groe(n)ten uit Leest!

                           (foto's: Jan Smets)

Van oudsher wordt de omgeving van onze stad 'de groententuin' van ons land genoemd.  De variëteit die onze Mechelse bodem biedt is heel gevarieerd.  Er zijn natuurlijk veel minder land-of tuinbouwers bedrijvig in de regio dan vroeger, maar toch.. .  Ik heb vandaag een babbel met Hilde Segers van de Leestste Juniorslaan, die samen met haar man Marc en zonen Bert en Jeff sinds 1984 een tuinbouwbedrijf runt.  Ze doen dit met heel erg veel liefde voor het vak.  Hilde kijkt met nauwelijks onverholen trots naar de producten van 'hun land' die ik op foto zet.  Ik ben niet zomaar in Leest neergestreken om spruiten en aardappelen te laten 'poseren'.  Nee.  Ik ben gaan aankloppen bij Hilde omdat ze met 'Vers en Gezond' een uniek, tof en positief project hebben opgezet...

 

Het idee heeft mijn man Marc in Zwitserland opgeraapt...  Toen zijn we beginnen nadenken of we dit ook niet konden opstarten hier in Mechelen.  En na wat rijping is het plan nu tot uitvoering gebracht.  Met 'Vers en Gezond' willen we de voedingsgewoonten van de Mechelaars 'gezonder' laten worden.  We geloven in het project, want het heeft tal van voordelen!

 

 

Het is dan ook een mooi project, dat deze tuindersfamilie in de startblokken heeft gezet.  Bovendien is het een primeur, want het bestaat nog niet in deze regio.  Wat is nu het concept?  Wel: wekelijks wil 'Vers en Gezond' op aanvraag verse groenten en fruit in paketten aan huis leveren.  Bovendien is de levering gratis.  En dat is mooi meegenomen.  De eigen gekweekte groenten en fruit-pakketten  (die soms worden aangevuld met uitheems fruit) willen een lekkere en gezonde afwisseling garanderen.

 

"Vier uur nadat de groenten van het veld komen liggen ze bij jou op de keukentafel!"

 

 

We leveren dus rechtstreeks zonder tussenschakels aan de consument.  Daardoor komen onze landbouwproducten van het veld tot in jouw keuken op vier uur!  Verser kan dus niet.  We merken dat meer en meer mensen een groter belang beginnen te hechten aan gezonde voeding, en dat ze begrijpen dat 'kant-en klaar' niet altijd beter of sneller is.  Want zeg nu zelf: wat is nu beter dan kweek van onze eigenste Mechelse bodem?  Streekeigen producten!  We werken kleinschalig en op het ritme van de seizoenen.  Daar gaan we voor!  De mensen kiezen voor een bepaald pakket, en kunnen dat laten afleveren op hun thuisadres of zélfs op hun bedrijf.  Het bespaart de moeite en de tijd om met de auto nog snel-snel na de arbeid naar de winkel te rijden.  Dat bespaart dus kosten en stress. 

 

De pakketten worden geleverd in een omtrek van zo'n 15 km rond Leest.  Je kan wekelijks een bestelling plaatsen zonder verdere verplichtingen. 

 

We hebben nu al verschillende klanten die zeer tevreden zijn.  Zo horen we in de reacties ook dat sommigen nu ook kennis maken met groenten die ze anders weinig consumeerden, of...dat ze nu eindelijk meer fruit eten dan vroeger.  De versheid van de producten wordt ook erg gewaardeerd.  Wat misschien ook leuk is: in een Mechelse buurt kan een afhaalpunt worden georganiseerd, waar de buurtmensen dan op een bepaald tijdstip hun pakket gaan afhalen.  Hier komt dan ook nog eens een sociaal voordeel bij kijken: buren ontmoeten mekaar weer.  Bovendien is dan bij de levering van tien pakketten een elfde gratis.  Met ons project willen we de logge, milieuonvriendelijke logistiek vermijden. 

