De 'Calvacadekoorts' begint te stijgen in Mechelen. De voorbereidingen zijn volop aan de gang voor wat hét topspektakel van het jaar moet worden in onze stad. Op verschillende fronten wordt er duchtig gewerkt achter de schermen om er weer een grandioos kijkstuk van te maken. Zeg nu zélf: zo'n gebeurtenis die maar om de 25 jaar op poten wordt gezet is natuurlijk iets héél bijzonder! Op Facebook bladerde 'Hieronymus Van Busleyden' - U allen welbekend als één van de meest illustere historische figuren van onze Dijlestad, in het 'Huldeboek van de Cavalcade van 1913' De nochtans erg wijze man dient echter een hulplijn in te roepen - want hij is niet zeker van de locatie waar deze foto genomen werd...
Kan je Van Busleyden helpen met z'n zoektocht? De geleerde heeft een vermoeden dat deze groep ruiters en ander figuranten werden gekiekt op de 'erekoer' van zijn Hof. Maar of dit wel écht zo is, durft hij niet beweren...
Herken je dit Mechelse decor? Of waag je een gokje? Ik zou zeggen: "Gooi het op Mechelenblogt!'. Hier hebben al meer raadsels een oplossing gekregen.
Hiëronymus zal je er dankbaar voor zijn!
Ik zal wat helpen ....
Binnenkoer van het stadhuis misschien?
Maar is het geheel opgenomen in de Hof van Busleyden ?
Het gebouw met de getraliede ramen kan ik er niet direct plaatsen.
Ik zou zeggen dat de figuren ergens staan te poseren aan het Sint-Janskerkhof / Klapgat.
Hier nog zo eentje die ik niet direct kan plaatsen...
Allez, de petites cellules grise een beetje opwarmen, zo moeilijk is het nu toch niet:-) Ik bewaar het geheim nog efkes.
Als we ervan uitgaan dat, in 1913, de processie vertrok vanop de ring (vandaag start op de Zandpoortvest - richting Keizerstraat), en de mensen, in hun kostuums, staan aan het begin van de route (ze mogen nog niet gezien worden voor vertrek), dan moeten ze ergens in een gesloten domein staan.
Op Luc's tweede foto zien we, naast een huisje met tralies (? cellen ?), ook een soort poort.
Stonden deze personen op de binnenkoer van de Gendarmerie (Toen start op de Edgard Tinellaan - Richting Merodestraat) ?
Bing Maps
Inderdaad Eddy, niet zo moeilijk !!!
Even wachten om het raadsel op te lossen.
Gelet op de lantaarn op de foto van Gimycko is die opname gemaakt in het Busleydenmuseum. Ik fotografeerde die lantaarn in 1968 en maakte er nadien een vergroting van (50x 60 cm)
Wat de andere foto's betreft met dat ronde plantsoen veronderstel ik dat die in het gerechtsgebouw werden genomen, maar 't is in feite een gok..
Een héél klein hulpje: de fotograaf keek in de richting van de Lamot / Brusselpoort ;-), en lees de commentaar van Eddy eens terug.
De Cellekens, dus ?
"Les petites cellules" volgens onzen Eddy althans.
De poort heeft inderdaad gelijkenissen.
:-)
@Gim, koud.....:-)
De tuin van Huis De Clippel?
Is het dan soms het Lorettenklooster??
Cellules grise
Zou het kunnen dat Eddy Luyten het hier toch over "een cel is maar twee meter lang en nauw twee meter breed ... " *, heeft i.p.v. over het menselijk brein of 'De Cellekens'? En was die aanzet van ons Mechels belfort niet eeuwenlang dienstdoende als gevang? Als koppige ezel ga ik mij nu misschien tweemaal aan dezelfde steen stoten, maar ik blijf bij mijn eerste gedacht, tot Jan mij uit mijn onwetendheid haalt. Of zouden de Grijze Zusters er iets mee te maken hebben. Alhoewel; mannen en vrouwen, verkleed enop paarden in hun binnenplaats dat werd door die orde zeker ten strengste afgekeurd! Toch?
* 'Lied der Achttien Doden' van Jan Campert
Die Cavalcade-reeks van ons aller Karel Somers op Flickr maakt me ook niet veel wijzer.
