrijst het nieuwe station.

Het prachtige station dat tot in 1957 stand heeft gehouden maar met de mei-bombardementen door de geallieerden in 1944 erg te lijden heeft gehad.

Toestand in 1956

27 februari 1957, de zwanenzang...
(foto uit de Mèchelse Kerjeuze - verz. Jan Somers)

April 1958, men is al druk aan 't werken aan het nieuw station.

Koning Albertplaats in 1935

 

en rond 1952

Dan heb ik inderdaad het eerste station toch ook nog gekend. ik dacht dat ik dat maar van foto's herinnerde, maar neen, ik heb het in 't echt in mijn herinneringen.

Mijne Sax-tijd is van 68-70, 

Nog een die op tram 6 zit...

@ Jokke

Dat doet me denken aan Jan De Wilde zijn "'Fanfare van Honger & Dorst". Ik krijg er nog steeds tranen van in mijn ogen als dat nummer hoor.

goeiemorgen,

...en als je dan toch richting voddemet stapte naar de York of Lord Nelson, dan was er in den Bruul toch de Cecil (later de Pub dacht ik), waar die van Pitzenburg zaten.....

...en De Nok niet te vergeten, bij de Rembert Marijnen, broer van...  (hoek Egmontstr-Hanswijckstr) waar ik enkele jaren den toog deed met andere medestudenten. Grootse tijden mannekes.

Prettig weekend en geeft er een lap op!

Moet de titel van dit artikel niet uitgebreid worden met "Vaarwel bowling" ?

   

we zouden nen topic over café's, dancings, enz. kunnen beginnen, niet?  Met foto's van gevels en 'frequent flyers', ttz stamgasten.

Jokke, als wij van oembeik kwamen was dat niet voor die gok Chinezen maar voor de kiek met curry. Maar in 56 kwamen we natuurlijk voor de kiekens met korte rokjes in de Merodestraat en de Stassaertstraat. Spijtig genoeg mochten we daar maar vier maand blijven en dan moesten we aan de Rijn de wacht gaan aflossen. Ik heb heimwee naar die gouden jaren.

Nieuw Bloggers betekent Nieuw Ideeën.

Altijd leuk.

Go for it, Ferre !

:-)

@Ferre:  de Pub in de Bruul heette niet "Cecil" (dat was op de Grote Markt) maar "Derby", Een dikke halve eeuw geleden uitgebaat door pianist José Desoleil, die er de zater -en zondagavond met zijn kwartet voor de muzikale omlijsting zorgde.   Later werd de Derby overgenomen door François Serneels (aka Franky Moreno) die de zaak omdoopte tot "de Pub" en nog later door diens garçon René tot het etablissement ter ziele ging.

@ Roger :

Was José Desoleil familie van de Mechelse verzetstrijdster Elisabeth Desoleil ?

Just2know

Gim, ik zou het begot niet weten, maar hij was wel de vader van een knappe dochter: Betty :-).

De dochters Carine en Sylvie (Keymolen) verkopen brood en pateekes bij Bakkerij De Witte in de Ivo Cornelisstraat.

Als ik me niet vergis had Mechelens eerste échte hamburgerrestaurant "Charly's", aan het station, ook iets te maken met Charly, maar dat weet ik niet 100% zeker.
Wie heeft daar nog foto's van ?

 

@ Jan Goovaerts

 

Nee die Charly's hamburgertent had niets met Charly Keymolen te maken.

@ gimycko

Inderdaad Elisabeth Desoleil liet het leven in één van die prachtige resorts onder het bestuur van ons aller vriend Adolf-fucking-Hitler. De zwaarwichtige feiten waar zij en haar medeleerlingen in het Lyceum en Atheneum voor werden opgepakt staan nu zelfs nog niet op de agenda waar het GAS-boetes betreft. Maar toch werden ze versleept naar het Oosten om de in die Moffenogen verdiende straf te ondergaan. Eén van de weinigen die tamelijk gebroken maar toch nog levend uit die hel is teruggekomen was Jomme Sel, een klasgenoot van Rik De Saedeleer in het Atheneum. De broer van studiemeester Buelens in het Atheneum is ook in die ellendige kampen om het leven gekomen. Op de herdenkingsplaat in het Lyceum op de Biest vind je de naam van Elisabeth terug en die van de broer van studiemeester -secretaris Buelens zal wel op de binnenkoer van Pitzemburg staan ingebeiteld bij de slachtoffers van die waanzin van 1940/45 die door sommigen nog steeds als een ongelukje uit die periode wordt bestempeld. Een doodgewoon 'fait divers' als het ware.

