Huis voor Preventie en Veiligheid opent de deuren

met categorie:  

 

 

(foto's: Jan Smets)

Deze middag kreeg diensthoofd Werner Van Herle 'plechtig' de sleutel overhandigd van het nieuwe Huis voor Preventie en Veiligheid in de Befferstraat, uit handen van burgemeester Bart Somers en nieuwbakken schepen van Preventie Walter Schroons.  Er waren alvast twee die héél erg straalden bij deze opening: de al jarenlang samenwerkende collega's Leentje Winckelmans en Edwige Asselman die instaan voor communicatie en interne evaluatie, vinden de verhuis naar het nieuwe pand alvast een pluspunt...

 

We zijn heel erg tevreden dat we voormalige 'moederhuis' in de Maurits Sabbestraat nu achter ons kunnen laten.  Dit pand is nieuwer, lichter en moderner, en veel fijner om in te werken.  Het uitzicht vanop ons buro op de Befferstraat is erg mooi.  Dit huis ligt ook veel centraler, en is dus ook meer  uitnodigend voor de Mechelaar om hier binnen te stappen.  Gelegen tussen stadhuis, Huis van de Mechelaar, en nabij de stadsdiensten in de Zeeridder is dit veel handiger werken....

 

Werner Van Herle krijgt de sleutel van het Huis officieel aangeboden...

 

Ik geloof het graag.  Het huis dat vandaag werd geopend is het centrale infopunt voor de Maneblusser die met vragen zit over het preventie-en veiligheidsbeleid van de stad.  Iets meer dan een jaar geleden besliste het stadsbestuur om het voormalige Dexia-pand in de Befferstraat 34 in te richten als een centraal Huis voor Preventie en Veiligheid.  Na een renovatiebeurt van een drietal maanden opende het vandaag officieel de deuren.  De stadsdiensten Preventie en Veiligheid, GASAM (Gemeentelijke Administratieve Sancties Arrondissement Mechelen), NERO (Normstelling en Responsabilisering naar aanleiding van Overlast), de straathoekwerkers, integrale veiligheid en de coördinatie van de gemeenschapswachten hebben hier nu hun gezamenlijke vaste werkplek.  24 medewerkers zullen er de dienst uitmaken.  "In dit huis is elke Mechelaar welkom voor info en advies", aldus schepen Walter Schroons.

 

Mechelaars kunnen zich hier laten informeren over thema's als inbraak-en drugpreventie, geweld-en vermogensdelicten, overlastklachten, burenbemiddelingen...  Een hele boterham dus!  Maar men kan er ook je fiets laten graveren.  Kortom: alles wat in de Gids voor Preventie en Veiligheid is opgenomen.

 

Klaar voor het groepsportret....

 

In het Huis zullen ook hoorzittingen van de sanctionerende ambtenaren plaatsvinden en de NERO-medewerkers zullen er minderjarige overlastplegers begeleiden.  Om de zes à 8 weken kan je op donderdagavond deelnemen aan open infosessies rond een concreet veiligheids-of leefbaarheidsthema.

 

Deze centrale plek komt zowel de stadsmedewerkers als de burgers ten goede.  Enerzijds wordt de interne communicatie en samenwerking geoptimaliseerd, de huisvestingsproblemen van de straathoekwerkers en de gemeenschapswachten opgelost en de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van de dienst verhoogd.  Anderzijds wordt alle dienstverlening op vlak van preventie en veiligheid gecentraliseeerd, zodat de Mechelaar een laagdrempelige eerstelijnsdienstverlening krijgt aangeboden.  Een zichtbaar en centraal huis voor preventie en veiligheid is de fysieke vertaling van onze integrale benadering van veiligheid.  Het verbetert ook het aanbod en de toegankelijkheid van onze veiligheids-en preventiediensten...

 

...weet burgemeester Somers ons te vertellen.

                       

(en nee hoor: wat schepen Schoons vertelt is heus wel de waarheid.  De 'ezelsoren' zijn een loutere toevalligheid en hebben geen Pinokkio-link...   ;-)

 

Wandel je eens mee door het Huis?

 

In het Onthaal wordt de gedenkplaat onthuld....

                  

De prachtige vergaderruimte in de nok, onder eeuwenoude balken...

       

Knappe combinatie van oud en modern...

 

De eerste helft van dit jaar is het Huis nog beperkt open, in afwachting van een onthaalmedewerker.  Die functie wordt tegen de zomer voorzien.  Tot dan is het Huis open  op maandagvoormiddag tussen 9 en 13 uur en op woensdanamiddag van 12 to 16 uur.  Tijdens de kantooruren kan je er ook terecht op afspraak.  Gedruende de eerste zes maanden worden de bezoekersaantallen bijgehouden zodoende de publiekswerking te evalueren en indien nodig bij te sturen.

 

                     

medewerkers Edwige en Leentje zijn net als hun collega's blij met hun nieuwe werkstek...

 

 

 

 

 

 

 

 

Is er ook plaats voorzien voor die twee jong-VLD dissidenten waarvan GVA vandaag gewag maakt. Komaan Bart, laat het niet aan uw hart komen en laat ze niet in de kou staan.

Dissidenten heb je in elke partij he G.L. ;-)

Mooi initiatief overigens dat Preventiehuis (want daarover ging deze bijdrage uiteindelijk toch...)!

Den dictator heeft er zijn werk al van gemaakt hé Kevin.-) Over dat preventiehuis zou je best eens met den Ali klappen.

de bezoekersaantallen bijhouden lijkt me nuttig, maar ik zou dat iets langer doen dan de eerste zes maanden gezien het feit dat de openingsuren dan nog niet optimaal zijn. Misschien toch ook het aantal oproepen bijhouden?

de stijl van de vergaderzaal doe mij een beetje denken aan de vergaderruimte onder de balken de Brusselsestraat in Leuven, de naam van het cc ontsnapt me voorlopig