 

 

Hilde wil vooral een positief verhaal bieden.  De liefde voor het tuindersvak straalt van haar af. Voor haar en haar familie is het natuurlijk een broodwinning, maar ze wil de andere Mechelaars laten delen in die liefde.  In dit project ziet ze tal van voordelen.  Een Mechelse primeur is dit idee!  Ik zet het graag in de verf! - uit sympathie voor onze Mechelse 'veldwerkers'...

 

Je kan je bestellingen doen via de website:

www.versengezond.be     (die dra zal opstarten)

 

  

(foto's: Jan Smets - deze zomer bij de boontjes...)

 

of via de telefoon: 0496/869491  (Hilde Segers)

versengezond@live.be

 

 

 

 

Allemaal goed en wel maar wat gaan de reguliere verkopers daarover denken. Is die hun verhaal dan niet positief ?

Allé, ze kweken bananen van Chiquita in Leest, dat wist ik niet!

Goed initiatief, hier in mijn buurt vind ik geen verse groenten dus voor mij een ideale oplossing.

Ik heb nu reeds 2 pakketten besteld en de groenten en fruit zijn inderdaad lekker en vooral heel vers. Een tevreden klant :-)

Dit is feitelijk een modernere aanpak van de vroegere boerenmarkten. Groot voordeel is natuurlijk de gratis levering aan huis. Ik ga dat zeker eens uittesten en de kwaliteit en de prijzen vergelijken:-)

Hoeveel kost zo'n pakket? En hoe lang kom je ermee toe? (wij zijn met twee)

Trouwens, wat is nu het nut van hier reclame te maken voor een website die nog niet live is... Wacht dan even met het artikel te publiceren tot de website werkt...

@ TommyG

Een verwittigde vegetariër en/of vegetariër-carnivoor-omnivoor is er twee waard. Dat noemt men in het voetbal en nog een paar andere sporten anticiperen.

Niet dat ik mijn gewone vitamineleverancier mijn klandizie wil ontzeggen, maar je weet nooit of er een wereldconflict losbarst en dan kan je toch maar best twee kookpannetjesop het vuur hebben staan. Zo'n boertje buiten de stad kan, indien men daar een wit voetje bij heeft, je in hoge nood die dingen leveren aan wat een wat schappelijker prijs dan wat mijn Moe Virge daar tijdens 1940/'45 voor moest neertellen bij de diepchristelijke leden van de Boerenbond in de ons omringende dorpen.

:-))

Moe Virge daar tijdens 1940/'45 voor moest neertellen bij de diepchristelijke leden van de Boerenbond in de ons omringende dorpen.

Wat een grote stap achterwaarts van verse groenten naar weeral heel veel vroeger. En nu volgen waarschijnlijk allemaal reacties ivm die periode en wordt het interessante onderwerp van het artikel volledig vergeten.

 

 

Homorik, ge begint persies oek de trukke van de foer te kenne. Allemaal ni te serieus nemen zeune want dan gade deze nacht ni goe slape. Trukke van de foer besteun al van in den toad van Christus.

Nu nog een groentenabonnement aanbieden en je hebt een "Groenten as a Service" (GaaS) businessmodel :-)

Het valt me op dat de landbouw al een tijdje begonnen is met creatieve oplossingen die de relatie productie-consumptie anders benaderen. Kijk bijvoorbeeld naar pioneer "Het Open Veld" in Heverlee of dichterbij de Doederij in SKW die een afhaalpunt heeft in Mechelen.  

In elk geval, goed gezien van de Leestse groene ondernemers. Alvast succes.

Ook bij de Mechelse tuinbouwschool kun je seizoensgroenten aan gunstige prijzen kopen - maar je moet zelf ter plekke gaan.

Omar, Gimyco staat met de late denk ik.

Jef, en dan moest moe Virge nog geluk hebben dat ze het niet afpakten als ze terug naar huis reed met haar repeke spek of haar klutske patatten. Meestal stonden de douanen ( ? ) dan aan de Zennebruggen van Heffe, Liest en Oembeik.