@ Jan Goovaerts

 

Nee die Charly's hamburgertent had niets met Charly Keymolen te maken.

@ gimycko

Inderdaad Elisabeth Desoleil liet het leven in één van die prachtige resorts onder het bestuur van ons aller vriend Adolf-fucking-Hitler. De zwaarwichtige feiten waar zij en haar medeleerlingen in het Lyceum en Atheneum voor werden opgepakt staan nu zelfs nog niet op de agenda waar het GAS-boetes betreft. Maar toch werden ze versleept naar het Oosten om de in die Moffenogen verdiende straf te ondergaan. Eén van de weinigen die tamelijk gebroken maar toch nog levend uit die hel is teruggekomen was Jomme Sel, een klasgenoot van Rik De Saedeleer in het Atheneum. De broer van studiemeester Buelens in het Atheneum is ook in die ellendige kampen om het leven gekomen. Op de herdenkingsplaat in het Lyceum op de Biest vind je de naam van Elisabeth terug en die van de broer van studiemeester -secretaris Buelens zal wel op de binnenkoer van Pitzemburg staan ingebeiteld bij de slachtoffers van die waanzin van 1940/45 die door sommigen nog steeds als een ongelukje uit die periode wordt bestempeld. Een doodgewoon 'fait divers' als het ware.

Inderdaad, in mijn tijd op het Lyceum, toen nog op de Biest, moesten wij 1 keer per jaar met alle leerlingen défileren langs het gedenkmonument voor Elisabeth Desoleil en Martha Somers. Ik denk dat het rond 11 november zal geweest zijn, dat kan ik mij niet zo juist herinneren. 

ik zit ook op tram 6 en heb het oude station nog goed gekend.

Weinigen (behalve die tram 5,  6 en 7 rijders) zullen weten dat het er ooit zo heeft uitgezien..  Op dat plekje heb ik in 1964 mijn Vespa nog geparkeerd :-)

Elisabeth Desoleil was een vriendin van mijn moeder. Ik bezit er nog een mooie tekening van in Oostindische inkt.

 

@ Roger Kokken

Als jij daar in dat jaar óók nog eens je Italiaanse Vespa parkeerde en de Moffikaanse VW-kevers vier op de acht geparkeerde wagens uitmaakten, en misschien stond er nog een NSU en een Audi tussen? En wie weet was de Tsjechische Skoda daar ook wel tussen te vinden. Dan was het nog niet zo gek om van een terugkeer van As-mogendheden te spreken. En dat allermaal op onze Mechelse Stationsplaats. Efin ... Koning Albertplaats. Maar die was ook van Teutoonse komaf zeker?

:-))

 

Zeg, Roger... reden er, in 1964, veel van die Citroën Strijkijzers rond in Mechelen ?

Ik vond dat altijd geweldige bakken !

:-)

Bon, in ons geburen is een Martha Somers straat, wat heeft die mevrouw dan gedaan om een straat naar haar genoemd te krijgen? 

@ Malenie :

Martha zat ook in het Verzet en is met haar vriendin Elisabeth Desoleil omgekomen.

Lees meer hier.

Alle respect, Jef, maar ik vond en vind nog steeds dat het oude station een draak was. Ik vind het huidige nietzo mis en als het nieuwe station zo mooi zal ogen als op de maquettes etc. Ben ik blij de dit gedrocht van 1888 al lang verdwenen is.

Voor de goede orde.. Een dochter van Charly houdt bakkerij De Witte in de Ivo Cornelisstraat open.

Spijtig Rudi, dat het huidige expo-station volledig verdwijnt. Binnen 30 jaar hebben we daar spijt van.

Op Facebook zou ik "vind ik leuk" indrukken Peter :-)

vind ik leuk :-)

Dat men over het oude station zegt wat men wil, maar geef toe dat het wel iets had...
En had de trein niet moeten doorrijden, maar had hij net als te Antwerpen zijn eindbestemming bereikt.....  wie weet had Mechelen dan misschien ook zo'n prachtige stationskathedraal gehad...??.

