Rembert Dodoens langs onbruikbare trage wegen

met categorie:  

In de nieuwsbrief van vzw Trage Wegen staat volgend artikel over een wandeling langs Zemstste en Hombeekse trage wegen. De wandeling heeft alles te doen met Rembert Dodoens, een bekende Mechelaar.

In zijn tijd zal hij zeker veel langs die huidige trage wegen (toen gewone wegen)  gewandeld hebben om zijn kennis bij te schaven. Moest hij nu terugkomen zou hij mogelijk beschaamd en kwaad zijn dat de mooie trage wegen in Mechelen, Hombeek, Heffen, Leest, Battel, Walem er verwaarloosd en meestal onbegaanbaar bij liggen. En hij zou zeker razend zijn op de bestuurders die weinig of niets doen om die trage wegen vrij te houden, terug vrij te maken, te (laten) onderhouden. Indien Mechelen het voorbeeld van Zemst zou volgen zou men al veel verder staan. Maar spijts de jarenlange klaagzang, de vele voorstellen en vragen van de dorpsdraden om eindelijk iets te doen aan die trage wegen op het Hombeeks Plateau, is er de laatste jaren niets gebeurd.

Men is ooit begonnen aan het "fatsoeneren" van één trage weg om voetgangers en fietsers een kortere weg aan te bieden tijdens de grote infrastructuurwerken in Hombeek van de laatste jaren. Eén eigenaar van een stukje trage weg heeft geklaagd en de werken werden stilgelegd. En het stadsbestuur heeft besloten niets meer te doen tot de lopende rechtszaken zijn beslist. Stel u een ondernemer voor die zijn bedrijf stillegt omdat één klant een rechtszaak inspant over een factuur!

Het stadsbestuur heft op basis van de huidige wetgeving de plicht én de mogelijkheden om alle trage wegen te (laten) onderhouden!

De laatste vijftig jaar zijn vele trage wegen afgesloten, omgeploegd, verdwenen. Het is aan de huidige generatie om te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen nog kunnen genieten van het mooie van de natuur rond Mechelen. En dat kan via de trage wegen.    

Oud en nieuw stadsbestuur hebben hier een verpletterende verantwoordelijkheid die ze dringend moeten nemen.

 

Nieuw in Zemst: de Dodoenswandeling

 Ken je Rembert Dodoens, de wereldberoemde plantkundige uit de 16de eeuw? Rembert Dodoens (1517-1585) werd geboren in Mechelen. Hij studeerde er aan de "Grootschole", een oude kapittelschool in de Schoolstraat. Op 13-jarige leeftijd ging hij naar de universiteit van Leuven, waar hij Griekse en Latijnse letterkunde, cosmografie, wiskunde, sterrenkunde, aardrijkskunde, botanica en zuiver medische vakken studeerde. Op zijn 18de werd hij licentiaat in de medicijnen en drie jaar later behaalde hij de dokterstitel.

Dodoens huwde twee keer en werd kerkmeester van de oude Sint-Pieterskerk, ten tijde van de hertog van Alva. Hij was een ijverig man. Van de vele publicaties is "Het Cruydeboek" uit 1554 zijn beroemdste werk. Het was in die tijd, na de bijbel, het meest vertaalde boek. Hij toetste zijn kennis van de plantkunde aan de natuur in de omgeving van Mechelen. In Zemst-Laar bezat hij het Pruweelbos naar waar hij regelmatig wandelingen ondernam.

Dodoenswandeling

Sinds kort kan je in Zemst in de voetsporen treden van Dodoens. Trage Wegen Zemst-Laar stippelde een wandeling uit, dat het traject volgt dat Rembert vaak moet afgelegd hebben: van Mechelen, over de Zenne aan het Waterke in Zemst, via de Dasmusweg, langs het hof van Loxem, het Pruweelbos in Laar, via de Hultendries, Hombeek en weer naar Mechelen. Om praktische redenen vertrekken we te Hombeek of nader af te spreken plaats. De Zenne-overgang aan het Waterke is immers verdwenen.

Praktisch

Geïnteresseerd in een gegidste Dodoenswandeling? Contacteer snel Theo Slachmuylders: theoslachmuylders@hotmail.com Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 015 41 66 06. Ook voor scholen en verenigingen.

Go for it! En als Hombeek weer traagweg wandelt en fietst, weet ik nog heel wat plekjes elders. Wat Dodoens betreft, ben ik blij dat hij ook meer aandacht krijgt - welverdiend.

@ homorik

kunnen deze toekomstige trage wegen of paden ook met de fiets gebruikt worden? Ik bedoel daarmee: zijn die paden aangelegd in asfalt of is het modderen geblazen indien het regenachtig weer is? Kun je zo eens een traject van een trage weg op de blog zetten, zodat we enig idee hebben waar die of andere trage wegen zich zoal bevinden. Mij interesseert het ten zeerste daar ik met mijn fiets ook liever een onbezoedelde weg of traject afrijd dan me te begeven op een fietspad naast een met dieseldampen omhulde rijbaan van Hombeek, Zemst, Heffen of Leest naar Mechelen of omgekeerd. Ik kijk er naar uit!

