Levende Kerststal verankert zich op het Begijnhof

 

(Jan Smets)

De enthousiaste ploeg van de buurtwerking van het Groot-Begijnhof was vandaag erg bedrijvig.  Vooreerst werden alle deuren versierd met Kerstgroen, en daarna was er nog werk aan de winkel aan de stal die dit jaar wordt opgebouwd op het binnenplein van brouwerij Het Anker.  En dat is nieuw!  Volgend weekend kan je er langslopen.  De poort naar de Hoviusstraat wordt na lange tijd weer geopend, zodat brouwerijbezoekers niet meer het ommetje dienen te maken langs de Guido Gezellelaan.  "We verankeren ons terug méér in het begijnhof!  Zoals deze brouwerij altijd een ondeelbaar stukje van dit begijnhof was in het verleden"  stelt Els Van Itterbeeck van Het Anker....

   

 

Met de levende Kersstal knoopt men in het begijnhof weer aan bij een aloude traditie.  Na vorig jaar een 'Levende Kerststal anders' is er nu opnieuw een Kerststal met figuranten.  Daar men niet meer terecht kon op de vroegere locatie aan het Moreelshuis (dat omgebouwd werd tot kunstgalerij) diende men op zoek te gaan naar een nieuwe stek.

 

Els Van Itterbeeck was de reddende engel.  Zij stelde voor om de Kerststal onderdak te geven op de binnenplaats van de brouwerij.  Hier was er...plaats in de herberg...  En er is méér: vooreerst is het best een gezellige locatie in het decor van de eeuwenoude brouwerij - maar: de link met het begijnhof wordt vergroot door de poort in de Hoviusstraat terug wagenwijd open te stellen...

 

                                   

  

 

Door de verbouwingen en reorganisatie in de brouwerij is onze binnenplaats weer vrij gekomen.  We willen de Kerststal dus gastvrij ontvangen.  Volgende week openen we dan ook de poort naar de Hoviusstraat.  Dat kan je in het weekend van 15 en 16 december exclusief meemaken.  Eigenlijk 'geven' we de brouwerij terug aan het begijnhof.  De integratie van de brouwerij in het begijnhof, vinden we erg belangrijk.  Zo is het eeuwenlang geweest.  De zomer is nog ver weg, maar ook dan willen we dit plein een vast terras geven.  Sowieso willen we deze binnenplaats meer 'invulling geven'.  Wat méér is: je zal hier volgend weekend zeker ook onze Gouden Carolus Christmas kunnen proeven!

 

  

(met Inez Vanoverschelde en Els Van Itterbeeck...)

 

Er wordt duchtig getimmerd aan de Kerststal.  En ook is er een hoekje voor de schaapjes voorzien.  Maar het gaat er gezellig aan toe.  En om zichzelf wat moed te geven, wordt de fles jenever doorgegeven.  Zelfs 'de begijntjes' laten zich niet kennen, en tonen zat zij een 'witteke' weten te waarderen...

 

                      

(Els Van Itterbeeck poserend met de Gouden Carolus Christmas)

 

Hopelijk is het volgende week zo'n stralend zonnig winterweer als vandaag.  En anders: sneeuw...  We zien wel...

 

Pier De Kock uit de Schrijnstraat is zowat een 'geadopteerde' Mechelaar.  Maar de Gentenaar voelt zich al helemaal thuis in het Groot-Begijnhof.  Met een aantal projecten wist deze theaterman zich al in de kijker te zetten.  Maar dat doet hij graag.  Hij is een volksvriend, die de sociale cohesie in de buurt belangrijk vindt...

 

Tof dat de historische link met de brouwerij terug hersteld is.  Ze zit nu helemaal verankerd in de buurt.   We zijn Els en de brouwerij dankbaar om deze locatie aan te bieden.  Ons buurtcomité heeft een vaste kern van zo'n vijftien personen.  Maar we kunnen rekenen op ongeveer dertig medewerkers.  Het gaat beslist gezellig en mooi worden!  In de Kerststal zijn de figuranten allemaal mensen uit de buurt.  Ons Kindje Jezus is in de Begijnhof geboren.  Het is het jongste zoontje van Nathalie en Ruben uit de Katelijnestraat, en heet August.  Zondag zal Floortje, het dochtertje van Els en Hans de goddelijke rol overnemen.  En weet je: we hebben zelfs zeven (!) Driekoningen!