De lokettenzaal had in elk geval wel wat meer cachet dan de huidige kale bedoening.

 

Hier nog eens het 2de Mechelse treinstation vanuit de lucht.

Enjoy.

Wat betreft dat oud station de volgende vraag: Tot 1947 was de maatschappij Mechelen-Terneuzen nog niet opgenomen in de NMBS en dus onafhankelijk (ik dacht de laatste maatschappij), hadden die een apart loket en faciliteiten in het station dan? Ik weet van foto's dat zij spoor 1, wat een kopspoor was, ter beschikking hadden.

Ook heb ik ooit ergens gelezen dat onze burgervader, Antoon Spinoy, er nog conducteur was geweest... Wie weet hier meer?

Hier het Hotel de la Station in Mechelen in 1915...

Ja, die "Uebermenschen" hebben het hier goed uitgehangen...

Ik zal dit hier ook maar placeren, want dit zijn we binnenkort ook kwijt.

;-)

Foto Gimycko - Station Mechelen / Naar de Perrons

In mijn Atheneumtijd (héél lang geleden) heb ik aan de "staatie" bij dat frutkot ettelijke puntzakken van onwaarschijnlijk lekkere frut binnengespeeld, het rook er wel raar (paardevet ????) en de rond de puntzak gedraaide gazet (GvM ?) was bij de laatste frietjes helemaal doortrokken van het vet.

Maar verdorrie wel lekker, maar ja dit is nu pure nostalgie, dit komt nooit meer terug

btw, ik kan me vergissen , maar heeft aan de kant van l'hôtel de la station een bekende wielrenner ook geen café gehad ?

Waar is de puntzak eigenlijk gebleven ?

 

@ Eric

Die lekkere geur aan de frietkoten heeft niets met paardenvet vandoen maar alles met het ossenwit waarin ze gebakken werden. Deze baksubstantie wordt ons steeds door onze dokters afgeraden. Maar dan verliezen die mannen van de wetenschap hun eigen studententijd uit het oog toen ze na al die nachtjes stappen in Leuven aan het station hun 'nog-even-voor-het-slapen-gaan-portie-friet 'in hun door bier en andere geestbenevelende dranken gevulde maag kwamen schrokken.

Die krant, de GVA, dankt inderdaad zijn naam aan die manier van aardappelstaafjesverpakking: DE FRUT.

Ja in de zaak naast het 'café-hôtel-restaurant la Station' bevond zich het café 'Kopenhagen' van één onzer bekendste wielrenners-wereldkampioenen, nl. Rik Van Steenbergen. Eigenlijk had hij die zaak opgestart om zijn broer Frans, aan wie hij wel wat dank verschuldigt was, een qua klandizie goed bezette zaak na te laten.  Frans heeft nog lange jaren die zaak uitgebaat. Met de in de Van Kerckhovenstraat uitbesteedde tweeling van Grote Rik hadden mijn broer en ik al eens contact. Die twee kleine pagadders werden overdag bij een onthaalmoeder avant la lettre geplaatst. En die straat was ons speelterrein. Riks vrouw was toen net van haar derde kind bevallen en was dus wat betreft een gevulde dagtaak nog niet aan de klein patatjes. Café plus die spruiten was misschien wat veel. Zo'n renner van zijn kaliber die lag tussen twee wedstrijden in toch maar met zijn gouden benen in opwaartse positie. Kwestie van recuperen!

 

Ossevet en liezevet wordt dat afgeraden Jef. Het zou nog eens oorlog moeten worden.

Hier een foto in mijn collectie die eerder zeldzaam is. Genomen in augustus 1948 én in kleur door de Engelsman WJ Wyse.

Het is een gemoderniseerde La Hestre, de 8244, klaar om te vertrekken op lijn 3 naar de Elzestraat. Victoria chocoladerepen bestonden nog en het frietkot was bemand...

Schitterend tijdsdocument want kleurenfoto's uit die tijd zijn zeldzaam wegens allesbehalve goedkoop toen.  Verdient om even door Photoshop gehaald te worden om de kleuren wat aan te passen. 

"Victoria chocoladerepen bestonden nog"....  die bestonden ook nog in de helft van de jaren 50 want ik heb dank zij de belekens die erin zaten alle door Kuifje uitgegeven boeken van de aardrijkskunde kunnen volplakken. 

