Jazzkortverhalen met sfeervolle live score: Philip Paquet & BJO strelen oog en oorVrijdagavond 11 januari werden oog en oor verwend in de Mechelse stadsschouwburg. Frank Vaganée en diens Brussels Jazz Orchestra (BJO) speelden een zeer gesmaakte set die onlosmakelijk verbonden was met de getekende beelden van Philip Paquet die geprojecteerd werden. Niet ‘zomaar’ tekeningen maar stuk voor stuk kortverhalen over jazzlegendes, het genre zelf en ook over de blues. Er was ook een belangrijke hoofdrol weggelegd voor BJO dat de uitstekende live score leverde bij het knappe tekenwerk van Paquet.

Het huwelijk van de strips – excuseer: graphic novels! – en de jazz, ‘Graphicology’ gedoopt, werkte perfect. De twee kunstvormen bleken elkaars perfecte partner die elkaar versterkten. Tekenaar Philip Paquet is zelf een fervent jazzliefhebber, ook al zie je de tekenaar in de verhalen ‘Graphicology I' tot en met 'Graphicology IV’ op de vlucht voor en achtervolgd door jazz en BJO! Dat was best grappig.

Bird’ vertelde het bewogen leven van Charlie ‘Bird’ Parker en tijdgenoten, verteld door Miles (Davis) met een flinke portie dramatiek, ook mooi te horen in de sfeervolle live score van BJO. Dat een verhaal getiteld ‘Louis’ over ‘the great satchmo’ ging, mag niet verbazen. En de rol die BJO zelfs speelde in de verhalen was niet te versmaden... top! Knap gedaan...

Muziek en beelden samen zorgden voor een uniek sfeer. Je werd als het ware meegezogen in de verhalen, waarbij je ervoer dat die live muziek van BJO er gewoon bijhoorde. Vanaf het begin van de ervaring, kon je live score en beelden nog moeilijk van elkaar ‘los’ denken...

Het was genieten die vrijdag. Zowel van de knap getekende verhalen, versterkt door de prachtige muziek, als van de geweldig mooie muziek ondersteund door de beeldverhalen: het is maar hoe je dat zelf invult. Wij zagen alleszins het totaal-plaatje en dat klopte als een bus. Een geslaagd huwelijk dus.

Het enige minpunt? Dat het véél te kort was! Je was helemaal in the mood van de verhalen, en benieuwd naar het volgende en toen was het plots gedaan. Hopelijk komt er nog een Graphicoly II en III, anders gewoon dit concept nog eens opvoeren? Van mij mag het...

Dit was de setlist:
Graphicology / Bird / Louis / Graphicology II / The Blues / Smilin’ / Graphicology III / The Portrait / Graphicology IV

Wie ‘Graphicology’ dra zélf wilt beleven, checkt best eens de webstek van Het Brussels Jazzorchestra voor de data ...

verslag: © Markec
tekeningen: © Philip Paquet – www.philippaquet.com