Lieve kookt voor de buren...

    

(foto's: Jan Smets)

Lieve Dupont van de Oude Liersebaan kookt voor de buren.  En op andere momenten koken de 'buren' voor haar...  En deze jonge vrouw is beslist niet de enige in onze stad die aan de slag is met de kookpotten in dit toffe, én snelgroeiende intiatief.  Lieve kan er alvast niet over zwijgen.  Zij gelooft sterk in dit project dat mensen dichter bij mekaar brengt, en bewuster leert omgaan met voedsel...  Vanmorgen had ik een babbel met haar.

Ze ontvangt me bij haar thuis.  Haar nog jonge kinderen van drie en vier jaar zijn op school.  Lieve maakt graag tijd om 'thuisafgehaald' voor te stellen.  Ik had er wel al iets over gehoord in de media, maar ik wou er graag toch iets méér over weten. 

 

Het idee komt uit Nederland.  Ik heb er een tijdje gewoond, en heb er zo kennis mee gemaakt.  Het leek me een boeiend gebeuren: mensen die hun overschotten van maaltijden wilden delen met anderen.    Je kon je laten registreren op een website, en hierop kon je zélf je 'overschot' aanbieden, of..., het afhalen bij iemand anders.  Er waren een vijftal Vlamingen die geregistreerd waren...  Niet veel dus.  Later hadden los van dit Nederlandse initiatief twee dames uit Antwerpen hetzelfde idee, zonder dat ze al iets gehoord hadden van het Nederlandse.  Ze hebben 'thuisafgehaald' opgestart, in samenwerking met het Nederlandse project.  In oktober heb ik me zélf geregistreerd, en nadat het TV-programma 'Iedereen Beroemd', 'Metro' en een aantal kranten over 'Thuisafgehaald' berichtten, is de zaak flink beginnen groeien...  Ook in Mechelen!

 

Een schot in de roos lijkt het wel!  En daar zijn wel meerdere redenen voor te vinden weet Lieve me te vertellen:

 

We zitten in een crisisperiode.  En dat voelen niet weinigen in hun geldbeugel.  Bovendien hebben vele mensen het moeilijk met het weggooien van eten.  Da's een ethisch standpunt.  Ook zijn er veel alleenstaanden die vaak de moeite niet doen om voor zichzelf te koken, of hebben mensen te weinig tijd om eten te bereiden...  Er zijn zovéél redenen waarom mensen in het systeem willen stappen.  Zélf kook ik erg graag, en ik héb tijd.  Ik kwam tot de vaststelling dat ik soms té grote porites had klaargemaakt.  Het is immers niet gemakkelijk om dit juist te kunnen inschatten.  Zeker niet met kleine kinderen, die dan weer weinig, en dan weer veel eten.  Ik heb dan ook een man die niet graag twee keer hetzelfde eet na mekaar...  Dus: ik had genoeg motieven.  En zo zet ik nu mijn 'overschot' op de website.  Maar ook ga ik op andere momenten maaltijden afhalen bij andere geregistreerden.  Da's zowat fifty-fifty....  In Mechelen zijn momenteel ongeveer veertig à vijftig mensen ingeschreven.  Maar dat aantal groeit met de dag.  Het gaat hier voornamelijk over dertigers en veertigers.  Al denk ik dat er nog flink wat potentieel zit bij ouderen.  Misschien kennen zij het iniatief nog onvoldoende?   Ook mogen er gerust nog wat koks bijkomen!  

 

Meedoen is nochtans heel eenvoudig.  Je dient je gewoon te registreren op www.thuisafgehaald.be    Je kan wat je wil aanbieden online zetten, en zo krijgt iedereen die geregistreerd is deze info, met de gegevens wanneer en waar je jouw portie kan afhalen.  De maaltijd kan afgehaald worden tegen de kostprijs van de ingrediënten.  Duur is het dus niet.  Zo kan je bijvoorbeeld een liter verse soep hebben voor één of twee Euro...

 

 

 

 

Het is ideaal om je restjes te verwerken.  Maar zéker ook erg belangrijk is het sociaal contact dat je hiermee weet op te bouwen.  Zo leer je ook andere mensen in je buurt kennen.  En dat is heel tof.  Ook op de school van mijn kinderen ('de Luchtballon' in het Groot-Begijnhof) wist ik andere ouders te overtuigen van 'thuisafgehaald'.  Voor mij heeft het niets anders dan voordelen:  je eet steeds vers, het is gezond én goedkoop. Soms gebeurt het wel eens dat ik gewoon iets ga afhalen bij de 'buren' om iets anders te proeven...  Leuk is het ook dat mensen online aanbieden om te koken voor anderen, puur uit 'goesting':  "Ik wil dit maken voor zoveel personen..." of zo...  Nee: frietjes afhalen of pizza laten brengen, is er voor ons niet meer bij!  Ik eet alle dagen 'op restaurant'.  Het is bijna een vriendenclub geworden.  Sommigen zie je héél regelmatig terugkomen, en da's gezellig.  Door al die sociale contacten onstaat een tof 'weefsel' tussen mensen in de buurt.  In onze wijk zie je dan ook dat sommigen in de buurtwerking van Pennepoel stappen naar aanleiding van ''thuisafgehaald'.