Ook het prentenboek "Reinaert de Vos" heb ik dank zij Victoriachocolade kunnen vol plakken.

Het was chocoladevreten die dagen, want er waren ook nog de Walt Disney reeksen (Peter Pan, Assepoester, Robin Hood (niet de versie met Erol Flynn). die moesten volgeplakt worden en daar zorgden dan weer de prentjes in de repen van Debeukelaer voor.  

En niet te vergeten de "Perettes" van Meurisse, waarin dan weer prentjes voor de boeken met auto's, treinen en noem maar op zaten.

M.a.w., in de jaren 50 heb ik een oer- oersterke lever opgebouwd :-) 

@ Roger : En welke beeldjes zaten er bij... de Koetjesrepen ?

;-)

Ik kan me niet herinneren dat daar ooit prentjes inzaten, wel in Nestlé chocolade, waar al een gomlaag opzat en waar men moest aan lèkken om ze in te plakken.

Koetjesrepen... ik was ze totaal vergeten, maar nu ik het woord lees, zie ik ze zo weer voor mij. Platter dan de meeste repen, en met een opdruk in stijl van Hollandse schoorsteentegels. ( Zou dat zijn wat ze in het jargon Delfst blauw noemen?). Maar, eerlijk gezegd, zo heel lekker van smaak vond ik ze niet. Ze kwamen wel in groten getale in ons "kabaske" als we Sinte Mette gingen zingen.

Spook komt alvast niet verder dan dit :

Maar spook heeft dan ook geen verstand van Photoshop :-)

onze Belgische trots de Coted'Or niet vegeten: Fauna en Flora van Congo deel zoveel en zoveel ik heb er nog één liggen hier. de anderen heeft een van de kinderen ooit verkocht en er toen nog 600 frank voor gekregen in de tweedehands boekenwinkel.

Dit heb ik er uit gekregen met ArcSoft Photoimpression.  Met PaintShop Pro XII heb ik het nog niet geprobeerd.:

Deze foto kan volgens mijn NIET bescheiden mening niet uit 1948 zijn. Het frietkot rechts op de foto, waarvan de deur openstaat is slechts in de jaren 1950/52 na een hoge verpachtingsprijs, waar alleen de stad beter van werd, toegevoegd aan de horecazaken op en rond het plein. Tevoren stond er slechts het kot van Mieke en Sander Frut. Ook de gestroomlijnde vormen van de personenwagens in het beeld getuigen daarvan. De dikke Amerikaanse sleeën waarmee de meubelbazen vlak na de oorlog rondtoerden en waarvan er links voor café' Kopenhagen een paar geparkeerd staan, hadden toen al wel die rondingen. De kasseien op het plein zijn die van na de heraanleg van de Stationstraat en het stationsplein rond 1950/52.

Dus ... 1948, ik heb er mijn twijfels bij!? Eerder in de beginjaren vijftig dus.

Kan zijn Jef, ik heb alleen de referentiedatum op de foto meegegeven. Ik zal mijn andere kleurenfoto's uit dezelfde set ook inscannen. De kwaliteit is wel niet zoals vandaag maar het zijn mooie tijdsdocumenten.

@  Gimyco en Jef Van Ransbeeck

Elisabeth Desoleil was inderdaad de zuster van de uitbater van "Den Derby" José Desoleil.

Elisabeth Desoleil en Martha Somers behoorden tot "De Groep Bayard" dat was een inlichtingendienst die in 1942 ontstond en afhing van de Belgische Staatsveiligheid.

Elisabeth Desoleil geboren te Mechelen op 19 mei 1923 - Martha Somers geboren te Mechelen op 23 sept 1923. Beide zijn in onze stad aangehouden op 31 maart 1944 en beide zijn bij het ruimen van puin gebombardeerd in Amstetten (Duitsland) op 20 maart 1945.

Jomme Sel werd met 29 anderen (o.a. Desiré Beeck, Guillaume Hendrickx, Paul Ceyssens, Marcel Van Velthoven, Monne Nauwelaerts en ook mijn vader ) aangehouden op 27 aug 1941. Negen van hen zouden de oorlog overleven. Van die 9 is er nu nog slechts één persoon die nog leeft nl. Desiré Beeck. Zij behoorden tot "de NKB" (Nationale Koninklijke Beweging, afdeling Mechelen - Muizen.