:-)
Deze foto toont misschien nét een ietsje petietsje meer...
De Jos, den Eddy en de Luc houden de oplossing nog even achter ?
;-)
Die lantaarn is er weer. Dan is het het paleis van Buselyden
foto R. Kokken (1968)
Wat te denken van Gerechtshof - Paleis Van Margareta van Oostenrijk - Hof van Savoye...
(foto: Jan Smets)
Ik zie hier méér gelijkenissen dan met het Hof van Busleyden... Buiten de 'andere' versie van de lantaarn zie ik veel gelijklopende details tussen beide foto's...
Tenminste als de locatie op de foto van Hïëronymus dezelfde is als de locatie van de foto's die daarop volgden... (de 'poort' op de eerste foto kan ik niet zo goed situeren...)
Merde !! dan hebben ze die lantaarn later verhuisd !! Dan was mijn eerste gedacht dan blijkbaar toch juist.
Ik ben vrijwel zeker nu van de locatie van deze laatste foto's. Dit is het Gerechtshof. Alleen twijfel ik nog sterk aan de foto in het artikel zelf. Zouden al die groepen in het gedenkboek van 1913 wel op dezelde locatie gefotografeerd zijn? Hof van Busleyden? Ik twijfel.
Met den uitleg van de Luc ( " richting Lamot / Brusselpoort " ) begon ik te denken aan het Hof van Villers in de Persoonshoek.
Maar die poort daar staat te scheef !
Doemmetoch.
;-)
BTW :
Die poort van De Margriet (in den Bruul) trekt niet op die poort uit het artikel.
Ik laat de oplossing aan den Eddy en / of de Jos maar als ge ne passer pakt en ge zet dien op 200 meter vanaf den toren dan hebt ge zeker en vast prijs... allez ... dacht ik toch .... ;-)
@ Luc : Gao kunt toch mense kreiten, zeunne !
;-)
@Gim: mijn madam zegt dat ook! In ieder geval: vergeet het gerechtshof. Maar, het is waar ... iedere groep zocht een besloten omgeving op om hun groepje te vormen. Heel de cavalcade op de binnenkoer van het gerechtshof ging niet, dus zoek maar alle rustige plekjes in Mechelen op.
@ Luc : Oei, dat zijn er veel !
;-)
Ik geloof nooit dat die eerste foto uit het artikel in het gerechtshof genomen werd en de ramen van "de cellekens" zijn groter. Ik houd het bij het Lorettenklooster
"...En toen den klokke van Sint-Rombouts twee uren in den achternoen sloeg, begaven al de groepen zich gezwind en in pas naar den Zandpoortvest waar ze altegader kwamen.
Daar werd, onder het toeziend oog van den champetter en den gardeville, de stoet voorbereid zodat alle wagens, ten drieën uren in den achternoen, hun aanvang konden starten door den binnenstad..."
Verslag van de feiten ter plaatse door onze reporter
;-)
Voor al wie méér wil weten over de Cavalcade is er morgen, zaterdag, een presentatie in het auditorium van Congres-en Erfgoedcentrum Lamot, en dit om 15u30...
awel hé, ik denk aan de binnenkoer van de Sint-Pieter&companiekerk, maar het is precies mijnen dag niet in het herkennen van situaties van in juzekestijd!
De foto van Gymcko, duidelijk het gerechtshof.
De 1ste foto situeert zich in de Bleekstraat.
Alle foto 's die ik ken tot op vandaag, werden/worden genomen vanuit de poort op de achtergrond van deze foto 's. Er zijn massa 's foto 's genomen vanuit die poort en iedereen kent die ' zichten '. Ik kan niet echt veel langer rond de pot blijven draaien maar ik vind het hoegenaamd geen schande dat een mechelaar die plek niet herkent vanuit die gezichtshoek.
@Luc, laat ze nog maar wat zoeken want deze rarara is veel te plezant:-) Vooruit Mechelenkenners niet opgeven....
Dood(k)nijpen, dieën Eddy !
Dood(k)nijpen, dieë Luc !
En dood(k)nijpen, dieë Jos !
