Mechelse cyclosporters fietsen voor Artsen zonder Grenzen

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Niks zo verrijkend en hartverwarmend als de ontmoeting met Mechelaars die met veel sociale bewogenheid zich inzetten voor een goed doel - wat het dan ook moge zijn.  Vanmiddag had ik weer zo'n deugddoende babbel - met Joris Kerremans, die voor de foto zich in wieleruitrusting had gestoken, mét de cheque in de handen, die hij en zijn ploeg morgen zullen overhandigen aan vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen.  Joris is de bezieler en jarenlange drijvende kracht achter de Cyclosporters voor AZG-België, met bakermat in onze stad...

 

Hij is een sympathiek man, die bescheiden maar toch heel gedreven praat over zijn iniatief. Morgenmiddag zal hij in naam van al zijn fietsende vrienden een méér dan mooie cheque met het bedrag van 31.404 EUR overhandigen aan AZG.  Dat zal gebeuren in de lokalen van het Mechels Volkstoneel in de Merodestraat.

 

 

Die sociale bewogenheid heb ik van thuis meegekregen.  In het 'gewone' leven ben ik projectleider communicatie bij EANDIS.  Maar al jaren geleden was ik daarnaast voorzitter van 'Antenne', de plaatselijke werkgroep van Artsen zonder Grenzen.  In die hoedanigheid hebben we vele activiteiten opgezet om geld in het bakje te krijgen voor dit unieke initiatief.  Mij spreekt in AZG - die al de Nobelprijs voor de vrede wonnen - aan dat ze geen onderscheid maken in hun hulpverlening.  Zij helpen met een open visie.  Voor hen zijn er geen grenzen...  De plaatselijke 'Antennes' werden later stopgezet wegens reorganisatie binnen de vereniging, maar met onze groep cyclosporters is het engagement gebleven.  We fietsen al jaren voor AZG, omdat we er blijven in geloven!

 

De overhandiging morgen is het sluitstuk van de feestelijke 'debriefing' met de 30 fietsers 'Cyclosporters voor AZG' en hun twee begeleiders, die dat bedrag aan sponsoring hebben bijeengebracht.  Dat gebeurde naar aanleiding van hun klimdriedaagse in september in de Zwitserse Alpen.  Bij die gelegenheid werd door elf deelnemers het Gouden Alpenbrevet behaald (169 km en 5264 hoogtemeters) en door de negentien anderen het Zilveren Alpenbrevet (126 km en 3845 hoogtemeters).  De Alpenbrevetten behoren tot de zwaarste klimtochten in Europa, met de beklimmingen van Sustenpass, Grimselpass, Furkapass, Nufenenpass en de St.Gotthardpass.

 

De klimdriedaagse in september was reeds het tiende humanitaire fietsproject van deze groep, met bakermat in Mechelen, dat om de twee jaar wordt georganiseerd.  Joris Kerremans was de stichter van de groep.

 

Je merkt dat fietsen voor humanitaire doelen populair aan het worden is.  We zijn er zelf al jaren mee bezig, maar zien nu ook dat vele anderen zoiets op poten zetten.  Denk maar aan 'Fietsen in het kader van Kom op tegen Kanker'.  Mooi toch...  Wij proberen het kleinschalig te houden.  Onze groep is een heterogene groep met fietsers van verschillende leeftijden.  De oudste is 81 jaar, en de jongste 21.  We hanteren het motto dat 'iedereen moet meekunnen'.  We willen er bewust géén competitie van maken.  Het is een hechte vriendengroep.  Drie vierde van onze fietsers zijn 'oude rotten', maar elke keer sluiten nieuwe mensen aan.... De wielerliefhebbers komen uit eigen stad, maar ook uit de rest van Vlaanderen en er zijn zelfs vier Nederlanders bij!

 

Met deze relatief kleine groep van maximaal 35 cyclo's rijden ze telkens vrij aanzienlijke bedragen voor AZG bij elkaar;  In 2010 waren de Franse Alpen goed voor 26 000 EUR.  De Vogezen in 2008 voor 28 400 EUR; de Dolomieten in 2006 voor 25 790 EUR; de Pyreneeën in 2004 voor 16 530 EUR en de Mont-Ventoux in 2002 voor 23 445 EUR...

 

In alle projecten betalen de deelnemers alle kosten voor vervoer en verblijf volledig zelf.  Tegelijk zoeken ze sponsors  om hun sportprestaties te ondersteunen.  Het geld gaat integraal naar AZG.

 

Dit recordbedrag hebben we weer mooi bijeen kunne verzamelen, ondanks de economische crisis.  En dat is toch opmerkelijk.  We weten wel dat mensen onze inspanning appreciëren, en daarom graag ook financieel steunen...  Toch willen we onze sponsors niet overbelasten.  Daarom is het ritme van twee jaar ideaal. 

 

Terwijl we ons babbeltje slaan, wordt Joris regelmatig met veel sympathie begroet.  Ook door een passant die vroeger reeds meefietste met de groep:  "Het is ook steeds goed georganiseerd!"   Joris wuift het compliment weg...

 

De cyclosporters blijven gemotiveerd om het humanitaire aspect bij hun sportbeleving volop te integreren en anderen daarvoor warm te maken.  AZG is blij met dit partnerschap dat naast fietsers ook lopers omvat.

 

Het wordt morgen ongetwijfeld een mooi moment als Joris en zijn vrienden het ongelooflijke bedrag kunnen overhandigen aan een vertegenwoordiger van Artsen zonder Grenzen...

 

                                            

 

Joris Kerremans - verantwoordelijke Cyclosporters voor AZG-Belgie.                              Auwegemvaart  61

0473 43 02 48

jkerremans@gmail.com

www.cyclosportersvoorazg.be

 

 

 

 

 

 

 

zeer leuk dat in tijden van 'crisis' er nog mensen zijn die iets kunnen en willen doen zonder eigenbelang, of dit voor de derde of vierde wereld is voor cultuur of ontspanning met (meer) zo'n mensen is leven aangenamer, een voorbeeld voor de hedendaagse politiek!!!