Vlieg er eens uit met De LIJN

met categorie:  

Ha Kerstmis. Een fijne tijd. Samen met familie vieren en samen eten, ideeën uitwisselen, bijpraten en cadeautjes uitwisselen. Gisteren was dat met de ene kant van de familie en vandaag dus met de andere kant.

Wij dus te voet, goedgemutst, gepakt en gezakt met keukengerei en pakjes. Langs de Merodestraat op het kruispunt met de Sint-Janstraat aan de beiaardschool Het Schipke.

En dan gebeurde het.

Ik liep in de Merodestraat, staduitwaarts, net de Sint-Janstraat gekruist netjes op het voetpad. Een grote harmonicabus (de 500) kwam uit de richting Lier. En een beetje gehaast sloeg de bus af richting Biest. Zo een harmonicabus is behoorlijk groot en haar achterkant zwenkt uit. Ik meende dat ze me al gepasseerd was, maar wat bleek ? De achterkant van de bus zwenkt erg snel en erg veel uit en dat volledig op het voetpad.

De zwenkende bus reed me zijdelings aan, en katapulteerde me (samen met mijn pakjes) tegen de gevel van het Schipke. Ik werd tegen de muur gesmakt. De chaffeur had waarschijnlijk niets gemerkt. Hij reed gewoon door richting Veemarkt. En ik kwam er van af met een pijnlijke blauwe plek op de heup en wat gehavende pakjes.

Maar ik had veel geluk denk ik. Voor hetzelfde geld wordt er daar een kind dodelijk aangereden, of zijn er blijvende hoofdwonden.

De politie waarbij we aangifte deden (was toch bij de deur) was erg behulpzaam, en ze "kenden het probleem".

Aan de beleidsmakers die dit lezen.

Kunnen we iets doen aan die Harmonicabussen in de binnenstad ?

Met dank.

Nee hè....

Dit is echt een gevaarlijke situatie die dringend aangepakt dient te worden! Gelukkig kwam je er "enkel" met blauwe plekken en (misschien) met de schrik vanaf... het had veel erger kunnen zijn!

En helaas is dit géén alleenstaand feit. Eergisteren nog was ik zelf getuige hoe de bus (waar ik in zat) ) bus 550, richting Lier, komende uit de Biest/Veemarkt, aan hetzelfde kruispunt dus, ei zo na een fietser meegraaide. Het scheelde echt maar een haartje. Maar die fietser had dus méér geluk dan jij, Peter...

[ Bijkomend zou De Lijn sommige van haar chauffeurs ook best aanmanen tot een minder zware voet, want ook dat ondervond ik tijdens diezelfde (en andere) rit(ten). ]

En nu hopen dat de (toekomstige) beleidsmakers méélezen...

Enkele dagen geleden zag ik zo'n harmonicabus staan aan de Antwerpse Poort en dat was een enorme gevaarte.

Onbegrijpelijk dat zoiets door een binnenstad moet.

Ik durf er niet aan denken wat er moest gebeurd zijn als je kinderen bij je had.

 

@markec : over die zware voet, als je daar over klaagt krijg je van De Lijn het standaard antwoord dat de snelheid op een bus altijd sneller lijkt dan de werkelijke snelheid. Maar de gps in mijn slimme telefoon liegt niet...

@TommyG: ik vrees dat ook ik dat antwoord zal krijgen.. Maar eergisteren was het danig erg. Mijn maaginhoud kwam bijna naar buiten. Fijn is anders...

Oh, en gisteren, toen ik ergens Kerst ging doorbrengen, stopte de chauffeur al voor de halte (stond voor het rood licht) de openende deuren wezen erop dat ik er al uit moest. En ja hoor: eens het groen was en ik te voet aan de halte aankwam, wégsjeesde ie ! Misschien moest ie op tijd op een of ander Kerstfeest zijn? ;-)

 

primo zijn die bussen absoluut niet geschikt in een historische stad, laat staan de binnenstad,

secundo weten we allen dat al die bussen de regels en beperkingen aan hun laarzen lappen!

het is aan de politie en het gemeentebestuur om op te treden!

