Met de Zeeridder de baan op...

met categorie:  

Chevalier Marin staat op het bord boven de cabine van deze stokoude camion met dito aanhanger. Voerder + handlanger poseren fier aan de kant van de weg.

Foto was een twee jaar geleden te koop bij Delcampe. Misschien kent iemand de locatie?

Hier het hotel "Au Chevalier Marin" aan het Stationsplein in Mechelen.

Geen idee van datum.

En de luifels mochten toen precies van kleur verschillen ;-)

D'er was precies juist 'n oldtimerrally bezig, van de MAK?

Voor zij die niet van Mechelen zijn, alzo ziet een Zeeridder of Chevalier Marin eruit...

:-)

Gimycko gij hebt een schoon archief zenne.  Awel in die rue Frontispice in Brussel ben ik mijn carrière bij de MIVB/STIB begonnen (1979)...

De enige brouwerij waar ik weet van heb in die Noordwijk was deze van Caulier/Perle.

@ Ferre : Deze vind ik nog mooier.

Een Perle Caulier... dat moet zowat de eerste pint geweest zijn die ik ooit dronk.  Het was aan één of ander paviljoen op de Expo 58 en lekker vond ik wel anders  :-) 

De 33-er Ginder Ale die ik enkele weken later in een café aan het Zennegat dronk (waar veel later Frans Croes woonde) smaakte heel wat beter.  5 frank voor een 33-er in 1958..... !!!

@ Roger :

Ik ben begonnen met ne goeie Vieux-Temps in 't Staminée op de Vismarkt (toen den Bodo nog achter den toog stond), ergens begin Jaren '80.

:-)

Als ik met mijn opa mee naar de bank ging (de Kredietbank op de Grote Markt, nu KBC), gingen we nadien een geuze of kriek drinken, bij Zwarte Maria, of aan de overkant in het Vlaams Huis of daarnaast, de Café Belge. Opa bestelde dan een "groot"é flesje met kurk (33 of 39 cl?), maar voor hem een glas van 25 cl - en de rest in een kleiner glas voor mij. Hoe oud ik toen was? Geen idee, een jaar of 5? 6? 7? En toch ben ik groot geworden (al werd er gezegd dat ik zou stoppen met groeien), en, meer nog, ik ben ook helemaal geen alcoholieker geworden. Ik drink bij gelegenheid eens een "beter" glas bier, of twee, als het dorstig weer is, en dan ga ik probleemloos over op spuitwater of koffie verkeerd.

Die koffie verkeerd heb ik dan weer leren drinken door mijn oma. Toen ze met ons "klosterjons" ging eten bij Adriaantje op de kermis, heb ik voor het eerst "Lait Russe" gedronken, en de smaak beviel me.

Was ne Chevalier Marin eigenlijk wel te drinken ?

Had dat goedje niet veel weg van Leuvens Water ?

;-)

@Gimycko: de Chevalier Marin was zo straf at ge hem met mes en vork moest binnenspelen (als het dat is dat ge moest weten)  ;-)


Alle zottigheid opzij: dat was een lekkere pils, behalve in de laatste weken van zijn bestaan: dan smaakte hij naar de Zeeberg of naar de Safir (brouwerijen die in dezelfde periode overgenomen en gesloten zijn). En dat was pas "beikes"!   

Gim, ik heb er in de Barcelone toch niemand weten van sterven  :-)  maar lekker was het zeker niet.  Een Prager pilsner van den Anker smaakte heel wat beter, maar iedere zijne meug....

@ Roger en gymycko

ginder ale en vieux-temps, hetzelfde brouwsel van de leuvense brouwerij

Het smaakverschil zit hem in de hoeveelheid acied.

Wij zijn gewoon begonnen met Lamot begot. In Hombeek hadden de meeste herbergen overeenkomsten met deze brouwerij. Alhoewel de familie Jacobs zijn roots in Hombeek lagen hadden ze daar niet zoveel afnemers. Hun beste klant was eigenlijk hun suikernonkel Cesar. Die kon er echt een beetje verzetten hoor. Van Chevalier Marin was ook niet zoveel te bespeuren en van Het Anker helemaal niets. Palm stond toen ook nog maar in zijn kinderschoenen en de buitenlandse bieren hebben pas einde jaren vijftig hun intrede gedaan. Ik had toen de smaak van de Kolsch echter al achter de rug. 