Want nu zal ik zeker ni kunnen slapen, deze nacht.
;-)
Kan het niet gewoon de binnenkoer van het stadhuis zijn?
Allez, Eddy !
Laot is ne kie iet horen !
;-)
@Gim, geduld is een mooie zaak en geeft sommige delen van de mensheid groot vermaak:-):-)
@ Eddy : En sommigen vapeurrekes.
;-)
Simpel mannekes, gewoon ::
Het Hof van Busleyden !
(Voor de bombardementen natuurlijk)
p.s. Ik heb het van Hieronimus zelve.
@ Eddy: ik ken andere dingen die mij ook heel veel vermaak hebben gegeven :-)
@ Peter: moeilijk te geloven dat het Busleyden is.
@ Luc: als het Busleyden is, beter leren meten ! 200m van den toren lijkt me wat weinig
@Roger:
Kijk eens hier.
@ Peter, je zult wellicht gelijk hebben, maar ik herken op dit plaatje toch niet veel van op de foto en ik zie ook nergens getraliede ramen.
Klopt inderdaad Roger, maar Hieronimus was wel erg formeel. Wie heeft er nog foto's van Busleyden voor 1914 ?
"Het gevolg de landvoogdes Margareta van Oostenrijk" op http://www.flickr.com/photos/sremos/5121761672/ toont nog een itsie pitsie meer van Gimycko's en Jans [25/01/2013 - 15:58] achtergrond, dus duidelijk ons Magriets stulpje: http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&Itemid=53&cp=2&pp=1&ft=&ff=&CollectionID=1&PhotoID=SME001000192&RecordID=205&ResultRecord=12
Onze Jerom daarentegen, zou dit moeten herkennen: http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&searchplugin=eenvoudig&Itemid=53&cp=5&pp=4&ft=&ff=&mrxpopup=1&CollectionID=1&PhotoID=SME001001585&RecordID=1988&ResultRecord=43 en hij mocht inderdaad formeel zijn: http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&searchplugin=eenvoudig&Itemid=53&cp=6&pp=5&ft=&ff=&mrxpopup=1&CollectionID=1&PhotoID=SME001001586&RecordID=1989&ResultRecord=44 maar hij had nog geen fototoestel, Peter.
Stijlovereenkomsten tussen die twee gebouwen kunnen niet verwonderen: ze werden gelijktijdig opgetrokken in de nieuwerwetse zuiderse mode.
De gelijkenissen zijn er zeker...
Beeldbank & Blog tesamen
Intussen is er veel veranderd.
Luc [25/01/2013 - 22:45] stelde: "Alle foto 's die ik ken tot op vandaag, werden/worden genomen vanuit de poort op de achtergrond van deze foto 's. Er zijn massa 's foto 's genomen vanuit die poort en iedereen kent die ' zichten '."
Ik denk echter dat de meeste foto's van Jeroms optrekje vanuit de Sint-Jansstraat genomen werden, door de grilles die Gimycko's laatste foto toont. Volgens mij werden de foto's van de Cavalcade 1913 op het achterliggende binnenplein genomen en is de poort op die foto's deze hier bij die lantaarnpaal: http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&Itemid=53&cp=3&pp=2&ft=&ff=&CollectionID=1&PhotoID=SME001000670&RecordID=690&ResultRecord=20 en van daaruit zie je dit: http://www.panoramio.com/photo/53480643 en dat is een niet zo erg bekend zicht.
De gelijkenis is wel nog duidelijker dan de uitsnede van mijn link die Gimycko naast de Cavalcadefoto plakte: mijn link van 19.20 uur toont rechts van die uitsnede ook o.m. de twee deuropeningen in de aanpalende muur, zoals die rechts op de Cavalcadefoto te zien zijn.
Het is hier zééééér heet geworden.
't Was eigenlijk veel te gemakkelijk: In 1913 wou men liefst nog geen modernistische buskoten bij een historisch gebouw plaatsen, men had aandacht en gevoel voor wat bij mekaar hoorde. Rederijkers kwamen vooral uit religieuze kringen en een broer van Jerommeke, de Swa, was zelfs aartsbisschop van Besançon. Dus liet men de rederijkers vanuit de site van een auteur van o.m. 27 Carmina en 5 Orationes vertrekken, onze vermaarde intellectueel, priester en raadsheer van de Grote Raad. Aartshertog Max en zijn dochter reden natuurlijk uit van haar paleis.
