150-jarige parochieschool Battel zoekt foto's en anekdotes

met categorie:  

  

(foto's en tekening: Jan Smets)

Ik mag dan wel in de Hanswijkenhoek wonen: die andere Mechelse uithoek - Battel - ligt me al evenzeer nauw aan het hart.  Want ook daar heb ik roots.  Het zal je dan ook niet verbazen dat ik geboeid ben door de geschiedenis van de wijk.   De parochieschool - die nu De Ark heet - zal volgend jaar 150 kaarsjes uitblazen.  Het is hiermee één van de oudste basisscholen uit onze regio.  Dit jubileumjaar willen de Battelaars gepast vieren.  Nu reeds is men aan het brainstormen.  Met wie kon ik hierover beter  praten dan met Geert Laarmans, één van de drie organisatoren van het komende feestjaar....

 

Geert is een geboren Battelaar, en heeft een hart voor deze Mechelse uithoek.  Een paar jaar geleden deed hij een oproep tot de Battelaars om te grasduinen in hun ouwe koekendozen op zolder naar historische plaatsjes van de wijk.  Geert kreeg heel wat oude foto's bij mekaar, en dit resulteerde in een schitterende resultaat: een felgesmaakte vertoning van 'Battel-in-lang-vervlogen-dagen'..(onder de titel 'Battel in beeld') .  Hij is dus niet aan zijn proefstuk toe.  Ook deze keer vraagt hij de medewerking van al diegenen die school liepen in Battel.  Want samen met zijn kompanen, Liesbeth Van Beersel en Frank Stoop, probeert hij flink wat documentatie te verzamelen.  Het kan gaan van klasfoto's tot documenten, foto's van activiteiten, enzovoort...

 

Niet alleen foto's willen we ontvangen.  Maar ook zouden we graag anekdotes bij mekaar harken. We weten dat er nog zo'n 2000 oudleerlingen van de parochieschool moeten rondlopen: dus - daar moet nog wel wat bij te vinden zijn.

 

De parochieschool bestaat in 2014 dus 150 jaar.   Dat is een behoorlijke leeftijd.  De school die nu geleid word door directeur Mark Vermoesen, ligt aan de Arkkade, vlakbij de Leuvense vaart en de parochiekerk Sint-Jozef-Battel, een dorps aandoend kerkje in een vroeger veel agrarischer en landelijker omgeving.

 

 

De school werd gesticht door de zusters Annonciaden van Huldenberg.  Ze hadden hier een klooster.  150 jaar geleden voelden ze de nood naar onderwijs aan, en met een bewonderingswaardige ijver zijn ze met een parochieschool gestart - één van de oudste scholen van de regio.  Het was een meisjesschool.  De geslachten zaten nog netjes gescheiden - toch na de kleuterleeftijd.  De jongens konden school lopen in wat nu de parochiezaal in de Battelse Bergen is.  Deze vestiging was wel onder het beheer van de zusters, en zou later pas (van in de jaren vijftig van vorige eeuw)  zelfstandig worden.   Zo verliep dit vele jaren.    In de jaren zeventig werden beide vestigingen gefusioneerd, en tot één school gemaakt.

 

Hoe het jubileum jaar zal ingevuld worden, is nu nog niet helemaal duidelijk.  Dit zal gaandeweg wel beter uitgetekend worden.  Maar nu is er al een website gemaakt, waarop de eerste foto's en verhalen beginnen binnen te komen.  Ga maar eens kijken:

www.150jaarschoolBattel.be

 

(schooljaar 1922)

(schooljaar 1964: honderdjarig bestaan)

(schooljaar 1968)

 

Wie zélf nog materiaal heeft, moet het niet nalaten om dit op deze website te plaatsen.  Maar je kan ook contact opnemen met Geert, Liesbeth of Frank (hun contactgegevens staan op de website).    Er is eveneens een Facebookpagina aangemaakt.  Ook daar kan je al eens een blik op werpen.

Ik ben alvast ook eens gaan rommelen in m'n foto's.  En ontdekte deze foto van mijn vader, Fons Smets (°1934)  - vlijtig aan het werk met op de achtergrond de toen obligate kaart van Het Heilig Land...   Ik zou me niet vergissen dat ook andere Battelaars en Mechelaars met Battelse links  nog zulke foto's moeten liggen hebben.  Help je het feestcomité ook een eindje verder?

 

(mijn vader, Fons Smets - begin jaren veertig)