Wel Jef, ge kunt bijvoorbeeld van in Oembeik met de fiets, over de Zennendijk naar Leest, Heffen, Zennegat en verder tot in " A ". Ge kunt ook een rustig toerke maken rond den Egleghem. Of vanuit Mechelen via de nieuw aangelegde Bankstraat de familie gaan bezoeken. Een toerke over de barre hoogten van het Oembeiks plateau behoord ook tot de mogelijkheden. Als ge natuurlijk in het nat seizoen te voet rond de put wilt lopen of door de Schrale hammen wilt trekken doet ge dat best met botten of houten  blokken aan uw voeten.

@G.L., dat toerke langs de Zennekant heb ik al meermaals gemaakt, te vertrekken vanuit Weerde.

@ Jef, als ge iets nieuws te weten komt kunnen we dat in het voorjaar eens afpedaleren.

@ Roger Kokken

Alvorens we ons door zompige, drassige veldwegels gaan avonturen zou ik toch bij benadering een soortement wegenplannetje in mijn bezit hebben. De asfaltwegjes op de Zenne- en Dijledijken, die rijd mijn fiets blindelings met mij op het zadel af. Van die trage paden heb ik geen benul. Indien het weer het toelaat loopt één van mijn wekelijkse tripjes langs de voornoemde rivieren plus de Rupel: een tochtje naar Klein-Willebroek. Bij Annick in het Zeezicht (???)  staat de Maes en andere versnaperingen steeds op de tap.

Waarom die drenkplaats het Zeezicht heet zal eeuwig een raadsel blijven. Al waar je ogen op vallen is de kanaalbrug en het toch al eeuwenoude sashuis in een gemeentelijk parkje. En als het weer mee wil passeren er aan het terras van die zaak tientallen wielerterroristen. Menig onder hen komt zich daar ook wel laven aan de uitgebreide bierkaart alvorens je, zonder te bellen, met niet meer dan een onbeleefde, van op vijf meter achter je rug toegeschreeuwde "Heeeei!!!" op de dijken voorbij te snellen, daverend van de adrenaline en de Duvel of Grimbergen, op weg naar een nieuw werelduurrecord.

[totaal offtopic] Waar is de tijd dat ik in de Drie Rivieren een Carolus Tripel bestelde en dat de garcon me staalhard antwoordde: "Dat is hier zo niet de streek van de Carolus, we serveren Grimbergen. (lacht)"

@Jef Van Ransbeeck

Wel Jef, waarom die "drenkplaats" Zeezicht heet is even bizar als de naam zelf, en eigenlijk voor vele oude klanten geen raadsel hoor.

De toenmalige uitbaatser Mieke Bogaerts had zich suf gezocht om een gepaste naam voor haar nieuw (oud) etablissement te vinden. Namen zoals "in 't oud Sas", Rupelkant, d' oude vaart enz vonden geen genade in de ogen van vader Bogaerts (kok) en de dochter.

Tot er een flauwe plezante (ik niet, maar was er wel bij toen) de opmerking maakte zeg noemt het het café restaurant "Zeezicht", we hebben in Willebroek wel een café Zeehaven aan de vaart dus.........

En ja , vader en dochter vonden dit schitterend, zodus op niks anders gebaseerd dan op een  stomme opmerking, noemt de door u genoemde drenkplaats Zeezicht.

De huidige uitbaters hebben de naam behouden, want de vorige hadden de naam wel een zekere bekendheid bezorgd.

Wel interessant is dat in het bovenzaaltje van het café, een stuk van de zijmuur van het restaurant een steen bevat met gemetste cijfers die het jaar 1573 of 1575. Beide huisje staanook vermeld in de atlas van de vaart uit 1632, opgemaakt door de stad Brussel.

Ze waren beide ook toen reeds een "drenkplaats" aan de oude schutsluis, die vlak voor de huisjeslag, wel met een andere naam.

Meer info over de trage wegen is te vinden in de zgn "atlas der wegen", uitgegeven +- 1870. Elke gemeente heeft zo 'n atlas. Hierin zijn de officiele openbare wegen aangeduid maar ook de "sentiers" of voetwegen / kerkwegen, vandaag  worden ze trage wegen genoemd.

Meer info is te vinden op " http://www.provant.be/mobiliteit/mobiliteitsbeleid/buurt-_en_voetwegen/i... " en op " http://www.provant.be/bestuur/grondgebied/gis/geoloketten/lijst_geoloketten.jsp " of op de gemeente-/stadhuizen waar een copie van de atlas is in te zien.

@ Eric

 

Ik ben even gaan neuzen in de Ferrarisatlas en de huizenrij waarvan café Het Zeezicht deel uitmaakt staat op die kaart duidelijk uitgetekend. Een brug tussen de sasdeuren en de rest van het kanaal richting Willebroek schijnt er op dat ogenblik nog niet te liggen. Ga naar http://www.ign.be vraag de sectie Willebroek op de kaartsecties aan. Altijd leuk om in rond te struinen als je van oude kaarten houdt

Dodoenswandeling:

Zondag 5 mei 2013 om 14 uur.

Plaats van vertrek en aankomst: Egelgemvijver te Hombeek, op de parking aan de zeilclub, tegen de spoorlijn.

Gratis! Iedereen welkom!

Atlas der Buurtwegen dateert van 1841.

Een mooi voorbeeld van eerherstel van zo een weg:

de "47" te Hombeek= verbinding van Zemst-Laar naar de Hultendries te Hombeek en zo naar Mechelen.

Na herhaaldelijk schrijven en aandringen heeft de stad Mechelen deze afgesloten weg terug opengesteld. Vandaag wordt hij, net als vroeger, opnieuw gretig gebruikt door fietsers en wandelaars.