Rene Beullens, later studiemeester in het atheneum, was lid van "de A.S." Het Geheim Leger, afdeling Mechelen"    

(zie google "Systematiek en Willekeur" een boek van Patrick Moreau)

Desire Beeck heeft ook een boek geschreven: "De weg naar de vrijheid duurde 1353 dagen" (zie ook op google).   

@ Ferre: zou je die kleurenfoto's aub kunnen inscannen in een resolutie van minstens 400 DPI en ze me doorsturen?  Dan kan ik eens zien wat ik er kan van maken.  Alvast bedankt.

erkaa apenstaart telenet.be

En ik treed Jef bij: aan de auto's te zien dateert die foto van later dan 1948.

@Iene van ... 

Zijt gij met Amstetten ( Duitsland ) niet abuus ? Ik geloof dat het in Nieder Oostenrijk was. Amstetten in Nieder Ostereich was een economisch centrum en hing af van Mauthausen. Het werd op het einde aanhoudend gebombardeerd door onze bondgenoten. Amstetten ( Duitsland ) daarentegen was en is een boere dorp in Baden Wurtenberg.

En inderdaad ga ik mee met Jef wat Ferre zijn foto betreft. Onzen Opel capitain 1952 staat er ook op.

idd. Het is Amstetten in Oostenrijk

een vraagje mijnentwege. Zijn er bloggers die foto's hebben van oude groene (NMBS) bussen in en rond Mechelen? Merciekes.

Mijn poging...

Allez, het treinticket zal ook wel verdwijnen, zekers ?

Nu iedereen toch met zijne iPhone betaalt.

;-)

Reproductie van een treinticket uit 1835

Treinticket uit 1913

Treinticket uit 1948

@Gim. dat stuk uit 1913 is geen treintiket maar zoals er op vermeld staat een "libre parcours"... en die werden uitgereikt (gratis) aan de hogere ambtenaren. Het systeem bestaat nu nog en ook de parlementairen hebben zoiets.... Geldigheid een gans jaar:-) en natuurlijk eerste klasse.

Persoonlijk vond ik het oude station ookwel wat hebben, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het alleen maar ken van de foto's.
Het huidige station zijn we gewoon en daar kijken we een beetje over.
Op het schone van het huidige station werd ik enkele jaren geleden (2008) gewezen tijdens een expo-wandeling.
Het nieuwe station lijkt me nog iets te modern, maar ik ken het dan ook alleen maar van simulaties, waarop het resultaat er meestal stukken beter uitziet dan het uiteindelijke gebouw.
Het huidige station gaat uiteraard niet verloren, want ondertussen zijn er tienduizenden foto's van gemaakt en de digitale technieken laten ons toe om er later nog virtueel in rond te wandelen.
Times are changing.

 

@ JanG :

En denk eraan : met al die (amateur)fotografen zal elke stap van het nieuwe station, in de volgende jaren, worden vastgelegd op de gevoelige plaat.

Die gasten gaan hun lol niet op kunnen !

;-)

Hier nog eentje uit de oude doos...

We moeten de titel van dit artikel verder uitbreiden (of een nieuw artikel starten), want naast "Vaarwel Station" en "Vaarwel Bowling" is er nu ook nog eens "Vaarwel Ghandiwijk".

Den Hanswijkenhoek zal nooit meer hetzelfde zijn.

Bloggers, hier de rest van de fotoshoot van die Engelse tramfanaat op dezelfde dag:

 

Ferre, wat deed dien 2 op de Korenmarkt???

Schitterende foto's, Ferre !  Meer van dat !

:-)

Mocht je ze in groter formaat hebben, dan stel ik voor om ze op Flickr te zetten.

Jokke,  dien tram 2 weer gekaapt dui eemand die sôôkere boene wou gan koepe in 't Sôôkere pjeit . Oep de fotou kunde zeen dattem oep de duir sta te boenke. 

Wat zie ik nu op die foto van Gimycko "station van uit de lucht" ??? Staaseukerremis!!!

Rare jongen, die Jokke.

