Het jaar van de keus, Nijntje, Kai-Mook en mensenrechten, en véél meer!

met categorie:  

2012 mag bijna bij ‘het groot vuil’.  Het jaar is opgebruikt, en tot op de draad versleten .  Wat zich ooit jong en onbeschreven, okselfris en verwachtingsvol presenteerde, kraakt nu in haar gewrichten en sleept zich vermoeid naar het einde, om zich dan – met een klap op de vuurpijl – te laten vervangen door een beloftevolle nieuwelinge die ons met haar betoverende verschijning weet te betoveren en te bewegen tot goeie voornemens die we na enige gewenning aan haar, al even snel vergeten…  Want ‘het nieuw’ is er gauw af.  Zo gaat dat.

            

           

foto's: Jan Smets)

2012 zegt adieu, licht haar hielen,en laat ons achter met goeie herinneringen en verloren illusies.  De ouwe dame heeft ons verblijd en geënerveerd – ontgoocheld en gecharmeerd.

Nog éénmaal willen we haar ‘uit de doeken’ doen.  Nog eenmaal willen we haar bekijken van kop tot teen  - tot op haar blote vel …

2012.  Een Mechels jaar.  Het is een jaar-van-belofte; van keuzes maken en teerlingen gooien.  Het is een scharnierjaar voor velen.  Zéker in de politiek!  Maandenlang zijn we in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.  En dat hebben we geweten.  Het wordt het jaar van de waarheid voor een aantal Mechelse politieke tenoren.  Karel Van Butsel verdwijnt als eerste van het toneel.  De  Battelse oppositieleider stapt al een hele poos voor de verkiezingen – na lang overwegen en op eigen iniatief op, en geeft de scepter door aan Walter Schroons die de CD&V naar de stembus magleiden.   Ondertussen is er een monsterverbond in de maak.  M+ stelt zich voor met veel tromgeroffel.  Blauw, groen en een verzameling positievelingen gaan samen in zee.   Ziet de toen ook al op het grotere politieke strijdperk fel geplaagde Caroline Gennez de bui al hangen?   Nieuwe kandidaten worden door alle partijen aangezocht, jongeren, mediafiguren, 90-jarigen… Pvda zalhet strijdperk intreden met Dirk Tuypens, en er wordt zelfs een Piratenpartij opgericht.  Het wordt een jaar van lintjes doorknippen: pleinen en sporthallen…  Niks is te veel om het ‘nieuwe Mechelen’ en het investeringsbeleid positief in de verf te zetten.  Burgervader Somers schrijft zelfs een boek over zijn droom over deze stad.  Verder zit iedereen met argusogen de politiek te volgen, en alles wordt méér dan anders gewikt, gewogen, bekritiseerd…  Ali Salmi zal het geweten hebben.  Een ongelukkige , ‘vrouwonvriendelijke’ uitspraak wordt hem niet in dank afgenomen.  Hoe hij zich ook verontschuldigt:  de geest is uit de fles.  Vlaams Belang wandelt doodleuk met boerkadragende ‘madammen’ over de markt…  De autoluwe stad is misschien wel hét onderwerp van het jaar!  Voor-en tegenstanders kruisen de degens, en iedereen heeft het gevoel dat het één van dé verkiezingsthema’s  zal worden.  ‘Leuke’ ideetjes zoals ‘lokdames’ zorgen voor discussie en hilariteit.  Kestens en Calvo schrijven een liedje waarin ze de liefde voor hun stad bezingen, en ook N-Va zet zijn programma op de notenbalk.  Marina De Bie weet zich moedig door haar gezondheidsproblemen te werken,en  er is ook de vraag of Hendrickx nu wel of niet kandidaat-burgemeester zal zijn.  Vele vragen…  Wie gaat met de burgemeesterssjerp  lopen?  Zal Vlaams Belang dan écht een pandoering krijgen?  En hoe zal CD&V zich handhaven?  Zijn nu wel of geen voor-akkoorden?  En wat is er nu wel of niet waar van onderlinge telefoontjes tussen een aantal politiekers?   