Als vrachtwagenbestuurder die regelmatig Mechelen-stad aan doet  begrijp ik je probleem maar al te goed. Hetzelfde geldt voor ons. Het is echt geen plezier om in Mechelen rond te rijden !  Als je die harmonicabussen enkel laat stoppen aan het station is dat al een veel veiligere oplossing,daar tegenover staat dan wel dat je eens moet overstappen . En er lezen toekomstige beleidsmakers mee ;-)

Het is niet mijn bedoeling om chauffeurs welke dan ook aan te klagen. Maar dat kruispunt is volgens mij niet geschikt voor grote bussen.

Want zo "den decor" in vliegen, is niet erg fijn ...

Al goed dat ge "sjans" gehad Peter.  Maar het is geweten dat lieden die zware schrijnen torsen een oerstevig gestel hebben :-)

Peter, dat begrijp ik wel. Het is inderdaad levensgevaarlijk met die bussen in het stad !!

@ Jan -  inderdaad béter die grote bussen niet in het centrum he.... (helemaal géén bussen in de stad lijkt me geen oplossing: kleinere modellen bijvoorbeeld wel... Sommigen zijn op openbaar vervoer aangewezen dus...)

Voor de wijziging van de plannen van De Lijn kwamen de lokale bussen door/ langs het centrum. Nu is er enkel de pendelbus én de Grote Lijnen die door het centrum gaan.. Enfin.. nog veel dat te (her) bekijken valt...

Maar terug naar het hoofdthema: die situatie aan Merode/ Biest moet toch best aangepast/ aangepakt worden ...

Aangereden worden is zeker niet leuk en het blijft nog enkele dagen nazinderen.
Gelukkig heb je geen echt zware kwetsuren en ben je er met een blauwe plek en wat stijve spieren vanaf gekomen.
Door het autoluw maken van de stad, moet de lijk natuurlijk grotere bussen inzetten en omdat er geen verkeersremmende auto's meer rijden, kunnen de buschauffeurs natuurlijk "gaas" geven.
Het is inderdaad zo dat zo'n harmonicabussen niet thuishoren in de stad, maar blijkbaar is er, met het autoluw maken van de binnenstad geen alternatief.
Afgelopen zondag zijn wij in de binnenstad, die voor ons beperkt is tot de Botermarkt en een goeie 50 meter Bruul, gaan winkelen en wij moeten wel met de wagen zo kort mogelijk proberen te rijden om gezondheidsredenen. (met dank aan het stadsbestuur voor het onbegrip)
Wie zondag op de randparking wou parkeren, kwam de stad in als een verzopen kieken en ging met de pakjes weer zeiknat naar de wagen, want je moet eens proberen met je handen vol zakjes, ook nog eens een paraplu vast te houden :-).
Het enige alternatief, niet voor ons,  is dan de bus, en dan moet men uiteraard zulke harmonicabussen inzetten.
Het is het één of het ander en de keuze is nu eenmaal gemaakt.

Hier op het Plaicanseplein vormen de bussen ook een probleem.
Als je vanaf de Ridder Dessainlaan komt en er komt een bus van de Brusselsesteenweg het kruispunt opgevlogen om de Dessainlaan in te fladderen, rijdt de buschauffeurs er net niet de snuit van je wagen af.
Rijdt de bus vanaf de Ridder Dessainlaan stadinwaarts, dan kan alleen de bus door het groene licht en kan de rest nog een lichtje aanschuiven.
Niet dat het anders beter is, want meestal raken er in die richting slechts twee wagens door groen, voor oranje weer opduikt.

De enige die aan het plaicanseplein wat kan veranderen is het stadsbestuur en in de stad wordt het hoog tijd dat de Politie een absolute Zero Tollerance gaat toepassen voor iedereen en op alle vlakken.

Hopelijk trek je in deze niet aan het kortste eind, Peter.
Prettige Kerst.
 

Harmonicabussen zijn toch geen gevolg van een autoluwe stad Jan ? Die reden er voordien toch ook? Erg kort door de bocht. (no pun intended) ;-)

Bedankt voor de wensen Jan.

De 500 (voorheen '50') reed inderdaad ook al langs / deels in de stad: Van Station Mechelen via de Vest naar de Keizerstraat, dan langs de Veemarkt en Biest, door de Merodestraat weer naar de Vest, omgekeerd: Vest, Merodestraat, Veemarkt, Keizerstraat, Vest, Station..