;-)

seeg, mr. Gimycko, wat is dat voorwerp onderaan op de foto, voor het huis naast den Europe? Neun UFO? Of gewoonweg Mega Mindy? Of toch misschiens eu meuleukeu?

Enjoy!

Een frituur ??

@Johan Van craen: een frituurtent? 

zie ik daar weer reclame van chocolat? Meurisse en Martougin...

off topic: die dames Elisabeth en Martha waren van hetzelfde jaar als ons moeder 1923

straffe madammen die van dat jaar:DR.  Loe Lindemans is ook van 1923

en nu ga ik slapen mechelen blogt is nefast voor mijn nachtrust....

Ik kreeg dikwijls ne perette mee naar 't school bij mijn middagboterhammen, lekker waren die. Ik denk dat het nu 'not done' is om een chocoladereep mee te doen als beleg. Martougin vond ik ook lekker. Al die goed chocolademerken van bij ons zijn nu bijna allemaal verdwenen. De koetjesrepen bestaan nog of terug maar ze smaken nu nog flauwer dan toen. 

@ Jokke - Johan Van Craen -gimycko

Die contraptie juist voor Hôtel de l' Europe was de mobiele stadskiosk. Zelfs na WO II nog jarenlang gebruikt bij feestelijkheden. Ik heb ze in mijn kinderjaren aan het Stationsplein met de regelmaat van een klok weten opstellen en terug opvouwen in haar meer compacte vorm om ze terug naar de stadsmagazijnen te verslepen. Of dat nu met paarden gebeurde of met een motorvoertuig kan ik me niet meer herinneren.

De harmonie van het Arsenaal en het politemuziekkorps plus zowat al wie ooit in een fanfare speelde heeft op deze kiosk zijn finest hour beleefd. Als kinderen waren we tijdens de concerten van die muzikanten niet weg te slaan van die kiosk. En als die mensen dan na een paar uur hun keel kwamen spoelen in de omliggende cafés dan ging de pret nog verder want dan kon het gebeuren dat enkele blazers op hout of koper zich gezellig samenzetten op één of ander terras en er begonnen te jammen. Ambiance gegarandeerd. Het kostte de cafébazen niet meer dan een rondje en de klanten bleven zitten luisteren en nog een bijkomend aperitiefje drinken alvorens voor middag- of avondeten naar huis te trekken. Het leven was toen simpel. Maar dat was voor de jaren dat men in elke drankgelegenheid een juke-box opstelde en de klanten voor de door hun gekozen lijflied liet opdraaien met minstens vijf frank voor drie plaatjes. 

@ malenie

Dokter Loe Lindemans was dat de gynaecologe van de Leopoldstraat en de dochter van gynaecoloog dokter Lindemans?

schone topic, met mooie foto's ook! 
En jong dat ik me nu voel! :-))herken er gewoon niks van ... Alleen de koetjesrepen, maar die zijn volgens mij nooit weg geweest. 

Goe zeunne Jef! Loe (akela) Lindemans dochter van, dat klopt!

 

Idd Jokke en Jef en ze was 33 jaar geleden de gynaecologe van mijn vrouw.  Mia heeft aan het gedrag van dat mens toen nachtmerries overgehouden.

 

.  .

@ Jef : I.v.m. die kiosk : nu gebeurt dat zo...

 

Foto Gimycko

De catacomben worden die ook afgebroken ? Wie weet meer ?

@ G.L. : Nee, hoor.  Die verhuizen ze naar Hombeek Deurrep.

;-)

Moet ik dan voor een receptie zorgen ? En vlaggen ?

@ G.L. : Ja.

@ jef je kreeg al het juiste antwoord

Hallo Ferre ,

Dit is echt toeval dat ik je hier op dit forum aantref , en ik weet nog altijd niet hoe ik op dit forum terrechtkom . Het gaat hier echt over nostalgie he !!

Als ik het zo lees zijn jullie wel echt trots op jullie stad he !! Of moet ik zeggen op de oude stad.

Ja , we hebben daar wel wat meegemaakt in de tijd .

 

Rembert Marijnen

die links onderaan herken ik ;-) dat waren destijds de stickers van onze bowling, leuk om deze s terug te zien. Ook die daken ken k goed haha, leuke herinnering aan mn kindertijd toch wel :-D

Bij Rika en Robert

Ferr"e,

 

Bij rika en ROBERT !!! Robert is enkele jaren geleden pensioensgerechigd gestopt..