Dan komt 14 oktober en de politieke kaarten worden herschud.  Mechelen kiest voor een centrum-rechts beleid, en de sjerp blijft voor Bart Somers.  Spa druipt af met de staart tussen de benen…  Een kruis over Radio CarolineKristel Strubbe zegt ook vaarwel, maar doet dat uit eigen beweging.  De blauwe schepen geeft de pijp aan maarten pas na de stembusslag, en zal nu als moederkloek waken over ons aller Erfgoed.  Een andere grote dame – Inge Vervotte, laat zich ook nog opmerken op een verkiezingslijst, ook al weet ze dan al dat politiek voor haar een uitgemaakte zaak is…   In januari gaat de nieuwe ploeg van start op het stadhuis…

 

           

 

Dit jaar verloren we allemaal bekenden of geliefden…  Soms onverwacht…  Het zijn de littekens op 2012.  We dragen ze mee in onze herinneringen.  Onze burgermeester neemt afscheid van zijn vader – oud-politicus en zijn voorbeeld – Joos Somers…  Racing-Mechelen  verliest één van zijn iconen met Jos Mannaerts.  Ook J.P. Laenen  is niet meer.  De veelzijdige Mechelse kunstenaar zou zijn omvergereden opa Beethoven niet meer opgericht zien.   Leest blijft verweesd achter na het overlijden van dé grote bezieler van Posse-Leest, Willy De Nies.   De filmrol breekt voor de bekende amateurcineast Jackie Maes, die zich zo graag ‘den echte Mecheleir’ noemde.  Sportjournalist René Monshouwer, Pastoor Gerard Van Dessel,  Lord-Nelson-baas Tony Cabana: ze gaan niet mee met ons naar 2013…   Het doek is voor hen gevallen.  Maar ze blijven voortleven in het verhaal van deze stad…

Mechelen komt dit jaar regelmatig op het kleine scherm.  Onze stad fungeert als decor voor de nieuwste K3-film, en zo botsten we regelmatig op een filmploeg.  Niet alleen de huppelmeisjes van K3 lopen we hier tegen het lijf.  Ook ander vrouwelijk  Loslopend Wild staat hier voor de camera.  ‘Iedereen Beroemd’ strijkt ook een paar keer neer in onze Dijlestad.  Voor het nieuwe kwisprogramma ‘De Slimste Gemeente’ weet Mechelen zich  te selecteren…  Wordt vervolgd.   Mechelen is wel degelijk mediageniek.   Mediagroep Sanoma vestigt haar zetel bij ons. Of VRT dit ook zal doen in de toekomst blijft voorlopig een open vraag.  Maar Somers ziet dat heus wel zitten…

 

           

 

Frank Vaganée is niet alleen stadsartiest, maar weet zich ook in de kijker te werken met het behalen van een Golden Globe, én met een Oscar voor de filmmuziek van ‘the artist’.  En daar mag hij trots op zijn!  Bovendien wordt van hem ook muziek op de muziektrommel van Sint-Rombout geplaatst.  En zo klinken er al maandenlang, in een geslaagd huwelijk, bronzen klanken van Frank én Jef Denyn door de galmgaten.  Jef Denyn wordt dit jaar herdacht.  Het is ook 150 jaar geleden dat de man in onze mooie stad geboren werd…   Daan op de beiaard probeert een oud instrument hip te laten klinken, en een kinderbeiaardwedstrijd heeft succes.  Plannen worden gesmeed voor een mobiele beiaard, en beiaardlegende Jo Haazen mag zich vanaf dit jaar commandeur in de Kroonorde noemen.

In het conservatorium wordt Tom Van den Eynde de nieuwe directeur.

Theater n0na geeft letterlijk en figuuurlijk het startschot voort de nodige verbouwingen, en timmert alternatief maar vakkundig aan de weg…

Het Filmhuis slaagt er in om het geld te verzamelen voor een digitale projector…

De Huiskamerwandelingen gaan weer van start…

 

           

 