Wieland, Zwette Maria ? Ja, Ja.-)

Om effe een vergelijking te maken :

Ikzelf was NOOIT voorstander van dat Leuvens Water aka Stella.  Heb het altijd bucht gevonden.

Maar op één plaats was die ooit wel eens te drinken.  En dat was in Leuven.  In het station aldaar.

Zwette Maria, zo noemde opa het, ik denk dat het de Pavillon Belge was, tussen de bank en de hoek van de Bruul.

 

 

iemand 'n Primus?

Wat ik wel lekker vind is, de ongefilterde primus. Enkel te drinken in de brasserie aan de overkant van de brouwerij. Het verhaal gaat dat dit via een ondergrondse leiding onder de steenweg naar de tapkraan gaat.

Gim, ik heb u nog niks horen zeggen van het bolleke. Da was toendertijd echt godendrank. Het heeft ondertussen wel van zijn pluimen gelaten. Wieland, Mariakke zoals de meesten haar noemden was de bazin van de zaak.

@Marcanne, Bij mijn weten bevond de brouwerij van Ginder Ale zich in Merchtem.

 

Chevalier Marin bedrukte ooit bierviltjes met Mechelse zichten. Helaas heb ik er slechts 4 en allen dezelfde.

Roger, ik heb er 2 verschillende, onlangs gekregen :-) Weet zo uit m'n hoofd niet welke, maar ik zal ze eens inscannen en posten. 

Ik herinner mij ook nog plastic bierkaartjes, ik denk van Stella, met tekeningen als die van Supra.

 

Roger :

Ik heb er ingescand  vijf verschillende (andere) , maar hoe kan ik die jou bezorgen ?

@ Eric:   erkaa(apenstaart)telenet.be

alvast bedankt ! (indien mogelijk met minstens 300 DPI)

Ik had er ooit ook meer dan die met het gerechtsgebouw, maar ze waren wat te vuil om te bewaren :-)

Ginder ale, inderdaad uit Merchtem maar net zoals Vieux Temps midden jaren '90 beginnen brouwen in Leuven. Waren al eerder overgenomen.

Ah, dat wist ik niet, maar ik denk niet dat ik na de jaren 60 nog Ginder Ale heb gedronken.

Het waren in de tijd ferme 33-ers (zoals zoveel bieren) waar je nog eens een flinke beet kon in zetten zonder dat je glas half leeg was.

Chevalier Marin had een pils die niet moest onderdoen voor die van de andere Mechelse brouwerijen. Wat ze wel hadden was hun "speciaal blond" dat luisterde naar de naam 'CAP'. Wie daar mee van start ging en dacht dat hij dat blondje rustig de ganse avond voorbij zijn slikker kon spoelen was absoluut niet goed bezig! Het was toch alcoholgewijs spelen in een andere klasse! Ik heb toen menige klant van de 'Marchandises'  (het café van mijn Ma) zien huiswaarts trekken, die dan 's anderendaags vrijmoedig aan mijn Ma kwamen belijden dat ze vonden dat de dakgoten van hun straat de neiging hadden om meer dan op andere dagen naar elkaar toe te buigen en dat het sleutelgat ook niet meer zo ontsluitingsklaar op hen zat te wachten.

@ Roger Kokken

Ik plaatste in 2009 reeds dit antwoord betreffende de kwaliteit van de pils van Het Anker op de Blog 

Geplaatst door jef van ransbeeck (niet gecontroleerd) op do, 30/07/2009 - 10:54.

 @ Lars Wybouw

Mijn uitgangsleven beperkte zich in de periode einde vijftiger- tot half zestiger jaren tot, op zondagavond eerst naar de cinema  en daarna een pintje degusteren in enkele café's van het centrum. Meer is er nooit van gekomen omdat de sport veel vrije tijd opeiste. Gelukkig maarmisschien.

In die tijd was café-pub 'ARMS of YORK' voor de twintigers en dertigers the place to be. Dus stonden we wegens plaatsgebrek op de barstoeltjes, op zondagavond meestal aan de toog in het hoekje dat naar de keuken leidde waar de moeder van Joséke, Julleke en Jan (de uitbaatster en haar broers) af en toe een sandwich of een croque in elkaar hutselde voor de hongerigen onder de klanten.