Was dit geen voorloper van bovengenoemd initiatief ?

Tuin-en Landbouwmaatschappij Dorotea Mechelen

En zitten er ook oude groenten in het pakket à la pastinaak ?

oude groenten? verse groenten zeggen ze ge zoudt het wel zien als ze ouwe groenten leveren.

Verbetering : "Vergeten Groenten" à la Pastinaak of Mierikswortel.

Vergeten groenten ? Dat zal er vanaf hangen waar ge ze vergeet.

Zo origineel is dit toch niet. Er bestaan al jaren bioteams waar de particulier zijn verse groenten kan bestellen en die dan via een verantwoordelijke krijgt of daar kan ophalen.

Klopt Filip, in Katelijne is er bvb. http://doederij.be/

@Jef : Misschien, maar toch lopen deze mensen nu bestellingen mis omdat de link niet werkt. Niet echt slim...

En hoe zit het nu met die bananen eigenlijk? Of was dat gewoon om het stilleven completer te maken?

Dit initiatief, dat hier mooie reclame krijgt (!), is niks nieuws. Op mijn werk werden jaren geleden ook klanten geronseld voor dergelijke groentenmanden. Is een stille dood gestorven. De gratis leveringen bleken uiteindelijk toch te duur...

Het is de bedoeling dat er inderdaad ook zgn. 'vergeten groenten' worden aangeboden.

Er bestaan verschillende types van pakketten groenten en/of fruit afhankelijk van het aantal personen in het gezin. Gewoon even bellen met Hilde ivm de mogelijkheden die bestaan.

Wij hebben ondertussen ook al een aantal pakketten besteld en zijn helemaal tevreden. De smaak is niet te vergelijken met die watergroeten die je vandaag de dag koopt in supermarkten. En verser kan echt niet! Als je wil kan je zelfs ter plekke gaan kijken wanneer jouw groeten worden geteeld.

Op zich is het idee niet nieuw, maar deze service wordt nu bij mijn weten voor de eerste maal aangeboden in onze regio (Tisselt).

Bijkomende voordelen voor ons: tijdswinst want geleverd aan huis, een stuk milieuvriendelijker want we hoeven niet samen met vele honderden auto's op en af naar de supermarkt en we steunen de lokale tuinbouwer.

Laat ons het daarover eens zijn: Het is een, alhoewel niet kakelvers, toch een zéér goed initiatief. Ik mag hopen voor de mensen die het uit de aardkluiten willen stampen, dat het van de grond raakt! 

Mijn dochter-vegetarier en dus fanatiek groenten- en fruitconsumente, heeft op de wekelijkse zaterdagmarkt van Mechelen een bio-boertje die aan schappelijke prijzen de meest uiteenlopende 'vergeten groenten' aan de v/m brengt. Zij kan die dingen zelfs méér dan een week bewaren op de daarvoor geëigende plaats. Wat ze niet dadelijk verwerkt in één van haar schilderijtjes van schotels kan rustig op een goeie manier worden opgeslagen zonder daar onder te lijden.

Ik mag veronderstellen dat Hilde, Marc, Bert en Jeff zich ook aan de teelt van die oudmodische groenten zullen wagen. Voorlopig is, met al die tv-koks die die dingen onder de loupe houden, het succes daarvan verzekerd. Verleden week ving ze bot bij haar boertje, omdat één van die culinaire sterren één van haar lievelingsgroenten, peterseliewortel, te stevig had aangeprezen in zijn show! Indien we met ons allen de smaak- en geurloze rommel die als groenten doorgaan, deachterkant van onze snijplank toekeren, dan staat ze daar aan de Zenne nog een vruchtbare tijd te wachten.

Homorik ..., ben je dan nu tevreden?