Het is een jaar met kantelmomenten en breekbare evenwichten.  En even wankel blijken een aantal bouwwerken  in deze stad.  Dat het ooit zou gebeuren, kon elke Maneblusser voorspellen.  Het was alleen afwachten: wanneer?  Maar het gebeurt: de verkrotte hoek Scheerstraat-Merodestraat, stort gedeeltelijk in.  En dit wordt een keerpunt: plannen voor renovatie worden gemaakt.  Het Hof van Cortenbach blijft – gehavend en wel – toch nog overeind, maar in de Bruul doet een onrustwekkende scheur in de gevel van Cool Cat en H&M  de goegemeente opschrikken.  Toevallig krijgt een pand in de Befferstraat wat later ook te maken met niet voorspelde scheuren…  En  als toemaatje moet de Passerelle ook afgebroken worden na lange tijd te zijn afgesloten wegens…instortingsgevaar…

2012 is ook een crisisjaar.   Gelukkig zijn er in onze stad ook organisaties die zich het lot aantrekken van zij die dreigen uit de boot te vallen.  De Lage Drempel zet een nieuw project op poten: ‘Steun op Maat’ en De Keeting organiseert een eerste vrijetijdscafé.  Op de Grote Markt wordt de Belgian Homeless Cup gehouden, en  van Malinwa mogen kansarme kinderen een topmatch gratis bijwonen…

 

           

 

Sportief initiatief!  Dat is het zeker!   KV-Mechelen en de in ongenade gevallen koekjesbakker Willy Van den Weyngaert roken de vredespijp en de donkere wolken ‘achter de kazerne’ lijken op te lossen. De Ronde Van Belgiê dokkert over de Mechelse kasseien, en dat doen ook de Mechelse cylcosporters die fietsten voor Artsen zonder Grenzen.   Kom ook tegen Kanker maakt een weeklang Mechelen tot aankomst-en vertrekplaats voor hun solidaire fietswestrijd.  De Rope skippers behalen mooie resultaten in een wereldkampioenschap, en dat doen ook de sportieve  Mechelse senioren op de Europese kampioenschappen voor atletiek.  De dames van gymflex gaan in Italië de Mechelse kleuren verdedigen, en Olivier Cauwenbergh kajakt op de Olympische Spelen in Londen.  Antonio Terrones maakt het mooie weer bij Cirque du Soleil.  Racing en Malinwa zetten zich ook dit jaar weer in op het sociale vlak met hun Foundation 1904.  Even komt Racing in het nieuws wegens mogelijke fraudepleging…

Veelbesproken is ook de Mechelse politie.  Ondanks het feit dat het korps mooi werk levert en regelmatig successen boekt, komt zij regelmatig negatief in het nieuws.  Of het nu is om te streng aangepakte wildplassers,  bloemetjesplukkers of door haar optreden op Maanrock of door de GAS—boetes voor boterhammetjes-etende jongeren…  Toch gaat de dialoog van start, en worden er pogingen ondernomen om het vertrouwen te herstellen…  Commissaris Yves Bogaerts komt in het nieuws door een ongelukkig telefoontje na een overtreding van actrice en Spa-kandidate Tine Van den Brande, die lichtelijk over haar theewater door het rode licht rijdt…

 

          

 

Over de Mechelse Musea kan ook heel wat worden gezegd.  Rik Wouters in het Schepenhuis blijft een must voor wie deze stad bezoekt, en regelmatig worden deeltentoonstellingen of workshops opgezet.  De veelbesproken Vlietenkelder gaat eindelijk open .  Toch baren vochtproblemen nog zorgen.  De textielklas van de academie mag als eerste de ondergrondse ruimte gebruiken, en doet dat creatief en ‘ingewikkeld’.   De put van Busleyden is ook afgeraakt – Nét op tijd om er een deel van de prestigieuze tentoonstelling Newtopia in te herbergen.  Museum Kazerne Dossin is ook met enige vertraging opengegaan.  Als Newtopia in de slotfase zit,  kon Dossin  het ‘vervolg’ aanbieden…  Het Memoriaal is al eerder geopend, onder belangstelling van Minister-President Kris Peeters, premier Di Rupo en tal van politieke leiders, én… Prins Filip.  Ze kunnen ook de gerestaureerde deportatiewagon op de Tinellaan aanschouwen.  Kazerne Dossin  krijgt koning Albert over de vloer.  Onze stad lijkt met de komst van de vorst  wel een oninneembare vesting.  Maar het museum is er eindelijk, en de eerste commentaren zijn meer dan lovend!