Het bier dat ze verplicht waren te tappen kwam in dit café van brouwerij 'Het Anker'. Er waren in die periode in Mechelen nog brouwerijen zoals 'Lamot', 'Chevalier Marin' en naar ik meen toen ook nog 'Jacobs' van de Olivetenvest (of was die al gestopt Jos Nys?).

De pils van brouwerij 'Het Anker' viel, Ô ironie, langs geen kanten in de smaak van de stamgasten of bij uitbreiding gans Mechelen en omstreken. Een alternatief was, om in de pilslijn te blijven, een 'Dort' te bestellen. Dat was een uit Duitsland ingevoerd bier van de brouwerij 'Dortmunder Union'. Een pils kostte toen 6 BEF maar zo'n Duitse dorstlesser kwam je al dadelijk op 10 BEF te staan. Dat remde het geven van een rondje onder vrienden echter niet af want het gezelschap was er doenbaar en de bazin en haar broers aangename mensen.

Als je nagaat dat de andere brouwerijen betere pils maakten dan 'Het Anker' dan is het ironisch en verwonderlijk dat juist die brouwerij de slachting van INBEV in de kleinere brouwerijen heeft overleefd. Gelukkig maar! Want welke prachtige bieren brengt brouwerij 'Het Anker' heden ten dage niet voort dank zij het brouwmeesterlijk inzicht van Charles Leclef die van een rustig kabbelend bierbeekje een dorstlesser van formaat aan het maken is. Met de regelmaat van een klok brengen ze nieuwe beestig lekkere bieren op de markt. 

Chauvinisme zal je zeggen! Daar is niks mis mee zolang het mijn smaakpapillen maar streelt!

 

Voor Jef...

CAP - Chevalier Marin

En zo staat dit 'zeeriddertje' nog steeds gebeiteld in de gevel in de Befferstraat:

(foto: Jan Smets)

@ Jan

Is daar ergens in die straat ook een BEFLUIS bankkantoor te vinden?

Voor al uw vragen, Jef, slecht één adres : WikiVoyage Mechelen.

OK.  Maar dan moet het wel flink geactualiseerd worden, want er staan wel wat fouten in.

@ Jans : Inderdaad.  

Alhoewel het project al enkele jaren in de schemering sluimerde, werd het nu, in 2013, massaal bekend gemaakt.

Dus zet al die Mechelse Places-To-Be maar online !

Hoe meer volk er naar Mechelen komt, hoe beter.

:-)

Als sinds 1559.

Er bestaat een hele collectie oude voertuigen van.

@ Roger en Gimycko

jullie merk

@ Marcanne :

En voor zij die ne Piedboeuf kunnen smaken, één adres : Leiestraat Mechelen.

Foto Gimycko - Leiestraat Depot Bieren Piedboeuf

Die mannen van de Leiestraat herinner ik me nog. Mijn lagere school was om de hoek. Zij reden in de sixties oa. met een oud bordeaux Austin camionneke.

Sterke Mechelaars dronken, in het verleden, dit biertje...

;-)

In 1963 kwam Chevalier Marin met een nieuw biertje op de proppen: PALTEN.    Was het hun bedoeling om een soort "dort" op de markt te brengen?  Afin, bij elke bier dat men bestelde kreeg men een toegekleefd papiertje en als men dat openvouwde zat daar een letter in.  De bedoeling was dat men alle letters verzamelde die het woord PALTEN vormden en dan kreeg men een lantaarntje met hun reclame op.   Er was echter één letter die uiterst zeldzaam was: ik dacht de "E" en na twee week-ends PALTEN te hebben gehesen gaf ik het op.  Het enige dat ik wél had was de dag nadien telkens barstende hoofdpijn...

Later hebben ze dat bier (of tenminste de naam) van de markt moeten halen wegens klachten van het Duitse SPATEN BRAU.  Die vonden dat de naam  verdacht veel op hún bier leek.

@ Roger

Ik dacht te weten dat die Palten een bier was dat Chevalier Marin niet zelf brouwde maar het in samenwerking met een Duitse brouwerij hier bij ons op de markt bracht om de toen reeds algemeen gedronken Dortmunter Union Bier een beetje af te remmen in zijn populariteit.

@Roger: Zeker dat het niet te maken had om dat er in het leuvense een biertje Spalten was?
En dat de naam daar te hard op leek?

Mvg