Van de àndere grote lijnen of/ en grote (harmonica-) bussen weet ik het niet... Ik weet wel dat nu de lijn Sint-Katelijne-Waver en Duffel/Lier deels langs/door de stad rijden...

Allemaal terechte opmerkingen. Standaardbussen (12m) of gelede bussen (18m) zijn niet geschikt voor het traject langs de Biest. Veel te smal en te veel haakse bochten. De historische binnenstad met haar smalle straten is enkel geschikt voor de midibussen zoals nog gebruikt bij de vorige dienstregeling. Het enige alternatief met de huidige bussen is enkelrichtingsverkeer.

Het stadsnet van de 60-70 jaren was nog de beste oplossing voor onze binnenstad, maar dan de streekbussen langs de vesten naar het station.

 

Op basis van de plaats en tijdsstip kan alvast getraceerd worden wie er mee reed en kunnen er gepaste maatregelen worden genomen. Een chauffeur die met een dergelijke gelede bus rijdt zou moeten weten dat deze uitzwenkt en moet hier rekening mee houden. Als het maar voorzichtig genoeg gebeurt kan je daar perfect mee in de binnenstad rijden, het is gewoon een kwestie van een aanpassing van de rijstijl. Helaas, voorzichtigheid en een aangepaste rijstijl is iets wat lijnbuschauffeurs niet dikwijls kennen.

Ik zou alleszins ook een klacht indienen bij 'De Lijn' zelf, niet zo moelijk, hun hoofdkwartier ligt in Mechelen langs de Motstraat.

Of die bussen er vroeger reden, weet ik niet, Peter.
Het is geleden van ergens halverwege de tachtiger jaren dat ik nog een autobus gebezigd heb.
Ik heb er nooit echt de tijd gehad om een autobus te gebruiken en nu ik ze zou kunnen gebruiken, kan het niet meer.
In ieder geval zou men, behalve de pendelbus, alle andere autobussen volledig uit de stad moeten bannen, wegens te gevaarlijk en te lomp.
 

Inderdaad heb je geluk gehad Peter en natuurlijk wens ik u een spoedig herstel toe. Maar alle kommentaren hier ten spijt is de situatie wat ze is. Erger nog, HET NIEUWE VERVOERSPLAN werd samen met de lijn op papier gezet door alle politieke fracties uitgenomen het Vlaams Belang. Wie het schoentje past moet het dus maar aantrekken.

Ik wil hier toch wel even advokaat van de duivel - in dit geval de chauffeur - spelen. Iedereen heeft graag dat de bus op tijd komt - de maatschappij ook, om klachten te vermijden. Dat betekent dat de chauffeurs, die om welke reden dan ook ergens een paar minuten vertraging hebben opgelopen, onder druk gezet worden om die verloren tijd in te halen, en dat kan nu eenmaal alleen maar door... Toch is ook dat niet de echte reden. Die is dat de tijdsschema's vaak veel te scherp zijn gemaakt, waardoor het minste "incident" de timing in gevaar brengt.

Hierboven zijn al wat interessante elementen genoemd, maar het probleem is helaas vrij complex.

Als we willen dat meer mensen de bus gebruiken, moet die ook voldoende capaciteit bieden.  De kleine busjes van vroeger waren dan wel wendbaar in de stad maar op zaterdag veel te klein om iedereen in aanvaardbare omstandigheden te vervoeren. Zonder meer terugkeren naar dat model is geen goed idee en zou bovendien meer kosten omdat je dan ook terug meer chauffeurs nodig hebt om hetzelfde aantal mensen te vervoeren. Anderzijds heeft het huidige overstapmodel veel mensen doen afhaken en opnieuw naar de auto gedreven. Anderen komen gewoon minder buiten.

Alle streeklijnen door de stad sturen is ook niet haalbaar maar de halte op de Veemarkt is wel heel belangrijk omdat het in die omgeving gewoon niet haalbaar is om een degelijk alternatief te voorzien langs de vesten.  Door de omleidingsdijle is er staduitwaarts gewoon geen ruimte om een veilige halte aan te leggen. Zo passeren er bv. bussen aan het nieuwe Holocaustmuseum, maar kunnen ze er niet stoppen. Ook aan het kruispunt Nekkerspoel is er nauwelijks plaats om een degelijke en veilige halte aan te leggen. In het algemeen liggen de haltes langs de Vesten er slecht bij en is er nauwelijks enig wachtcomfort (schuilhuisje en/of zitbank).