 

           

 

De Mechelse Robert Stolzclub wint de tweejaarlijkse cultuurprijs ‘De Mechelsen Iemer’. 

Op het OLV-kerkhof zorgen bovengekomen beenderen voor enige consternatie…

Mechelenbinnenstebuiten wandelt door de stad met Spanjaarden, Hollanders, Oostenrijkers en Fransen…

In Dijle, Melaan en vaart werd aan streetfishing gedaan…

De laatste zes Mechelse gasthuisnonnen krijgen een podium op Mechelenblogt, en worden even later ontvangen op het Mechelse stadhuis door schepen Koen Anciaux,…

Diezelfde schepen mag het lintje doorknippen van het nieuwe zorgcentrum De Lisdodde.  Maar nu al zorgen de geplande prijsverhogingen tot zekere ongerustheid…  De eerste steen van het nieuwe wijkcentrum den Abeel wordt gelegd.

Pier De Kock zet op de autovrije zondag een 500 meter lange tafel in de Katelijnestaat, waar de hele buurt mag bij aanschuiven…

Circolito organiseert 24-uur non-stop circus ten voordele van een Palestijnse circusschool...

 

            

 

De Heihoekfeesten gaan voor de derde keer door, en ondertussen krijgen we ook een nieuwe editie van Picknick Botanik in de Kruidtuin die bovendien een knappe moderne muziekkiosk krijgt.  Picknicken dat kunnen we wat later ook in het Vrijbroekpark , dat ook nog eens het decor mag vormen voor de Highlandgames

De Muizenaars zijn ongerust  over het feit dat hun Kranske dreigt te verdwijnen…

Oldtimers racen door onze stad, en staan netjes in het zonnetje te blinken op onze Grote Markt…

Een militaire plechtigheid wordt gehouden in datzelfde mooie decor van de Grote Markt…

Het Clarenhof zet zijn deuren open nu de werken in de slotfase komen…

Allemaal losse nieuwsflodders….  Zo gaat dat met een boordevol jaar…

 

           

 

Er wordtheel wat onthuld dit jaar.  Van Walem tot de Hanswijkenhoek.  Het Kerkplein van Coloma aan de Tervuursesteenweg wordt ingehuldigd met een zomerse receptie.  Ook de Ganzendries komt klaar dit jaar,…én de Lange Schipstraat, die er nu héél wat aantrekkelijker uitziet.  Niet in het minst door het fraaie pleintje aan de Dijle met het beeld van ‘de drie Gatiëen’ van  Nest Wijnants .  Het speelpleintje aan de Guido Gezellelaan wordt vrolijk geopend, en er heerst op dat feestelijke moment een gezellige multiculturele sfeer,  en de tuin van het Klein Begijnhof kan ook rekenen op goedkeuring. Maar hét paradepaardje dit jaar is toch wel  het groengolvende Sint-Romboutskerkhof, dat zich als een teletubbielandschap onder de kathedraaltoren uitplooit.  Met het beeld van Nel met haar huiselijke zorgen als kers op de taart!   Meer controverse lokt het kunstwerk ‘de Muur’ van Camiel Van Breedam op de Schuttersvest uit….  En het Plaissanceplein mag al helemaal niet op genade rekenen, en wordt afgeschreven als totale miskleun.  Daar kan zelfs de blote ‘levensvreugde’ van Mariëtte Teugels niks aan veranderen.   En tussen al die pleintjes door, mogen ook nog wat nieuwe sporthallen het licht zien.  Op het nieuwe zwembad is het nog even wachten.  Maar het komt wel ‘boven water’ binnenkort…

 

           

 

Eén van de hypes dit jaar is het olifantje Kai Mook, dat een Mechels paspoort krijgt, en nu een vaste waarde geworden is in Planckendael, samen met haar vriendinnen.  Op haar komst wordt geborreld op de Veemarkt.

