The Hindu Needle Trick redt Mechelen van Apocalyps met mooie eclectische klanken

Of de Maya’s hadden zich simpelweg pakweg honderd jaar vergist. Aannemelijker is dat de Maya-voorspelling foutief geïnterpreteerd werd. Alleszins: op vrijdag 21.12.12 is de wereld niét vergaan en The Hindu Needle Trick speelde een bijzonder sterk concertje op de zolder van H30 in de Mechelse Hanswijkstraat.

Volledig onvoorbereid, nog niet vertrouwd met The Hindu Needle Trick en afgaande op lofbetuigingen hier en daar, begaven we ons vrijdagavond naar H30 in de Hanswijkstraat. Onbevooroordeeld en met open vizier dus. Het werd een meer dan aangename kennismaking met dit veelzijdige viertal. Veelzijdig want een label kleven op wat deze heren doen is bijzonder moeilijk. En dat is ook niét de bedoeling vernam ik later van zanger-gitarist Roel Spoelders. De band bracht een bijzondere mix van alt country, rock ’n roll, blues, rockabilly en psychobilly met folky en hier en daar zelfs progy inslag. Oh, en er was ook reggae!

De band bleek erg goed op elkaar ingespeeld. De warme stem van zanger Roel Spoelders is een zege, Hans Op de Beeck doet mooie dingen op gitaar en er is de strakke ritmesectie van Tom Schiepers op percussie en Gert De Meester op pompende bas.

De veelzeggende ingetogen opener ‘The End is Near (Be Brave)’ weerklonk rond de klok van negen, dus nét voor het door sommigen gevreesde eind van de wereld (21.12 uur). ‘Confusion’ was erg aanstekelijke rock ’n roll en het bijzonder funky ‘Rebel in my spare time’ is nu al een favoriet van jullie verslaggever. Geweldige overall sound met een open doekje wat ons betreft voor het knappe gitaarwerk van Hans Op de Beeck.

Erg goed was ook het country-achtige ‘Throw Me A Bone’ waarin de geest van Johnny Cash rondwaarde. Genoten van de reggae tot dewelke de song ‘No Code for Survival’ zich ontpopte. Stilstaan was niet echt een optie. En van ‘survival’ gesproken: ondertussen was het al flink wat later dan 21.12 uur. Hoera: de wereld was vooralsnog niet vergaan! Of waren we met zijn allen van ons tweede leven aan het genieten? En we maken er dan (verder) het beste van, huidige of tweede leven, of beter: we maken het béter! Of ‘There’s always room for improvement’ zoals de song van The Hindu Needle Trick luidt: wat een bijzonder groovy song zeg! Shake that ***!

Oh, Sweet Ambition’ werd opgedragen aan de “tappers van dienst” die dat en het ermee gepaard gaande applausje duidelijk wisten te appreciëren. ‘Wait Until Dark, Franscesco’ werd ingeleid als “een liedje over vampiers”. Zo dreigend klonk het misschien niet, behoorlijk knap was het wel. Jullie verslaggever was redelijk verrast toen het aardig wegrockende ‘Belinda’ zowaar aan hem werd opgedragen! Bedankt heren!

Met ‘My Pirate, Your Boat’ werd de set besloten. Om weg te gaan en weer terug te komen was de ruimte iets te klein of/en te druk bevolkt en zo volgden meteen de twee bisnumers. Met eerst een erg mooi beklijvend ‘These rules do not apply to you’ dat Roel Spoelders moederziel alleen bracht. En met de full band volgde het ‘genadeschot’, een ‘in-your-face’ shot über-hard rock ’n roll – Led Zeppelin, iemand? met een positieve boodschap: ‘It’s great to see my friends are doing fine’. It’s great to see The Hindu Needle Trick is doing fine!

De apocalyps bleef uit, alles bleef bij het oude. Of toch niet: want we maakten kennis met nieuwe, veelzijdige en aanstekelijke muziek.

Setlist:
The End is Near (Be Brave) / Confusion / Rebel in my spare time / Throw me a bone / It looked alive from a distance / No Code for Survival / There's always room for improvement / My Fake Mantra / Oh, Sweet Ambition / Wait Until Dark, Franscesco / Belinda / My Pirate, Your Boat //  bis: These rules do not apply to you / it's great to see my friends are doing fine

The Hindu Needle Trick is ook – als je erbij was: opnieuw! - jouw aandacht waard. Je kunt ze ook nog aan het werk zien tijdens de Kamikaze Roadshow in café Boesjkamerée op 23 januari. Niet twijfelen en gaan kijken. Doén!

Verslag: © Markec

Optreden jammer genoeg gemist, maar ik ben op 23/01 zeker present in den Boesj voor een herkansing ;)

Voor wie het net als Elle DW gemist had, toén met die apocalyps.... Vanavond 23.01 dus de herkansing: om 21 uur in de Boesjkameree... als je nog niets gepland had, en van goede muziek houdt, niet twijfelen...  doén !

En ik ga gewoon nog eens kijken ;-)