Bij het uittekenen van het huidige verkeerscirculatieplan voor de binnenstad heeft de stad helaas helemaal geen rekening gehouden met de bussen.  In één richting was er vroeger een veilige route zonder bochten: Merodestraat - Markt - Ijzeren Leen - Hoogstraat, maar door in die laatste de rijrichting om te draaien, moeten alle bussen nu door de veel smallere OLV-Straat, die daar inderdaad niet geschikt voor is. Op het vroegere tracé, dat nagenoeg in rechte lijn loopt, maakt de lengte van een bus eigenlijk nauwelijks wat uit. 

Sowieso geldt in de hele binnenstad een zone 30, iets waar uiteraard ook de chauffeurs van De Lijn zich moeten aan houden. De grote meerderheid doet dat ook en overtreders moeten worden aangepakt.  Een te krappe dienstregeling of vertraging mogen geen excuus worden om mensenlevens in gevaar te brengen.

Conclusie: er is nood aan een degelijk onderbouwd circulatieplan voor het openbaar vervoer in de binnenstad waarbij een goed evenwicht wordt gevonden tussen een werkbaar busnet en de leefbaarheid van het centrum. Misschien een mooi huiswerk voor de stad en De Lijn voor 2013.  

@Stefan Stijnen.

Mooi dat u het zo zegt. Het onderhandelt plan van enkele maanden geleden deugt niet en we gooien het weg en we beginnen opnieuw. Waar zijn ze mee bezig zeg. Weet u wat ik vast stel. Op den buiten staan steeds minder mensen te wachten op een bus naar 't stad. Hoe zou dat nu komen ?

Buiten de Grote Markt heeft Mechelen geen enkel "volwaardig" plein. Veemarkt, Botermarkt, Korenmarkt, Ganzendries, enz. kunt ge amper een Plein noemen.  Eerder Uithoekskes.

Een mogelijk Muntplein (Aan de Muntstraat waar ooit den Euroshopping stond) werd verpatst aan de immo-groothandelaren.

Dan hebt ge nog de historische straatjes en bruggetjes die ook niet echt geschikt zijn voor mastodonten (dat het nu harmonica-bussen of mega-uitgebouwde camions of afvalwagens zijn).

Leg daar bovenop nog een autoluw verkeersplan met verkeerslussen en niks is nog mogelijk.  Het wordt enkel gevaarlijker, meer verward en veel moeilijker voor voetgangers en reizigers.

Dus als ze zonodig meer mensen naar het Openbaar Vervoer willen verschuiven, opnieuw mijn idee voor de binnenstad...

Foto Gimycko

Zet het klein sôôt en de schoolgaande jeugd bovenaan (dat vinden die gasten nu eenmaal cool) en de oudere en mindervalide Mechelaars onderaan.

Kleur het geheel - voor mijn part - in rood-geel en / of groen-wit en noem het "de Mechelbus".

behalve de geluidshinder veroorzaken die grote autobussen ook heel wat schade aan de straten en de rioleringen door hun snelheid en gewicht!

men zou ze dus best uitsluitend op de ringlanen laten circuleren waar 70 per uur toegestaan is, daarenboven zouden ze dan het andere verkeer nog wat afremmen ook door hun volume.

Bart De Wever, Louis Tobback of Daniël Termont gaan ook geen harmonicabussen door het oude centrum van hun steden jagen.  Deze zijn misschien wel geschikt voor de Keizerlei, de Meir, de Italiëlei, de Frankrijklei of voor de Vlaams / Waalse Kaai maar niet voor de - ik zeg maar wat - Kleine Pieter Potstraat.

In Mechelen jagen ze die mastodonten wel door de winkelhaak van den Biest !

Go figure.

Dus... als ge niet in de breedte of diepte kunt, dan gaat ge de hoogte in.

en als het nu maar over één autobus zou gaan......maar ze rijden verdorie bumpers aan bumpers (de stumpers).