Op diezelfde Veemarkt geraakt op geheimzinnige wijze Vadderik zijn drietand kwijt…

Op de Sint-Romboutstoren worden de slechtvalken geringd – de ‘hoogste’ bewoners van de stad…

Er zit muziek in 2012!  De Dijlefeesten kennen een groot succes, maar ook de kleinschalige evenementen op de Korenmarkt en Veemarkt weten een trouw publiek te lokken.  Parkpop toont zich een blijver, en Vispop bevestigt zich.  Maanrock kan dit jaar niet dé grote massa van andere jaren bijeen krijgen op haar pleinen…  Ottertrotter valt in het water, maar Mechelen hoort Stemmen weet het hoofd boven water te houden.  Jazz at home is weerom een gewaardeerde happening.  Dit jaar staan vrouwen in de hoofdrol. Mechelen blijft niet in het minst door de programmatie van de jazzzolder de jazzhoofdstad van het land. Van een heel andere orde is de revue van malinplansjee met ’het spook van de toren’.   De stadsschouwburg zit een heel jaar afgeladen vol met toeschouwers voor een gevarieerd programma.   En de Ierse pub O’Fiach weet een vaste klandizie op te bouwen met haar stemmige kleinschalige optredens.

 

           

 

De Mechelse middenstand toont zich van haar creatiefste zijde.  De OLV-straat  wordt heropgewaardeerd.  Avondshoppen wordt terug op de agenda gezet, en Mechelen lanceert de ‘Mechelenbon’.  Nieuwe infoborden wijzen met gekleurde routes de weg naar het centrum…, en twee studentinnen van de Hogeschool ontwerpen nieuwe stadsvlaggen voor de winkelstraten.

Het idee om de Lepelaar terug op te bouwen steekt ook dit jaar weer de kop op.  Maar de droom lijkt nu wel een stille dood te sterven…

De restauratie van de Colomakerk valt stil dit jaar, maar de gerestaureerde Sint-Janskerk wordt ingehuldigd.  Proefrestauraties in Sint-Petrus-en  Paulus en Hanswijk tonen hoe deze kerken er in de toekomst gaan uitzien…  Aan de de begijnhofkerk zet  men een tweede editie van ‘Fotografie in de steigers’ op poten.  En Hanswijk maakt  zich stilaan klaar voor het jubeljaar.  De voorbereidingen voor jubelprocessie en Cavalcade zijn volop aan de gang.  De laatste processie in deze vorm, gaat in mei door de Mechelse straten.  Voor de Cavalcade worden nu de reuzen gerestaureerd,  geeft Pita Saïd het aloude reuzenlied een nieuw ritme , en gooit Michaël de Kock – artistiek directeur van het Arsenaal zich op de regie…  In de crypte van Hanswijk loopt de expo ‘de vele gedaantes van Maria’.  In Galerij CG  wordt een tentoonstelling opgezet rond Cavalcade en Ommegang…

 

           

 

Het Moreelshuis toont zich een nieuwe knappe kunstgalerij.  Maar er zijn ook leuke kleine tentoonsellingen  elders: ‘Van de pot gerukt’  neemt  ons mee door de geschiedenis van de ‘pispot’ in Archaeobook Serge Piessens stelt ten toon met ‘sjaspatatter’ in de Zondvloed – en ‘Daar drentelt Dirk’ zoomt  in op de Mechelse dichter Dirk Verbruggen in het klooster op de Tervuursesteenweg…   de Mechelse 8 verenigt acht kunstenaars in diverse takken in een  lange, wisselende tentoonstelling in den Herten Aas.  In de bib gaan met ‘Uitgebreid’  wildbreiers aan de slag.  Het Kunstenfestival ‘Kunst-proeven’ van Sjarabang weet vijfhonderd kunstenaars met een beperking naar Mechelen te lokken om een dag lang creatief bezig te zijn.  De Kunstvestdagen op de Keldermansvest zijn weerom een voltreffer.  En dan spreek ik nog niet van de vele expo’s in de Garage en de verschillende kunstgalerijen die onze stad rijk is… In de Guldenstraat en op de IJzerenleen wordt Alfred Ost in de vitrines gezet, en ook ‘Kunst in de etalage’ is een tegelijkertijd gedurfd en gesmaakt idee.  In de Nauwstraat wordt een reuzengrote foto van het majorettenkorps Va et Vient aangebracht op een saaie garagepoort.