:-))

 

Een heel goed initiatief, ik ga in ieder geval het telefoonnummer en de link bijhouden. Voorlopig kweek ik veel groenten in mijn eigen tuintje, maar dat is ook maar beperkt in ruimte ...tenslotte groeien niet alle groenten in de hoogte :) 

@ TommyG: je hoeft niet persé alles via internet te doen he, je kan ook gerust het telefoonnummer bellen die onder de link vermeld staat ... 
 

@Tommy: natuuuurlijk worden die bananen niet in Leestse grond gekweekt.  ;-)  Maar zoals ik in het artikel reeds schreef, worden de fruitpaketten zo gewenst aangevuld met uitheems fruit.  Vandaar...

Ik weet ook dat er hier en daar voedselteams  in de bredere  omtrek bestaan die soortgelijke iniatieven ontplooien.  Heel juist.  Gelijklopend, maar niet helemaal hetzelfde...  Toch is het fijn om te weten dat er meerderen 'bezig zijn' met het nadenken rond gezonde, evenwichtige en eerlijke voeding.

@Jan : Daar zal ik dan over gelezen hebben, my bad :-)

@Kathinka : Niet alles via internet doen? In welke eeuw ben jij geboren? ;-)

Blijft de vraag : Hoe gezond is vers ?

Onze voorouders aten wat er rechtstreeks van hun veld kwam maar werden niet ouder dan 60 of 70.

Terwijl we nu de erwtjes en worteltjes door tientallen autoclaven halen, er honderden bewaarmiddelen bijvoegen en ze in blik, glas of diepvries steken.  En we worden 110.

BTW :

Jaren geleden was er een schitterende reclame voor de groenten van HAK, gepresenteerd door Martine Bijl.  Ze vertelde dat er ruzie was tussen de erwtjes die in een glazen bokaal werden gepropt, want ze wilden allemaal... aan het raam zitten !

;-)

Beste Jef,

Waar staat dat boertje op de zaterdagmarkt? Want ik ben nog niet helemaal zeker van mijn floraleverancier op de markt...

Stonden er, in het Grote Cruydenboek van ons aller Rembert Dodoens, ook groenten beschreven ?

Just2know

:-)

@ Tommy: ik vermoed dat Kathinka net als de meesten op deze blog in vorige eeuw geboren is.

@Gimycko: terug van Amsterdam met de TGV ;-) (zie treinblog)

zouden die mensen ook mandjes maken voor singles?

ik begin dat weggooien van eten niet zo tof meer te vinden en alle dagen slasoep is ook niet lekker

@ Malenie : Ja, mevrouw.

;-)

Hier zie je hoe er, in Mechelen, werd onderhandeld over de prijs van een goeie krop sla.

Detail van een schilderij van Henry Charles Brewer.

@ Tijl

Dat zou, indien ik haar goed begrepen heb, in de buurt van het Oud Schepenhuis ofte het Archief moeten zijn. Wilt ge a.u.b. voor haar nog wat overlaten na je bunkering van de 'vergeten groenten'!? Zij komt zoals men dat in Mechelen pleegt te noemen "oep 't schieje van de mèt" Dat is dus meestal rijkelijk te laat. Indien die mens dan nog zijn restantjes wil kwijt geraken, kan men daar misschien nog een zaakje doen?

@Tijl

volgens mij bevindt zich dat boertje voor apotheek De Voorzorg in de Desiry boucheriestraat.

Maar vind je niet in elke natuurvoedingswinkel zo'n groentenpakket?

 

@ marcanne

Je hebt gelijk wat betreft de standplaats van die bioboer. Het is zoals je schreef voor De Voorzorg in de Boucherystraat. 

@ Tijl

Maar zo erg kan deze uitschuiver niet zijn vermits we nog maar midden in de week zitten. Sorry!