Laat ons nog wat verwarring strooien ... :-)
Dit zijn de Cellekens... ;-)
Voor de fervente aanhangers van de Busleyden-stelling geef ik onderstaand prentje mee uit 1914 ( uit Mechelen in oude prentkaarten deel 2 ). Het grote verschil met de foto van Jan is dat de poort van Busleyden anders is. Verder heeft het gebombardeerde huis aan de rechterzijde van de onderstaande foto geen klein deurtjes. Je merkt het niet direct op deze foto maar het klopt gewoon niet dat zulk een statig huis na elke twee vensters een klein deurtje zou hebben.
Voor alle duidelijkheid: de onderstaande foto is genomen met het zicht naar de Sint Janstraat, tenzij .... het achterliggend huis in de Merodestraat ligt en dan zou de foto genomen zijn op de binnenkoer en niet in de tuin. Verwarring compleet? :-)
Wel, mijn beste Luc, de lol is er een beetje af.
De oude Rarara's, hier op den Blog, gaven - in het verleden - na enkele dagen hun geheim prijs.
Mogen wij het antwoord al geven of moeten wij nog even wachten?
eddy vroeg om te wachten dus hij mag het lont doorknippen.
Het is eigenaardig dat in deze kontekst volgende plekskes buiten beschouwing bleven:
- refugie Sint-Truiden
-refugie van Tongerlo
die hebben ook veel deurkes en vensterkes:-)
En dan nu het antwoord:
Het is inderdaad de tuin van Busleyden!!!
@ Jef
Ik dacht dat Eddy Luyten het antwoord mocht geven !!! (Luc)
Soit, ik was er van in de beginne zeker van dat de foto (Cavalcade 1913) genomen is in het Hof van Busleyden !
Maar na al de tussenkomsten van andere bloggers, begon ik toch even te twijfelen. Ik ging dan maar op plaatsbezoek, en wat bleek, nog meer twijfels.
Waar zou dan die foto genomen zijn? Na vele omzwervingen in "Hoven" en "Refuges", en dat waren er toch enkele, werd ik niet wijzer.
Dan was er maar één mogelijkheid, de boeken. Uren heb ik boeken doorgenomen, tot tot op een bepaald ogenblik dan toch een tekening van de Noter mij op een goed spoor bracht.
Dan nog maar eens de boeken nagekeken en GEVONDEN (Mechelen in oude prentkaarten deel 2, nr 59).
Toen blogger SomeHuman op de blog verscheen was ik er nog meer van overtuigd dat het inderdaad het "Hof van Busleyden" was. De restauratie na de verwoesting tijdens WO I, zorgde voor heel wat verwarring.
Inderdaad Jos! Ik ben in het door jou aangegeven boek eens gaan zoeken, en heb de betreffende foto ingescand:
Het wordt nu wel heel erg duidelijk bij vergelijking van de foto's...
@ Jos :
Welke van de volgende "Mechelen in oude prentkaarten - deel 2" bevatte de winnende foto ?
Just2know
@ gimycko
Het derde boek Nr 59.
Zie ook Luc 29/01/2013 17.28
de foto werd dus welgenomen op de binnenkoer richting Merodestraat.
We hadden naar Peter moeten luisteren.
;-)
Altijd een goed idee Gim. :-)
Ik zei toch dat ik het van Hieronymus zelf had.
@Jef dat gaat u wel een pint kosten:-) Zomaar mailen voor uw beurt....en de Luc had nog zo gesteld dat ik het moest zeggen.... Maar ik zal in het vervolg de blog wat "directer" moeten volgen!
En bij deze: het is dus wel degelijk het Hof van Busleyden. QNED...
Kweekten ze daar, in het Hof van Jeroom, misschien groenten ?
Want uit deze oude prent lijkt het gebouwtje, linksonder op de foto, op een soort van veredelde serre.
En toch was ik er ( verkeerdelijk ) van overtuigd dat we hier in de cellekens zaten ... Skuzi (-)