Zeker dat de madam Rika heette ???

' twas in ieder geval een toffe cafébaas voor velen die brosten ...

gibbe ibens en de slappe vonden ons nooit terug !!!

publi pol

@Jef van Ransbeeck:

De frietkar van Mieke en haar broer Sander was niet de enige aan het station: Hun jongste broer Pieter had gelijktijdig de andere. Het was Pieters [Amerikaanse?] voiture die de frietkarren dagelijks bracht en wegvoerde. Ze moesten dus ook telkens aan en van de stadsgas gekoppeld worden om dat ossewit te verhitten.

Met dezelfde auto trok Pieter trouwens ook de frietkar van hun oudste broer Jef en diens vrouw Karlientje naar en van de Korenmarkt. Die waren later in die business gestapt en gingen na een tiental jaar zo tegen 1963 met pensioen.

Pieter heeft veel later nog even met zijn dochter Josée een friture opengehouden in het hoekhuis met de Leopoldstraat. Hij had inmiddels ook nog tegenover de Paterskerk (nu 't Hof van Mètte) de wasserij gerund van zijn zus Thé en haar man Swa Van der Auwera.

@Michael Haest:

Ook welkom op dit blog, Michel. Ik had dat Opsinjoorke nooit eerder opgemerkt, al kende ik als prutsamateur de bowling toen je ouders die nog hadden. Jij was toen wel heel goed, speel je nog, of snooker je nog wel eens?

Je leest ver hierboven over de familie die 'den Europe' hadden. Toen aan de Vaart de '72 al Kirvin was geworden en aan 't station die zaak gesloten, heb jij de laatste uitbater daarvan, Luc Jacobs, nog gekend in het 'Busleyden' (Merodestraat) van wijlen je pa. Luc is nog kok geweest in de Schaliënhoeve.

P.S.: Indien je bij aandachtige lezing van deze blogrubriek zou achterhalen wie ik ben, hou dat a.j.b. voor jezelf: op het Internet verschijnt slechts mijn pseudoniem, geen enkel echt identiteitsgegeven.

@ paul ielegems

Precies dat gij publiciteitstekenen hebt gevolgd in Sito ? Ik ken maar eene die daar de slappe werd genoemd en dat was James Deweerdt - de man die publiciteitstekenen, etalage en seefdruk gaf en ook een groot liefhebber van fotografie was.  

Ja hoor, die heb ik zeker gekend. Gingen voor het dicht ging wel s eten als kind toen ;-)

je kan me als je wil contacteren hoor, via FB ben k zeker te vinden...en ik speel nog bowling :-)

grtz

Michael,

Ik was ooit week-end garçon in de Bowl-Inn in de oude Brusselstraat en Ik heb je ouders goed gekend toen die in 1972 het ter ziele gaande etablissement van Guy Geets nieuw bowlingleven probeerden in te blazen. 

Roger,

Nu ik ook met pensoen ben begint de heimwee naar de jeugd toe te nemen en ga ik trachten ook mijn steentje bij te dragen.

Jullie spreken altijd van "Den Barcelone" en " De Sax" van midden de jaren 60 maar er was nog een café die ik tot nu toe nog niet heb gehoord. Ik denk dat zij "de Mallorca" heette en was gelegen in de hoek van de Van Kerckhovestraat, juist achter het toen vernieuwde gebouw van den Tember. Daar stond ook een kicker en werden wedstrijden gepeeld. Dikwijls tegen de mannen van "het Prinsenhof" (minderbroedersgang) met hun bekenste lid wijlen Jos De Meester.

Nu wij het toch over het nieuwe station beginnen, herriner ik mij nog begin jaren 60 die kleine huisekes waar de nieuwen tember is gekomen. Op de hoek had ge "René Janssens" Daar gingen wij al eens ne Cola drinken. Er stond ook één van de eerste Juke Boxen en wij gingen er altijd luisteren naar Cliff Richard &The Shadows die wij later nog hebben willen immiteren.

Op het plein waar nu de autobrug staat heeft in de jaren 50 een groot circus gestaan. En ik herrinner mij ook nog dat er in 1956 (zat toen in Scheppers in het 3 studiejaar) eens op diezelfde plein een tentoonstelling was van een walvis die op verschillende spoorwegwagons lag. Ter vergelijking had men in een glazen kistje een muis in een glazen kistje gezet.