Maar er is vooral ook Nijntje!  Het beroemdste konijn ter wereld heeft voor even haar thuis in Mechelen.  En met Kai-Mook is zij in duo ‘het knuffelbeest van het jaar’!

 

           

 

De Erfgoeddag zet de ‘Mechelse helden’ in de verf, en de Open Monumentendag lokt massa’s volk naar vaak onbekende monumenten in onze stad.

Het is ook een smakelijk jaar!   Brouwerij Het Anker valt andermaal in de prijzen!  Hoe kan het ook anders: Mechelen brouwt immers de beste bieren ter wereld!   Harry Schockaert ontwikkelt een kaas met Gouden Carolus, en Sjolaa verwerkt het bier in zijn chocoladetruffels…   Het Anker weet zich ook op andere terreinen waar te maken: ze organiseert een fietszoektocht en zet  haar binnenplein open voor de Levende Kerststal: een gezellige bedoening!  Samen met de spiegeltent en de Kersttoren mogen ze tot de gezelligste eindejaarsevenementen worden gerekend.  De Kerstmarkt ontgoochelt velen..

Hogeschool Lessius ziet zijn naam veranderen in Hogeschool Thomas Moore

In de Stompaertshoek wordt een vondst gedaan van 8000 jaar oud!  En dat is vondst van waarde voor de archelogen die er aan de slag zijn  …

Het Passiespel in de Begijnhofkerk wordt dit jaar in een nieuw kleedje gestoken…

De Erfgoedmobiel  brengt ons verhalen van kermissen en circussen…

De jonge kunstenaars Gijs Vanhee en Shamisa Debroey breken voorgoed door…

Oxfam Wereldwinkel en Els Goodman worden in de Keldermanszaal van ons stadhuis uitgeroepen tot vrijwilligers van het jaar…

Hombeek lokt weer heel wat bezoekers naar zijn jaarlijkse plantjesbeurs… Samen met Posse-Leest is het hét evenement in de Mechelse dorpen.

 

           

 

De Herten Aas krijgt een gedenksteen.  De vroegere legendarische kroeg op de Haverwerf eert hiermee de overleden Frans Croes, en brengt de artistieke geschiedenis van dit café in de herinnering.  Met muziek en het majorettenkorps Va et Vient wordt de steen van stadhuis naar Haverwerf overgebracht…

Mechelen weet zich  als digitale stad te scoren.  Niet één keer, maar meerdere keren…  Proficiat aan Tom Andries en zijn medewerkers!

Minder scoren doet het openbare vervoer in de stad.  De wijzingen doen heel wat stof opwaaien, en hebben  acties tot gevolg.  Vooral minder mobielen hebben problemen met de verminderde dienstverlening… , en de Nekkerspoelwijk hekelt het gebruik van het jaagpad langs de Dijle door de bussen…  Ook afspraken van de stad en taxichauffeurs lijken een slag in het water…

In de theaterwereld  is het even  angstig afwachten of Figurentheater de Maan zijn subsidies zou blijven krijgen.  Maar gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten dan ze wordt opgediend.  Het bedreigde voortbestaan van De Maan, is…van de baan.  De jonge Mechelse theatermaker Freek Mariën sleept een internationale theaterprijs in de wacht…  Het Arsenaal en de talrijke amateurgezelschappen bewijzen keer op keer dat Mechelen een toneelstad is.  Tristan Versteven  laat zich eveneens opmerken op de planken.

 

          

 

Wie of wat is jarig in 2012?

De Mechelse Speelpleinen Weyneshof blazen 75 kaarsjes uit, en het Speelgoedmuseum gaat zijn dertigste jaar in.  Dit museum op Nekkerspoel weet zichzelf in de kijker te werken met de gespaakte tentoonstelling ‘rages’ en met het depot van de Sint.   Global Fiësta in de Mahatma Gandhiwijk is aan zijn tiende editie toe.  De stedenband tussen Helmond en Mechelen is dertig jaar oud.  Het Sint- Romboutscollege viert 150 jaar schoolleven.  De Mechelse Vrijzinnige Studentenvereniging is met zijn 90 jaar reeds een eerbiedwaardige ouderling, en Jo Leemans met haar 85 jaar ‘oud’ noemen is een open deur instampen.  De Mechelse lady staat opnieuw op de planken in de Kerstshow van Samson en Gert!  De Gidsenbond wordt 55 jaar, en Pastoor Fons Selleslagh viert zijn gouden priesterjubileum.  Mechelen is reeds 5 jaar Fair Tradegemeente.  Actueel Denken en Leven klinkt op zijn veertigjarig bestaan.  ‘Rosalie Niemand’ die  na haar onwaarschijnlijke levensverhaal in de psychiatrie eindellijk ‘iemand’ geworden is, wordt 80 jaar…