 

 

 

Lieve Dupont vertelt me dat mensen uit alle lagen van de bevolking in het project stappen.  Het is moeilijk na te gaan of ook kansarmen meedoen.  Dat is niet zo eenvoudig op te sporen.  Maar ze zijn welkom.  In Antwerpen organiseerde 'thuisafgehaald' rond de feestdagen al maaltijden voor kansarmen.    'thuisafgehaald' staat open voor iedereen.  Het is dus zeker niet alleen bedoeld voor thuiswerkende vrouwen.  Integendeel.  Zo zijn er ook wel wat mannen die aangesloten zijn.

 

 Ja, ik heb door 'thuisafgehaald' al veel mensen leren kennen.  Vijf jaar geleden ben ik in Mechelen komen wonen.  Hier woon ik erg graag.  Mechelen is een stad op mensenmaat.  Ik woonde vroeger in Sint-Truiden, en het is daar best mooi, maar ik heb er wel genoeg fruitbomen gezien voor m'n hele leven.  Mijn man komt uit Brussel, en voelt zich ook erg thuis in Mechelen.  Iedereen lijkt hier elkaar te kennen, en er wordt ook veel georganiseerd in deze stad.  Ik wil hier niet weg...

 

 

www.thuisafgehaald.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prachtige blog, Jan, je hebt een neus om positieve/originele initiatieven op te sporen. Goed dat je het via Twitter ook verspreid.

 

En Gimycko ? Bestond er vroeger niets zoiets als een soepbedeling in  Mechelen? Ik s(n)oep van uw foto's (zeker uit de ouwe Mechelse doos, dit geef een extra lokaal en historische link met  de dag vanvandaag)

ting ting tingtingelingeling, soep vanBoom, ja, die reden rond in de straat toen ik een jaar of zes was. Als goede huismoeder was het wel regel dat je je soep zelf maakte, eigenlijk een loa woave gedoan dee soep van Boem: not done bij de grotemoe

Toen wij, ons vader - ons moeder - en wij de kinders, nog in de Koolstraat (en later in de Spreeuwenhuisstraat) woonden kwamen er, naast de bakker, de brouwer, de patattenboer en de melkboer ook een soepmadam langs.

In haar uitgebouwd R4-tje  reed ze dagelijks langs met enkele melkkannen.  Elke kan bevatte een soep (tomatensoep was er altijd bij en de andere kannen bevatten elke dag wat anders).  Ons moeder stond dan met haar soepkanneke buiten en na effe opwarmen hadden we verse soep.

Wat er met dat madammeke gebeurd is en vanwaar ze kwam heb ik geen idee.  Maar op een dag was het gedaan en andere soepmadammekes reden - voor zover ik weet - niet door Coloma, toen we er uiteindelijk - in '74 - kwamen wonen.

@ E10 : Zo was het vroeger...

Zie ook "Waar zijn ze naartoe ?" (blog-artikel uit 2007)

Gim, er reden er vroeger verschillende met soep door de wijde omgeving. Ge had " soep Van Boom ", ge weet wel die mannen van de vetten os. En dan had ge nog soep " Smets " uit Wallem. Die leverden soep bij de PRB. Alle dagen twee grote melkstopen behalve donderdags maar eentje. Dan was het bonensoep met biggepootjes.

En in de jaren 60 en later was er ook "Louis Soep" die met een klein kamionetje soep rond reed.

Roger, ikke ni, ikke ni.

Over "Groenten" en "Vers" gesproken... 

Heeft Mechelen eigenlijk wel zo van die volkstuinen waar (meestal) senioren en iedereen met groene vingers, op enkele vierkante meters braakliggende grond en zij-aan-zij, in de Mechelse Grond zit te dappen om alzo verse groenten op hun bord (of in hun soep) te krijgen ?

:-)

Langsheen den R6 maar ze moeten weg voor de nieuw kliniek.

Awel, G.L., ik geloof dat ge gelijk hebt !  Kijk eens hier.

Een beetje in dezelfde lijn:  wat te denken van 'transitie'?  Als je er meer wil over weten moet je hier maar eens kijken.  Op woensdag 30 januari wordt hierover in Mechelen een infovergadering gegeven:

http://11mechelen.webs.com/transitie.htm

 

 

Allez, elk Nadeel heeft ook een pak Voordeeltjes.

De Grieken leren opnieuw fietsen en de Mechelaars slaan aan het Koken-en-Delen.

:-)

Ik heb mij ondertussen geregistreerd en wat meer dan nodig van mijn gewaardeerde erwtesoep gemaakt, maar er is niemand opgedaagd...Ik heb ze dan maar in de diepvriezer gestopt. Volgende keer beter. Ik geef het nog niet op. Binnenkort maak ik mijn oranje soep nog een keer, met pompoen, worteltjes en paprika. Eens kijken of daar iemand op af komt...

Wieland, als je het een paar dagen op voorhand op de site vermeld, zal er misschien wel iemand op afkomen.  Succes in ieder geval! :-)

Met andere woorden Wieland, ge geraakt ze aan de straatstenen niet kwijt. Ge legt er te veel varkenspoten in zeker.-)

Een fotootje helpt ook!

Eigenlijk was het inderdaad de bedoeling om er twee varkenspoten en een -staart in te leggen (zo leerde ik het van mijn grootmoeder), maar die vond ik niet meteen, daarom heb ik het met hammekes gedaan. Als er geïnteresseerden zijn, er steken nu nog enkele porties in de diepvriezer...

@ Wieland, ik eet enkel maar erwtensoep met rookworst (typisch Nederlands), maar in die oranje soep ben ik wel geïnteresseerd... Als je tenminste niet te ver woont (ik woon in het centrum).