ZIjn er bloggers die zich deze toestanden nog herinneren of foto's hebben van het oude plein ?

De (stoom)trein reed toen nog beneden.

Ronny

 

@ Ronny,

UIteraard heb ik al die kroegen aan het station ooit gekend.  Café Mallorca, werd uitgebaat door Raoul De Loenen (afkomstig van Rumst) en in het Prinsenhof zat ik in de vaste kickerploeg en speelde er 2-3 jaar competitie.

Die walvis, dat moet rond 1954-1955 geweest zijn.  Ik zat toen in het 6e studiejaar en ik herinner me nog de glazen kast met het hart van de (30m lange) walvis zat en waarop stond dat het 600 kilo woog.

En wat ik me ook nog levendig herinner is de avond dat we je stoof van de eerste verdieping van je appartement naar je nieuwe woonst aan de overkant  van de straat verhuisden.  Amai mijnen rug 's anderdaags ! 

En hier de plek over den tember rond 1950.

Ronny en Roger, zijn jullie dan nooit tot bij de Jef geweest om een pint te drinken ? Over die walvis hebben we het hier ooit al eens gehad geloof ik. Ik kan het enkel maar bevestigen.

G.L.,  en wie mag die fameuze Jef dan wel zijn?  Kardinaal van Roey??

@Roger Kokken

Awel de Jef.

 

Bedankt G.L., dat was gewoontegetrouw weer zeer interessant en uitermate verhelderend..

Ah !!  de Jef. Ik ken veel Jeffen maar nie den die.

De " Larrie " die heb ik wel gekend.

Spijtig dat die huizekes niet beter zichtbaar zijn.

Het waren nog 2 cafeekes geloof ik met er ergens tussenin ne coiffeur.

En wat die stoof betreft : het was wel van het 2e verdiep langs ne steile trap. 

Ik moet u nog altijd die pint betalen ! ! !

Spijtig dat die huizekes niet beter zichtbaar zijn.

Het waren nog 2 cafeekes geloof ik met er ergens tussenin ne coiffeur.

En wat die stoof betreft : het was wel van het 2e verdiep langs ne steile trap. 

Ik moet u nog altijd die pint betalen ! ! !

Roger, op uwe laatste foto lag rechts achter het hekken die walvis met zijn groot hart en daar tegenover was het cafe van....de vader van Jef. Is het nu in orde ?

Hallo, ik herinner me Charly's hamburgertent als 1 van de eerste dingen die ik bezocht bij mijn aankomst in België (mijn ouders waren boeffers). Het was 1987 en ik heb er mooie herinneringen aan, kent u iemand die hier foto's van heeft?

 

Die hamburgertent is (geloof ik) op de plaats van de vroegere Europe gekomen.

Ik weet nog dat ze een slogan hadden dat het vlees voor een hamburger, als het na 15 minuten niet verkocht was, vernietigd werd.

Men kan de mensen natuurlijk veel wijs maken, maar feit is dat de zaak het niet zooo heel erg lang heeft uitgezongen.


Een van de uitbaters van de "Charly's" was Paul Geens. Had ook een beehouwerij in de Borzestraat en op de Grote Nieuwendijk.

De andere mede-uitbater was een beenhouwer uit de Kroonstraat, Van den Eynde Pros geloof ik.

Jos, de beenhouwerij van Tuure Geens oep de Nieuwendijk is toch al heel lang toe zeune en de Pros , ja wat zullen we daar van zeggen. Het zal wel een beetje in den trend zijn van wat Roger denkt zeker.

@ G.L.

Tuure Geens op denNieuwendijk !!!

Ik had het over Paul Geens. Had tot voor enkele jaren de "Vleeshoeve" is dan overgelaten.

Die zijn er nu mee gestopt en doen nog enkel de markten.

Ja Jos. Gij had het toch over een beenhouwerij op de grote Nieuwendijk. Precies daar waar de grote en de kleine Nieuwendijk bij mekaar komen was de beenhouwerij van Tuure Geens. Misschien de vader van ...?

of bij Lowievanwisvanbeirevanjefvansusseman doa ginge wij oek veul