'Kunst op Groot-Begijnhof' in nieuw kleedje met 'Maurus Moreelsroute'

  (foto's: Jan Smets)

Vijf jaar kon het evenement 'Kunst op het Groot-Begijnhof' rekenen op een méér dan ruime belangstelling én hoge waarderingscijfers.  Vorig jaar moesten we dit gebeuren missen.  Maar dit jaar is het er wéér: grootser, anders en met tal van nieuwigheden.  Ik heb een praatje met drie van de initiatiefnemers, die ook nauw betrokken zijn bij de dagelijkse werking van het Moreelshuis: Luc Van Hoeylandt, Jaap Boelens en Francis Verbeeck.  Zij loodsen me door het programma van twee topweekends, die de beide begijnhoven in juni tot het centrum van onze stad zullen maken....

 

 

Het programma ziet er bijzonder afwisselend en boeiend uit.

 

Nieuw is dat het evenement dit jaar over twee weekends wordt uitgesmeerd.  We denken dat de bezoekers hier tevreden mee zullen zijn, daar we vaak hoorden dat bij vorige edities de mensen vaak tijd te kort leken te hebben om alles rustig te kunnen bekijken.  Ook nieuw is het feit dat de route niet meer alleen door het Groot-Begijnhof loopt, maar dat we de Katelijnestraat oversteken naar het Klein-Begijnhof.  Op deze kunstroute liggen drie historische kerken: de Begijnhofkerk, de Katelijnekerk, en nét buiten de sites van de begijnhoven: de Sint-Janskerk.  En dit heeft een reden: we willen immers de 'vergeten' Mechelse schilder Maurus Moreels in de kijker zetten, en er is een link met deze kerk...

 

        

 

Maurus Moreels is een schilder die de iniatiefnemers uit de vergetelheid proberen te halen.  En dat lukt hen aardig.  Het voormalige lijkhuisje van het Groot-Begijnhof in de Moreelsstraat werd nog niet zo lang geleden knap gerestaureerd en heringericht tot kunstgalerij.  Het kreeg de naam van de Mechelse kunstenaar van wie we in de Katelijnekerk een topwerk kunnen bewonderen: 'de aanbidding van de wijzen'.  Jammer genoeg is het schilderij erg donker, en héél dringend aan een grondige opknapbeurt toe...

 

Peter Paul Rubens bewonderde het schilderij van Maurus Moreels héél erg. Het verhaal gaat dat hij - telkens hij in Mechelen kwam - het doek ging bekijken.  Het was dan ook wel een bijzonder kunstwerk.  Moreels was zowat een 'avant-garde kunstenaar', die creatief omging met compositie.  Op het voornoemde werk wordt het hoofdgebeuren: Maria met Kind, geplaatst in de linker-onderhoek.  In een menselijke stroom komen wijzen en gevolg (zo'n dertigtal figuren) naar deze personages 'afgezakt'.  Inspireerde het kunstwerk van deze Maneblusser Rubens tot zijn meesterwerk dat nu in de Sint-Janskerk hangt?  Je kan ze in ieder geval vergelijken als je de geplande Moreelsroute loopt...

 

  

(foto's: Jan Smets  -  Moreels en Rubens: twee schilders - één thema...)

 

Maurus Moreels is dé themafiguur van de wandeling.  De tijdgenoot van Rubens leefde en werkte in dit stadsgedeelte: de buurt van de twee begijnhoven.  De kunstroute ontplooit zich dan ook over de beide begijnhoven.  Op diverse locaties, de drie historische kerken en tientallen opengestelde woonhuizen en  het Maurus Moreelshuis kan je bovendien kennis maken met de hedendaagse opvolgers van deze Mechelse kunstenaar. Zowat veertig actuele kunstenaars zullen tentoon stellen met heel diverse werken.  Twee weekends lang kan je er rondzwerven:  Op zaterdag en zondag 1 en 2 juni en op zaterdag 8 en 9 juni.  Telkens van 11 u tot 18 uur.

 

In de kerken zal het historische interieur in dialoog gaan met werk van beeldhouwers van nu.  In het Moreelshuis zal ook een expo lopen.  Tevens krijgt het ook een functie als ontmoetings-en infocentrum.

Voor een natje en een droogje zal je in hetzelfde Moreelshuis terecht kunnen, maar ook in wijkhuis De Rooster in het Klein-Begijnhof.

 

De Katelijnekerk - die de oudste kerk van onze stad is - zal zo'n beetje de 'scharnier' zijn tussen de twee begijnhoven.  Op verschillende straathoeken zal er muziek te horen zijn.  Wat méér is: je zal de wandeling ook kunnen maken met een stadsgids.  Dat wordt heel zeker heel boeiend! 

 

 

Dit is nog niet alles!  Ook 'fotografie in de steigers' zal voor de derde keer worden opgezet.  Deze tentoonstelling van foto's op groot weerbestandig materiaal, aan de steigers van de begijnhofkerk, zal zijn startmoment kennen op deze twee weekends, maar zal de hele zomer tot eind augustus te zien zijn. 

Ook jij kan, zo je wenst, deelnemen.  Nieuw is dat je kan opteren om jouw foto's in te sturen voor de expo aan de kerk alleen, of voor een extra tijdelijke tentoonstelling in het Moreelshuis.  Info en voorwaarden op :  info@4xm.be

 

 

Let er wel op om jouw inzendingen toe te sturen voor 31 maart!  Het is ook de laatste kans om hier aan mee te doen.  Want de expo in deze vorm zal voor de laatste keer worden omgezet.  Immers: de steigers van de in restauratie zijnde begijnhofkerk zullen zélf worden 'vernieuwd'.  Ze verdwijnen, en worden vervangen.  Een eventuele volgende editie zal dus 'anders' worden opgezet.

 

  

(twee begijnhoven - één route...)

 

Je merkt het: de organisatoren hebben een pracht van een programma in mekaar gebokst.  Het wordt weer puik.  Dat voel je.  De vorige edities stonden garant voor een geoliede organisatie.  Ik kruis deze twee weekends daarom met stip aan in m'n agenda!  Het is nog een eindje te gaan - maar met al deze informatie kan je je al verlekkeren...

 

VZW Maurus Moreelshuis - Moreelshuis 3  -  info@4xm.be    015/27 68 68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch leuk om te zien hoe dat er - door de jaren heen - weinig verandert...

:-)

Schilderij van het Begijnhof door Herman Verbaere

Prachtig  !! Je kan op mij rekenen als stadsgids .

Onze gemeenschap heeft behoefte aan mensen die positief denken .

Kunst in het Mechelse Begijnhof

Het Mechelse Begijnhof in de Kunst

Begijnhofkerk Mechelen door George Edward

Eric, ge gaat toch wachten tot het wat beter weer is zeker.-)