 

          

 

Er is dit jaar weer een big jump in de Dijle. Opvallend is ook dat Bart Somers het water in duikt.  Sing for the climate weet met een enthousiaste menigte de regenwolken te verdrijven…

Sinte-Mette staat weer hélemaal op de kaart!  Met stevige steun van de stad,  het erfgoedcentrum, het SinteMettegenootschap, en werkgroepen in wijken en dorpen, is dit volksgebruik levendiger dan ooit.  Sinterklaas volgt de ‘mechelse heilige’ op, en krijgt dit jaar de sleutels van het stadhuis om er tijdelijk te verblijven.

Voor en door de jeugd wordt het WOLF-project opgezet, en wordt club Kamikaze opgericht.  Ook H30 is terug van weggeweest in de gerenoveerde lokalen in de Hanswijkstraat.  De Speeldag is een enorm succes, maar jammer genoeg is er deze zomer géén kinderdag op het ‘Strand aan de Dijle’.  Gelukkig is er wel er het kinderkunstenfestival ‘grof geschud’ en wordt met het knalpotbusje een nieuwe attractie gelanceerd…

De stad wil duidelijk de groene kaart trekken.  Niet alleen wil Mechelen scoren als klimaatneutrale stad;  er staan flink wat groene parkjes in het vooruitzicht, en er wordt zelfs een proefballonnetje opgelaten over het openstellen van de aartsbisschoppelijke tuin.  Afwachten maar…

We kennen in Mechelen een strenge winter, en we kunnen heerlijk schaatsen op de vijvers van het Vrijbroekpark.

Er worden  heel wat nieuwe horecazaken gestart.  In de Hoogstraat zien  het Indische restaurant Mix Massala en Wok Away het levenslicht, en zo is er ook Bonsai in de Leopoldstraat.  De Pekton opent haar deuren, en op de Grote Markt herleeft Café Belge.  In de Drabstraat kunnen we voortaan eten in ‘De Vliet’ in het vroegere woonhuis van beiaardier Piet Van den Broek.  Koffie drinken we nu ook in de artistieke koffiebar MOK in de Adegemstraat, en lekker mondiaal doen we het in het langverwachte ViaVia reiscafé  in den Botaniek.  Maar:… spijtig genoeg stoppen  Sputnik in de Bruul en ‘De Keizerin’ op de Grote Markt… ‘De Boerekrijg’ in de Leopoldstraat zingt  het niet lang uit, en over ‘De Stille genieter’ hangen donkere wolken…

 

          

 

Wie schrijft die blijft..  Mark Michiels en Mark Van den Wijngaert stellen een boek samen over het XXtransport naar Auswitch.  Marcel Kocken maakt samen met fotograaf Luc  Van  Hoeylandt een compacte toeristisch gidsje samen (en deze laatste weet  tussendoor ook nog prentkaarten en bladwijzers op de markt te gooien).  De joodse Antwerpenaar Louis Davids blikt in zijn memoires terug op zijn tijd in de DossinkazerneLuc Deflo  schrijft kortverhalen en brengt een nieuwe misdaadroman uit.  Historicus Geert Clerbout weet de Mechelse lezer te boeien  met ‘Mechelen in de Eerste wereldoorlog’.  De jonge dichters, Arno en Hidde Moens geven een dichtbundeltje uit met illustraties van hun vriend Jeroen Los.   De drie zussen Bervoets schrijven  samen de historische roman ‘sluiers over Bourgondië’.   Smoelentrekker Luc Perdieus stelt z’n tweede boek met Mechelse ‘koppen’ voor