Zowat 20 jaar geleden waren wij uitgenodigd op het pensioneringsfeest van een controleur der belastingen.  Er was daar een collega inspecteur der belastingen aanwezig en die vertelde mij dat na een controle gebleken was dat de tomaten die in een biowinkel verkocht werden van identiek dezelfde bron kwamen als de tomaten die overal werden verkocht.  Alleen kostten de "biologische" een flinke duit meer.  Het kan natuurlijk zijn dat die "bio"winkel malafide praktijken hanteerde en dat het een uitzondering was, maar men moet dus niet steeds geloven dat alles "bio" is.

die bioboer staat  er al van vorige eeuw

Vroeger was het wel zo dat 2de keus groenten verkocht werden voor bio.

Maar dat is al lang geleden, de controles zijn te streng.

Ik ken zelfs boeren die biologische telen maar hun produkten niet alsdan verkopen. De controles zijn duur en dat moet je al serieus wat omzet hebben om die kost eruit te halen.

 

Malenie, klein diepvriezertje kopen? Wij zijn maar met 2, en kunnen ook niet in 1 keer alle oogst uit ons eigen klein tuintje opeten, en aangezien alle dagen snijbonen, of pastinaak of warmoes tot einde oogst geen optie is ... daarnet ook maar een klein diepvriezertje besteld :-) 
Jammer voor de buren, die zullen nu zelf hun snijboontjes mogen kweken :-) 

 

Hier ook weer een mooi voorbeeld van hoe er, in Mechelen, werd afgepingeld op de prijs van een krop sla...

;-)

Voor pompoenen, prei, selder, savooi, witte kool, rode kool en broccoli moet ge bij de zusjes Simonis in de Geerdegemstraat zijn.

Hier een fotospecial over Geerdegem, waar de tijd bleef stille staan.

Misschien een bezoekje (en een artikel) waard.

:-)

Alle reacties zijn van harte welkom, zowel goede als minder goede, want door de minder goede reacties leren ons hoe het nog beter kan. Onze klanten hun wensen worden onze boodschap, hun tevredenheid ons doel.  

Hilde, Vandaag mijn eerste pakketje gekregen en alles ziet er pîcco bello uit, ben zeer tevreden over de service!

Bedankt Erna, in de lente, naar de zomer toe gaan de pakketten er nog vrolijker uit zien, het assortiment is dan ruimer, de kleuren zullen u doen wegdromen in een stilleven van Joachim Beuckelaer.

 

Dat zoeken we even op : Joachim Beuckelaer

Hier een smakelijk tafereel.

Hier de zusjes Simonis uit de Geerdegemstraat in actie.

En ze geven een reden op waarom ze, buiten all-of-the-above, GEEN spruitjes telen.

:-)

Ik mag zeggen dat ik super blij ben dat er zo'n mooi initiatief op poten is gezet. ondertussen heb ik al mijn derde pakket mogen ontvangen. Nog nooit was ik zo tevreden over mijn groentjes en fruit, de vriendelijke toets die steeds per pakket word meegegeven, zijn er pseciale wensen ze worden met een luisterend oor aanvaard en uitgevoerd, vers en gezond, bedankt, voor de mooie verse groenten en fruit, bedankt om het mij zoveel makkelijke te maken, bedankt , zo kan ik tijd vrijmaken voor iets anders, ook dat mag gezegd worden.ps de tips elke week erbij SUPER. Florreke

Hoera !  De "Vergeten Groenten" worden, in Mechelen, niet vergeten !

:-)

Mechelse volkstuinen organiseren voordracht rond Vergeten Groenten

"Vers en gezond" op Posse Leest samen met Mechels Natuurlijk, lokale producten promoten. Gezellige mensen brengen hun eigen productie samen, "je weet wat je koopt" allemaal welkom op dit evenement.

Interessante website : Mechelsnatuurlijk

Vers en gezond is jarig, we danken al onze klanten voor hun vertrouwen, hun reacties en hun commentaren. Zij die geintresseerd zijn en via de website of facebook niet voldoende werden geinformeerd kunnen kontakt nemen, nodig vrienden en familie uit en wanneer u dat wenst brengen we een bezoekje om de werking te verduidelijken. www.versengezond.be