 

(de ploeg van de buurtwerking van het Groot-Begijnhof)

  

 

Er is méér nieuw dit jaar!  Er wordt veel zorg besteed aan de muzikale omlijsting.  Vanop het dak van de brouwerij, waar een reuzegrote ster prijkt, zal muziek van de United10Brass weerklinken.  Het Elewijts Bach-koor zet ook z'n beste beentje voor... Net als Gravel Unit.

 

  

(Pol Lettany verankert de ster...)

 

Vanop het dak van de brouwerij heb je een prachtig uitzicht over het begijnhof en de omliggende stad.  Ik heb er een babbeltje met 'Opsinjoorke' Rik Wesemael van de gelijknamige wandelclub.

 

Onze wandelclub bestaat in januari 30 jaar.  Ik heb ze gesticht.  Het is voor de vijftiende keer dat we een wandeling organiseren in het weekend van de Kerstmarkt.  De wandeling die vroeger bekend stons als 'Mechelen in den doenker' hebben we nu herdoopte tot Christmaswandeling.  We willen immers de échte Kerstsfeer oproepen.  We zullen met onze wandeling de Kerstmarkt op Grote Markt en Veemarkt bezoeken, maar ook de multiculturele Kerstmarkt in het Klein-Begijnhof.  Op het Groot-Begijnhof bezoeken we uiteraard de levende Kerststal in de brouwerij.  We willen graag de Mechelse bieren promoten.  Ook de Kerstman zullen we ergens wel zien opduiken.  De wandeling vertrekt op campus De Ham en je kan vrij rondlopen.  Het start om 15 uur.  Méér info kan je vinden op onze website:  www.opsinjoorke.be

 

Deelname aan de wandeling kost 1,50 voor niet leden.  (Rik geeft me nog mee dat de wandelclub op 22 september een nieuwe wandeling lanceert: een Maneblusserswandeling.  Deze valt samen met de autoloze zondag...)

 

                         

(Rik Wesemael van wandelclub Opsinjoorke)

(Pier de Kock)

 

Praktische info:

 

Levende Kerststal op 15 en 16 december op binnenkoer het Anker, met vele figuranten.  Te bereiken via Guido Gezellelaan of Hoviusstraat.

 

zaterdag: 18 u- 18.15 u: opening door United 10Brass.

                  18.15 u - 18.55 u: figuranten in de stal. Elewijts Bach-koor

                  18.55 u - 19.20 u: United 10Brass

                   19.20 u - 20 u: figuranten in de stal. Elewijts Bach-koor

                    20 u - 20.30 u : United 10Brass

                    20.30 u - 21 u : figuranten in de stal.  Elewijts Bach-koor

                    21 u: United10Brass sluit af

 

zondag:     16 u - 16.45 u : United 10Brass en figuranten

                    16.45 u - 17.15 u : Gravel Unit

                     17.15 u - 18 u: United 10 Brass en figuranten

                     18 u - 18.30 u : Gravel Unit

                      18.30 u - 19 u : United 10 Brass en figuranten

 

www.groot-begijnhof-mechelen.be

 

 

 

 

 

 

Allez, 't is dôôdelijk da' Mechelse begijntjes gien 'aoligen zèn...

;-)

Schitterende reportage, mooi werk van Buurtwerking Groot begijnhof en wandelclub Opsinjoorke.

 

Voor zij die niet weten hoe een echt Mechels begijntje eruit zag, hier een weergave uit de Mechelse begijnhofkerk...

Foto Gimycko

Prachtig initiatief. Ik poog 15 of 16 december zeker eens een ki jkje te gaan nemen...

Herinner je de reportage op RTV over onze Buitengewone buurt?

http://www.rtv.be/artikels/nieuws/2012091012243868_15-jaar-buitengewone-buurt-groot-begijnhof-mechelen

Stuur een SMS met “BUURT 2” naar 3024 en help ons zo nog meer leuke evenementen te organiseren!

Gim

Waarom noemden ze dat in Mechelen begijntjes ? In Oembeik noemden wij dat gewoon nonnekes. Na plus minus 1950  werden dat dan zusterkes Anonciaden van Huldenberg. En nu schooljuffen en dito meesters. Wat zal het volgende zijn ? Goeie vraag. 

@ GL : Begijntjes waren geen nonnekes.  Lees de link in de eerste reactie.

@ Gim, zo rap zijt ge er niet vanaf zeune. De kledij van uw begijntjes van hierboven komt precies overheen met die van de Hombeekse nonnekes anno 1945. Wedden. Het zat hem dan wellicht in de geesten ? Wie weet meer ? Wie heeft afbeeldingen van nonnekes ?