Het Mechels Assyrisch gezin  Olmez- Esen, ziet zijn zevende dochter geboren worden, en mag rekenen op flink wat persbelangstelling en op een zilveren schoteltje van meter Koningin PaolaMoskee Al Buracq zet de deuren open voor zijn buren.  Mechelse bekende Marokkanen zetten zich af tegen negativisme en polarisatie en Kerkwerk Multicultureel Samenleven organiseert weerom een interreligieuze viering.  Pita Saïd maakt een tweede deel van ‘Niet zijn thuis’.    De Egyptische kunstenaar Ganzeer maakte een wandschildering op een muur van een nieuwbouw in Busleyden – in het kader van Newtopia.

Kinderburgemeester wordt Salma Abrary – een jonge meid van tien die bulkt van talent mag de nieuwe Kinderraad leiden…

Op de IJzerenleen wordt een Zwitsers weekend georganiseerd met heerlijk kaasproeven…

In de gevangenis is het een tijdlang onrustig met stakende cipiers en opstandige gevangenen…

Een opgemerkte sensibilisatie-actie tegen huiselijk geweld wordt gelanceerd….

Een oud werk van Mechelaar Michiel Coxcie wordt ontdekt in een Brussels klooster…

De plannen van Studio 100 met de Nekkerhal voor de musical 14-18 deden even wat stof opwaaien, maar ook dat lijkt maar een storm in een glas water te zijn geweest…

Mechelen is het grootste bouwproject van de eeuw gestart.  Achter het station wordt de eerste spadesteek gegeven voor de nieuwe spoorwegtempel én een volledig hertekende omgeving.   Met den 'IJzeren weg' sporen we nu snel naar Zaventem, maar een Amsterdammer stopt niet meer in Mechelen...De plannen voor een prestigieuze, verlengde Bruul weoden dit jaar voorgesteld. 

 

2012:  het jaar loopt op z’n laatste benen…   Vermoeid sleept het zich tot de eindmeet.  In de coulissen staat het nieuwe jaar, met eigen dromen, wensen, verwachtingen klaar…  Welke  verwachtingen zullen worden ingelost?  Wat kan waargemaakt worden, en wat zal sneuvelen?  We zullen wel zien…  2012 is straks voorbij.  Misschien heb ik hier en daar wel een nieuwtje laten liggen.  Ik ben er haast zeker van.  Schiet niet op de pianist, maar vul het maar aan in de reacties

 

2012 is bijna voorbij.  Nog even.  Laat ons het boek sluiten en de champagne koud zetten…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan er nog net bij. Onverlaten beschadigen 26 voertuigen tijdens de nacht. Daders zijn foetsie.

Hier het Beeld van het Jaar.

:-)

Kan er ook nog bij: de Beneluxtrein rijdt niet meer en is vervangen door iets dat niet meer in Mechelen stopt (al hebben we nog wel een internationale boemeltrein tot Roosendaal).

En het spoorwegmuseum is dicht!

Goed werk , Jan !...en je kan inderdaad niet alles onthouden...maar zo was er ook de langverwachte opening van de nieuwe zaal " De Kettinghe" in Heffen...

...blij met de aanvullingen!   laat maar komen!   ;-)

Klassiek in den Botaniek: absoluut mee te nemen naar 2013

Zeg en waar hadden mgr. Léonard en Kardinaal Danneels zoveel plezier mee?

Dit plaatje schoot ik tijdens de voorbije Hanswijkprocessie: net voor de tribune met de kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders wou een paard plots niet meer voort...  De ruiter flapte er toen wat impulsief een g..verdomme uit, waarop die twee kerkvorsten onbedaarlijk in een lach schoten...

Actie van het jaar is de ontwapening - door ons Blauwbartje - van Bloedroodwiske in den Biest n.a.v. de Boterhammekesprotesten.  

Met een welgemikte "Dag, Mevrouw !" kalmeert hij een aanstormend en briesend Wiske waardoor deze niks meer kan uitstamelen dan een "Euh... dag, Mijnheer."

:-)

Hier het filmpje als bewijs.

Mooi jaaroverzicht Jan ! Bedankt !!! 

 

Leuk dat de vreugdekreet in bikini tussen de foto's staat :)