Lekker warm en gezellig: Servus brengt de kerstmarkt underground.

Kerstmarkten gaan we deze maand her en der nog wel meer tegenkomen, maar in Mechelen hebben we toch weer iets speciaal, en dat is een unieke locatie: de sfeervolle crypte van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk.

Organisator is Oostenrijkvereniging Servus, in samenwerking met de Hanswijkparochie.
Vanavond bracht MechelenBlogt alvast een bezoekje, zaterdag en zondag kan u er nog terecht voor een net-iets-andere kerstmarkt, een lekker glas Mechels bier, en uiteraard de gezellige sfeer.


Alfons Deleus ( voorzitter Servus ):
"Wij proberen in de eerste plaats origineel uit de hoek te komen, vier jaar geleden waren wij de allereersten om met een spiegeltent op de kerstmarkt te staan, een overdonderend succes dat niet onopgemerkt gebleven is en navolging gekregen heeft, dit jaar brengen wij onze eigen kerstmarkt. Wat maakt deze zo uniek? Ten eerste de locatie, de crypte van de Hanswijkbasiliek is toch wel iets speciaals, en de gelegenheidsmarktkramers zelf natuurlijk, 90% van wat u hier ziet hebben onze mensen met hun eigen handen gemaakt, wie hier komt krijgt iets te zien dat je nergens anders vindt"

 


Boven kan je ook terecht voor de mooiste advent- en kerstmuziek uit Vlaanderen en Tirol, en uiteraard ontbreken de glühwein, het bier, de soep en het kerstgebak niet op het appél.


Om u te bedienen staat een bijzonder gemotiveerd team paraat.


Aan Mechels bier zeker geen gebrek.


Drink, maar doe het met mate, want er is altijd het risico op een houten kop.

 


Sommigen maken hun werken ter plaatse, best wel interessant om te zien.


De kerstfiguren zijn er natuurlijk ook bij.


Ook aanwezig: Jan Walschaerts, op de voorgrond ligt een glasraam uit de Katelijnekerk dat onlangs vernield werd tijdens een inbraak, Jan laat ter plekke voor u zien hoe het nieuwe stuk gemaakt wordt dat hij binnenkort zal plaatsen.


Al de kerststukken zijn zelfgemaakt.


Originele locatie: de crypte

Practisch:
U kan nog terecht in de crypte op zaterdag van 16 tot 22u en op zondag van 11 tot 18u.
De ingang is vrij toegankelijk en de ingang is aan het Raghenoplein op de hoek met de Hanswijkstraat, u kan er niet naast kijken.
Er is een vestiaire.

Voor wie kennis wil maken met Oostenrijkvereniging Servus, zijn leden en meer wil weten over hun activiteiten is dit uiteraard de ideale gelegenheid.

(foto's: © christophe netels)

 

 

Het zal in de crypte van de Hanswijkkerk alvast een tikje intiemer zijn dan op de Grote Markt en beschutting bieden tegen de huidige kou. En naar ik vermoed zal de geur van allerlei worstenbaksels geen aanslag komen plegen op je reukorgaan.

Of kunnen we, als we Oostenrijkers uitnodigen, niet anders doen dan vetplaten verhitten en volstrooien met des varkens? We kunnen die mensen ook onze Mechelse bieren voorstellen in zoverre dat nog nodig zal zijn. Terwijl ook vragen dat ze in Oostenrijk de belasting op het bier niet de hoogte injagen zoals onze zuiderburen dat doen. Dan houden we voor onze brouwers tenminste een afzetgebied van kenners open.

:-)

Maak u geen zorgen, Jef, het is geen onwelriekend bakfestijn in de crypte zelf, en het ontbreekt de gasten zeker niet aan Mechelse brouwsels ;-)

Hopelijk ranselt ons aller Jezus Wilko de verkopers niet uit de tempel !

;-)

Bijbelschoolplaten : De tempelreiniging

Het was gisterennamiiddag bij de openingsreceptie al duidelijk dat het iets speciaals ging worden........eindelijk nogeens een echte sfeervolle bedoening!

ja das waar

 

na de auto's nu de mensen oder de grond en dan hebben we terug een leefbare stad ;-)

@ Stanne :

Ze kunnen misschien - buiten het seizoen - van de Vlietenkelder ne soort van Mechelse Pelgrom maken.

iD - iD

:-)

je suske was een ebbeleke

 

 

Servus heeft Mechelen een fijn en mooi Kerstweekeinde bezorgd met naar aloude traditie mooie muziek, toffe sfeer en mogelijkheid tot eten en drinken zonder dar er toestanden aan te pas kwamen. wat mij betreft voor herhaling vatbaar......

TV-Mechelen maakte volgende opname:

 

http://www.youtube.com/watch?v=O6GS90FhI6k